Borstvoeding geven advies lactatiekundige

Wie neemt baby met reflux klachten serieus?

De baby is zeven weken oud als moeder ons inschakelt.

Achtergrondinformatie: Gezonde zwangerschap. Bevalling verliep vlot, maar niet te snel. Normale ligging geboortekanaal, Apgar 9/10. Borstvoeding kwam goed op gang, geen overproductie, groei baby goed. De baby is het tweede kind in het gezin, bij het eerste kind destijds geen problemen. Moeder is moe, voelt zich niet gehoord bij huisarts en consultatiebureau en belt naar onze praktijk voor een afspraak.

Ouders vertellen: Eerste twee weken dronk en sliep de baby goed. Moeder voedde haar baby op verzoek om de 2 à 3 uur (direct na het wakker worden). Geleidelijk aan werd de baby onrustiger en werden de slaapperioden korter. Baby begon steeds vaker voeding terug te geven, slikt continue en verslikt zich vaak. Onrustig gedrag aan de borst. Start gewillig met drinken maar verkrampt tijdens de voeding en beweegt heftig met armen en benen.

Reflux klachten

Baby weigert fopspeen en fles, wil wel veel zuigen aan vinger of tepel.
Baby is alleen rustig rechtop, op schoot of in de draagdoek.
Plat liggen geeft direct huilen, zowel in bed, in de box, als op het aankleedkussen.
Baby huilt veel en is gespannen. Baby heeft ook momenten van ontspanning (lachen).
Moeder voedt haar baby niet horizontaal, maar zo recht op mogelijk. Zij houdt hem na de voeding lange tijd recht op. Zij is frequenter gaan voeden. In plaats van beter, gaat het met de baby alleen maar slechter.

Advies van huisarts en CB

Huisarts en CB adviseren de ouders om rust en regelmaat te hanteren. Als de baby moe is naar bed (op de rug) en laten huilen. Zij suggereren een interactie probleem. Moeder twijfelt hierdoor eerst aan zichzelf, ondanks dat ze een ervaren moeder is en tevens werkt met kinderen.

Ik ben twee uur bij het gezin thuis geweest en signaleerde alles wat de ouders hadden beschreven. Er waren geen problemen met de toeschietreflex of het tongriempje. De baby had wel spruw, wat de onrust aan de borst (deels) verklaarde. Na de voeding was de baby voortdurend aan slikken en verslikte zich ook regelmatig. Ik zie ouders die elkaar goed ondersteunen en aanvullen en bovendien hulp hebben van beide oma’s. Ouders maken een vermoeide, maar geen wanhopige indruk. Ze hadden zichzelf goed geïnformeerd, alle gebruikelijke adviezen op het gebied van reflux reeds opgevolgd en waren bezorgd om hun baby. Dit gezin was in een vicieuze cirkel beland, wat zonder medicatie alleen maar zou verergeren. Ik heb de ouders geadviseerd om aan hun huisarts medicatie te vragen voor spruw en reflux.

Start medicatie

Huisarts wil alleen medicatie voorschrijven voor spruw, niet voor reflux. Op aandringen van moeder krijgt ze een verwijzing voor de kinderarts. De baby kan vier dagen later terecht. De volgende dag echter, huilt de baby onophoudelijk. De ouders besluiten om niet langer te wachten en bezoeken met hun baby de huisartsenpost. De dienstdoende arts luistert en adviseert direct met een maagzuurremmer te starten. Twee dagen later laat de baby ander gedrag zien: minder gespannen, minder huilen en een tijdje plat kunnen liggen.

Kinderarts

Tijdens de afspraak met de kinderarts vertellen de ouders hun verhaal. De kinderarts onderzoekt de baby niet. Arts zegt: Reflux is een modeverschijnsel en lactatiekundigen hebben er geen verstand van. Hij maakt de ouders duidelijk dat hij het er niet mee eens is, maar schrijft toch een recept uit voor twee weken, zowel een maagzuurremmer als medicijnen om de maag sneller te ledigen. Na afloop van deze twee weken wordt een telefonisch consult gepland. Als het dan niet beter gaat met de baby, verwijst deze arts de ouders door naar een opvoedkundige.

