Hydrofiele luiers of doeken wel of niet strijken?

Hydrofiele luiers strijken? Dat mag je zelf weten! ;)

Hydrofiel is in. Logisch, want het materiaal heeft veel voordelen. Waren er vroeger alleen hydrofiele luiers en washandjes. Tegenwoordig zijn er ook grote XL doeken, hydrofiele slaapzakjes en meer!

Hydrofiele luiers staan al generaties lang op de babyuitzetlijst vanwege hun water absorberend vermogen. Ze worden gemaakt van katoen, met een open weefstructuur, herkenbaar aan de ruit in het weefsel. De stof is licht en luchtig.

Hydrofiele luiers worden gebruikt om een baby na de geboorte schoon en droog te vegen. En daarna leert de kraamverzorgende hoe je alle plooitjes van je baby zorgvuldig kunt afdrogen met deze doeken.

Wat is hydrofiel?

Hydrofiel komt uit het Grieks en is een samenstelling van de woorden hudor en filos. Hudor (υδωρ) betekent water, filos (φιλος) betekent vriend. Een hydrofiele stof is dus bevriend met water.

Multifunctioneel

Hydrofiel is om te knuffelenHydrofiele luiers worden niet alleen gebruikt als handdoek. Ze doen ook dienst als hoofdluier in bed, als onderlegger op het aankleedkussen of als extra grote spuugdoek als je baby voeding teruggeeft. ls je baby veel en overal spuugt zal je er zelfs ontelbaar veel willen hebben ;)

Jongensmoeders ontdekken dat een hydrofiele luier dienst kan doen om te voorkomen dat hun kleintje tijdens het verschonen alles onder plast.

Er zijn nogal wat kindjes die verkocht raken aan een hydrofiele luier (of andere doek) als knuffellap.

In de zomer kan het warm zijn om je baby te dragen of te voeden. Dan is het fijn om zo’n hydrofiel tussen je arm en baby’s hoofdje te leggen.

Hydrofiele doeken worden ook gebruikt voor het inbakeren van baby’s. De ‘afdroogluiers’ zijn echter niet veilig om je baby mee in te bakeren. Deze zijn te klein en daarom slecht voor de heupontwikkeling. Te kleine doeken geven ook meer kans op losraken, dat is onveilig. Veilig inbakeren met een hydrofiel doek van 120×120 cm kan volgens de zogenaamde DUDU methode tot een leeftijd van 7 weken. Bij oudere baby’s wordt deze methode in Nederland als onvoldoende veilig beschouwd.

Hydrofiele luiers, oogjesluiers en flanellen luiers

Structuur van een oogjesluierWaarom hydrofiele luiers, luiers genoemd worden weet ik niet. Luiers vouwen doe je namelijk met zogenoemde oogjesluiers, niet met hydrofiel.

Oogjesluiers worden sinds de komst van voorgevormde katoenen luiers nog maar zelden gebruikt. De stof van een oogjesluier is dicht geweven en heeft een stipjesreliëf.

Dan zijn er ook nog flanellen luiers. Flanel is geruwde katoen en voelt daardoor dik en zacht aan. Deze luiers zijn volgens mij vooral geschikt als (extra) matrasbeschermer.

Wel of niet strijken?

Jarenlang werd geadviseerd om hydrofiele luiers te strijken, vanwege een bacteriedodende werking. Dat idee is achterhaald. Het gladstrijken van de vezels heeft wel tot gevolg dat de stof iets minder goed vocht opneemt, maar welk verschil dit geeft weet ik niet. Kortom: Je mag helemaal zelf weten of je ze wel of niet strijkt! ;)

Leg je een hoofdluier in baby’s bed dan zal een gladde ondergrond wel fijner liggen voor je kindje.
In de wasdroger kreuken hydrofiele doeken nogal. Ophangen is een slimme optie, ze drogen snel.

Veel ouders blijven lang doorgaan met het afdrogen met hydrofiele doeken. Ook voor dreumesen en peuters is afdrogen met hydrofiel fijner dan met een (dikke) badstof handdoek.

De grote doeken zijn geschikt om je baby op een schone ondergrond te kunnen leggen of als bescherming tegen zonlicht.

Tip

Was katoen meerdere malen voor het eerste gebruik. Tussentijds drogen is niet nodig. Op deze manier zorg je ervoor dat de coating om de katoenen draad van het weefsel wordt weggewassen, waardoor de stof nóg luchter wordt en beter vocht opneemt. Vergelijk het met een nieuwe theedoek, die ook beter afdroogt na een aantal wasbeurten.

Lees meer

Babyuitzetlijst deel 4: Baby in bad & verschonen

Tips voor na de kraamtijd. Hoe en wanneer rust en regelmaat?

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

2 reacties

  • Sylvie

    Hoi Bianca,
    Extra vochtopname, natuurlijk!
    Ik kende ik het gebruik op deze manier niet, maar wel logisch.
    Groet, Sylvie

  • Bianca Gerritsen

    Ik ben moeder van 6 kinderen en heb bij onze eerste kinderen de luiers gevouwen van de oogjesluiers met een hydrofiel luier.
    In het artikel vraag je je af waar de hydrofiel luier voor gebruikt wordt.

    Deze gebruikte ik in de luier, op die manier kon er meer vocht worden opgenomen en hoef je niet na elk plasje te verschonen.
    Een bijkomend voordeel is dat je door 2 luiers een perfecte spreidstand hebt om de heupjes te laten ontwikkelen, voor ons een voordeel omdat heupdysplasie vaker voorkomt in de familie.

    Groetjes Bianca