Onwetende Goedbedoelers

Vertrouw op jezelf

Baby-deskundigen blijken in de praktijk gelukkig best open te staan voor de mening van degene die Baby in kwestie het beste kent. Het is verleidelijk om te denken dat diegene Baby’s moeder (en/of vader) is. Toch?

Er zijn echter deskundigen die daar heel anders over denken: Moeders. Niet persé die van jezelf, maar gewone collega-moeders in het algemeen. Deskundigen van dat soort kom je vooral tegen in het wild. In de supermarkt, op het schoolplein, op feestjes en partijen, in de familie- en vriendenkring, of, als het al helemaal tegenzit, meteen als je de voordeur uitstapt. 

Een voorbeeld. Je hebt eerst al een paar keer aarzelend met een ingebakerd en strak ingestopt pakketje in de wagen buiten rondgeslopen. Geslopen, want: gaat Baby huilen of niet? Of Baby in de wagen gaat slapen was in dat stadium nog helemaal geen issue, het is al heel wat dat je buiten bent na zo’n week of drie huisarrest om rust, regelmaat en eenduidigheid enige kans van slagen te geven.

Dan breekt op een bepaald moment De Dag aan: Baby slaapt in de wagen of is in het gunstigste geval tevreden en ook jij bent ontspannen en gaat dus trots en route!
Ja, daar komt een buurvrouw! Je recht nog even je rug om glimlachend de ohhhhh’s en ahhhhhh’s in ontvangst te kunnen nemen. Maar niets van dat.
Buurvrouw heeft na één blik in de bak haar mening klaar. En die steekt zij vervolgens niet onder stoelen of banken.
“Inbakeren? Onzin! Ouderwets!”, weet zij heel zeker. “Huilen kan toch geen kwaad?”
“Baby wil gewoon bij mamma zijn, als ze echt moe zijn slapen ze wel, hoor!”, vult ze overtuigend aan. Ook van wiegendood, afgeplatte hoofdjes en achterblijvende ontwikkeling heeft ze kennelijk veel verstand.
“En bovendien, kijk nou zelf, het is toch zielig!”
Ja, ook dat nog…

Baby ingebakerdEen moeder op een inbaker-forum schreef ook over een bijzondere reactie (al was deze dan in ieder geval van nog van (semi-)geïnteresseerde aard). Aan haar was gevraagd of het inbakeren nou nóg niet over was. Nog niet over? Hoezo, óver? Alsof haar kindje een griepje onder de leden had!

Het gevoel hebben dat je je moet verdedigen. Dat jij ergens iets verkeerd gedaan hebt (baby’s huilen tegenwoordig immers niet zomaar) en dat Baby dáárom nu ingebakerd moet worden. Dat voelt rot. En dan bovenop dat rot gevoel nog de wanhoop. Omdat het meestal niet lukt om je overtuiging over te brengen.
“Nou, ehhh….dit is dus ‘gewoon’ wat mijn kindje nodig heeft om te kunnen doen wat baby’s horen te doen: Slapen, eten, spelen en slapen. Zodoende op het gemakje te kunnen groeien en bloeien.” Men kijkt je afwachtend aan. Maar hoe je ook schermt met meer “bewijs”, er komt geen Eureka. Het blijft, zeg maar, stil aan de overkant.

En dan gebeurt het ondenkbare: je wordt beslopen door een onterechte stille twijfel. Waar je dan tien passen verder al ongelooflijk de pest over in hebt (en dat is dan weer wel terecht).

Inmiddels kan ik er wel om (glim)lachen. Zonder kiespijn. Omdat ik een theorie mét bonusvraag heb bedacht die het contact met deze deskundigen draaglijk maakt en waardoor bovendien mijn overtuiging niet onnodig aan het glijden slaat.

Deze mensen bedoelen het namelijk echt goed. Maar ze kennen Baby niet zoals ik hem ken. Kunnen ze ook niets aan doen. Het zijn Onwetende Goedbedoelers. Ze zijn (nog) met zichzelf bezig en vooral ook heel tevreden over zichzelf; zij weten immers wat ik zou moeten doen!
Aan deze mensen ga ik dus niets meer uit leggen, maar zeg ik dat het gelukkig steeds beter gaat en bedank ik hartelijk voor het advies, bla bla bla! Om dan tot slot de bonusvraag in te zetten: Goh, hoe gaat het eigenlijk met jóúw kinderen? Ha!

 

Over Marleen

Marleen Ouwerling woont met haar man, twee dochters en zoon in de Randstad, is werkzaam als teamleider in de jeugdhulpverlening en windt zich bij tijd en wijle in het openbaar op over zichzelf, het ouderschap en het wonderlijke wezen dat kind heet. Aanverwante artikelen mogen soms ook meedoen.

Een gedachte over “Onwetende Goedbedoelers

  1. Schöne Anleitung.Danke!!!Die Mütze hat aber nichts mit Charles Lindberg zu tun.Der trägt eine Fliegerkappe.;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *