Baby slaapt kort, half uur of 45 minuten, wat te doen?

Baby slaapt kort overdag

Je volgt alle ‘rust-en-regelmaat-adviezen’ en je hebt geen twijfels over de voeding, toch slaapt je baby overdag maar kort, nog geen uur. Wat doe je dan?

Na één slaapcyclus (45 min.) is een baby meestal nog niet uitgerust, maar verder slapen lukt sommige baby’s niet. Hoe help je je baby langer slapen?

Verplaats je eens in je baby: Je voelt je nog zo moe en je wilt verder slapen, maar toch ben je wakker geworden: Onvrede, huilen, HELP!

Baby slaapt kort > eerst een stapje terug

Baby slaapt kort overdagWil je als ouder een stapje vooruit, moet je soms eerst een stapje terug doen. In dit geval betekent dat als ouder even meer aanwezig zijn, om straks weer afwezig te kunnen zijn. Met andere woorden: heel veel veiligheid en comfort bieden aan je baby, waardoor zijn zelfvertrouwen groeit en hij leert: Hé, ik ben wakker, dat geeft niet, ik kan gerust weer verder slapen.

Hoe bied je een jonge baby veiligheid en comfort? Door aanraking en elke keer hetzelfde te doen. Als je baby na zo’n drie kwartier wakker wordt, leg dan je handen op zijn buik en armen. Sus en vertel dat hij verder moet slapen. Het is heel goed mogelijk dat dit aanvankelijk niet werkt, dan haal je je baby uit bed en probeer je het bij de volgende slaap weer.

Vertrouwen

Op gegeven moment weet je baby: Als ik huil, komt mama. Of papa. Als je baby wel weer verder slaapt door jouw aanraking en sussen, dan is er vertrouwen; mama is er als ik haar nodig heb. Lukt het een paar dagen/weken (afhankelijk van baby’s leeftijd en toestand) om dit zelfde patroon te bieden, dan ga je het heel langzaam weer afbouwen. Van twee handen, naar één hand en sussen. Van één hand en sussen, naar één hand en niet meer sussen, enzovoort.

Ik heb al vaak gezien hoe dit werkt, succes met deze tip!

Update: Dit blog maakt meer los dan ik had verwacht. Vragen stellen kan nog steeds maar dan alleen tijdens een (telefonisch) consult. Wat ik je kan bieden en hoe je met mij contact kunt opnemen is te lezen op mijn website

 

Esther van Bloemen is verpleegkundige en heeft zich met diverse vervolgopleidingen (HBO ouder- en kindzorg, videohometraining, school voor coaching) en werkervaring (als kraamverzorgende, jeugdverpleegkundige, huilbabyconsulent en als moeder) weten te specialiseren in de zorg aan baby's en hun ouders. Esther werkt twee dagen per week als verpleegkundige in een medisch orthopedagogisch centrum en geeft als zelfstandige cursussen babymassage en lichaamstaal, consulten aan baby-ouders en scholing aan professionals,

100 reacties

  • Victoria84

    mijn mannetje is 9 weken oud. ik doe nu meestal verschonen -voeden – spelen (in de box leggen of contact maken, lachen etc.)en dan weer naar bed en dat alles binnen 60-75 min. na 60 min ga ik kijken of ik vermoeidheidssignalen zie en leg ik hem met uiterlijk 75 min in bed. toch slaapt hij niet meer dan 1 uur per keer.

    ik leg hem moe maar wakker in bed. soms jengelt ie wat maar als ik m over zn hoofdje aai, zn speen in doe en sshht in zn oortje zeg dan wordt ie meestal wel snel rustig.

    Als hij dan tussendoor wakker wordt of geluidjes maakt ga ik niet meteen naar hem toe, maar na een paar keer wel. ik laat hem niet meer dan een paar minuten huilen. meestal jengelt hij alleen.

    doe ik iets fout?

    ps hij heeft geen allergieen etc voor zover bekend.

  • Judith

    Beste Sylvie,

    Contact met cb zit m vaak in de wijze van communiceren. Ik draai hetgeen ze zeggen vaak ter plekke om in een positief uitgesproken zin. Ik zal ze oplossingsgericht werken eens aanbevelen :). De laatste keer was ik niet bij het bezoek, maar mijn vriend.

    De mogelijkheid van het inbakeren op het kdv en het afbouwen daarvan heb ik met de dames besproken. Ik heb de beslissing dit wel of niet te doen aan hen gelaten: ze hebben besloten niet te bakeren, om het zoveel mogelijk hetzelfde als thuis te ze zouden extra op de slaapsignalen letten, de box is al behoorlijk leeg. Afgelopen week ging het iig stukken beter en is hetzelfde patroon als thuis te herkennen (’s morgens tot begin vd middag behoorlijke rukken achter elkaar maken, eind vd middag korter). En zo’n thuisblijfdag: heerlijk! Deden we ook al zo bij de oudste, zeker toen ze nog zo jong was. Is voor mij ook weer even lekker bijkomen van de werkweek :).

    We merken inmiddels dat Eva rustiger en voorspelbaarder is geworden. Dat is heel fijn.
    Bedankt voor al het meedenken en de adviezen. Fijn dat deze site bestaat. Wij hebben er veel aan gehad!
    Gr Judith

  • Sylvie

    Beste Risa-Maria,
    Moeilijk te zeggen wat het beste is. Wat je ook doet, dag en nacht inbakeren, alleen overdag of niet inbakeren, probeer eerst goed te bedenken wat je het belangrijkst vindt.

    Soms wordt een baby van 3 a 4 maanden ook ’s nachts weer onrustig omdat hij groter en sterker wordt om zich ook ’s nachts tegen de slaap te verzetten. Maar dit gebeurt niet altijd.

    Ik raad je wel aan om te kijken of je de regelmaat volgt zoals het bedoeld is. Een uitgeruste baby van 11 weken kan van nature ongeveer 5 kwartier wakker zijn, incl. de voeding. Daar moet je niet overheen gaan.

    Als ik jou was, zou ik eerst dat boek lezen. Het is te koop, maar ook te leen in bibliotheken. Het boek zal je helpen om een keuze te maken.

    Wat je ook kunt doen is overleggen met de jeugdverpleegkundige van je consultatiebureau of met zelfstandig werkende verpleegkundige: Babyconsulenten Nederland

  • Risa-Maria

    bedankt voor je reactie sylvie.

    ik vind het moeilijk om hem intebakeren overdag, omdat hij s’avonds weinig moeite heeft met slapen en ook heerlijk en goed slaapt van 10 tot 6 met zijn armpjes omhoog. we doen alles met regelmaat en overdag houden we dit ook aan. verschonen,spelen(box),knuffelen voeden en naar bed s’avonds hetzelfde maar dan zonder spelen(indebox) en s’ochtends bij de 2e voeding wordt hij ook gewassen.
    moet je met inbakeren dan ook s’avonds inbakeren of alleen overdag?

  • Sylvie

    Beste Judith,
    Helaas gebeurt dat vaak op het cb: een rigide advies en hoe… dat moet je zelf maar uitzoeken. Overweeg om dit de volgende keer terug te koppelen of vraag om een andere jeugdverpleegkundige. Je komt er nog een poosje met je baby, het zou fijn zijn als je toch vertrouwen kunt hebben. Vergelijk met je huisarts, daar wil je ook een goed contact mee als je hem/haar nodig hebt.

    Lees dit artikel over afbouwen >>
    Dit is de meest recente informatie (maart 2013) vanuit het NCJ, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Dus: bij omrollen gaan afbouwen en acuut stoppen als je baby ingebakerd is en pogingen doet om om te rollen.

    Voor onrustige of prikkelbare baby’s is het doorgaans lastig om te slapen op een kinderdagverblijf. Baby’s worden aan veel nieuwe prikkels blootgesteld: meer geluid, meer visuele prikkels, nieuwe, vaak wisselende verzorgsters, veel andere kinderen en andere routines. Zo is naar bed gebracht worden en slapen in een kinderdagverblijf met andere kinderen heel anders dan thuis.

    Algemene stress beperkende en praktische tips:

    Baby in kort opgemaakt bed

    • Hou het thuis zo rustig mogelijk en volg haar ritme (in babytempo).
    • Sta ’s ochtends op tijd op en neem ruim de tijd voor het ochtendritueel (drinken, wassen, aankleden, kletsen, zingen, etc.) voordat je je dochtertje naar de crèche brengt.
    • Geef de verzorgsters zoveel mogelijk informatie over je baby. Hoe lang kan ze wakker zijn? Hoe zie jij aan haar dat ze moe is? Welke slaapsignalen gaan aan haar huilen voor af? Spreek af wat te doen als ze maar een kort slaapje heeft gedaan; toch meteen voeden? (eventueel een aangepaste hoeveelheid).
    • Als je baby bij het slapen gaan een fopspeen gewend is, vraag de verzorgsters of zij deze op de kinderopvang ook consequent willen geven.
    • Vraag of ze het bed kort opmaken, laken en deken overdwars, en je dochtertje toedekken over de schouders tot haar kin: Ledikant kort opmaken
    • Tijdens de wakkere tijd weinig speelgoed in de box, in elk geval geen baby-gym of ander speelgoed boven haar hoofd, zodat haar slaapsignalen beter zichtbaar of sneller hoorbaar zijn.
    • Zorg ervoor dat je baby na een dag kinderdagverblijf weer een dag thuis kan zijn zodat ze zo nodig kan bijslapen. Dit betekent wel, dat je je baby waarschijnlijk groot plezier doet door op een thuisdag ook echt thuis te blijven. Denk er eens over na hoe je dat zelf vindt. Het zal tijdelijk zijn… er komt een tijd dat je baby niet meer zo snel van slag is van veranderingen en sneller herstelt.
    • Check regelmatig hoe het gaat door op onverwachte tijden het kinderdagverblijf binnen te wandelen.

    Inbakeren op het kinderdagverblijf zou je nog kunnen voortzetten, maar dan moet je – vanwege het rollen – eigenlijk ook meteen een afbouwplan maken. Misschien heb je aan mijn tips voldoende om toch dusdanig goede afspraken te maken dat ze het slapen kunnen verbeteren.

  • Sylvie

    Beste Risa-Maria,

    Jij beschrijft een alerte, maar oververmoeide baby. Gelukkig voor jullie slaapt hij ’s nachts wel maar eigenlijk is het ook heel zielig dat hij zo door- en doormoe wordt overdag. Daar kun je zeker iets aan doen. Inbakeren is iets wat je op een goede manier moet doen (armpjes strak, beentjes losjes) en natuurlijk ook veilig. Maar timing is ook belangrijk. Lees daarover hier >>

    Wil je eerst meer weten over inbakeren, dan raad ik je het boek Regelmaat en inbakeren aan. Dit boek gaat niet alleen over doeken, maar beschrijft precies waarom je met je baby in een vicieuze cirkel terecht kunt komen (dat sluipt er namelijk in) en hoe je dit kunt verbeteren, al dan niet met inbakeren. Je zult er heel veel herkenning vinden en praktische tips!

  • Diaan

    Hey,

    Je verhaal komt me bekend voor.
    Wij hebben eigenlijk precies hetzelfde met onze dochter van 1 maand oud.

    Wij zijn sinds twee dagen begonnen met inbakeren. Het lijkt wel te helpen bij ons. Als we haar ingebakerd en wel in haar bed leggen en we lopen weg dan begint ze ook te huilen/krijsen. We laten haar dan 10 min gaan. Als ze dan nog huilt, troosten we haar vijf minuten ongeveer. We blijven tijdens het troosten in haar kamer. En proberen haar ook in haar bed te houden. Als ze weer rustig is, verlaten we weer de kamer. Soms huilt ze dan nog even maar uiteindelijk valt ze wel inslaap. Meestal naar 20 min. Als wij haar kamer inlopen om haar even te troosten is ze bij ons ook gewoon stil, wij denken dan ook dat dit komt omdat ze zich alleen voelt. Maar hier zal ze toch ook even doorheen moeten.

    Misschien heb je er iets.

    Groetjes.

  • Risa-Maria

    hallo,

    wij hebben hier ook een herkenbaar baby gevalletje.
    onze kleine man is 11 weekjes jong en is +- 57 cm,hij weegt nu bijna 6 kilo
    hij is een vrolijk kereltje en heel erg nieuwsgierig.
    hij krijgt om de vier uur een fles van 165 cc soms bij de fles valt hij in slaap en bij het boertje is hij klaarwakker en bij de eerste gaapje leggen we hem in bed dan begint hij te jengelen wat opbouwd naar huilen. ook gaat dat vaak gepaard met de hik. we laten hem eventjes huilen omdat hij heel moeilijk in slaap komt maar na tien minuten blijft hij huilen, zodra we eraan komen en hij ziet ons is hij wel gelijk stil en lacht hij ook weer, dan blijven we eventjes bij hem staan totdat hij weer wegdommelt lopen we weg en dan begint hij weer met huilen. ook hebben we rust en regelmaat erin, alleen soms blijkt dat averechts te werken. ook heeft hij nog steeds een beetje last van spastische bewegingen, er werd ons geadviseerd om te gaan inbakeren, en dat geprobeerd maar daar word hij al helemaal akelig van.
    maar een voordeel is omdat hij overdag zo (schijn)actief is slaapt hij van 10:00 ’s avonds tot rond een uur of 06:00 in de ochtend.

    misschien weten jullie iets wat we kunnen proberen om onze kleine ventje vrolijk en tevreden te houden.

    mvg Risa-Maria ( kersverse mama)

  • Judith

    Beste Sylvie,

    Toch nog een vraag: vorige week maandag heeft Eva haar 3 e vaccinaties gekregen. Ze is toen niet ingebakerd en omdat we zagen dat ze zonder goed bleef slapen (2 a 3 uur achter elkaar overdag en snachts varierend 8 a 11 uur achter elkaar) zijn we ermee gestopt. Nu gaat het thuis goed, maar afgelopen week op het kdv ging het een stuk minder goed. Soms slaapt ze maar een half uur, gelukkig wel meerdere momenten op een dag maar dit is veel te weinig! Is het mogelijk om thuis niet in te bakeren, maar op het kdv dit nog wel te doen zodat Eva in die veiligheid verder kan wennen aan de andere slaapomgeving (volledig andere context dan thuis) en de leidsters aan haar? Of moeten we daar voor beide omgevingen een lijn in trekken? Los van het wel of niet bakeren gaan we nog in gesprek met de dames over hoe om te gaan met Eva.

    Het cb gaf aan dat we direct met bakeren moesten stoppen vanwege draaien met 4 mnd (kwam op ons over als een rigide uitspraak zonder door te vragen op hoe we het aanpakken oid) en daardoor niet zoveel vertrouwen in hun kijk op inbakeren …

    Gr
    Judith

  • Sylvie

    Einde van de dag is voor de meeste baby’s het moeilijkste tijdstip. Focus je op de ochtend en begin van de middag. Als dit beter gaat, dan komt de rest ook wel. Elke dag weer opnieuw beginnen met voeden-samen spelen-alleen spelen en bij slaapsignalen volgens kort en vast ritueeltje naar bed. Voldoende hoog toedekken en stevig onderstoppen.