Na verloop van tijd gaat het steeds beter met de baby. Hij is ontspannen, drinkt weer rustig aan de borst, kan plat liggen en twee à drie uur achtereen slapen. Ouders hebben op eigen verzoek een andere kinderarts gekregen.

Lactatiekundige Utrecht Angelique Dekker van Baby en Borstvoeding, voor hulp bij reflux, borstvoeding of flesvoedingVolgens mij zijn alle deskundigen het eens over het feit dat bij reflux informatie en geruststelling het belangrijkst is. Want hoe je ook omgaat met reflux, er zijn geen makkelijke en snelle oplossingen. In deze casus was medicatie een noodzakelijk hulpmiddel om verdere verergering van het probleem te voorkomen. En een aanvulling op alles wat de ouders al deden voor hun baby.

Niet onderbouwde meningen en onjuiste beoordelingen van deskundigen leiden tot niets. In gunstige gevallen dan. In het ergste geval draagt het indirect bij tot beschadigde gezinnen.

Waarom rust er een taboe op het geven van medicatie aan baby’s met een pathologische reflux?

 

Blogs Angelique

Baby reflux is nooit verborgen

Borstvoedingsmanagement verhelpt reflux en krampjes

 

Lees meer over reflux

Richtlijn reflux. Wat zijn effecten van verdikken voeding, houding en medicatie? Bij wie kun je terecht?

Casus baby van 9 weken met reflux

 

Angelique Dekker, lactatiekundige IBCLC, heeft een eigen praktijk en is als kinderverpleegkundige ruim 10 jaar werkzaam geweest in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Haar expertise ligt op het gebied van voedingsproblemen, reflux, allergieën, aangeboren afwijkingen, operatieve ingrepen en huilbaby’s. Zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van ouders met gezonde en zieke zuigelingen.

18 reacties

  • babyenborstvoeding.nl

    Hoi Lin,
    Reflux klachten gaan meestal over in het tweede deel van het eerste jaar, maar soms houden ze ook aan. Belangrijkst is dat de maaginhoud niet meer zuur is zodat dit de slokdarm niet meer kan beschadigen.
    Om je goed te kunnen adviseren zou ik meer van jullie willen weten. Dit kan middels een consult bij ons ook bij flesvoeding, dit soort adviezen kunnen prima per mail.
    mvg Angelique Dekker.
    info@babyenborstvoeding.nl

  • Lin

    Onze meid is inmiddels 7mnd. Sinds dat ze een maand oud is, heeft ze veel last van reflux. Na vele bezoeken aan en tips van de huisarts, tijdens een weekend naar de huisartsenpost gegaan. Ze huilde twee dagen non stop en wilde niet drinken. Daar uiteindelijk maagzuurremmers gekregen en wat was dat een opluchting, voor haar ook. Ineens kon ze lachen en middagdutjes doen langer dan een half uur. Sinds 4mnd oud paar keer geprobeerd medicatie te minderen, maar dan stopte ze gelijk weer met drinken. Sinds 6mnd dosering van 2×1,5ml pdag verhoogd naar 2x2ml pdag, in overleg met kinderarts. Wat dronk ze ineens goed. Zelfs een papje ging er goed in. Dit duurde een week. Nu 7mnd en 6,8kg(bij geboorte 2,5) drinkt ze met moeite 600ml op een dag verdeeld over 6 flessen die een uur duren om leeg te krijgen. Groentehapjes of papjes hoef ik daarnaast niet eens te proberen. Veel boertjes, waarbij ook verteerd melk omhoog komt. Tot hoe oud kan een baby last houden van reflux? We hebben alles geprobeerd: voedingskundige, osteopaat, verschillende flessen en spenen, alle tips zoals bedje schuin, omhoog houden tijdens drinken, indikken (zelfs melk met rijstebloem komt nog omhoog). Regelmatig spuugt ze halve flessen uit. Het komt als een waterval met kracht uit haar mond. Rood aangelopen gezicht en ogen erbij maken het enorm moeilijk om aan te zien.

