Baby slaapt kort, half uur of 45 minuten, wat te doen?

Baby slaapt kort overdag

Je volgt alle ‘rust-en-regelmaat-adviezen’ en je hebt geen twijfels over de voeding, toch slaapt je baby overdag maar kort, nog geen uur. Wat doe je dan?

Na één slaapcyclus (45 min.) is een baby meestal nog niet uitgerust, maar verder slapen lukt sommige baby’s niet. Hoe help je je baby langer slapen?

Verplaats je eens in je baby: Je voelt je nog zo moe en je wilt verder slapen, maar toch ben je wakker geworden: Onvrede, huilen, HELP!

Baby slaapt kort > eerst een stapje terug

Baby slaapt kort overdagWil je als ouder een stapje vooruit, moet je soms eerst een stapje terug doen. In dit geval betekent dat als ouder even meer aanwezig zijn, om straks weer afwezig te kunnen zijn. Met andere woorden: heel veel veiligheid en comfort bieden aan je baby, waardoor zijn zelfvertrouwen groeit en hij leert: Hé, ik ben wakker, dat geeft niet, ik kan gerust weer verder slapen.

Hoe bied je een jonge baby veiligheid en comfort? Door aanraking en elke keer hetzelfde te doen. Als je baby na zo’n drie kwartier wakker wordt, leg dan je handen op zijn buik en armen. Sus en vertel dat hij verder moet slapen. Het is heel goed mogelijk dat dit aanvankelijk niet werkt, dan haal je je baby uit bed en probeer je het bij de volgende slaap weer.

Vertrouwen

Op gegeven moment weet je baby: Als ik huil, komt mama. Of papa. Als je baby wel weer verder slaapt door jouw aanraking en sussen, dan is er vertrouwen; mama is er als ik haar nodig heb. Lukt het een paar dagen/weken (afhankelijk van baby’s leeftijd en toestand) om dit zelfde patroon te bieden, dan ga je het heel langzaam weer afbouwen. Van twee handen, naar één hand en sussen. Van één hand en sussen, naar één hand en niet meer sussen, enzovoort.

Ik heb al vaak gezien hoe dit werkt, succes met deze tip!

Update: Dit blog maakt meer los dan ik had verwacht. Vragen stellen kan nog steeds maar dan alleen tijdens een (telefonisch) consult. Wat ik je kan bieden en hoe je met mij contact kunt opnemen is te lezen op mijn website

 

Esther van Bloemen is verpleegkundige en heeft zich met diverse vervolgopleidingen (HBO ouder- en kindzorg, videohometraining, school voor coaching) en werkervaring (als kraamverzorgende, jeugdverpleegkundige, huilbabyconsulent en als moeder) weten te specialiseren in de zorg aan baby's en hun ouders. Esther werkt twee dagen per week als verpleegkundige in een medisch orthopedagogisch centrum en geeft als zelfstandige cursussen babymassage en lichaamstaal, consulten aan baby-ouders en scholing aan professionals,

100 reacties

  • Sylvie

    Beste Wendy,
    Armen gebogen op buik is niet erg, maar ik vraag me wel af of de Pacco doek goed zit, check dit filmpje

    Na een slaapcyclus is een jonge baby nog niet goed uitgerust en dit is ook geen teken dat ze er aan toe zijn om zonder inbakeren te slapen. Het staat je vrij om het te proberen, maar mijn advies is om toch nog wat langer door te gaan. En ook om te kijken of je ergens nog iets kunt verbeteren. Het succes van afbouwen valt of staat met wat je tijdens de inbakerperiode hebt opgebouwd: je hebt je baby’s leren kennen, weet hoe lang ze wakker kunnen zijn en wat ze aan prikkels kunnen hebben. Een rustig, overzichtelijk en voorspelbaar leventje blijft voor baby’s de belangrijkste basis om te ontspannen en in slaap te vallen.

    Op de leeftijd van 12 weken hebben baby’s nog geen controle over hun armpjes en mijn ervaring is dat het afbouwen bij 4 a 5 maanden vaak beter lukt. Mits!! er een goed ritme is. Lees: baby pas wakker wordt als hij uitgerust is en honger heeft. Je let op vermoeidheidssignalen = goed. Mooist zou ook zijn dat ze ontspannen in slaap vallen. Als het goed is, zijn ze niet langer dan een uur a 5 kwartier per keer wakker, inclusief voeding. Na signalen naar bed brengen met een kort en vast bedritueeltje. Ik weet dat sommige mensen zeggen dat ‘verzet tegen inbakeren’ een teken kan zijn dat ze er aan toe zijn om zonder te slapen maar persoonlijk vind ik dit een heel vaag signaal. Verzet bij het inslapen kan ook betekenen dat de doek niet goed zit of baby overprikkeld of toch over zijn vermoeidheidsgrens is.

    Als baby een stabiel babyritme heeft, als je hem (hen ;)) goed genoeg hebt leren kennen, ze relaxt naar bed gaan en uitgerust wakker worden, dan kunnen ze ook zonder inbakeren slapen.

    Zelf vind ik losser inbakeren geen goed idee om inbakeren af te wennen. Het lijkt een logische gedachte hoor, maar ik vind het niet veilig. Jouw baby’s zijn gewend waren om strak ingepakt te slapen. Vanaf 3 a 4 maanden worden baby’s steeds sterker en behendiger. Door je baby’s in de afbouw-fase meer ruimte te geven, kunnen ze meer kracht zetten en wordt de kans op omrollen juist groter. Als beide armpjes dan nog opgesloten zitten, kunnen ze zich niet goed oprichten als ze op hun buik terecht komen. Ik zeg dit niet om je bang te maken, maar wil je wel informeren. Bovendien is het ook een officieel advies om de armpjes van baby’s in een lossere inbakerzak niet meer op te sluiten. Armpjes strak inbakeren (Pacco) na 3 maanden mag wel. Advies is om af te bouwen ergens tussen 4 en 6 maanden mits baby nog niet omrolt. Ik adviseer altijd om in slaapjes af te bouwen of te beginnen met 1 armpje vrij.

    V.w.b. het geborgen en begrensd gevoel… kijk ook even of je nog winst kunt halen in het beter opmaken van hun bedjes. In een kort opgemaakt bed mag je een baby toedekken tot over zijn schouders tot zijn kin.
    De druk op de schouders geeft rust, de armpjes kunnen dan wel bewegen, maar druk op de schouders geeft toch rust. En geef je baby’s-indien-vrije-armpjes ook fijne kleding aan, mouw met boord, dan blijft onderarmpjes lekker warm en handjes minder koud. Lees meer >>

    Succes! Groet, Sylvie

  • Wendy

    Beste Sylvia,

    Wat fijn dat er een blog is over inbakeren waar ik om advies kan vragen!
    Ik heb een eeneiige tweeling (jongens) van 12 weken oud. Ze zijn 3 weken te vroeg geboren. Vanuit het ziekenhuis hebben we het inbakeren toegepast. Ze zijn enorm beweeglijk met hun handen, sterk en onrustig. Het inbakeren beviel goed. Ze drinken goed en ik leg ze bij de eerste slaapsignalen altijd in hun bed. Ze slapen op een kamer apart in een bed.
    Maar sinds week merk ik dat de jongens na een slaapcyclus wakker worden en vervolgens uit de pacco doek willen. Ze worden rood, zetten heel veel kracht met heel hun lichaam (hun armen liggen al gebogen op hun buik, want dit gebeurt tijdens het inslaaphuiltje) en huilen. Het troosten is dan lastig. De speen helpt soms. In de avond hebben ze dit niet, maar vervolgens in de nacht weer wel. Terwijl ze het altijd goed deden.
    Is het dan tijd om af te bouwen? Ik heb gister een van twee zonder doek in een strak opgemaakt bedje gelegd. Het inslapen ging goed, maar vervolgens werd hij na 20 min. wakker. Wurmde zijn handjes boven de dekens en begon deze als vuisten in zijn mond te steken (hij zit nu in de fase van t ontdekken van zijn handen; geen hongersignaal). Daardoor bleef hij even wakker. Vervolgens viel hij met zijn handen bij zijn gezicht in slaap en daardoor snel weer wakker (schokbewegingen). Huilen etc. En ondertussen hopen dat de ander niet wakker wordt! Het geborgen, begrensde gevoel hebben ze toch nog nodig. Ik heb alvast een puckababy slaapzak besteld voor het afbouwen van inbakeren.
    Ik hoop u zo voldoende informatie te hebben gegeven.

    Raad u het afbouwen aan of doorzetten met de inbakerdoek en misschien met wat tips van u?

    Ik hoor het graag en alvast bedankt voor uw reactie.

    Mvg,
    Wendy

  • Sylvie

    Hoi Hanneke, korte slaapjes is niet met 1 advies op te lossen. Eigenlijk zou iemand eens jouw dag met je door moeten nemen. De oplossing zit vaak in een combinatie, verdeling voedingen, wakkere tijd, hoeveelheid prikkels, bed opmaken, eigen uitstraling, etc. Hoe is het contact met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij is de aangewezen persoon om alles eens met je op een rijtje te zetten. Je kunt ook een zelfstandig werkende verpleegkundige raadplegen, een babyconsulent, kijk op Babyconsulenten Nederland.
    Groet, Sylvie

  • Hanneke

    Beste Sylvie, onze dochter is 13 weken en gaat (op het ochtendslaapje na) huilen als ik haar in haar bedje leg. Ik zorg dat ze niet te lang op is en bij elk moe signaal breng ik haar naar bed. Dan is het huilen en moet ik er naast blijven zitten tot ze in slaap valt. Vervolgens slaapt ze maar 45 min en gaat dan huilen terwijl ik zie dat ze nog moe is. Wat kan hierbij helpen?