    V.w.b. de voeding: sommige baby’s drinken alles op wat ze aangeboden krijgen. Schrijf het dus wel op en kijk wat ze per etmaal opdrinkt, want ze mag niet onbeperkt drinken. Overleg dit met je jeugdverpleegkundige.

  • Natalie

    Extra toevoeging aan mijn vorige berichtje : Ben 45 minuten met haar bezig geweest, troosten, weggaan, troosten, weggaan, hielp niet. Dus toch maar de fles gegeven, onder het mom van we zien wel hoeveel ze wil. Ze dronk hem helemaal leeg. Ondanks haar vermoeidheid, toch heel ff naar beneden en in de box voor de regelmaat, na een paar minuten naar boven en naar bed. Nu maar hopen dat ze gaat slapen. Zal haar wat sneller de fles aanbieden mocht het weer gebeuren, na een kortere troostperiode misschien?

    Elke ronde is het weer afwachten, maar ze doet het over het algemeen echt wel goed, probeer dat voor ogen te houden :)

  • natalie

    Inderdaad contact gehad, het advies was om de voeding iets op te hogen en prikkels terug te dringen. Geduld hebben en ons de tijd geven om weer een ritme te krijgen. Gaat al iets beter, ze sliep gisteren weer meer en trok avond en nacht goed door. Wist haar sommige rondjes te troosten zodat ze weer een rondje in slaap viel.

    Echter rond dit tijdstip 15.00-16.00 is het weer moeilijk. 45 minuten geslapen en ontroostbaar behalve als je bij haar bent of haar oppakt. Het blijft lastig maar ze reageert goed op de rust. Behalve nu dan…minder rondje. Ze mag pas over een uur eigenlijk drinken, dus weet het ff niet meer.

  • Sylvie

    Beste Natalie, voel je nou niet schuldig. Je hebt het beste met je kindje voor en bijna elke moeder is gevoelig voor wat haar eigen moeder zegt. Je ontwikkelt je ook als moeder en je mag ‘fouten’ maken!
    Het komt echt wel weer goed. Dat je haar een keer op de klok in bed hebt gelegd, heel goed!! Lichaamstaal is heel leuk om te ontdekken, maar soms zijn het hele subtiele signalen, vertrouwen moet ook groeien.
    Ik heb een pinterest pagina met een verzameling van allemaal voorbeeldfilmpjes over lichaamstaal.

    Regelmaat is inderdaad een vaste volgorde van gebeurtenissen: slapen-voeden-knuffelen-box en geen ritme op de klok. Uitgangspunt bij regelmaat is dat je baby wakker wordt door honger. Door aansluitend voeden volg je de behoefte van je baby.

    Eén slaapcyclus van een baby is ongeveer 45 minuten, dus aan het einde van zo’n cyclus komt je baby in een lichte fase van haar slaap, mooist is wel als ze dan nog minstens één ‘slaaprondje’ erachter aan doet, want na 45 min. is ze nog niet uitgerust. Als ze na 1,5 – 2 uur slaap ontwaakt, geef je haar inderdaad meteen voeding. Op basis van haar gewicht mag ze de maximale hoeveelheid voeding: 1000 ml per etmaal. Of je dat nu over 6×150 en 1×60 of 8×125 verdeelt, maakt niet uit. Hou het desnoods een paar dagen bij als je haar volgens die regelmaat gaat voeden. De meeste baby’s reguleren zelf. Biedt haar 180 aan als ze lang heeft geslapen en bijv. 120 of 150 als ze korter heeft geslapen. Als ze van een grote fles wat laat staan, lekker laten staan, geen restjes aanbieden.

    Je zegt: Het kwartje wil niet vallen, maar volgens mij bedoelen we hetzelfde :-)
    Laat deze informatie maar rustig op je inwerken en hou het weekend lekker rustig. De kwartjes gaan vanzelf vallen. Ben benieuwd of je nog contact hebt gehad met het cb en wat zij gezegd hebben. Doe wat goed voelt!

  • natalie

    Beste Sylvie,

    Bedankt voor je reactie, we zijn gewoon wanhopig op zoek naar antwoorden omdat het ‘verkeerd voelt’. Gisteravond werd ze voor het eerst ook ineens wakker halverwege de avond, toen weer om 1 uur en 3 uur, 5 uur en om half 6 de fles vannacht. Haar hele ritme is weg. Heb vanmorgen ook een grotere fles aangeboden, mijn gevoel zegt dat ze niet voldaan is. Om de 2 1/2 uur een fles van 150 gaat wel heel snel.

    Zal proberen haar weer rust te geven. Stomme is dat mijn moeder juist zei dat ze meer geprikkelt moest worden omdat de kleine zich volgens haar gewoon verveelt in bed. En ik maar proberen omdat ik niet op mijn eigen gevoel durf te vertrouwen. Nu zitten we met een lieve meid die niet meer kan slapen en niet lekker in haar velletje zit, vind dat verschrikkelijk.

    Ik heb dagen naar haar gekeken in de box, maar vind het zo moeilijk om slaapsignalen te zien. Het wisselt zo. Gapen doet ze zelden, in haar oogjes wrijven ook bijna nooit. Soms wordt ze stilletjes, een andere keer juist heel druk. Net gewoon 75 minuten aangehouden op de klok, omdat ze zo alert is iets eerder weggelegd en ze sliep gelijk…gelukkig.

    Als ik de rust en regelmaat toepas, moet ik haar dan voeden zodra ze wakker wordt? Het kwartje wil maar niet vallen bij me. 4 uur tussen voedingen, waarvan anderhalf uur wakker, moet ze dan 2 1/2 uur slapen? Of anderhalf als je 3 uur aanhoudt?

    Zal zeker het cb bellen, dat kwartje moet een keer vallen zodat ik inderdaad met alle rust en zelfvertrouwen met haar bezig kan zijn. Dit schiet niet op en het wordt steeds erger.

  • Sylvie

    Beste Natalie,
    Steeds moeizamer slapen verdient aandacht, dat gaat meestal niet spontaan over.

    Ze wordt blij als ze je ziet en bij je is, hele normale reactie natuurlijk. Maar wat jij ziet zal ook kloppen: een meisje wat moe is maar niet goed kan slapen. Lees dit blog over hazeslaapjes eens, en je zult begrijpen dat het een vicieuze cirkel is.

    Een baby zal het best in slaap vallen als je dit goed timet.

    Een uitgeruste baby van 3 maanden kan van nature maximaal 1,5 uur wakker zijn. Dan zal ze de eerste tekenen van moeheid laten zien. Soms subtiel, maar let goed op deze ‘dip’. Kan beginnen met staren, wegkijken, bleek zien, gebalde vuistjes, bewegingen die steeds drukker worden, daarna komt pas jengelen en huilen. Als ze in de box ligt, kijk dan eens van een afstandje naar wat er gebeurt. Laat een babygym of speelgoed boven haar hoofd nog even weg, daarvan kan ze zich moeilijker afkeren. Laat 1 kant van de box leeg. Als ze naar de saaie kant gaat kijken, weet je dat ze bijna aan slapen toe is.

    Hanteer een vaste volgorde van slapen-voeden-knuffelen-box. En alles op een vaste plek. Maak haar leventje wat saaier. Dit zorgt ervoor dat ze niet continu in ‘opperste staat van paraatheid’ hoeft te zijn. Ze gaat snel, je wil haar juist leren om wat meer te onspannen. Ontspannen = gemakkelijker overgeven aan slapen.