  • Sandra

    heel herkenbaar allemaal. ik heb ook een dochtertje van inmiddels 10 weken,
    eerste twee weken gingen goed na de geboorte, daarna werd ze steeds onrustiger,
    sliep slecht, wou vaak drinken, vaak de hik, vaak voeding wegslikken, vaak niezen ( veel symptomen van verborgen reflux ) met die klachten naar huisarts gegaan die nam ons inderdaad niet serieus zei dat wij moesten wennen aan nieuw ritme ( ze is tevens ons tweede kindje, ook werk ik zelf in de kinderopvang dus genoeg ervaring met kinderen ) maar adviseerde ons johannesbroodpitmeel door voeding te doen,
    dat zou gelijk goed moeten helpen volgens hem. Dat 1,5 week uitgeprobeerd maar hielp niet, dus opnieuw terug naar huisarts, dit keer kregen we een maagzuurremmer dat zou ook binnen twee weken moeten werken ( hij zou bellen om te vragen of het hielp ) helaas hielp ook dit niet, klachten bleven nog steeds. We kregen doorverwijzing naar kinderarts ( we gingen er vol verwachting heen, dachten dat we nu eindelijk goed geholpen zouden worden, en er een einde aan kwam ) maar helaas de arts zei doodleuk dat het bij haar hoorde….
    Erg frustrerend! Jammer dat het zo moet gaan, en dat huisartsen weinig hierover weten, en dat kinderartsen het niet goed onderzoeken.

  • Sylvie

    Hoi Janneke, wat is de leeftijd van je oudste? Voor kinderen onder 18 maanden wordt het bed schuin zetten afgeraden. In de praktijk is het namelijk moeilijk om veilig uit te voeren zonder je baby vast te leggen in bed. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat een schuin bed alleen tot verbetering leidt in combinatie met baby in buikligging. Omdat zowel buikligging als vastleggen in bed risicofactoren zijn t.a.v. wiegendood is ‘bed schuin’ in Nederland geen onderdeel van de officiële adviezen.

  • Janneke

    Onze oudste zoon heeft ook een ernstige mate van reflux.
    Wij hebben pas bedblokken gekocht, die helpen echt heel erg goed. De bedblokken stop je onder de poten van het bed aan het hoofdeind en dan heeft het kindje minder last van reflux. Ook zijn ze goed te gebruiken bij benauwdheid.
    Ik kan ze echt iedereen aanraden!!!

  • Eva

    Hallo,

    Hier inmiddels een kind van 2 met refluxdiagnose sinds ze 10wkn oud was. Vanaf geboorte altijd kokhalsen en heel onrustig. Na veel hulp van fysiotherapie en osteopathie voor te hoge spierspanning toch in ziekenhuis beland. Daar werd diagnose verborgen reflux gesteld. Binnen 2 dgn werd ze opgenomen en kreeg ze medicijnen en keek een heel team van logopediste, fysiotherapeut en kinderarts naar haar. Maagzuurremmers waren de oplossing. Nu 2 jaar later nog steeds aan de medicijnen. Wil er alleen mee zeggen dat sommige kinderen echt niet zonder maagzuurremmers kunnen en er ook kinderartsen zijn die dat ook door hebben.

  • Lianne

    Goedenavond,

    Ik lees hier veel verhalen over de problemen van een onrustige baby in combinatie met voeding. Hier precies het zelfde meegemaakt, maar omdat mijn broer ook met zijn onrustige baby bij een osteopaat is geweest dit uit radeloosheid ook gedaan. Wat een wonder is dat zeg! Onze zoon was binnen 24 uur een stuk rustiger, en was 2 weken later een heel andere baby! Dit was overigens ook zo bij mijn broer. Ook bij de kinderarts niet serieus genomen, huisarts schreef voor 2 weken medicijnen voor, maar wilde dit toen niet verlengen en de kinderarts wilde er ook niets voor geven. Let wel op dat je de eerste 24 uur nog meer klachten krijgt na het bezoek aan de osteopaat, maar hij verklaarde dat als dat wij klachten hebben na een bezoek aan fysiotherapeut. Ouders van beide kanten waren ook perplex over het resultaat. Zeker een aanrader. Wordt deels vergoed uit de basisverzekering, maar was voor mij de 45euro meer dan waard. Uiteindelijk 2 consulten gehad, waarvan ook volgens de osteopaat zelf de eerste vooral effectief was. Wij hebben wel gekozen voor een osteopaat met kinderaantekening.