    Verder probeer ik een vaste volgorde aan te houden, maar door die korte slaapjes kan ik niet elke keer voeden naar ze wakker wordt. Heb je daar een advies in?

    Alvast heel erg bedankt!

    Groetjs Hanneke

  • Sylvie

    Beste Lilian, helaas ontbreekt het mij momenteel aan tijd om uitgebreid in te gaan op de vragen op dit weblog. Puckababy is geen echte inbakerdoek. Inbakeren kun je alleen met een doek waarbij de armpjes stevig zijn ingepakt. Maar meestal is bij onrust het beste om even met iemand door te spreken waar je ‘winst’ kunt halen. Vaak een combinatie van kleine puzzelstukjes die goed op jouw situatie zijn afgestemd. Mijn advies is om de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau even te bellen. Of een zelfstandig gevestigde verpleegkundige van Babyconsulenten Nederland. Zij geven telefonisch advies of via Skype of andere kanalen en hun zorg wordt door een aantal ziektekostenverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket.
    Groet, Sylvie

  • Lilian

    Beste Sylvie,

    Ik lees op uw site dat wij niet de enige zijn met dit probleem. Mijn dochtertje van 12 weken slaapt overdag na elke voeding maar 45 minuten. Wij merken aan haar dat dit zeker te kort is. Wat kunnen wij het beste doen al zij alweer wakker wordt?( ze is ingebakerd in een Pucka baby, slaapt ze niet rustiger van)

    Ons huis is behoorlijk gehorig en met een peuter van 2,5 is het lang niet altijd rustig in huis.

    Wij willen graag dat ze happy is.

    Gr,
    Lilian

  • Sylvie

    Beste Marjanne,
    Wat zou ik je graag een gouden tip geven, maar die heb ik niet. Ik kan wel met je meedenken. Je dochtertje is dit ritme gewend. En ze is niet het enige kindje die overdag alleen 45 min. slaapjes doet! Ik hoor het vaak. Het zal moeilijk zijn om dit te veranderen. Misschien wel onmogelijk. Alleen in overleg met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of met een babyconsulent zou je een plan kunnen maken die jij meeste kans van slagen geeft. Jij ken je kindje ten slotte het beste.

    Een persoonlijk gesprek is dan altijd het beste om zelf ook in de richting te komen die je op wilt.
    Acceptatie van de bestaande situatie lijkt me altijd goed. Dat geeft ook rust. En bovendien doe je het hartstikke goed door je kindje te volgen in haar ritme en haar tempo. Het klinkt of je haar goed hebt leren kennen en ze een tevreden baby is.

    Of het na verloop van tijd vanzelf beter zal gaan, dat kan niemand zeggen. Ook niet de mensen die nu misschien doen alsof ze de oplossing weten. Voor jezelf is ook fijn dat ze ’s nachts wel goed slaapt. Ook dat hoor ik vaak. Dat een baby dan wel ‘begrijpt’ dat hij/zij gewoon verder kan slapen. Een klein kind kan geen klok kijken. Ze ontleent zekerheid aan jou, aan vaste plaatsen om te eten, te spelen en te slapen. En rituelen. Steeds weer hetzelfde, vinden kleintjes heerlijk.
    Succes met rust vinden! Groet, Sylvie

  • Marjanne

    ps Op andere plekken (draagzak, babycarrier etc) is het precies hetzelfde verhaal; ik kan de klok erop gelijk zetten.
    We hebben verder een rustig huis. Met een heel rustig bedje/kamertje voor haar en proberen alles daar prikkelarm te houden want ze ziet alles en wil alles onderzoeken…

  • Marjanne

    Beste Sylvie,

    Hartelijk dank voor je website. Het is zo fijn om alles mee te lezen en te leren.

    Ik heb een dochtertje van 6 maanden. Ze groeit goed, ze eet goed, en ontwikkelt zich ook goed. Ze valt zelf in slaap. Heel af en toe een speentje nodig maar meestal zonder. Gaat vaak lachend in bed. Ze slaapt in de zippadeezip, ingestopt onder een lakentje en met een klein slaapritueeltje is ze vaak zo vertrokken.

    We hebben alleen 1 ”probleem”. Ze slaapt overdag NIET langer dan 45 minuten. Nooit gedaan ook.
    Maar ze heeft de slaap van 3-4 uur overdag wel nodig. Het komt er dus op neer dat ze 4-5 x per dag op bed gaat, en tussendoor maximaal 1,5 h (maar vaak 1h-1h15) wakker kan zijn. Overdag is er geen ritme; elke dag is er op een ander moment een slaapje.’s Nachts slaapt ze van ongeveer half 7 tot sochtends 7.15 met om 23 nog een avondfles.
    Ze komt dus aan haar totale aantal uren slaap, en qua groei en eten gaat het goed.Ze si vanaf de middag alleen vaak een beetje geprikkeld/snel moe. Vaak wordt ze huilend en geirriteerd wakker na 45 min, daaruit leidt ik af dat ze eigenlijk verder zou willen slapen.

    Het lijkt wel alsof haar lichaampje gewend is aan dit ritme. Maar ik denk dat een ander ritme fijner voor haar zou zijn (en om eerlijk te zijn ook voor mij).
    Maargoed; opzich kan ik dit allemaal accepteren met het idee; het zal wel overgaan. Maar ik zou haar toch ook wel graag goede slaapgewoontes willen aanleren. En dat is mijn grootste ”angst” is dat ze nooit goed slaapjes overdag leert te doen.
    Ik denk dat ze uitgeruster en blijer zal zijn als ze gewoon 1.5h-2h slaapjes kan pakken.

    Het gekke is dat als ze snachts wakker wordt ze 9 van de 10 keer zelf weer in slaapt valt. Ze heeft dan ook geen problemen met de slaapcycletjes. Ze gaat geruisloos over van de ene naar de volgende.

    ik heb het volgende geprobeerd:
    – wakkertijd oprekken en na een vaste wakkertijd elke dag hetzelfde op bed leggen. Heb ik 4 dagen geprobeerd. Werkte niet; juist averechts; erg verdrietige baby. En ze wilde ’s avonds nog vroeger naar bed.
    – later op bed leggen (nachttijd korter maken). In het kader van; ze slaapt misschien te lang s nachts? Ze gaat dan onrustiger slapen ’s nachts. Ze blijft dan overdag gewoon 45 min slapen. Dit heb ik niet lang geprobeerd.
    – en natuurljk heb ik geprobeerd de slaapjes in het volgende cycletje te laten overgaan: na 45 min speentje. of in bed laten liggen en over hoofdje aaien. of even knuffelen en weer terugleggen. Hier wordt ze eigenlijk alleen maar wakkerder van. Nu probeer ik haar 15 minuten zelf in slaap laten proberen te vallen(dus niet de kamer binnen gaan) en haar zelf de kans geven. Deze laatste tactiek probeer ik nu de afgelopen weken. Maar eigenlijk is ze nog nooit weer in slaap gevallen. Dan haal ik haar er weer uit en leg ik haar max 1.5h na het wakker worden weer op bed.

    Heb jij nog tips voor me?
    Moet ik het loslaten en mag ik verwachten dat het over een paar maanden vanzelf beter gaat?
    Of moet ik toch proberen deze gewoonte te doorbreken? En zoja, heb je hier nog tips voor?

    Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,

    Marjanne

  • Sylvie

    Beste Nicole,
    Wat doen jullie het goed! En je dochtertje ook. Het lijkt een kwestie van tijd. Bijna alle baby’s van 4 tot 6 weken zijn onrustiger dan de eerste weken. Dat noemen ze ook wel het huilpatroon of de onrustpiek. In de periode na de geboorte huilt een baby gemiddeld 1-1,5 uur per dag. Rond de zesde week bereikt het huilen een piek van 2-2,5 uur en daarna is de huilduur gemiddeld 1,5 uur per dag.
    Het enige wat je kunt doen is goed oefenen in het kijken naar haar lichaamstaal. Jonge baby’s zijn soms heel subtiel in hun signaaltjes.
    In dit artikel meer uitleg >>
    Succes! Groet, Sylvie

  • Nicole

    Beste Sylvie,

    Wat fijn om dit blog te lezen.

    Onze meid is 4,5 week, 4300 gram en groeit, plast en poept goed!
    Wij proberen de RRR zoveel mogelijk toe te passen en bakeren (pacco) haar sinds week 1 in vanwege de maaiende armen. (Overdag en ’s nachts)

    Dingen die we strak opvolgen, RRR;
    -weinig prikkels/uitstapjes
    -altijd wakker in bed na eerste vermoeiheidssignalen
    -eigen bedje /strak opmaken
    -vast patroon slapen/voeden/knuffelen (nog geen box), Max 1 uur
    -voeden op verzoek (kunstvoeding)
    -ze zit nu op 6 voedingen a 120+4

    Nu heb ik toch een aantal vragen;
    – na de ochtendvoedung (rond 07.00 komt ze meestal) slaapt ze bijna niet tot een uur of 10.00. Vaak ligt ze wel stil een half uurtje wakker in bed (babyfoon met camera) maar daarna huilt ze vaak. Na 10 min troost ik haar met aai over bol en soms speentje, dit gaat vaak dan door tot half 10/10 uur (volgende voeding). Na paar keer haal ik haar uit bed.
    – na de late ochtend is ze uiteraard moe en kan ze zomaar 5/5,5 uur slapen, is het verstandig dit in te korten en haar na 4 uur wakker te maken?
    – in de vroege avond gaat het eigenlijk hetzelfde als in de ochtend. Na het wakker in bed leggen is ze vaak half uurtje stil (ligt wakker in bed) maar daarna is ze erg onrustig en dient weer getroost te worden totdat we ongeveer 2/2,5 uur verder zijn voor haar volgende fles want dan heeft ze alweer honger. Is het ok als er maar 2 uur tussen 2 voedingen zit?
    – afhankelijk hoe laat ze in de late middag komt krijgt ze in de avond nog 1 of 2 flessen. In de nacht komt ze zelf 1 keer en doet ze het goed.