    Kijk verder ook wat je (tijdelijk) aan prikkels kunt beperken, televisie, radio, uitstapjes enz.
    Waarom is die timing zo belangrijk? Vergelijk eens met jezelf. Je hebt gewerkt, komt thuis en gaat eten. Meestal voel je na verloop van tijd een ‘dip’. Als je dan gaat liggen, slaap je meteen. Je kunt ook iets doen om je moeheid te verdrijven. Ga je daarna liggen, kun je niet slapen, ook al ben je moe. Zo is het ook bij baby’s. Als ze over hun moeheid heen zijn, kunnen ze niet in slaap vallen. Als je baby alert is, heeft het dus geen zin om haar in bed te leggen. Wacht een nieuwe gaap af en leg haar volgens een vast (maar kort) ritueeltje in bed. Stevig onderstoppen helpt ook. Toedekken mag in een kort opgemaakt bedje tot de kin. Druk op de schouders geeft een baby rust, bekijk dit filmpje >>

    Soms werkt het als je baby dan niet meer aankijkt. Klinkt streng, maar sommige baby’s zijn constant op zoek naar interactie, willen maar blijven ‘spelen’. Dan is het belangrijk dat jij een neutrale, rustige, zelfverzekerde houding in haar bedje legt. Doe een ritueeltje maar hou het kort. Een baby is ook zo weer over haar dip heen.

    Deze tips gaan niet binnen 1 dag werken. Doe komende week even een stap terug in je agenda en blijf zoveel mogelijk thuis, steeds hetzelfde herhalen en herhalen, geduldig blijven.
    Als je dit niet ziet zitten of je houdt twijfels, vraag dan om raad bij je jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau.

  • natalie

    Onze kleine meid is nu 3 maanden en gooit alle regelmaat het raam uit. Na de fles rond een uur of 13.00 sliep ze ineens nog maar 45 minuten. Ok dat kan, volgende ronde beter dacht ik, klopte ook maar na een paar dagen wil ze na de fles van 16.00 helemaal niet meer slapen. Ze is rustig en stil als je haar op bed legt, maar begint na 5 minuten te huilen en wordt pas stil als je haar oppakt. Troosten etc weer rustig in bed leggen en ze begint weer. Eruit halen en de box in zorgt ervoor dat ze tot de volgende fles van 19.00 uur wakker is. Eigenlijk slaapt ze dus tussen 1 en 7 maar een uurtje.

    Ze lacht als ze eruit is, is actief en blij, maar lijkt tegelijkertijd ook weer moe, bleekjes en starende ogen. Ze is een paar keer een half uurtje rond zessen in slaap gevallen tegen mij aan of na een wandeling in de reiswieg. Het lijkt nu alleen iedere dag minder te worden. Elke slaapbeurt overdag wordt korter, nu ook smorgens en vannacht sliep ze ook niet door.

    Mijn meisje is langer en zwaarder dan gemiddeld, krijgt 6x 150 die ze op de dag opdringt en snachts als ze wakker wordt een mini flesje van 60 om weer te gaan slapen.

    We passen rust en regelmaat toe en dat werkte prima tot deze week. Regelmaat verdwijnt snel alsze ipv 2 uurtjes maar 1 uur of helemaal niet slaapt. Ze is ontzettend allert, leert snel, wil veel en alles zien. Moet ik haar voeden na dat uurtje slapen (maar nog geen 3 uur na vorige fles) om de regelmaat vast te houden? Moet ik alles op alles zetten om haar nog een cyclus te laten slapen (terwijl ze me lachend, spartelend en brabbelend aankijkt)? Of gewoon naar beneden halen en laten spelen tot de volgende fles met als gevolg dat de regelmaat weg is?

    Ik weet het niet meer, ze groeit als kool, weegt al 7 kg, eet goed, maar begint gewoon steeds slechter te slapen. Wat bij mij, onzeker als ik ben, weer onrust geeft omdat ik zie dat ze moe is. Vind het ontzettend moeilijk.

  • Judith

    Beste Sylvie,

    Blijkbaar ben ik door de moeheid onvolledig en onnavolgbaar :). Ik ben deze week weer begonnen met werken, vandaar. Met dat het “supergoed” ging op het kdv bedoel ik: goed gedronken, weinig gehuild, goed geslapen (hetzelfde als thuis) en veel gelachen en “gekletst”. Vannacht heeft ze goed geslapen en kwam ze om 2.00 uur. Vandaag waren de voedingen om 6.30 (80ml)-8.00(80ml)- 10.30 (200ml)- 14.30 (180ml) -17.30 (160ml). Dat lijkt erg op wat ze al deed al blijf ik het idee hebben dat ze aan het zoek is. Ik verwacht haar vannacht nog wel ergens, al hoop ik er natuurlijk stiekum op dat ze de nachtvoeding overslaat.

    Onze oudste slaapt gelukkig goed en meestal tot een uurtje of 7, soms langer. Wat betreft ons slapen: ik ben een ochtendmens en kan goed vroeg slapen, papa is meer een avondmens: we vullen elkaar goed aan :). Helaas ben ik wel zo goed met moedergevoel toegerust dat ik altijd als eerste wakker is hoe laat of hoe vroeg het ook is … Een paar nachten van 8uur achter elkaar lijkt me wel weer eens lekker … Over een jaar of 18 denk ik pas weer (grijns).

  • Sylvie

    Beste Judith,
    Als ze bij dit aantal voedingen goed slaapt tussendoor en tevreden is, dan is het een prima ritme. Voor jezelf kunnen deze tijden vermoeiend zijn als je bijvoorbeeld een avondmens bent, om 0.00 uur naar bed gaat en na de voeding van 5.00 uur de slaap niet meer kunt vatten en je oudste om 6.00 uur al weer aan je bed staat… het klinkt alsof je goed kunt ‘mee bewegen’ Dat is ook wat ik ouders meestal adviseer: Probeer zo goed mogelijk je eigen slaap af te stemmen op je baby’s slaap. Andersom werkt niet.

    Ik ben benieuwd wat je bedoelt met dat het supergoed ging op het kinderdagverblijf: goed geslapen en weinig huilen? En afgelopen nacht?

  • Judith

    Beste Sylvie,

    Zonder de fles van 23.00 uur wordt het 05.00- 10.00- 15.30-18.00-01.00. Naar ons idee is ze nog niet klaar met regelen, dus blijven haar volgen. Voor de voeding rond 23 uur probeerde we haar trouwens wakker te maken als we haar toch al hoorde bewegen oid, zacht licht aan en steeds iets feller.
    Vandaag is ze een hele dag naar het kdv geweest en dat ging super goed. Ben benieuwd hoe het vannacht gaat :).

    Grz judith

  • Sylvie

    Beste Judith,
    Als ik bovenstaande lees, denk ik dat jullie heel goed bezig zijn. Nog wel zoekende, maar dat kan. Het ene kind is gemakkelijker te lezen dan het andere. En sommige kinderen zijn heel gelijkmatig, terwijl andere wat wisselender zijn, sterker reageren op prikkels of veranderingen en wat langer tijd nodig hebben om weer te reguleren na een drukke dag, een vaccinatie of een snotneus.

    Wat jij beschrijft, wakker maken voor een late voeding, haalt vaak niets uit. Een baby ligt dan net in haar diepe slaap, drinkt weinig en wordt 4 uur later toch weer wakker. Hoe ging het afgelopen nacht? Meldde ze zichzelf?

