Baby huilt veel tips

Baby huilt veel, 10x informatie en tips

Alle baby’s huilen, de ene veel en de ander weinig. En wat veel of weinig is, beleeft elke ouder weer anders. Als jouw baby veel huilt kun je bezorgd, onzeker of oververmoeid raken. Oorzaken die overal genoemd worden (vieze luier, honger, krampjes, zuigbehoefte, boertje, bij mama willen zijn, tandjes, te warm of te koud) heb je natuurlijk zelf al aan gedacht.

Van alle signalen is huilen de meest duidelijke en meest indringende mogelijkheid die jouw baby heeft om te communiceren. Maar het is zeker niet de enige. Je kunt meer doen dan je denkt!

Er is niet één tip die het beste werkt. Vaak is het een combinatie van tips en dat kan per keer of per leeftijd weer verschillen. Ik noem 10 tips:

1. Leer vermoeidheid bij je baby herkennen

Als je goed kijkt naar je baby, zal je merken dat er vaak andere (soorten) signalen aan het huilen vooraf gaan. Leer deze signalen te herkennen.

Vermoeidheidssignalen bij baby’s tot 3 maanden:

  • staren (‘glazige’ blik)
  • grimas op zijn gezicht
  • maakt geluidjes als een krakende deur
  • ‘begraaft’ zijn gezicht in je borst
  • overstrekken
  • gebalde vuistjes
  • steeds drukker wordende bewegingen

Kijk eens naar het filmpje. In 1.40 min. zie je: ongecontroleerde bewegingen, gapen, oogjes toe, jengelen, weer gapen en weer ‘kraak’geluidjes. Als deze baby naar haar bedje wordt gebracht en stevig ondergestopt wordt, dan zal ze ongetwijfeld heerlijk gaan slapen in plaats van dat ze alles uit de kast moet halen (lees: jengelen en huilen) voordat ze mag gaan slapen.

We denken vaak dat baby’s vanzelf in slaap vallen. Sommige baby’s wel, maar de meesten hebben onze aandacht en timing nodig. Aandacht om de signalen van moeheid te zien en op tijd (timing) je baby te slapen leggen.

2. Deken en/of doek

Hoe beter je baby slaapt, hoe minder hij huilt. Volwassenen worden immers ook alert, gespannen of emotioneler als ze slecht slapen (vicieuze cirkel).

Slaap verbeteren begint bij signalen leren herkennen en vervolgens je baby te helpen met een stevige omhulling. Dit kan door voldoende hoog toedekken en stevig onderstoppen, door inbakeren of door dragen in een draagdoek. Kies wat bij jou en jouw kindje past. Combineren kan ook.

3. Grenzen kennen en bewaken

Baby toedekken, stevig onderstoppenBehalve de letterlijke grens van een deken of een doek, bestaan er natuurlijk ook figuurlijke en persoonlijke grenzen. Die van je baby ken je nog niet, maar ga er maar van uit dat veel baby’s moeten wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Hou het wereldje van je baby klein, rustig en overzichtelijk. Ga verstandig om met kraamvisite en met uitstapjes. Focus eerst op elkaar leren kennen, aan elkaar wennen en aan je eigen herstel. Neem daar tijd en ruimte voor. Weet wat jouw grenzen zijn en die van je baby. Bewaak ze als anderen in je omgeving jullie grenzen niet aanvoelen of niet respecteren.

4. Vraag hulp van mensen die naar jullie luisteren

Misschien staan anderen klaar om de zorg voor je baby even over te nemen. Maar hulp kan ook zijn: luisteren, betrouwbare informatie op internet opzoeken (tijdrovend!), wassen, boodschappen doen, een maaltijd klaarmaken of oudere kinderen van school halen. Omschrijf aan anderen concreet wat jij fijne hulp zou vinden.

5. Troosten is altijd goed!

Vergeet verwennen en gewennen. Je baby en jij moeten aan elkaar wennen. Punt. Meestal vind je – al troostend – je weg wel. Wil je jouw baby troosten, zorg dan, dat je jezelf rustig voelt. Baby’s hebben nog geen filter, ze nemen de emoties van hun ouders over.

6. Leer honger bij je baby herkennen

Jonge baby’s hebben al hun energie nodig om effectief te kunnen drinken. In de meeste gevallen zal dit het best gaan als ze hebben geslapen en uitgerust wakker worden. Geef een jonge baby meteen voeding als hij wakker wordt, waarschijnlijk zie je dit:

  • zuigbewegingen
  • tong uitsteken
  • met tong over zijn lipjes likken
  • lipjes tuiten/plooien
  • draaien met zijn hoofdje (zoeken)
  • sabbelen op zijn handjes of vingers

Een baby die prikkelbaar is, laat dit niet zien, die gaat meteen over op het serieuze werk: huilen. Als je weet dat je kindje snel gestrest is, pak hem dan al op als hij lang genoeg heeft geslapen en je aan hem ziet dat hij in een lichte slaapfase ligt.