    Dus haar ‘probleem-uurtjes’ zitten tussen 07.00-10.00 en tussen 18.00-22.00.

    Wellicht heb je wat tips?

    Groet
    Nicole

  • Sylvie

    Hoi Tessa,
    Fijn dat je hier al veel bruikbare informatie hebt gevonden. Besef… dat het soms een kwestie is van tijd voordat het steeds beter gaat. Het is dus niet erg om af te wachten, te blijven ‘oefenen’ met rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Als je vermoed dat het na verloop van tijd niet vanzelf beter zal gaan of je wilt nu toch gaan bijsturen, dan kan dat ook. Een baby van 7 weken kan ongeveer 60-70 min. wakker zijn incl. de voeding. Die tijd is dus zo voorbij. Probeer echt de eerste slaapsignalen op te vangen. Misschien heb je wat aan dit artikel Hoe zie je dat je baby moe is of honger heeft? >>
    Strak onderstoppen is ook zinvol bij zo’n kleintje om hem langer te laten slapen, maar dan moet je dit wel goed doen. Goed aan de zijkanten onderstoppen en voldoende hoog toedekken: Bed kort opmaken>>

    Kun je hier verder mee?
    Groet, Sylvie

  • Tessa

    Hi sylvie

    Wat hebben wij veel aan jouw adviezen zeg ! Heb zo’n beetje alles gelezen van de vragen en antwoorden en kan me in een hoop vinden.

    Even mijn vraag over ons zoontje :

    Onze zoon is nu 7 weken.
    Krijgt flesvoeding 120cc zo’n 6á7 x per 24u. Nutrilon standaard 1 met een schepje Johannesbroodpitmeel.
    Hij was bij 6 weken 4,5 kg
    Groeit goed en ontlasting is prima.

    Bij onze zoon is ‘stille’ refluxs geconstateerd en daarvoor hebben wij maatregelen getroffen als bedje, box , wagen omhoog. Zittend voeden en voeding verdikken. Wij hebben geprobeerd medicijnen uit te stellen maar het ging alsmaar slechter. Dus krijgt een nu elke ochtend omeprazol en dit gaat heel goed.

    Wij hebben heel veel baat bij het ritme ritueel en alles continu herhalen . Hij doet het daar heel goed op. Alleen is ons ‘probleem’ dat onze zoon na voeden / verschonen / aandacht , een half uur tot 3 kwartier slaapt. Maar wil hem minimaal om de 3 uur voeden. Als ik hem op verzoek voed krijgt hij veels te veel. ( ik houd me aan max 1 liter uiterlijk ) of ik moet gaan wandelen dan slaapt hij met gemak 4 uur achtereen.

    Hoe rek ik hem tot de 3 uur voor de voeding ? Want wil graag in het ritme blijven voor de regelmaat. Maar laten liggen is echt geen optie. Hij huilt ( lees krijst ) echt tot hij totaal overstuur is. Sussen en tutje helpen ook niet.

    Hopelijk heb je genoeg info zo. En horen graag advies , want zoals ik al zei wij hebben erg veel baat bij uw methode !

    Vriendelijke groet.

  • Sylvie

    Beste Miranda, op basis van deze informatie kan ik je helaas geen tips geven. Jammer dat veel dingen niet lijken te werken. Soms zit het ‘m in details. Je kunt beter eens met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau alles op een rijtje zetten. Begin bij zwangerschap, bevalling, gezin (heb je meer kinderen om voor te zorgen), voeding, houding enz. Heb je een fijne draagdoek? Of leer hoe je je baby veilig en in een goede houding kunt dragen, dat kan ook rust geven. Maar nogmaals, dit is even puzzelen en dat lukt beter in een gesprek dan online. Groet, Sylvie

  • Miranda

    Beste Sylvie,

    Onze baby is nu 11 weken en weigert om overdag te slapen. En dan vooral krijsen als ie in bed wordt gelegd. (we leggen hem na zn eerste gaap in bed) Dit houdt ie makkelijk een half uur vol. Ga er dan ook heen om te troosten maar heb hem ook een keer laten liggen. Helpt allemaal niks. Met als gevolg dat ie vanaf ongeveer 5 uur als een blok in slaap valt op mn arm, wandelwagen of box en dat we hem moeten wakker maken voor de fles en daarna kunnen we hem wel makkelijk in bed leggen. Inbakeren helpt niet, we pakken hem stevig in onder de dekens en hij heeft een slaapzak aan. Dit is overigens alleen ’s avonds dat we hem een slaapzak aan doen. Heb je nog tips voor ons?

  • Sylvie

    Beste Yvette,
    Je schrijft ineens gaat het slapen overdag veel slechter. Ik lees ook dat ze alleen slaapjes doet van 45 minuten en dat ze jouw hulp nodig heeft om in slaap te vallen. Dit kun je veranderen, maar is wel moeilijk. Je kindje is nu 5 maanden en aan bepaalde gewoonten gewend geraakt. Jij bent ook gewend geraakt aan dit ritme en deze manier. Vraag je echt af of je het helemaal anders wilt doen en of je haar wilt leren om zelfstandig in slaap te vallen. Je kunt daarbij het inbakeren nog 1 maand als hulpmiddel gebruiken mits ze (in de box of op speelkleed) nog niet rolt van rug naar buik. Nogmaals, het kan anders op deze leeftijd, een langere slaap ’s ochtends, een langere slaap in de vroege middag en een kort slaapje in de namiddag, maar dat is van meerdere factoren afhankelijk… bijvoorbeeld heb je meer kinderen om rekening mee te houden, gaat ze naar de kinderopvang, hoe gaat ze om met prikkels, enz. Je kunt het beste de jeugdverpleegkundige van je consultatiebureau of kijk of er een babyconsulent bij jou in de buurt is. Je kunt een babyconsulente altijd bellen en even navragen of hun hulp vergoed wordt door jouw ziektekostenverzekeraar. Je hoeft geen groot probleem te hebben om hen te raadplegen, ze denken graag met je mee. Succes. Groet, Sylvie

  • Yvette

    Beste Sylvie,
    Mijn dochter is nu ruim 5 maanden en ineens gaat het slapen overdag veel slechter.
    Ik geef een fles om 7, 11, 15, 19 en 23 uur. Ze dronk de laatste tijd erg onrustig en weinig, dus gebruiken we nu een speen met een groter gaatje. Het gaat nu (te) snel, maar ze drinkt wel meer. Vaak komt er daardoor wel ook weer wat terug. Ik twijfel dus ook een beetje om weer terug te gaan naar een speen kleiner. We zijn ook begonnen met groenten. Dit krijgt ze rond 17/17.30u, ligt er een beetje aan wanneer ze wakker wordt. We willen ook met fruit beginnen ergens in de ochtend. Voorheen sliep ze na de 7u fles 2x 45 min met een pauze ertussen en na de 11u fles ook, vaak in de wagen buiten. na de 15u fles vaak 1x 45 minuten. Soms in bed, soms in mijn armen. In slaap vallen is overdag altijd moeilijk gegaan. Speen valt er vaak uit, dus vaak terug om speen weer in haar mond te doen. Soms blijf ik er dan even bij zitten. Ze is erg druk met haar armpjes en daarom wordt ze vaak na 45 min wakker. In de kinderwagen gaat het meestal makkelijker. De laatste dagen gaat slapen echt niet meer overdag en het frustreert haar enorm dat in slaap vallen niet lukt. Het is een druk meisje, die erg vrolijk is en gevoelig voor prikkels. Ze wil alles zien. Het is nu ook zo dat nu het in slaap vallen niet lukt. Ze na een tijdje ook weer wakkerder wordt en gaat lachen. Dit gaat wel ook weer snel over in huilen omdat ze echt oververmoeid raakt. Ik heb haar nu een paar keer ingebakerd en dit gaat heel goed. Ze slaapt nu bijv ook al 2 uur. Maar goed ze is nu al ruim 5 maanden en het inbakeren kan straks natuurlijk niet meer. Dit moet eigenlijk al afgebouwd worden en ik begin net. Heb je misschien tips zodat ze beter gaat slapen overdag. 20u leggen we haar trouwens in bed. We maken haar dan nog wakker voor de fles van 23u, maar die drinkt ze vaak slapend en dan wordt ze om 7 u wakker voor de fles. Soms moet ik haar zelfs wakker maken.

  • Sylvie

    Beste Anne,
    Je dochtertje krijg de maximale hoeveelheid voeding dus ophogen van de ochtendfles is alleen een optie als je in de loop van de dag bij een andere voeding minder geeft. Toch raad ik dit niet aan. Denk eens aan hoe groot (klein) het maagje van je baby kan zijn. Met een hoeveelheid van 200 ml zit haar maagje echt wel vol. Drinkt ze haar flessen wel rustig leeg? Als ze eerder wakker wordt, zou ik haar ook weer eerder een fles aanbieden. Soms gaan baby’s naar een ritme ‘om de 4 uur’ en blijkt later weer dat ze het toch niet redden. Bovendien slapen en drinken de meeste baby’s niet gelijkmatig over een hele dag.

    Je hoeft niet perse steeds hetzelfde te geven. Je mag de totale hoeveelheid verdelen over 5x 200cc, 6x 165 cc of 7x 145 ml (klaargemaakte voeding). Maar ook 4x 165 en 3x 110 ml. Het lijkt lastig en tijdrovend, maar als je daarmee het ritme van je baby beter kunt volgen zal je merken dat het veel relaxter is.

    Op deze leeftijd heeft ze wel aandacht voor alles wat er om haar heen gebeurt. Kijk of je haar kunt beschermen voor een teveel aan prikkels. Baby’s lijken alles leuk te vinden, nemen als een spons alles op, maar kunnen daar nog niet veel mee.