    Misschien vind je het prettig om zelf vroeg naar bed te gaan om zo wat extra slaap te pakken. Als je er niet gerust op bent, kun je voor de zekerheid de wekker nog even om 3 uur zetten.

    V.w.b. het wandelen, ook een kwestie van uitproberen. Het is niet gezegd dat ze ingebakerd in de wandelwagen wel goed slaapt. Als je het idee hebt dat ze wat gevoelig is voor prikkels is het vooral een kwestie van prikkels doseren. Allerlei prikkels. Dit kan een kindje zijn, wat wel zal wennen aan prikkels en veranderingen, maar daar wat meer tijd voor nodig heeft.
    Je kunt ook een kort wandelingetje doen juist tijdens haar wakkere tijd, als ze toch wakker blijft. En haar dan weer te slapen leggen als je thuis bent.

    Qua leeftijd heeft ze nog niet alle controle over haar armpjes dus de ene keer zal duimpje vinden wel lukken en andere keer krijgt ze het niet voor elkaar. Als ze een maand ouder is, zal het beter gaan.

  • Judith

    Beste Sylvie,

    Ik ben vanmorgen met Eva op de weegschaal gaan staan en ze weeg nu +/- 5,8 kg! Een uitroepteken omdat ze op 9 april 4,8 kg woog: dus ruim een kg erbij in minder dan een maand (ik schrok ervan). Qua hoeveelheid voeding schommelt ze tussen de 100 en 200 ml per voeding en een vast patroon hebben we nog niet kunnen ontdekken. Daarom bieden we 200 ml aan en kan ze drinken wat ze wil (180 met 6 scheppen). Meestal drinkt ze smorgens meer ml’s per keer en komt ze netjes in de buurt van het rekensommetje kgx150. Haar ritme was (plus minus een half uur):
    6.00,10.30,14.30,18.30,23.00 wakker maken voor een fles anders kwam ze om 2 uur. Als ze wakker werd s nachts was het tussen 3 en 4 en nam ze geoegen met een pink. We houden niet hard vast aan deze tijden, ze krijgt als ze erom vraagt. De laatste twee dagen wordt ze echter om 4 uur wakker en wil ze wel drinken ook al heeft ze rond 23 uur nog een fles gehad waarvan ze 100-150 ml drinkt. Ze drinkt de afgelopen 2 dagen ook steeds vaker 180-200 ml per voeding weg. We hebben een beetje het idee dat ze nu aan het schuiven is vanwege de naderende 6kg. Dat is in ieder geval wat onze oudste deed: zij regelende het aantal voedingen en hoeveelheid ml’s zelf en keurig volgens het boekje, voor zover dat bestaat :). Maar die was makkelijk te volgen.

    Qua slapen komt ze op 6 a 7 uur slaap overdag: blokjes van 2 a 3 uur, s morgens vaak ergens een los uurtje en wordt ze wakker met een enorme poepluier ( zo enorm dat we de pacco nu in de eerste paccoweek al 2x hebben moeten wassen omdat de luier het niet houdt). Omdat wij haar niet zo goed kunnen aflezen, houden we 1 a 1,5 uur wakkere tijd aan. Zo is het ons gelukt om haar voor ze gaat huilen van vermoeidheid in bed te leggen. Na zo’n los uurtje meestal een half uur, meteen terug werkt niet en na een half uur is ze er gewoon klaar mee.

    Ze heeft ook wat refluxklachten (teruggeven met een boogje, ook lang na de voeding, herkauwen). Daarvoor zijn we niet naar een arts geweest: ze groeit goed en is mits ze voldoende heeft geslapen wel vrolijk. Ik heb niet de indruk dat ze vaker of eerder wil drinken als ze veel heeft teruggeven, hooguit even sabbelen op een pink vanwege het zuur (dit is altijd heel kort). De klachten lijken nu ook minder te worden (bed staat schuin en we houden haar langer na de voeding rechtop en ze heeft volledige kunstvoeding). We houden dit wel goed in de gaten. Ook omdat er allergieen in de familie zitten en ze ook veel last van haar darmen heeft gehad. Dit laatste lijkt nu ook rustiger: geen spuitluiers meer nog wel overvolle poepluiers, kleur is steeds gelijkmatiger, geur is steeds gelijkmatiger.

    Op dit moment hebben we besloten haar weer te volgen en geen fles om 23 uur aan te bieden, kijken wat er gebeurt. Maar is dit verstandig met hetgeen ik hierboven beschreef?

    Qua wandelen lijkt Eva inderdaad steeds meer te reageren op prikkels dan eerst en slaapt onrustiger. Inbakeren zou dan dus ook in de wandelwagen kunnen? We proberen de uitstapjes tot 1x per dag te nu beperken en dan mn in de middag te plannen, maar dat kan gewoon niet altijd. We hebben ook een draagdoek. Is dat beter?

    Die duim vindt ze steeds vaker, dus dat is mooi. Ze raakt alleen wel gefrustreerd als het niet lukt en ik heb het idee dat ze zichzelf dan wakker houdt.

    Met misplaatst bedoel ik of het op het juiste plekje op de site is en qua zwaarte van het probleem … Vandaar.

    Ontzettend bedankt voor het meedenken.
    Gr
    Judith

  • Sylvie

    Beste Judith,
    Misplaatst in de zin van ongepast? Nee hoor!
    Fijn dat het slapen dankzij inbakeren beter gaat. Even een paar vragen om een beter beeld te krijgen: Hoeveel slaapt je dochtertje nu overdag? (ongeveer) en hoeveel voedingen krijgt ze overdag met hoeveel in de fles? Hoe zwaar is ze?

    Wat te doen bij wandelen is afhankelijk van hoe de baby op het wandelen reageert. Sommige baby’s vallen al wandelend gemakkelijk in slaap en slapen ook door als je stil staat. Andere baby’s doen al wandelend nauwelijks een oog dicht en raken er zelfs overprikkeld van. Het moment waarop je gaat wandelen en in een kinderwagen of een draagdoek, maakt allemaal verschil.

    Dat ze zelf haar duimpje vond, klinkt als een goed teken. Kan toeval zijn, maar kan ook zijn dat ze duimpje steeds vaker gaat zoeken. Als jij vindt dat ze goed slaapt overdag en uitgerust wakker wordt, kun je proberen overdag haar voorkeursarmpje vrij te laten.

    ’s Nachts een pink geven is het beste vol te houden als ze bij jullie op de kamer slaapt en op gelijke hoogte, bijvoorbeeld in een co-sleeper.

  • Judith

    Misschien een hele misplaatste vraag: wat te doen met de zuigbehoefte van een ingebakerd kind om in slaap te komen?
    onze dochter van 13 weken ligt sinds 3 weken ingebakerd (2 weken in een lakentje en sinds gister in de paccoplus). Reden: Het slapen s nachts ging redelijk goed, maar overdag werd een steeds groter probleem; minder lang, steeds onrustiger, moeilijk te lezen, wakker maaien en niet gezellig wakker worden. Met het inbakeren gaat zowel het slapen overdag als s nachts makkelijker en wordt weer vrolijk wakker (hoera ze lacht). Rond 23 uur krijgt ze nog een fles en slaapt dan tot 6 uur a 6.30 uur, heel netjes. Nu wordt ze echter tussen 3 en 4 wakker, heeft geen honger maar wel een enorme zuigbehoefte (als ze om 5 uur wakker wordt is ze niet meer tevreden met een pink, maar wil ze echt een fles). Ze wil geen speen, alleen een pink. Gistermiddag in de wagen vond ze zelf haar duim en viel in slaap (daarin ligt ze niet ingebakerd, is het beter dit wel te doen?). Ik weet dat het normaal is dat kinderen tussendoor wakker worden, maar als is er iets te vinden op die zuigbehoefte om in slaap te vallen (met 3 maanden ontstaat de gewoonte, toch?). O dit moment geven we haar bij elk slaapje nog even onze pink, maar vannacht duurde het 45 min :(. Alvast een armpje loslaten om duimen mogelijk te maken is wat vroeg denk ik. Wat niet is, is niet maar mocht u hier ideeen bij hebben …

    Gr
    Judith

  • Sylvie

    Beste Astrid,
    In verband met vakantie, krijg je antwoord van mij (Sylvie). Als je met mijn informatie niet uit de voeten kan of het gewenste effect blijft uit, raad ik je aan om met een collega van Esther contact op te nemen, bereikbaar via Babyconsulenten Nederland.