  • Sylvie

    Beste Reinderts,
    Wat naar dat jullie het gevoel hebben dat je niet serieus wordt genomen. Refluxklachten vragen aandacht! Helaas lost medicatie niet alles op, maar het kan wel een deel van de puzzel zijn.

    Ik adviseer jullie om contact op te nemen met Angelique en Rufna van Baby & Borstvoeding. Behalve experts op het gebied van borstvoeding, zijn zij ook kinderverpleegkundigen en zeer ervaren op het gebied van reflux. Je vertelt niet welke voeding je zoontje krijgt, maar voor hen maakt het niet uit, ze weten ook alles van flesvoeding, soorten flessen en spenen. Ze zijn 7 dagen in de week bereikbaar.

    Zowel medicatie, schuin bed en dikkere voeding zijn niet zonder ‘haken en ogen’, moet ook goed begeleid worden. Sterkte!

  • Reinderts

    Ook wij hebben enorme problemen met onze kleine van ruim 6 weken. Niet spugen, maar wel: keel schrapen, hikken, slikken, (heel veel) huilen, overstrekken, armen en benen onrustig, huilen bij iedere wind of boer, enz. enz.
    Wij zijn zo ongeveer wanhopig geworden!
    De kinderarts weigert hier medicijnen voor te geven, dit wilt zij pas in “stadium 20” doen, en wij zitten nu pas in stadium 2 volgens haar. Eerst dikkere voeding, bedje schuin, enz, maar wij hebben alles al geprobeerd!
    Ik begrijp werkelijk niet waarom er ZO moeilijk wordt gedaan met medicatie. Wij zijn ervan overtuigd dat het zuur in zijn keel en slokdarm DE oorzaak van dit alles is! Sinds zijn geboorte nog geen dag een gelukkige baby geweest, en ik weiger de schuld bij ons neer te leggen.
    Morgen proberen om daar iets voor te krijgen via de huisarts, ik ben ervan overtuigd dat hij wel iets durft te doen aan deze kindermishandeling!

  • Westerhof

    Goedendag,

    Ik lees alle zin en onzin hierboven en kom tot de conclusie dat de huisarts veel te weinig op de hoogte is van reflux bij zuigelingen. Dit ook als ervaring uit eigen praktijk, dit zou moeten veranderen. Reflux is ABSOLUUT geen modeverschijnsel en er bestaat geen enkele oorzaak welke te wijten valt aan de ouders. Het is volledige onkunde bij de artsen. Want zuigelingen kunnen zich nog niet duidelijk maken, dus wordt dit ook niet serieus genomen. Je kunt duidelijk aan een zuigeling zien wanneer deze lijdt aan een dergelijke reflux; welke dan ook. De NHG / LHV zou iets moeten doen aan deze wantoestanden! Hier ook een goed voorbeeld van wat een huisarts zei: “jullie moeten gewoon even aan elkaar wennen”. Even later bloed spugen.. Irritaties van de slokdarm: absoluut! Wat mij betreft moeten deze ‘kundigen’ hun hoofd niet meer onder stoelen en banken steken en er eens vooruit komen dat hun kennis niet toereikend is. Want “Dames en Heren (huis)artsen, u kunt óók niet alles weten”.

  • de Vries

    Ik heb een snelle toeschietreflex, als deze toeschiet haal ik mijn dochter 9 weken oud constant af, hierdoor is ze minder winden gaan laten. Ik werd met haar ook van jan naar alle man gestuurd en de kinderarts uit het ziekenhuis wilde ons weer zo naar huis sturen en maatschappelijke hulp geven. Na nog een keer vragen om medicatie hebben we dit gekregen. Ze is vrijdagavond daarmee begonnen en na 2 dagen werd/wordt ze steeds rustiger. Ze ging steeds meer stinken uit haar mond.