    En verder haar tempo volgen. Je kindje kan nog geen klok kijken, maar ze begrijpt wel de regelmaat van slapen-voeden-knuffelen-box.
    Volgens mij gaat er al veel goed en je vindt vast een oplossing die voor jullie werkt, succes!

  • anne

    Hallo,

    mijn dochter is 1 maart geboren, ruim een week te laat en is nu bijna 4,5 maand. In het begin ging slapen niet goed, onrust, zwaaien met armpjes. Vanaf week 6 puckababy gebruikt en inmiddels succesvol afgebouwd en we hebben ritme en regelmaat toegepast. Ze wordt s ochtends half 7 wakker, dan fles, spelen, verschonen slapen. Rond 711 uur weer een fles, dan 15 uur. Na deze fles slaapt ze echter maar 45 minuten, ik leg haar moe in bed, meestal als ik haar in bed leg, zakken de oogjes al dicht.
    Vanochtend werd ze ook al om kwart voor 10 wakker in het ochtendslaapje. Voor mijn gevoel omdat ze nog wel meer voeding had gelust. Misschien tijd om de ochtendfles op te hogen? Die maakt ze altijd wel leeg.
    Is mijn baby er al aan toe om het 3e slaapje korter te slapen?
    ik laat haar spelen en geef rond half 7 een fles. Dan wassen of bad en daarna slapen totdat ze zich rond 23 uur meldt. Ze krijgt 5x 180 cc en 6 schepjes.
    dank alvast voor je reactie
    hhe

  • iris

    Beste Sylvie (en Esther),

    Allereerst mijn complimenten voor deze geweldige website. Prettig om hier houvast te vinden en de ervaringen van andere moeders te lezen.

    Mijn dochter is 6 1/2 week oud en krijgt BV op verzoek. Ik pas sinds een week consequent het regelmaat schema toe (voor die tijd lukte het echt nog niet). Dit gaat heel aardig, het lukt haar meestal na 15-30 minuten om zelf in slaap te komen in haar wiegje zonder “echt” te huilen. Het probleem (zoals het weblog ook beschrijft) is dat ze na een slaapcyclus wakker wordt en niet meer in slaap te krijgen is. Ik probeer dit iedere keer op dezelfde manier in de hoop dat het in de toekomst beter gaat. Mijn probleem gaat over de regelmaat, normaal voed ik namelijk na ieder slaapje, als ik dat nu doe kom ik om heel veel voedingen per dag en voed ik dus om de 1,5 uur, dit lijkt me teveel (ook heeft ze vaak last van reflux na de voeding dus het wordt er niet makkelijker van). Wat doe ik om de tijd vol te maken, ik bedoel hiermee de tijd die nodig zou zijn om een tweede cyclus te slapen? Of kan ik haar gewoon heel frequent voeden. En moet ik dan bijvoorbeeld binnen 3 uur dezelfde borst blijven aanbieden en daarna de andere pas?

    Overigens: haar geboortegewicht was 3370 g, ze woog op dag 3 al weer meer dan haar geboortegewicht en met 4 1/5 week: 4800 g.

    Ik hoop van jullie te horen.

    Groeten Iris

  • esther

    Hoi hoi. Ik heb n kleine van 4, 5 maand. Zij slaapt s avonds van ong 8 uur tot 23.dan begint ze slapende te huilen. Dan krijgt ze n papfles en leg ik haar weer in bed. Vorige week sliep ze nog tot 8 uur s ochtends maar word nu telkens n uurtje vroeger. Nu zitten we op 5 uur s ochtends dat ze wakker is. Met de speen sliep ze wel verder maar telkens n uurtje. Om 8 uur krijgt ze de fles en om 9 uur weer in bedje. Dan slaapt ze hooguit weer n uur. Om 11 uur wil ze weer de fles en om 12 uur weer op bed. Weer n uur slaap. Om 15 uur weer n fles en om vier uur weer n uurtje slaap. Ik heb haar ingebakerd gehad maar hier moest ik accuut mee stoppen omdat ze met drie maanden al omrolde. Toen sliep ze wel langer. Ze krijgt nu fv maar die drknkt ze ook niet allemaal leeg. Heb je tips voor mij zodat ze wat langer gaat slapen? Nu en gister werd ze in de avond ook elk uur wakker. .. doe ik wat verkeerd? ? Ze geeft duidelijk aan s ze moe is dmv wrijven in dr oogjes. Jengelen en rode wangen. Ze gaat ook eigenlijk altijd wakker op bed en valt meestal binnen vijf minuten in slaap. Soms eerst wat huilen. Zonder speen lukt t zowiezo niet echt. Ik hoor graag je tips. Cb zegt dat het weinig slapen geen kwaad kan. Maar lijkt me zo weinig. Bedankt.

  • Charly

    Hoi Sylvie & Rosalie (en alle anderen :) ),

    Bedankt voor jullie reacties. In 1e instantie dacht ik “Aargh, er komt geen einde aan het gedoe en het harde werken!”, maar nu een week later kan ik dingen wat beter plaatsen.

    Ik heb gelezen over die sprongetjes, maar aangezien er echt geen pijl op haar gedrag te trekken is, is dat voor mij lastig te zien. Het grootste probleem is dat ze niet wil slapen.
    Na 1, 2 of 3 gaapjes, als ze in haar oogjes wrijft, wachten tot het 1e huiltje; het maakt allemaal niets uit, ze wil echt niet in haar bed liggen. (de nacht en het 1e slaapje lukt trouwens wel) Natuurlijk gaat ze wel huilen van vermoeidheid. (het lijkt zo onlogisch)
    Draaiende mobiel, muziekdoosjes met 10 verschillende liedjes, tv, boodschappen, wandelingen, kraamvisite…ik heb de stimuli al weken tot een minimum beperkt (misschien kan de kraamvisite volgend jaar komen? :S ) maar ik merk weinig verschil.
    Vaak kreeg ik haar nog wel in slaap door haar in de (absoluut niet ergonomische) draagzak te leggen, waar ik dan soms eerst een uur mee moet lopen en die ik daarna ook niet af kan doen, want dan wordt ze weer wakker. Nu doe ik haar wat vaker in de draagdoek, dan heb ik mijn handen vrij en een enkele keer valt ze gewoon door mijn bewegingen in slaap. Dus wel tijdens het huishouden, niet als ik de administratie wil doen.
    In het andere geval is het vooral heeeel veel wiegen met lamme armen, pijnlijke heupen en krakende knieen (“hupsen” ontspant ze het meeste van) bij moeders tot gevolg. Regelmatig (om de dag) waren dit sessies van 2,5 uur!
    In tegenstelling tot de baby van Rosalie, lijkt mijn dochter het kind van een kermis-exploitant.
    Wel hebben meerdere mensen, inclusief de CBarts deze week, opgemerkt dat mijn dochter erg alert -en ver in haar ontwikkeling- is. Suggestie van die arts is haar maar overal waar ze wil slapen, te laten slapen. Nu heeft ze van de week tijdens een 3 uur durende wandeling dus 45 minuten geslapen. Het is weinig, maar ze viel zelf en zonder huilen in slaap! Daarna was ze dan weer 4 uur wakker.

    Positief: Het 1e slaapje in de ochtend gaat altijd wel goed (10 minuten beetje mekkeren) en de laatste 2 nachten heb ik haar ingebakerd, waarna ze echt goed (5,5 uur tot de volgende voeding!) heeft geslapen. Het fijnste is dat ze na zo’n nacht echt met een lachje wakker wordt. Daar wil ik er meer van! :)
    Sinds deze week (vaccinaties) installeer ik me vanaf een uur of 5 met haar op de bank (regelmatig opstaan, want zittend wiegen accepteert ze niet) en ze lijkt dat lijfelijke contact en heel vaak aan kunnen leggen erg te waarderen. Regelmatig valt ze 15 minuten in slaap, wat ze volhoudt tot een uur of 10. ’t is een beetje onhandig voor mij, dus gauw op zoek naar een lichtere laptop ;)
    Het is dus erg zoeken naar dingen die werken. Doordat ze na het 1e slaapje echt niet meer naar bed wil, is het inbakeren niet mogelijk. Jammer, want ze slaapt er echt beter door.
    En inderdaad, het is het “makkelijkste” om haar niet-bestaande-ritme te volgen; Nu ik het “ze moet slapen” heb ingeruild voor “ze valt vanzelf wel in slaap”, is er bij mij al heel veel spanning weg. Het is nog steeds heel veel werk, maar de angst die bij mij ontstond als ze weer naar bed “moest”, is heel veel minder. Toch blijf ik haar bij haar gaapjes naar haar bedje brengen, het voelt teveel of ik haar verwaarloos als ik haar maar gewoon in haar box laat.
    Okay, een heel verhaal dus. Door op de gestelde vragen te reageren heb ik wel wat ideeen opgedaan om een voor mij werkbare dagindeling te krijgen. Tevens steunt het te weten dat mijn kind niet de enige is die een handenbindertje is. Mochten er nog andere tips zijn om een baby te helpen in te slapen, hoor/lees ik ze graag!

  • Rosalie

    Nog even dit: sorry Charly, ik zie dat het een week pas is dat je kindje ’s nachts ook wakker is. Dat had ik even over het hoofd gezien! Ik heb, zoals ik boven ook beschrijf, er soms dus ook wel wat aan om te weten dat dochterlief in een sprongetje zit, want die zijn nogal duidelijk merkbaar bij haar (zoals nu!). Dus omdat je kindje dit nog maar net doet, zou je ook kunnen kijken of dat het is, er is namelijk ook een 12 weken sprong. Het gaat niet voor ieder kind op, maar wie weet. In het boek ‘Oei, ik groei’ kun je daar over lezen.
    Ik hoop dat je wat hebt aan dit alles!

