Babymatras veilig

Babyuitzetlijst deel 3: Welk bed en matras voor je baby?

In Nederland is een babykamer onverminderd populair. Als a.s. ouder kun je door middel van het inrichten van een babykamer heerlijk aan je nesteldrang toegeven. Wees echter niet teleurgesteld als je kindje de eerste maanden weinig tijd in zijn kamertje zal doorbrengen. Hoewel een babykamer ook handig kan zijn als voed-, verschoon- of badderruimte natuurlijk :)

Inhoud
Benodigdheden bed & beddengoed
Waarop letten bij de aanschaf van een ledikant?
Waarop letten bij de aanschaffen van een cosleeper?
Welk matras voor je baby?
Waarom een molton?
Bovenlaken en deken
Wel of geen kruiken, welke en waarom?

Co-sleeping met Bednest co-sleeperSinds eind jaren negentig wordt aanbevolen om je baby in jouw nabijheid te laten slapen (rooming-in). Je intuïtie verkleint kans op wiegendood (1). Je kunt baby’s ledikant naast je eigen bed zetten, maar veel ouders kopen een aparte wieg of aanschuifbed voor de eerste maanden.

Een aanschuifbed (of co-sleeper) heeft als voordeel dat je baby op gelijke hoogte ligt, dit maakt het geven van borstvoeding gemakkelijker en na de voeding kan je baby weer verder slapen op zijn eigen veilige plek.

Benodigdheden bed & beddengoed

  • wieg of aanschuifbed en/of ledikant
  • stevig matras (6 tot 10 cm dik) dat goed past in wieg/ledikant
  • 1 moltonhoes als matrasbescherming (geen waterdichte!)
  • Eventueel 2 moltononderleggers
  • 2 hoeslakentjes
  • 2 bovenlakentjes
  • 1 dekentje (van wol of katoen)
  • 2 naadloze metalen kruiken of een goedgekeurde elektrisch te verwarmen kruik (aanbevolen)

Waarop letten bij de aanschaf van een ledikant?

De stichting VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) geeft daarover duidelijke informatie.

Waarop letten bij de aanschaf van een co-sleeper?

  • Zijkanten met spijlen of een andere open structuur (ventilatie).
  • Minimaal 27,5 cm diep en maximaal 90 cm lang.
  • Bedbodem vlak, stevig en goed ventilerend.
  • Goed passend matras.
  • Geen stootranden / hoofdbeschermer.
  • Stevig onderstel wat niet kan kantelen als een ouder broertje of zusje aan de rand trekt.
  • Mogelijkheid tot vastmaken aan ouderbed (geen spleet).
  • Tweede zijwand om te voorkomen dat je baby per ongeluk in jouw bed rolt. Twee zijwanden zijn ook nodig om je baby overdag veilig te laten slapen (geen continue toezicht).

Bednest co-sleeper in boxAls jouw budget het toelaat, is de Bednest een mooie en fijne cosleeper die voldoet aan bovenstaande eisen. Zonder onderstel past dit bedje precies in de box zodat je baby overdag op zijn vertrouwde plekje en in jouw nabijheid kan slapen.

Welk matras voor je baby?

Een babymatras moet stevig zijn en goed passen in het ledikant. Lees meer kwaliteitseisen op de site van VeiligheidNL.

Maak je je zorgen over wiegendood? Een matrasbeschermer met ventilerende toplaag (Aerosleep) heeft voordelen, maar! voor de claims van de fabrikant dat een Aerosleep de kans op wiegendood vermindert ontbreekt bewijs.

Waarom een molton?

Een molton is van geruwde katoen, voelt lekker zacht, isoleert en neemt veel vocht op. Omdat ze – net als onderlakens – voorzien zijn van elastiek, zijn ze gemakkelijk in gebruik. Kies géén waterdichte molton voor je baby omdat dit niet ademt.

Bovenlaken en deken

Baby moe signalenBij beddengoed geldt: kies je voor mooi of kies je voor praktisch?
Er is prachtig beddengoed voor baby’s verkrijgbaar. Het materiaal en de afmetingen zijn echter niet altijd even praktisch. Een ledikantlaken kun je aan de zijkant een beetje instoppen, maar een onrustige baby trappelt dit al snel los. Een laken en deken van 70×150 cm kun je overdwars leggen, maar dan komt een mooi randje of patroontje soms niet meer uit. Hele dunne of soepele lakentjes blijven ook minder goed zitten dan stevige katoen. Tegenwoordig bestaat er een speciaal ontwerp ledikantlaken dat baby’s niet kunnen lostrappelen.

De stevige dekens blijven – eenmaal ondergestopt – beter zitten dan rekbare / gebreide dekens. Een tweede deken is zelden nodig.

VeiligheidNL: “Een babydeken is er in grofweg drie textielsoorten: katoen, wol en synthetisch. Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zozeer uitmaakt van welk materiaal het dekentje is gemaakt, zolang u het bedje kort en strak opmaakt.”

Wel of geen kruiken, welke en waarom?

Op veel babyuitzetlijstjes staan kruiken; 2 naadloze metalen kruiken of een goedgekeurde elektrische kruik. Meestal worden kruiken maar kort gebruikt. Behalve opwarmen van baby’s bedje, kun je ook kleertjes verwarmen als voordat je je baby – afgekoeld door het badderen – weer aankleed.

Omdat je de kruiken maar kort nodig hebt, kun je kijken of ze te huur zijn of dat je ze kunt lenen. Check wel altijd of de rubbers nog goed zijn en de kruiken niet lekken. Lees meer op de site van de Consumentenbond.

De beste kruiken zijn echter nog altijd papa en mama (huid op huid).

Bron

(1) Infant room-sharing and prone sleep position in suddeninfant death syndrome
Scragg RKR, Mitchell EA, Stewart AW, Ford RPK, Taylor BJ,Hassall IB, et al.
New Zealand Cot Death Study Group. Lancet 1996;347:7-12

Lees meer

Babyuitzetlijst deel 1: Welke voedingshulpmiddelen voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 2: Welke kleding kopen voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 4: Baby in bad & verschonen

Babyuitzetlijst deel 5: Baby veilig vervoeren & dragen

Complete babyuitzetlijst – handige checklist

Reacties uitgeschakeld voor Babyuitzetlijst deel 3: Welk bed en matras voor je baby?

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.