    Na het drinken werd ze in 2 weken tijd steeds gespannener, kinderfysio ook gesignaleerd, ze geeft terug tot de tijd voor de volgende voeding. Op een gegeven moment begon ze voor en na het teruggeven steeds meer te huilen, rood aan te lopen, constant slikken en strekken en tong uit te steken. Het ging steeds verder en uiteindelijk zelfs met boertjes laten ging ze huilen. De nachten ging ze ook steeds slechter doen.

    Ik werk zelf in de gehandicaptenzorg, ernstig meervoudig, waar je constant alles moet observeren en ik ging dit hierdoor thuis ook doen en filmen en terugkijken wat ik zag. Door op verschillende dingen te letten weet ik gewoon zeker dat haar slokdarm door al dat zuur gewoon aan het irriteren of aan het aantasten was. De laatste dag zonder medicijnen was ze zo erg in haarzelf gekeerd dat lachjes en geluidjes maken er niet meer bij waren en dat niemand contact meer met haar kreeg.

    Dus bestaat reflux??
    ZEKER WETEN

    p.s. schuin voeden, bed, kinderwagenbak zo schuin mogelijk, met toeschietreflex loshalen, in voedingskussen met hoes eromheen, in wipstoeltje zodat ze rechtop zit en de draagdoek om haar zo ontspannen mogelijke momenten aan te bieden. Als ouders OBSERVEREN, en FILMEN en laten zien (laatste waren wij vergeten bij de kinderarts) en je verdiepen op internet en stevig in je standpunt staan als je er zeker van bent!!!

  • Sylvie

    Ik blijf nog met vragen zitten. Er zijn baby’s die ernstige klachten ontwikkelen: groeiachterstand, bloed spugen, ademhalingsproblemen… is dit te voorkomen door op tijd in te grijpen? En zo ja, wat is ‘op tijd’? En zo ja, wat is de behandeling dan?
    Behalve van roken is er volgens mij nog geen enkele vermijdbare risicofactor bewezen.

    Ik heb begrepen dat er nu een onderzoek loopt naar houdingsadviezen. Indien evidence based zal dit weer moeilijk te combineren zijn met de adviezen voor veilig slapen.

    Persoonlijk hoop ik dat de aandacht voor reflux zal leiden tot meer/langer borstvoeding geven (lichter verteerbaar, onbeperkt mogelijk) in plaats van de verleiding om over te stappen op (speciale) kunstvoeding.
    Voor kunstgevoede baby’s hoop ik dat het gaat leiden tot frequenter voeden. Jonge baby’s om de 4 uur volle flessen geven, leidt in de meeste gevallen tot ellende, o.a. krampjes en huilen.

    Een team van artsen en onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis (AMC) zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van de richtlijn gastro-oesofageale reflux bij kinderen. Naar verwachting is deze richtlijn medio februari online beschikbaar. Ik hoop dat alle vragen in deze richtlijn beantwoord worden en zal resulteren in een eenduidiger en empatischer aanpak van reflux bij baby’s gericht op zowel korte, als lange termijn.

  • Sylvie

    Reactie van een kinderarts:
    Uit onderzoek is duidelijk gebleken dat medicatie tegen reflux (maagzuurremmers) geen invloed hebben op klachten van reflux zoals huilen, spugen, onrust en slecht drinken. Daarom schrijven wij het voor deze indicatie niet (meer) voor, en ontraden wij het ook om het voor deze indicatie voor te schrijven door andere gezondheidszorgwerkers. Toch zien wij hetzelfde fenomeen als jij; het blijft blijkbaar aantrekkelijk om bij veel huilende zuigelingen een medische diagnose te willen stellen, om zo een aangrijpingspunt voor behandeling te hebben. Tot nu toe is nooit gebleken dat deze interventies effectief zijn.
    Het onderzoek waar ik op duid is R. J. van der Pol, M. J. Smits, M. P. van Wijk, T. I. Omari, M. M. Tabbers, and M. A. Benninga. Efficacy of proton-pump inhibitors in children with gastroesophageal reflux disease: a systematic review. Pediatrics 127 (5):925-935, 2011.

  • Angelique Dekker

    Meestal laat een pH metrie zien of er pathalogische reflux is, het is echter wel een ziekenhuis opname en een sonde wordt 24uur geplaatst in de baby, verbonden aan een meetinstrument. Het blijft een moment opname, soms komt er geen of onvoldoende reflux uitslag uit deze test maar heeft het kind veel baat bij de medicatie.
    Als een kind met medicatie toch veel klachten blijft houden wordt er wel eens een pH metrie met medicatie gedaan, daaruit blijkt nog wel eens dat een kind ondanks medicatie zuur blijft. Zoeken naar de juiste medicatie/voeding etc. volgt dan.
    Jaren geleden was het standaard een kind met vermoeden reflux een pH metrie te geven. Tegenwoordig wordt er veel vaker gestart met medicatie en wordt er na 2 weken gekeken of dit aanslaat, is dit niet het geval moet er verder worden gekeken door de arts. werkt deze medicatie, andere overwegen, aanvullend onderzoek, allergie uitsluiten, andere maag/darm problematiek zoals passage stoornissen uitsluiten. Het hoort dus niet zo te zijn dat je onnodig maar door gaat met medicatie. Dit is in ieder geval de gang van zaken in het WKZ.
    Ik ben het helemaal met Heleen eens dat kindjes heel goed geobserveerd moeten worden rondom een voeding als daar problemen zijn, er zijn vaak zo veel dingen aan te passen waardoor het beter gaat met een kindje en verklaringen te vinden voor het gedrag. Wij zien in onze lactatiekundige praktijk ook wel eens baby’s met flesvoeding, zij zijn dan een paar weken oud, hebben een flink gewicht en ouders doen dan wat er op de zijkant van het kunstvoeding pak staat, 5 voedingen geven van een groot volume. En dan ook nog met een speen met een lekker groot gat. Met alle gevolgen van dien, opgeven/terugslikken/onrust/kramp etc. Deze klachten verdwijnen met frequenter kleinere voedingen, de juiste speen, langzamer drinken en houding. Geen reflux….

  • Heleen Hatogsveld

    Ik vindt het heel belangrijk dat wij als hulpverleners vooral moeten kijken, luisteren en voelen tijdens een voeding!
    Ieder kindje is uniek en een voedingsmoment geeft ons veel informatie. Een casus als voorbeeld: Een meisje van vijf weken oud, huilde altijd na de fles. Ze maakte veel slikgeluidjes en was onrustig op de arm. Volgens ouders was ze benauwd ervan, waarschijnlijk een verborgen reflux dachten ze. Spugen deed ze niet! Tijdens de fles zag ik dat ze de speen niet helemaal in haar mondje had. Ze zoog lucht mee naar binnen. Dit maakte een smakkend geluid. De speen kon ik zo uit haar mond halen tijdens de voeding. Ze zoog de speen niet vaccuum vast. De eerste deel deed ze heel gulzig waarbij ze ook heel veel geluid maakte wat ik herkende als laryngomalacie. Daar was ze onrustig van, vooral na de voeding. Er was dus veel aan de hand, maar geen reflux! Een ander speen/fles, het liefst een low-flow speen en ouders goede uitleg geven over een slap larynx, was hier het belangrijkste. Ik heb ook houdingsadviezen gegeven tijdens de voeding, zoals zijligging op een kussen verticaal op schoot. Zo kan je goed observeren en de flow gaat minder snel omdat de zwaartekracht niet meewerkt. Kijken en luisteren is erg belangrijk dus!

  • Ann

    Nochtans is pathologische reflux zeer accuraat vast te stellen met een PH-metrie. Geen pretje, maar dan is er wel duidelijkheid en worden er geen onnodige medicijnen gegeven. In ons geval (twee baby’s met huilpieken gelijklopend aan zuurtegraadpieken) hielp het voor geen meter, we hebben alle vier (twee kinderen, man en ik) gewoon moeten wachten tot het overmatige huilen voorbij was.

  • sanne scheltus

    Hier hetzelfde. Kreeg van zh hrl alleen nutriton als advies. Ben na azm gegaan en direct zantac gekregen. Ook heeft hy lactose intolerantie en vermoeden kma(ondanks negatieve provocatietest)
    Met de allergy care van friso en 2x daags 2ml zantac gaat het nu beter,hij is nu 5,5maand