  • Rosalie

    Hoi Charly, Sylvie heeft me gevraagd om te reageren omdat jouw verhaal op het mijne lijkt. Misshien zou je wat meer kunnen vertellen? Je verhaal is erg kort.

    Ik kan sinds mijn update niet zo heel veel toevoegen. Ik baker haar soms in als ze echt oververmoeid is, en dat heeft een tijdje goed geholpen, al berzet ze zich er de laatste tijd weer meer tegen en helpt ’t dus niet meer…. Wat ik de laatste tijd ook doe, is haar op mij, op de bank, laten slapen. Want in haar co-sleeper, waar ze daarvoor overdag sliep, sliep ze soms echt te kort (20 minuten of een half uur), en dat deed haar geen goed. Op de bank bij mij slaapt ze heel diep en maakt ze soms echt een lange ruk, van anderhalf uur, of soms wel twee uur, vooral ’s ochtends of aan het begin van de middag. Dan zit ik dus wel vast, maar met laptop is dat wel te doen. Dragen helpt bij ons niet, ze wordt wakker van teveel beweging en geluidjes.
    Inderdaad was het heel nuttig om adhv Sylvie’s advies eens na te gaan wat IK nou voor beeld had van het moederschap en een baby en hoe daarmee om te gaan / dat in te vullen, en even alle meningen van hoe dat dan wel niet moet, te laten voor wat het is. Wat ik tot nu toe ook merk, is dat het gewoon steeds verandert, en voor mij is de oplossing eigenlijk om steeds weer heel goed te kijken, ovserveren, en proberen te ontdekken wat ze op dat moment nodig heeft. Mijn dochter slaapt de laatste dagen ineens weer moeilijk in ’s avonds, en is ’s nachts ook wat onrustiger, en dat is dan weer een heel gedoe. Als ik ’s nachts merk dat ze onrustig is, dan schuif ik naar haar toe en lig ik half in de co-sleeper, en daar wordt ze dan weer rustig van. Maar dat dat werkt, had ik van tevoren ook niet kunne bedenken, dat was gewoon iets dat ik deed en dat het juiste bleek te zijn. Het zou haar 19 weken sprongetje kunnen zijn, wie weet. In praktische zin heb je niet heel veel aan dat soort kennis, maar het toont wel aan dat het weer overgaat.
    Hoe lang vertoont jouw kindje dit wakker-zijn al?

  • Sylvie

    Hoi Charly, het nieuwe blog is er niet gekomen. Ik heb een ander besluit genomen: namelijk een boek schrijven >>
    Daarom zal ik niet uitgebreid op je vraag in gaan. Wat mij opvalt: Je bent overdag EN ’s nachts in de weer met je kindje, begrijp ik dit goed? Dat is inderdaad uitputtend. Er is geen gouden tip, anders had je die al wel gevonden.

    Lees mijn antwoord aan Rosalie met name: ‘Probeer te voelen en bedenken waar JIJ naar toe wilt, overleg dit ook met je partner. Welk beeld had je van een baby, welk beeld heb je nu? En waar wil je naar toe?’
    Wie/wat heb je daarbij nodig? Misschien wil je eerst een ‘oplaadweekend’ proberen? Zie onderaan de pagina tweeling. Het is geen oplossing, maar sommige moeders zijn best sterk en zelfverzekerd en willen ‘alleen maar’ even bijtanken zodat ze weer een poosje vooruit kunnen.

    Heb je meer nodig? Denk dan aan hulp van arts (krampjes, reflux) of ondersteuning consultatiebureau. Of heb je voorkeur voor een zelfstandig werkende professional (babyconsulent of lactatiekundige)? Zoek je een bepaalde prof of meer een goede coach? Of wil je het liefst alleen of samen met je partner oplossen? #denkrichting
    Sterkte!

  • Charly

    Hoi, het verhaal van Rosalie is een en al herkenning. De krampjes, de reflux, het bedenken of dragen misschien een oplossing is…Graag zou ik weten of zij iets gevonden heeft dat werkt. Misschien middels het nieuwe blog waar Sylvie naar verwijst? Mijn dochter is nu 12 weken en is van de week begonnen met ook ’s nachts te spoken. Ik zou zo graag iets willen vinden dat werkt, zodat ze zonder al te veel moeite lekker inslaapt en weer vrolijk is (en daarmee ik ook). Periodes van 5 uur achter elkaar wakker zijn, wel huilen van vermoeidheid maar niet in slaap willen vallen (wiegen, troosten, draagzak…) beginnen ook haar moeder nogal op te breken!

  • cindel

    Soms helpt het als je je baby in een doek wikkeld, ons zoontje slaapt door dit te doen 7 u door dit te doen… dit hebben ze ons in het ziekenhuis geleerd en wij zijn er zeer goed mee, sommige kindjes maken hunzelf wakker door te bewege en slapen dan vaak niet snel terug dus inwikkelen kan een oplossing zijn, ziet er voor het eerst wel raar uit enzo ma dit is dus niks ergs…

  • Sylvie

    Beste Linde,
    De timing van het naar bed brengen is iets wat je mag leren. Het is logisch dat het ene moment beter gaat dan andere moment/slaapje, huilen voelt altijd naar. Het is aan jullie om daar ook je eigen weg in te vinden. En zo te lezen doen jullie dat ook al, 10 minuten even afwachten. Soms leren ouders ook aan het huilen zelf horen of het een inslaap-omschakel-huil is of dat baby overstuur raakt.

    Je komt er niet altijd achter wat ‘het beste’ werkt. Na een kort slaapje is er ook niet 1 tip die het beste werkt. Waarom noem je het een nadeel? Nadeel zou kunnen zijn dat ze geen honger heeft, maar bij aanleggen-na-kort-slaapje aan de borst in slaap valt, bedoel je dat? Als ze na een kort slaapje wel goed drinkt, dan zou overproductie een nadeel kunnen zijn.

    Een draagdoek is een optie om de slaap te verlengen, kwestie van proberen.
    Dat ze jullie hoort is niet erg, kan ook vertrouwd gevoel voor haar zijn. Baby’s zijn vooral gevoelig voor harde, onverwachte of onbekende geluiden.

    Oppakken bij het wakker worden… tja… dat is ook zoiets… per kindje verschillend. Sommige baby’s worden heel rustig wakker en anderen huilen al voordat hun oogjes open gaan. Daarin kun je niets ‘fout’ doen zeg maar, aan huilen gaan altijd signalen vooraf > aan jullie om te ontdekken welke signalen dat bij jullie kindje zijn.

    Hoe jij de avond beschrijft: heel normaal, doe je goed, ik heb geen concrete tips om dit te verbeteren, behalve geduld en tijd. Ze is nog maar 8 weken. Als ze 3 of 4 maanden is kan dit langzamerhand beter gaan. Blijf goed naar haar kijken, blijf proberen/oefenen. Ik noem het dus niet doorzetten, maar ‘oefenen’. Ga liever op de bank zitten en aanleggen dan spelen (prikkels). Wat bij kleintjes echt superbelangrijk is: je eigen uitstraling. Baby’s hebben nog geen ‘filter’ ze nemen als het ware de emoties en gemoedstoestand van hun ouders over. Probeer dus rustig en geduldig te blijven.

    Als je zelf (over)vermoeid bent geraakt, probeer bij te slapen op de momenten dat het kan. Misschien even een pas op de plaats maken. Een weekend geen visite (ik noem maar wat) en misschien doen jullie dat ook al, helemaal goed. Dat het ’s ochtends en begin van de middag goed gaat, dat je haar steeds beter leer kennen: Prima! Die avonden komen ook wel.

    Wanneer is de lactatiekundige geweest? Komt er nog een follow-up? Vaak is het zinvol om nog eens mee te laten kijken. Irl adviezen zijn altijd preciezer dan online adviezen.

    V.w.b. je eigen middagslaapje. Ze is nog jong, ze kan nog niet bedenken: ‘Hey daar ligt mama dus ga ik…’ Ga gerust naast haar liggen. Waar slaap je zelf het liefst/best?

    Kinderwagen werkt niet voor alle kinderen even goed om in te slapen. Soms is goede timing en een vast ritueel voor een baby voldoende om overal te kunnen slapen. Maar sommige kindjes zijn erg gehecht aan één vaste plek.
    Succes! Laat je nog eens weten hoe het gaat?
    Groet, Sylvie

  • Sylvie

    Beste Rosalie,
    Wauw! Wat een mooie update. Respect hoe je jezelf en jouw eigen weg hebt (terug)gevonden. Jouw vragen en reactie kunnen bemoedigend zijn voor andere moeders, mag ik jouw ervaring gebruiken in een nieuwe blog?
    Groet, Sylvie