N.b. een baby kan van vermoeidheid ook hongersignalen (reflex) laten zien. De optelsom van luisteren, kijken en tijdstip vertelt wat je baby nodig heeft. Als je baby goed gedronken heeft, is het niet nodig om hem nog even aan te leggen of hem het laatste restje uit de fles te laten opdrinken. Hij zal dan tijdens het zuigen/drinken hoogstwaarschijnlijk in slaap vallen, maar wegleggen (als je dat wilt) lukt niet.

7. Basisbevestigend oppakken en dragen

Poster basisbevestigend oppakkenAls je je baby oppakt, doe dit dan op jouw uitademing. Bij inademing of ingehouden adem voelt een baby namelijk jouw spanning.

Als je jouw baby oppakt, maak dan een ‘scheppende’ beweging; één hand achter zijn schouders, tegelijkertijd zijn hoofdje ondersteunend en één hand onder zijn billen. Dit heet ook wel basisbevestigend. De licht gebogen houding voelt voor hem vertrouwd en is rustgevend. Een baby die daarentegen onder zijn oksels wordt ‘opgehesen’ voelt zich niet fijn en zal mogelijk reageren met overstrekken en spanning.

8. Babymassage

Babymassage helpt bij krampjes en hechting
Foto gemaakt door: Anne van Dijk van Babymassage Maas en Waal

Babymassage leidt niet altijd tot een directe vermindering van huilen, maar het is wel een middel om de hechting te bevorderen. Eén op de drie kinderen is onveilig gehecht, dat willen we toch proberen te voorkomen of te herstellen? Veilige hechting heeft alles te maken met de sensitiviteit van de ouder voor de signalen die hun kind geeft en daarop goed te reageren. Daar is fijngevoeligheid en intuïtie voor nodig. Deze gevoeligheid is niet voor iedere ouder even vanzelfsprekend en soms worden deze gevoelens onderdrukt. Elke gezonde ouder kan dit leren ontwikkelen. Babymassage is een heel geschikt middel. Technieken toepassen is niet moeilijk, al zal de één misschien wat handiger zijn dan de ander. Het geeft je kindje in elk geval een veilig en vertrouwd gevoel als hij liefdevol aangeraakt wordt.

9. Geduld, afwisselen en elkaar ruimte geven

Huilen heeft niet zelden te maken met stress tijdens de zwangerschap of geboorte. Daar kun je niets aan doen. Behalve verwerken, accepteren en wachten op betere tijden.

Wees duidelijk naar elkaar, maak geen verwijten, maar durf je grenzen te voelen en geef ze aan. Zo kun je elkaar afwisselen en aanvullen. De ander kan immers niet altijd raden wat er je omgaat? Voor moeders geldt dat hun emotionele balans behoorlijk verstoord kan zijn in de eerste maanden waardoor ze heel anders reageren dan voor de bevalling. Zoek telkens weer samen het evenwicht. Omdat de omgeving het probleem vaak zo slecht begrijpt, kan het zijn dat je behoorlijk bent aangewezen op elkaar. Ondermijn je relatie daarom niet, je hebt elkaar juist hard nodig!

9. Nooit schudden!

Van te voren kun je niet indenken hoe vermoeiend en zwaar het kan zijn als een baby veel huilt. Je kunt op een punt komen dat je boos wordt op je baby en dat je nog maar één ding wilt, namelijk dat hij stopt met huilen. Als je dit voelt, leg je kindje dan direct veilig weg, neem afstand en zoek hulp. Schud je baby nooit! Het kan in een fractie gebeuren, maar leiden tot onherstelbare schade.

10. Lichamelijke oorzaken

Bij minder dan 5% van de baby’s wordt een lichamelijke of medische oorzaak gevonden voor het huilen, bijvoorbeeld refluxziekte of een koemelkallergie, meestal is er dan ook sprake van allergie in de familie.

Signalen dat er meer aan de hand kan zijn met je baby

  • Constant kreunen of zwak huilen
  • Doordringend huilen met hoge stem
  • Hele dag huilen, niet alleen ’s avonds
  • Huilen tijdens het drinken
  • Huilen dat pas na 4 tot 6 weken of plotseling begint
  • Spugen, groen, geel, bloederig, meer dan 5x per dag of projectiel braken
  • Slechte gewichtstoename, minder dan 15 gram per dag
  • Verandering van ontlasting, verstopping of diarree vooral bij bloed of slijm

In alle gevallen is het zaak om een manier te vinden om met het huilen om te gaan voordat het boven je hoofd groeit. Het maakt niet uit hoeveel je baby huilt en of je daarvoor wel of geen oorzaak gevonden hebt.

Als jij de grens voelt, trek jij aan de bel, bij wie jij wilt.

 

Bron

Characteristics of infants admitted to hospital for persistent colic, and comparison with healthy infants, P. Zwart, M.G. Vellema-Goud, P.L. Brand, Acta Paediatr. 2007 Mar;96(3):401-5.

 

Lees meer

Richtlijn excessief huilen bij baby’s

Het huilen van je baby, mogelijke oorzaken

Baby laten huilen of niet?

Inbakeren kwestie van doorzetten?

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

4 reacties