    Wat ik me allereerst afvraag (niet als kritiek bedoeld hoor) maar waarom voeden jullie om de 4 uur? Misschien dat het antwoord op deze vraag ook leerzaam zou kunnen zijn voor andere ouders.

    Vier uur tussen twee voedingen ‘mag’, maar dat is puur gebaseerd op wat een baby per etmaal ‘mag’ hebben aan flesvoeding. En die rekensommen worden weer gemaakt aan de hand van het gewicht van een baby. Die rekensom hoeft niet passend te zijn bij de leeftijd van je baby, zijn ontwikkeling en hoe hij het verder ‘doet’.

    Ik denk dat je vermoeden m.b.t. ’s nachts slapen juist is: dat je baby dan goed slaapt omdat hij overdag zo moe geworden is. Wees niet bang dat als je baby overdag beter gaat slapen dat hij dan ’s nachts meer wakker zal zijn.

    Een baby van 7 weken zal overdag van nature ongeveer een uur wakker kunnen zijn, incl. voeding. Zie ook mijn reactie aan Marelie.
    Op ochtenden dat je zoontje vroeg wakker wordt, kun je proberen hem na de voeding weer weg te leggen. Het kan goed zijn dat hij het eerste ochtendslaapje van de dag dan nog vastplakt aan de nacht. Dan doe je dus net of het een nachtvoeding is.

    Lukt dat niet of wordt hij later wakker, laat hem dan na voeding, verschonen, boertje, knuffelen enz. even ‘alleen spelen’ op een veilige plek. Dit alles binnen een uur nadat hij wakker werd. Kijk eens van een afstandje naar je baby wat hij doet voordat hij gaat jengelen en huilen. Zo te lezen is dit ook wat je doet, dit is de basis.

    Bedritueeltje kort houden, want baby’s zijn snel over hun ‘dipmoment’ heen. Probeer tijdens het naar bed brengen zelf rustig te blijven en vertrouwen uit te stralen. Dat is moeilijk omdat je weet dat hij gaat huilen. Jonge baby’s nemen echter de emoties van hun ouders over, daar hebben ze nog geen ‘filter’ voor dus probeer zelfverzekerd te zijn. Daarmee bedoel ik niet ‘streng’ maar wel dat jij zijn houvast bent. Als je hem in bed legt met een ‘oh jee’ gevoel, dan voelt hij dat. Als je hem ‘vol vertrouwen’ in zijn bedje legt, voelt hij dat ook. Het zal niet meteen het gewenste resultaat hebben, was het maar waar ;-) maar wel door herhalen en herhalen begrijpt hij op een gegeven moment dat hij zich mag ontspannen en uitrusten.

    Zo ook als je hem oppakt: pak hem op door een ‘schepbeweging’ te maken. Niet ophijsen onder zijn schouders, maar 1 hand tussen zijn schouderbladen en 1 hand onder zijn billen. En dan op je eigen uitademing. Dat voelt voor je kindje relaxter dan dat je je adem inhoudt.

    Je baby laten uithuilen werkt alleen als je zeker weet dat hij moe is. Weet… dat veel baby’s 10-15 minuten hard kunnen huilen, daarna even stil zijn, daarna nog een paar min. hard huilen en daarna pardoes in slaap vallen. Dit is wat vooral oververmoeide baby’s laten zien en baby’s die niet gewend zijn om uit zichzelf in hun bedje in slaap te vallen.

    Jij beslist zelf of je dit een kans wil geven. Ouders die dit bij elk slaapje doen, merken meestal dat het huilen binnen 2 dagen afneemt, zowel in lengte als in intensiteit. Lees ook dit blog aan de hand van een ervaringsverhaal ‘Baby laten huilen of niet?’ >>

    Misschien ben je er niet aan toe of blijf je er bij dat je dit niet wilt. Ook dat is prima! Jij mag zelf je eigen weg zoeken. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

    De Puckababy helpt voor veel baby’s vaak onvoldoende als hulpmiddel bij het in slaap vallen omdat ze daarin kunnen blijven bewegen. Dat geeft jezelf misschien een beter gevoel, maar een baby heeft nog geen controle over zijn lijfje dus die bewegingen houden hem wakker. Bij ‘echt’ inbakeren worden de armpjes stevig ingepakt.
    Combineer in elk geval ook altijd met een stevig opgemaakt bedje. Bekijk hier hoe je dat doet >>

    Je vertelt dat hij goed drinkt en groeit. Dat is mooi. Als je hem ook betere slaap gunt, dan zit m dat niet in zelfstandig in slaap laten vallen, maar ook direct voeden als hij wakker wordt. Als hij om 6.00 uur wakker wordt en 135 ml drinkt, rond 7.00 uur weer gaat slapen en 9.00 uur weer wakker wordt… ik noem naar even een voorbeeld: geef hem dan direct een nieuw flesje. Zelfs verschonen zou ik daarna doen. Laat je baby niet wachten (en huilen) totdat hij mag drinken. Hoe soepeler dit gaat, hoe ontspannener hij zal zijn en er op kan leren vertrouwen dat hij krijgt wat hij nodig heeft.

    Een baby mag 150 ml voeding per kg lichaamsgewicht per etmaal drinken.
    4,5 x 150 ml = 675 ml per dag. Verdeeld over 5 voedingen is dit inderdaad 135 ml per keer, verdeeld over 6 voedingen is dit 115 ml per keer. Maar de meeste baby’s slapen en drinken niet gelijkmatig over de dag verdeeld. Hij mag ook 3x 135 en 3x 90 ml drinken, ik noem maar wat.

    Weet je wat je het beste kunt doen? 135 ml aanbieden, max. 20 min. laten drinken, daarna geen restjes meer laten opdrinken. Hij mag ook wat laten staan.

    Hou het een paar dagen bij. Hoe lang hij slaapt, hoe veel hij per keer drinkt. Een dag wat meer of een dag wat minder is niet erg. Kijk maar of hij zichzelf goed reguleert als je dat klokkenschema loslaat. Op deze manier kom je er achter wat een ritme is wat echt bij je kindje zelf past.

    Als hij maar een kort slaapje doet (bijv. een uurtje) en jengelig wakker wordt, niet uitgerust is, dan kun je beste kijken hoe je de slaap kunt verlengen. Misschien door er snel bij te zijn en hem zijn fopspeentje terug te geven als hij die heeft. Of door hem op schoot verder te laten slapen of in een draagdoek te dragen, waardoor hij misschien nog even wegdommelt.

    Genoeg informatie en tips om even te laten bezinken. Kies er uit wat je meeste kans van slagen geeft en bij je past. Succes!

  • Astrid Kakkenberg

    Beste Esther,

    Allereerst, wat ontzettend fijn om zulke herkenbare verhalen te lezen en dat er ook daadwerkelijk rechtstreekse adviezen worden gegeven!

    Ook wij herkennen veel in bovenstaande vragen en zouden onze 7 weken oude zoon heel graag op weg helpen naar een meer ontspannen slaap en het aantal uren slaap vergroten. Wij voeden om de vier uur met een marge van plus 30 min. en min 30 min.. Dit gaat in principe goed (denken wij tenminste, want dit houd hij ook vol). Hij krijgt dan 135 ml en als hij in de nacht komt zo’n 80 ml (hij weegt nu zo’n 4.4 kilo). De laatste paar dagen kwam hij echter niet meer in de nacht omdat zijn laatste fles dan pas rond 1 uur/2 uur was. Hij werd dan rond 7 uur wakker. Daarmee komt hij dan op 5 voedingen per dag uit. CB zegt dat dit kan en mag, ook om de 4 uur voeden. Maar als ik bovenstaande reacties lees brengt dit me zeker aan het twijfelen of dat dit niet veel te lange tijd tussendoor is en te weinig (5 ipv 6) voor een baby van 7 weken? En liever en beter om de 3,5 uur en 6 voedingen?

    Mbt zijn slaapritme: wij passen ons aan aan zijn slaapritme. Dwz we beginnen zodra hij na 6.00 uur ergens wakker wordt (kan ook half acht zijn) met zijn 1e voeding en we eindigen met de laatste voeding rond de 23.00 / 12.00 of 1.00 uur (soms 1.30 uur). Hierbij laten we ons leiden door hoe hij slaapt op een dag. Meestal slaapt hij s avonds en s’nachts goed en ook aaneengesloten door (4 a 5 uur). Wij denken omdat hij dan al zo moe is: vaak heeft hij dan maar 2 a 3 (soms 4) uur geslapen overdag en slaapt hij pas vanaf fles 4 en 5 goed door. De ochtend slaapt hij vaak ook nog wel 1 tot 1,5 uur, daarna (’s middags en begin van de avond) nauwelijks meer.

    Het rust en regelmaat ritme passen we toe. Wakker worden, luier, voeden, knuffelen/spelen in box tot de 1e vermoeidheidssignalen (gapen, jengelen). Dan gaan we naar boven, doe ik zijn puckababy aan en vertel hem rustig en zacht wat we gaan doen, gordijnen dicht, in z’n bedje, toedekken, een aai over z’n bol en kusje. Dit heb ik een paar keer volgehouden, maar in z’n bedje is het dan in 1e instantie jengelen en daarna huilen. Het jengelen en huilen begrijp ik, want dit doet hij ook als ik hem in m’n armen in slaap laat vallen. Maar alleen in z’n bedje en laten huilen gaat me aan m’n hart en houd ik niet lang vol en wil ik hem ook niet zonder mijn aanwezigheid laten doen. Ik lees diverse adviezen: 3 x 10 min laten huilen en naar hem toe. Daarna vanaf de volgende voeding weer opnieuw dit aanhouden. Maar ik laat hem dus liever niet zonder mijn aanwezigheid (10 min.) huilen. Een minuut vind ik al lang (als die echt krijst dan)! Wat dan te doen?

    Na een paar dagen hem wakker in z’n bedje te hebben gelegd, zonder resultaat (een uur of langer jengelen), help ik hem nu maar weer op weg door hem in mijn armen in slaap te laten vallen op bed in onze slaapkamer (altijd met gejengel en gehuil wat soms ook wel 20 min. duurt – hoe moeier hoe langer en heftiger lijkt het) zodat hij iig nog wat slaap pakt. Als ik hem vervolgens in bedje leg (overigens in een co-sleeper) gaat het bij zijn 1e slaapje van de nieuwe dag vaak nog redelijk (1,5 uur). Bij de overige slaapjes wordt hij meestal vrij snel ( soms 10 min. / soms 45 min.) wakker nadat hij in z’n bedje is gelegd. Waarschijnlijk is je advies: wakker op bed leggen, een bedritueel en hieraan vasthouden. Hoe lang moeten we dit volhouden en in welke mate laat je je kindje huilen/jengelen (hij jengelt rustig een uur en slaapt dan nog niet) en hoe ga je hier het beste liefdevol mee om?

    Gelukkig drinkt hij wel altijd goed en groeit hij ook goed. Maar gun hem ook heel graag een goede slaap! Hoor heel graag je reactie.

  • Sylvie

    Het ritme van je dochtertje is een wat wij noemen klokkenritme. Het aantal voedingen bepaalt haar dag. Je hebt gelijk door te zeggen dat ze geen honger heeft, ze wordt ook niet wakker van de honger. Een baby kan ook wakker worden van andere dingen. Een baby die té moe is of teveel prikkels krijgt, slaapt ook slecht. Of te warm, te koud, niet stevig toegedekt, etc.

    De ideale situatie voor een baby van 9 weken (vanuit de baby uit bekeken) is 7.00 uur drinken, daarna verschonen, boertje, knuffelen etc. plm. 8.00 uur in de box om een paar minuutjes te spelen en bij de eerste tekenen van moeheid weer naar bed. Een ontspannen baby zal dan 2 a 2,5 uur slapen en wakker worden van de honger.

    Allereerst valt mij op dat je kindje heel veel voeding krijgt, 6 flessen van 165 ml hoort bij een baby van plm. 6,5 kg. Het kan zijn dat ze al zo zwaar is, maar als ze kleiner is, zou het goed kunnen dat ze buikpijn heeft van de hoeveelheid en daardoor niet lekker kan slapen.

    Je kunt proberen verder te rekken en langere tijd tussen de voedingen te laten, maar dan voorspel ik nog meer onrust. Een ritme van om de 3 uur (gemiddeld) is heel normaal voor een baby van negen weken.

    Als je wilt proberen haar beter te laten slapen dan is het zaak om zo goed mogelijk haar vermoeidheidssignalen te leren kennen. Dat is bij een jonge baby best lastig, maar oefening baart kunst! Kijk vooral naar wat ze doet vóórdat ze gaat huilen. Zodra je vermoeidheidssignalen ziet, leg je haar wakker in haar bedje en stop je haar stevig onder.

    Vermoeidheidssignalen bij jonge baby’s:
    > staren (‘glazige’ blik)
    > grimas op haar gezicht
    > maakt geluidjes als een krakende deur
    > ‘begraaft’ gezicht in je borst
    > overstrekken
    > gebalde vuistjes

    Kijk eens naar het filmpje >>

    In 1.40 min. zie je: ongecontroleerde bewegingen, gapen, oogjes toe, jengelen, weer gapen en weer ‘kraak’geluidjes.

    Als dit kindje naar haar bedje wordt gebracht en stevig ondergestopt wordt, dan zal ze ongetwijfeld heerlijk gaan slapen.

    Toedekken mag in een kort opgemaakt bedje tot de kin. Druk op de schouders geeft een baby rust. Lees meer >>

    Een jonge baby raakt goed uitgerust als ze ongeveer 2 uur slaapt, dit is een gemiddelde, ’s ochtends kan het 3 uur zijn, einde van de dag slapen baby’s meestal wat minder goed. Een jonge baby begint haar slaap met een lichte fase, het kan dus zo’n 15-20 min. duren voordat ze een dieper stadium van de slaap bereikt.

    Dit is wat ik je aan algemene tips kan meegeven, denk er maar even over na, het kan je best even in verwarring brengen.

    Esther heeft het blog geschreven en zij heeft aangegeven (zie onderaan haar blog) dat zij ouders wel wil verder helpen, maar dat ze dit liever telefonisch doet. Dat heeft zeker voordelen, ook voor jou als moeder, want ze kan dan een beter beeld vormen en doorvragen waardoor haar advies ook beter afgestemd zal zijn op jullie kindje en jullie situatie. Succes!