  • Linde

    Beste Sylvie,

    Wat een super leerzame blogs, fijn om te lezen als ouders van een eerste kindje die op zoek zijn naar hoe alles ons past om te doen…
    Wij hopen dat je tijd hebt voor een paar vragen die wij hebben rondom slapen en voeding. Eerst even onze situatie nu.
    Onze dochter is nu 8 weken oud. Ze krijgt borstvoeding. We vinden een rustige omgeving heel belangrijk, ze heeft weinig prikkels. We zijn met inbakeren begonnen toen ze ruim drie weken oud was nav onrust bij spruw die ze kreeg. Deze is nu nog niet weg maar de onrust bij het drinken is wel sterk afgenomen. En voorheen sliep ze regelmatig (behalve wat haze slaapjes) hele dagen niet en ging wel na 6 weken doorslapen (23h tot ong 6 uur).
    Sinds een week passen we regelmaat consequent toe en leggen we haar ook wakker te slapen nav het lezen van Regelmaat en inbakeren van Ria Blom. Waar ze eerst de doeken in rust accepteerde gaat ze nu vanaf dat ze ingebakerd wordt huilen en huilt ongeveer 10 min, soms gelukkig ook niet. Ze slaapt nu in de ochtend en begin van de middag goed vaak 2-3 uur en daarna nog een of twee keer een uurtje, maar is van ongeveer 16h-22:30 wakker. Als je haar dan in bed legt is het met een beetje geluk met tussenpozen huilen en stil of huilt ze door. We gunnen haar ook dan de rust en proberen haar dan maar in de draagzak nog wat te laten slapen tijdens een wandeling, tot rust te laten komen met douchen of een badje en ze drinkt dan vaker (avondcluster), ongeveer ieder uur a om het uur.
    Vooral in de avond omdat ze dan wat onrustiger drinkt, maar ook verder wel heeft ze veel boertjes. Dit komt ook doordat ze niet optimaal aanhapt (niet groot genoeg). Daar zijn we met een lactatiekundige al mee bezig geweest. Ze heeft een teruggetrokken kinnetje en had een verkort bovenlipriempje was deze week een knipje heeft gekregen. Regelmatig komen die boertjes tijdens de voeding tussendoor (controleren we vaak op) maar ook wel eens in haar bedje met spugen samen er uit. Soms huilt ze meer dan 10 min (we laten haar niet langer huilen omdat ze nog nooit na langer huilen in slaap is gekomen) en blijkt alsnog een boertje dwars te zitten.
    Ze is een heel makkelijke rustige baby die altijd te troosten is als je haar oppakt. Ze huilt alleen wanneer er wat is en daardoor nooit langer dan een paar minuten totdat je haar oppakt. Het was lastig voor ons als ouders om haar te moeten leren zelf in te slapen omdat ze daarbij nu dus wel gaat huilen, maar we staan er achter dat ze dit leert.
    We hebben een paar vragen die jij wellicht kan beantwoorden:
    1. Is het goed slapen later op de dag vaker moeilijker dan in het begin van de dag? We krijgen het idee dat ze in de loop van de dag in de cirkel van kort slapen en daarna onvoldoende drinken en weer kort slapen terecht komt. Hoe kunnen we dit doorbreken?
    2. Er wordt geadviseerd in het boek Regelmaat en inbakeren om je kind na kort slapen te troosten zonder oppakken. Bij onze dochter zit er vaak dan een boertje dwars… Wat is het beste om te doen? toch oppakken en weer terug leggen in de hoop dat ze weer verder gaat slapen? (is nog niet gelukt) Of meteen de volgende voeding starten (nadeel kortere tijd er tussen). Of in de draagzak haar verder laten slapen (komt ze wel weer in slaap)?
    3. Als ik smiddags ook even wil gaan slapen zou ik het liefst in mijn eigen bed slapen. Ons dochtertje slaapt in een co-sleeper aan ons bed en ziet mij dan, dus slaap ik nu in het logeerbed. Of is het geen probleem voor de structuur en het ritme als ik naast haar slaap in de middag. Zou ze kunnen leren verder te slapen als ze tussendoor wakker wordt en mij ziet? Wat denk jij?
    4. Vanaf het einde van de middag kunnen we zoals het nu gaat de regelmaat niet meer vasthouden en doorbreken we het patroon omdat ze anders alleen maar in bedje wakker is en huilt. Zou hierin nog meer doorzetten tot resultaat kunnen leiden? Of is het alternatief wat we nu doen (draagzak lopen, badje/douchen en met haar spelen) niet ondermijnend?
    5. Wanneer ze tussendoor wakker wordt is het dan beter dat ze onze stemmen niet kan horen of maakt dat niet uit?
    6. Is het na goed slapen beter haar uit bed te halen voor de voeding wanneer ze net wakker wordt (eerste geluidjes / regelmatig gaan kijken) of wanneer ze van zich laat horen (en dus eerst rustig zelf wakker wordt met wat pruttelen en smakken)?
    7. Eerder lieten we haar ook wel slapen in de wagenbak. Nu doen we dat voor de rust niet meer. Is het goed en zo ja wanneer om daar weer mee te beginnen?

    Heel erg bedankt voor je tijd om te reageren!

  • Rosalie

    Hoi Sylvie,
    Hier de beloofde update.
    Het gaat allemaal een stuk soepeler nu, en eigenlijk komt dat nog het meeste doordat we allemaal wat meer gewend zijn denk ik. Dochterlief Hester is wat meer gewend aan het slaap en waak ritme, en wij zijn haar wat beter leren kennen en schieten niet meer zo snel in de stress als ze bijvoorbeeld eens een beetje huilerig is. Ik ben haar wat vaker gaan dragen, en heb me meer verdiept in attachment parenting, wat me erg aanspreekt. Maar meestal slaapt Hester nog in haar bedje, en nu we goed zien wanneer ze moe begint te worden écht moe is, gaat het naar bed brengen en slapen goed. Ze slaapt meestal niet langer dan 45 minuten, wat natuurlijk normaal is, en soms lukt het om haar nog een tweede slaapronde te laten doen, soms niet.
    Het aanhouden van een routine is een uitdaging; vooral met veranderingen zoals een langere tijd tussen voedingen, of op vakantie gaan, lukt het mij niet goed om de volgorde vast te houden. Maar ik heb gemerkt dat vooral voldoende rust helpt voor haar gemoedsgesteldheid, dus daar let ik heel goed op.

    Voor de onrust aan de borst ben ik naar een lactatiekundige gegaan, en het bleek toch overproductie, wat ik al dacht. Dat gaat nu al beter en de productie is wat omlaag door het aanbieden van één borst en af en toe blokvoeden.

    Het hele eieren-eten blijkt voor mij vooral om met Hester centraal te stellen, met haar mee te bewegen, goed naar haar te kijken en in te spelen op wat ze op dat moment nodig heeft. Dat is ook waar ik goed in ben, in tegenstelling tot het gedisciplinerd aanhouden van een schema.

    Groetjes!
    Rosalie

  • Rosalie

    Ha Sylvie,
    Dank voor je antwoord, heel fijn.

    Het klinkt als een eel goed idee om eens te bedenken wat ik wil, hoe ik me dingen voor had gesteld en waar ik heen wil. Dat al waarschijnlijk, zoals je suggereert, een mix van de twee methodes zijn. Het combineren met dragen vind ik een aantrekkelijk perspectief, want al zorgt het wiegje voor rust in de tent, het zou mij de nodige bewegingsvrijheid opleveren, aangezien ik nu al zenuwachtig word van het moeten aanhouden van een vaste routine! (waar ik ook niet heel goed in ben.. :-)

    Ik zal eens naar het lactatie spreekuur gaan bij de verloskundigen praktijk.

    Ik laat je weten hoe het gaat!

    Groetjes,
    Rosalie

  • Sylvie

    Beste Rosalie,
    Zo te lezen ben je al goed bezig! Bewust letten op vermoeidheidssignalen, op hoeveelheid prikkels, regelmaat aanhouden. Door dit patroon te herhalen leer je haar kennen en geef je haar ook de duidelijkheid die veel baby’s nodig hebben om ontspannen in slaap te vallen. Een uitgeruste baby drinkt ook weer beter, rustiger en effectiever enz.

    Als ik het zo lees heeft RR jullie al wat opgeleverd. Dat het einde van de dag minder goed lukt is heel normaal. Als je de vermoeidheidssignalen van je kindje beter leert herkennen en de ochtend en begin van de middag redelijk/goed gaan, dan mag je er op vertrouwen dat die avonden ook wel een keer komen. Meestal gaat dat tussen 9 en 12 weken steeds beter.

    En dan nog… slapen veel baby’s in de ochtend langer dan einde van de dag. Dus dat is normaal en je kunt gewoon het ritme van slapen-voeden-knuffelen-box aanhouden. Pas rond 6 maanden gaan baby’s over naar twee slaapjes overdag en lukt het laatste slaapje einde van de middag niet meer.

    Ik snap heel goed dat het lijkt of er twee kampen zijn die een totaal andere kijk hebben op slapen, zorgen en voeden. Probeer te voelen en bedenken waar JIJ naar toe wilt, overleg dit ook met je partner. Welk beeld had je van een baby, welk beeld heb je nu? En waar wil je naar toe? Wat je ook kiest… zorg dat je er zelf achterstaat en dat je bereid bent dit langere tijd te doen. Anders is het verwarrend voor je baby. Sowieso zijn baby’s erg gevoelig. Ze voelen dat je iets anders uitstraalt dan wat je doet. Dus doe niet iets omdat je denkt dat het ‘zo hoort’ of omdat je bang bent dat het anders ‘nooit meer goedkomt’. Ik ken genoeg moeders die hun baby in slaap borsten en dit de meest fijne en natuurlijke manier vinden om hun baby te laten slapen. Maar stel… je gaat over 2 maanden weer aan het werk en je zegt dan tegen je baby: nu moet je zelf in slaap vallen in je eigen bed, dat werkt niet. Als je graag wilt dat je kindje tot rust komt in haar eigen bedje, dan is het goed om daar nu mee te oefenen.

    Een draagdoek kan een oplossing zijn als je dat ook zo ziet en je baby veel wilt dragen (ook in plaats van bed of wandelwagen). Je kunt dragen ook als aanvulling zien. Als het slapen in bed niet lukt, bijvoorbeeld einde van de dag, of als je onderweg bent. Dragen kun je prima toepassen in het RR ritme. In plaats van in bed kun je je baby ook in een draagdoek laten slapen. Om een RR basis te leggen, adviseer ik je wel om je kindje voldoende vaak in haar bed te laten slapen. Het is een gewenning. En de vraag is waar jij haar (het meest) aan wilt laten wennen.

    Clusteren kan in RR ook. Als het nodig is, is het nodig. Als slapen ‘s ochtends en ‘s middags goed gaat, probeer je het ’s avonds ook. Lukt het niet, dan hou je haar bij je.

    Voor wat betreft haar drinkgedrag aan de borst, adviseer ik je een lactatiekundige eens mee te laten kijken. Soms is zo’n consult gratis als je lid bent van een zorgorganisatie. Of het wordt vergoed vanuit een aanvullende ziektekostenverzekering. Onrust aan de borst vraagt aandacht!! Het kan op diverse oorzaken wijzen en het kan ook weer nieuwe problemen veroorzaken. Niet mee blijven zitten.
    Succes! Laat je nog eens weten hoe het over een paar weken gaat?

  • Rosalie

    Hoi Esther / Sylvie.

    Mijn dochter is 7 weken oud en ook zij heeft moeite met slapen overdag. Er zijn een paar dingen die spelen voor zover ik kan overzien:

    -Ze slaapt niet lang genoeg overdag. ’s Nachts wel, maar wil nog wel twee voedingen per nacht, en is soms elke twee uur wakker. Ik slaap meestal met haar uit, soms liggen we tot 10 uur op bed omdat ik moe ben van de nacht, en we tegen de ochtend allebei het beste lijken te slapen. Kan dit voor verwarring zorgen wat betreft een goed dag en nachtritme ontwikkelen?

    De ochtend gaat dan wel goed, maar middag en vroege avond begint ze dan moeilijk te doen: niet in slaap vallen, onrustig slapen, na een half uur wakker. Ik probeer haar in slaap te laten vallen en geef haar steeds haar speentje terug, maar als ze echt gaat huilen, na één a anderhalf uur, haal ik haar er dan toch uit. Dan is ze huilerig en modderen we wat aan totdat het weer tijd is om te voeden en dan begint het overnieuw. De laatste twee avonden heb ik haar huid op huid in bed genomen om haar te laten ontspannen, wat heel goed werkt want ze valt lekker in slaap. Dan slaapt ze dus weer goed ’s nachts. Kan het aan de speen liggen? Die valt steeds uit haar mond en dan wordt ze wakker en probeert ‘m te pakken wat niet lukt. Of zitten we in een vicieuze cirkel van ‘moe zijn en niet goed drinken > te weinig binnen krijgen > niet goed slapen want teveel honger > te moe om goed te drinken’?

    Ik weet ook niet altijd wanneer een goed moment is om haar in haar wieg te slapen te leggen. Soms is het duidelijk dat ze moe is, en dan gaat het ook goed, maar soms geeuwt ze bijvoorbeeld een paar keer na 45 minuten wakker, en maakt maaiende bewegingen met haar armen en benen, en dan leg ik haar in haar wieg waar ze dan ineens met wijdopen ogen ligt te lachen en kraaien. Waarna het slapen niet lukt. Is ze dan toch nog steeds, of alweer oververmoeid en heb ik toch haar signalen gemist? Soms zijn de signalen ook zo verwarrend: lachen en kraaien afgewisseld met jengelen en geeuwen, dan weet ik niet meer wat ik ervan moet maken. Kan het helpen om haar, als ze oververmoeid is, bijvoorbeeld al na een half uurtje te slapen te leggen, meteen na ’t voeden en verschonen? Soms begraaft ze na het voeden haar gezicht in mijn borst, wat weer een teken van moeheid is en dus zou ik haar gelijk in bed moeten leggen? Wanneer is het te vroeg, kan dat eigenlijk wel?

    -Ze was/is naar mijn mening oververmoeid / overprikkeld geweest de laatste weken: we hadden niet echt door dat het handig is om haar naar bed te brengen om echt te laten slapen, dus we lieten haar gewoon bij ons in slaap vallen als ze (denk ik dus al veel te) moe was. Nu ben in ongeveer een week bezig met een strak RRR schema (wieg > wakker en voeden / verschonen > even spelen / actief zijn > na max een uur weer slapen in de wieg). , en ze lijkt een stuk beter dan voorheen, behalve dus dat ze niet goed slaapt naarmate de dag vordert. Ik houd prikkels echt tot een minimum, haar wieg met hemeltje (met extra stuk stof om ’t wat donkerder te maken) staat in de woonkamer, waar ik wel zit en zachtjes rondloop, maar waar verder geen geluid is behalve straat geluid. We maken niet vaak uitstapjes en er komen niet veel mensen langs. Ik maak geen oogcontact als ze in haar wieg ligt. Inbakeren heb ik overigens een dag of 4 geprobeerd, maar het maakt niet echt verschil en bovendien lijkt ze het alleen maar frustrerend te vinden dat ze niet kan bewegen dus nu doe ik het niet meer. Stevig instoppen doe ik wel.
    Hoe lang moet ik de RRR methode de kans geven om te ijken of het werkt?

    -Ze drinkt eerst goed en begint dan na een paar minuten te worstelen: trappelt met beentjes en laat de tepel dan los, hapt weer aan maar drinkt twee slokjes en laat dan weer los. Ze wordt erg gefrustreerd, wil duidelijk drinken maar het lukt niet. Ik laat haar dan boeren, en leg haar dan weer (aan dezelfde borst )aan, maar meestal wordt ze dan bij het zien van de borst al overstuur. Soms lukt het wel om haar na het verschonen nog een keer aan te leggen (aan dezelfde of de andere borst), soms niet. (ik heb en beetje overproductie melk, dus ik leg haar op ’t moment meerdere malen aan dezelfde borst aan om de productie een beetje te remmen). Maar vaak drinkt ze dus naar mijn mening niet genoeg, waardoor ze niet goed slaapt met alle gevolgen van dien. Het aanhappen gaat ook niet altijd even goed; ze doet haar mond niet ver genoeg open. Zou het daar aan kunnen liggen? Soms kolf ik dan en geef ik haar de fles en dat wil ze dan wel. Volgens vrijwiligsters van LLL zou het liggen aan het feit dat ik veel melk heb en ze niet gewend is te ‘werken’ om te drinken, en dat aan het eind van de middag minder melk heb en ze dus gefrustreerd raakt. Ze raadden aan om de andere borst aan te bieden zodra ze begon te worstelen (ik reguleerde mn melk een paar weken door één borst twee keer aan te bieden), maar dat helpt eigenlijk niet.

    -Zou een draagdoek een oplossing zijn? Het klinkt me logisch in de oren en trekt me ook wel, om haar de hele dag tegen me aan te houden. Maar ik vraag me wel af of ze dan in slaap zou vallen wanneer ze het nodig heeft en niet als ze al overprikkeld is. Er zijn zo’n beetje twee kampen lijkt het, de RRR methode versus ‘natural parenting’, wat ook logisch in de oren klinkt. Waar het dragen in een doek wordt aangeraden en men zegt dat de baby vanzelf in slaap valt in de doek als het nodig is, niet overprikkeld raakt ook al is er lawaai en beweging, en waar clusteren ook ‘mag’, in tegenstelling tot de RRR methode waar clusteren eigenlijk juist het schema in de war zou brengen…

    Bedankt alvast! Wel heeeeeel fijn dat het kan, vragen stellen hier….

  • Sylvie

    Beste Raheleh,
    Dichtstbijzijnde verpleegkundige met een eigen praktijk is Toke Bezuijen, op haar website zie je hoe je haar kunt bellen.

  • Raheleh Tajic

    Beste Sylvie,
    Ik geef aan Ryan flesvoeding en toen hij wakker wordt heeft geen trek meer. Maar ik blijf toch de volgorde van kneufelen, spelen en alleen in box spelen volgen.
    Ik heb ook afgelopen 2 dagen geprobeerd om hem op bijna hedzelfde tijd naar bed te brengen.
    Ik woon in voorschoten en ben daankbaar voor uw tijd en hulp.

  • Sylvie

    Beste Raheleh,
    Een half uurtje slaap is inderdaad niet voldoende. Ik bedoel aanleggen als je baby 1,5-2 uur heeft geslapen. Dan niet wachten tot 4 of 4,5 uur voorbij is na de vorige voeding.

    Hoe leer je je baby langer slapen? Hij kan het wel, want ingebakerd deed hij het ook. Nu geef je hem niet meer de begrenzing van doeken, maar zorg je voor duidelijkheid, structuur en overzicht in zijn dag, zodat hij kan ontspannen en zich kan overgeven aan het slapen.

    Niet teveel prikkels en alles in vaste volgorde en op vaste plaatsen. Het is inderdaad belangrijk om je baby te volgen. Als hij een lang slaap wil doen, dan lekker thuis blijven. Baby’s zijn nog niet flexibel. Zij leren wat de bedoeling is doordat jij elke kaar hetzelfde patroon op dezelfde manier herhaalt en herhaalt.

    Wat ik je kan aanraden is het boek Regelmaat en inbakeren te lezen (ook te leen bij de bibliotheek) of eens praten met iemand die jou mondeling (telefonisch of irl) kan uitleggen wat je het beste kunt doen. Heb je goed contact met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau? Je kunt haar vragen of ze eens langs wil komen. Of laat mij weten waar je woont, ik heb een groot netwerk, dan kan ik nagaan of ik iemand in jouw regio ken die je verder kan helpen.

  • Raheleh Tajic

    Beste Sylvie,
    Bedankt voor uw reactie. Maar ik begrijp niet van wakker, drinken, kneufelen box en slapen. Ryan drinkt om de 4 uur en soms. 4 en half. Ik kan niet hem voeden als hij na half uurtje wakker is.
    Ik wil ook graag weten of het belangrijk is de ritme van mijn baby volgen? Ik bedoel als hij rond 13 uur heeft zin om een lange slaapje doen, moet ik met het rekening houden en thuis blijven?

    Alvast bedankt,
    Raheleh

  • Victoria84

    Beste Sylvie,

    ik zal eens kijken naar een lactatiekundige, dank voor de tip. ik voel me zelf op zich wel goed, soms nog moe omdat ik er gemiddeld 2x per nacht uit moet (rond 3 en 6 uur) soms schiet het erbij in om overdag zelf te slapen, ik probeer er wel op te letten dat ik dit wel doe. ook let ik op goed/voldoende eten en drinken. naar mijn idee ging het ook goed omdat mijn zoontje goed aankomt en goed groeit geeft het mij wel vertrouwen, maar pas de laatste dagen merk ik een kleine terugloop qua drinkgedrag, kan dit evt komen door vaccinaties? hij heeft op 14 juni zijn eerste 2 prikjes gekregen. Ik woon in Amsterdam Nieuw West, alle hulp is welkom :-)

  • Sylvie

    Misschien eens een lactatiekundige laten meekijken naar aanleg- en drinktechniek?(wordt vaak vergoed vanuit aanvullende verzekering).

    Of voor de zekerheid een paar regeldagen inlassen, misschien heeft je productie een boost nodig. Om de opgebouwde regelmaat vast te houden, leg je je baby dan zoveel mogelijk aan in een wakkere periode. Vaak kort voeden is beter dan één keer lang. Blijf wel ruim voor de vermoeidheidsgrens anders valt hij aan de borst in slaap en is de kans groot dat hij een hazenslaapje gaat doen en vervolgens niet uitgerust wakker wordt. Als hij een keer op schoot in slaap valt, ook niet erg, maar laat hem dan een volledig slaapje liggen, kopje thee en boek erbij, zo rust je zelf ook uit. Ook dat is belangrijk! Goed zorgen voor jezelf! Hoe voel je jezelf? Heb je zelf een rustige en zelfverzekerde uitstraling? Baby’s voelen alles. Misschien is het goed om even pas op de plaats te maken of een stapje terug.

    Verder kent online adviseren natuurlijk beperkingen en is irl beter. Waar woon je? Ik heb een groot netwerk, dan kan ik nagaan of ik iemand in jou regio ken die je verder kan helpen.

  • Victoria84

    Beste Sylvie,

    vandaag is mijn zoontje al de hele dag oververmoeid naar mijn mening. hij sliep niet meer dan een uur, hij gaapt de hele tijd ook na het slapen en wrijft in zijn ogen. ik probeer hem te sussen en niet meteen uit bed te halen, maar niets helpt. wat doe ik verkeerd?

    laat ik misschien de voeding overdag te lang duren? ik ben nu gemiddeld 20-30 minuten bezig, hoe weet ik wanneer hij genoeg heeft? hij laat nl niet altijd los wanneer hij klaar is denk ik en volgens mij vind hij het ook gewoon fijn om aan de borst te liggen. ik merkte vandaag ook dat hij minder krachtig dronk.

    Hoe kom ik uit die cirkel van oververmoeidheid?

  • Sylvie

    Beste Rahaleh, een baby wordt niet moe van (veel) korte slaapjes, maar wel van te lang achter elkaar wakker zijn.

    En hoe langer een baby wakker is, hoe meer prikkels hij opdoet, dus probeer ervoor te zorgen dat er geen nieuwe vicieuze cirkel ontstaat.

    Hoe doe je dat? Je baby blijven volgen. Als hij een kort slaapje heeft gedaan, zal hij ook weer relatief snel moe zijn. Je blijft in de volgorde van slapen-drinken-knuffelen-box dus zodra hij wakker is, laat je hem wat drinken en zodra je ziet dat hij moe is volgens het bedritueeltje wat hij gewend is naar bed en stevig onderstoppen.

    Een baby van deze leeftijd is snel afgeleid tijdens het drinken, misschien kun je daar nog wat extra op letten. Tips >>

    En doe ook het bedritueeltje echt heel kort, beetje ‘zakelijk’ ook als je merkt dat hij moeite heeft met in slaap vallen. Een baby is namelijk ook weer zo over zijn ‘dip’ heen, maar wordt intussen wel steeds moeier en moeier.

    Als hij een goed slaapje heeft gedaan zal hij zo’n 1,5 uur wakker kunnen zijn (incl. voeding) en als hij een kort slaapje heeft gedaan zul je eerder aan hem merken dat hij weer moe is.

    Meer informatie over inbakeren afbouwen >>
    Succes!

  • Raheleh Tajic

    Beste Sylvie,
    Ik heb een jongen van 17 weken. Ik heb hem van het begin ingebakerd. Vanaf 4 dagen geleden ben ik aan het afbouwen met inbakeren. Hij wordt overdag niet meer ingebakerd. Hij heeft niet zo moeite. Gister heeft hij bijna 3 uur achter elkaar geslapen maar vandaag heeft hij slechts 20/30 minuten geslapen. Hij heeft wel 3 keer maar kort geslapen. Ik wil graag weten of het normaal is ? En als het zo belijft wat ik moet doen?
    Ik hoor graag van u.
    Met vriendelijke groeten,
    Raheleh

  • Sylvie

    Volgens mij doe je heel veel goed. Fijn dat je zoontje het goed doet op jouw voeding! Uit een flesje kun je weer niet vergelijken met live drinken dus gewoon afgaan op hoe hij groeit, poept en plast :-)

    Dat hij ’s nachts goed slaapt is niet zo gek, zie je heel vaak. Enerzijds omdat jonge baby’s die overdag niet veel slapen, daar door en door moe van raken. Anderzijds voelen ze – door avondritueel? – dat ze dan ‘mogen’ ontspannen en loslaten.

    Een baby van 9 weken kan van nature ongeveer 60-70 minuten wakker zijn, inclusief voeden, verschonen, boertje, knuffelen etc.
    In de vaste volgorde van slapen-voeden-knuffelen-box leg je je kindje meteen aan als hij wakker wordt.

    In de kraamtijd word je geleerd dat je je baby eerst gaat verschonen, daarna voeden. Je mag het ook omdraaien. Sommige baby’s gaan namelijk vrij snel huilen als ze wakker worden. Als ze dan eerst verschoond worden, dan zullen ze door het huilen mogelijk lucht happen, onrustig drinken, enz. Een baby wordt ten slotte wakker omdat hij honger heeft. Tenminste, dat is de bedoeling, daar wil je naar toe.

    Laat een voeding niet te lang duren, anders wordt je baby te moe van het drinken zelf, ligt hij tijdens het drinken half te dutten en kom je niet goed uit de vicieuze cirkel van onrust.

    Bij borstvoeding is goed aanleggen het halve werk. Observeer je kindje als hij drinkt en hou hem ‘bij de les’. Bij een trage melkstroom kun je eventueel borstcompressie toepasssen. Dit filmpje laat mooi zien wat het effect is. Je baby begint met zuig-zuig-zuig, waarna hij overgaat in zuig-slik-adem-zuig-slik-adem dus 1:1:1. Als hij klaar is met de borst zal hij zuig-zuig-zuig-zuig-slikje doen. Op dat moment ga je van borst wisselen. Wisselvoeden is ook een optie om je baby actiever te krijgen, dus tijdens 1 voeding meerdere keren van kant wisselen. En als hij klaar is, is hij klaar. En nog steeds wakker. Dan boertje, verschonen, knuffelen en je eindigt met de box.
    Succes!

  • Victoria84

    beste Sylvie,

    mijn zoontje krijgt borstvoeding en zijn groei gaat heel goed, hij is 61 cm en 5,3 kg. op basis hiervan denk ik dat hij genoeg voeding krijgt. zijn plas -en poepluiers zijn ook goed.

    ik vind het wel lastig in te schatten hoeveel hij nu echt per keer drinkt aan de borst. als ik de mm in een flesje doe, drinkt hij ongeveer 100 tot 125 cc per keer.

    Hij ligt overdag soms in de box, maar vooral in bed. wippertje probeer ik eigenlijk zo min mogelijk te doen en we gaan ook niet zo vaak op stap. de tv staat wel aan in de woonkamer waar de box staat dus daarom leg ik hem zo vaak als mogelijk in zijn ledikant die nu nog bij mij op de slaapkamer staat.
    hij heeft wel een mobile in zijn box maar het muziekje speel ik niet, ik draai alleen aan de poppetjes die eraan zitten.

    Hoe kan ik de prikkels nog meer verminderen?

    inbakeren wilde hij van begin af aan al niet en ik probeer hem wel stevig in te stoppen. het gekke is dat hij ’s nachts wel goed slaapt.

    vaak valt hij tijdens het voeden al in slaap, moet ik hem dan wegleggen zodra hij begint weg te zakken of moet ik hem in slaap laten vallen? meestal schrikt hij dan als ik hem in bed leg omdat hij bij mij in slaap is gevallen.. heb je hier nog tips voor?

    groet Victoria

  • Sylvie

    Beste Victoria, moeilijk te zeggen waarom je zoontje niet langer slaapt dan een uur per keer. Welke voeding krijgt hij? Heb je het idee dat hij voldoende voeding krijgt? Hoe is zijn groei?

    Ben je bekend met inbakeren en of hoog toedekken en stevig onderstoppen?

    De slaap van jonge baby’s bestaat voor een groot deel nog uit lichte slaap (soms met oogjes half open). Als je baby een poosje diep weg is geweest, komt hij weer in een lichte fase. Als hij dan beweegt of last heeft van bijvoorbeeld een krampje of een schrikreflex, dan kan hij niet meer wegzakken in een dieper stadium van slaap om nog een ‘slaaprondje’ te doen. Dat is wat je met inbakeren en of stevig onderstoppen kunt verbeteren. Bekijk het filmpje hoe je zijn bedje goed kunt opmaken.

    En misschien kun je nog winst halen uit het verminderen van prikkels. Leg je baby nog niet onder een babygym of mobile. Niet teveel uitstapjes. En doe alles op vaste plekken verschonen, voeden, spelen. De volgorde (regelmaat) geeft herkenning, maar die vaste plekken ook. Herkenning zorgt weer voor ontspanning en een betere slaap.