  • Marelie

    Beste Esther,

    Graag zou ik van jullie hulp gebruik willen maken. Onze dochter is nu bijna 9 weken oud en krijgt 6 voedingen per dag. Haar ‘ritme’ is nu als volgt. Fles om 07.00 – 10.00 – 14.00 – 17.00 – 22.30 – ergens tussen 02.30 en 04.30. In de ochtend slaapt ze meestal maar een uurtje. Ik leg haar rond 08.30 in bed, wordt uur later wakker en rek ik de tijd voor de fles tot 10.00 uur. In de middag ga ik eigenlijk altijd wandelen en dan kan ze zonder problemen 2,5 tot 3,5 in de kinderwagen slapen. Daardoor is die middagfles altijd rond 14.00 uur. Hoe lang ze thuis tussen de middag in haar bedje zou slapen weet ik eigenlijk niet omdat ik dus dagelijks rond deze tijd met haar op stap ga. Dan komt voor mij het meest moeilijke moment en dat is de tijd tussen 14.00 en 17.00. Als ze om 14.00 uur heeft gegeten zijn er twee scenario’s. Of ze gaat circa een uur later weer naar bed en wordt ook 40/50 minuten later weer wakker. Dan is het huilen geblazen en is ze erg ongelukkig en krijg ik haar niet stil, tenzij ik haar bij me draag of weer ga wandelen. Scenario twee is dat ze soms zelfs helemaal niet wil slapen en is het voor mij dus een heel moeilijk moment van de dag met een huilende dochter die niet in bed wil liggen maar naar mijn idee ook geen honger kan hebben. Geen honger omdat ze altijd elke fles (nu 6 flessen van 165 cc kunstvoeding altijd helemaal op drinkt).

    Naar aanleiding van dit verhaal heb ik een aantal vragen.
    1.) Hoe kan ik haar langer in haar bedje laten slapen? En heeft ze die slaap wel nodig of wordt ze gewoon wakker omdat voldoende geslapen heeft?
    2.) Waarom is ze zo overstuur als ze na haar middagslaapje wakker wordt? Ze heeft een volle fles opgedronken, dan kan het 2 uur later toch geen honger zijn? Daarom vind ik het ‘voeden bij het wakker worden’ ook niet opgaan. Want als ik met haar ga wandelen in de bugaboo of maxi cosi en een speen geef dan wordt ze stil en als het honger zou zijn dan zou dit toch ook niet helpen. Wat kan ik hier aan doen?
    3.) Vanaf wanneer kunnen we gaan proberen om de tijden wat aan te passen? Nu is het steeds om de 3 uur een fles (behalve tussen 10.00 en 14.00) maar we zouden eigenlijk graag alle flessen een uurtje later hebben met het oog op het kinderdagverblijf waar ze over 4 weken naartoe gaat.

    Alvast super veel dank.

    Hartelijke groet,
    Marelie

  • Sylvie

    Beste Nanette, het klopt dat je geen notifier krijgt, ik ga proberen dat te veranderen, even in de instellingen duiken.

    Esther krijgt als schrijver van dit blog wel een bericht als er gereageerd is dus als het goed is weet ze dat jij haar gaat bellen.

  • nanette

    dag esther en sylvie,

    bedankt voor jullie reacties. fijn dat ik serieus wordt genomen. wat bij de huisarts niet het geval is. ik zit bij antroposofisch consultatiebureau in utrecht, bij ria blom dus. helaas is het enige waar zij steeds mee komt dat ik hem moet inbakeren. ondanks dat ik vanaf het begin al heb aangegeven dat ik daar niet achter kan staan (door wat ik las op borstvoeding.com en eurolac.net). het rust en regelmaat toepassen doe ik al vanaf geboorte, en dat je baby dan ‘als vanzelf’ in een ritme komt en langer leert slapen, klopt dus totaal niet. in ons geval niet in ieder geval. inbakeren wil ik niet, rust en regelmaat pas ik al toe, ria blom kan me dus niet verder helpen.
    ik ga je dus van de week even bellen esther. voor nu heb ik nog wel specifieke vraag waar ik al tijdje mee zit:

    ik vroeg me af wat nu eigenlijk de bedoeling was of wat beter werkt bij het leren slapen van je baby. volgens boek van stepahnie lampe moet je je baby eerst wegleggen. dan bij huilen even kijken, aaien etc en weer weg. dan bij huilen weer terug troosten, uit bed halen, wiegen tot rustig en weer weglopen. etc etc. steeds een tandje erbij halen dus om hem in slaap te krijgen.
    maar verderop in het boek staat dat je alles uit de kast moet halen als je je baby niet in slaap krijgt; het hele arsenaal van wiegen en neuriën etc. vervolgens haal je die methoden een voor een er weer af.
    dit spreekt elkaar tegen toch? het ene zegt: van weinig troost naar steeds meer troost. en het andere zegt alles inzetten en dan een voor een afbouwen.
    wat nu te doen dan? wat zijn jullie ervaringen, hoe doen jullie het?
    ik heb mijn baby namelijk een hele tijd slapend weggelegd. het lijkt dus logisch voor mij om de slaapmiddelen af te bouwen. of is het toch beter om zsm te starten met wakker neerleggen, weglopen en vervolgens steeds meer uit de kast te halen om hem in slaap te krijgen?

    groetjes, nanette

    p.s. ik krijg geen email notifier dat er een antwoord op mijn reactie is gekomen. klopt dat?

  • Rozan

    Bedankt weer voor jullie advies. Ik heb het nu een aantal keren geprobeerd maar het wil niet lukken. Ze huilt heel hard en het wordt niet minder, gisteren heb ik haar na 20 minuten kunnen troosten en toen viel ze in slaap om na een kwartier weer hard huilend wakker te worden. Ik heb ook het idee dat er toch meer aan de hand is, want ze trappelt heel hard met haar beentjes en als ik haar beentjes op haar buik duw heeft ze veel pijn maar komen er ook veel windjes. Ik ben al bij de kinderarts geweest die zei dat ze waarschijnlijk wat last heeft van reflux en krampjes, maar aangezien ze ’s nachts wel goed slaapt en ook veel goede momenten heeft vond ze medicatie niet nodig.
    De vraag die ik mij dus iedere dag vele malen stel is: is dit een fase die vanzelf overgaat als het beter gaat met de spijsvertering zonder een stressvolle slaaptraining? Ik begrijp dat het moeilijk advies geven is via een website dus zal je eens bellen Esther.

    nogmaals dank,
    Rozan.

  • Esther van BB

    @nieuwe lezers: Ik vind het erg moeilijk om algemene adviezen te geven op persoonlijke verhalen middels dit blog. Zorg op maat, past mij beter. Daarnaast omvat inbakeren.nl een schat aan informatie, die voor vele voldoende zal zijn. Is dat niet, bekijk mijn website of Babyconsulenten Nederland voor een andere consulent in de buurt.

    @rozan: heb je wat aan de adviezen gehad van Sylvie? Lukt het om Eva even te laten huilen (niet krijsen) zonder dat je erbij bent? Mocht het wennen in het nieuwe bedje niet lukken of niet jouw wens zijn, voel je vrij om te bellen voor overleg. (06-13734848)

    @nanette Wat heb ik het met je te doen! Als ik je verhaal lees, denk ik dat je meer nodig hebt, dan adviezen uit een weblog. Ook voor jou voel je vrij om met mij te bellen of bel met je kinderarts, want refluxklachten kunnen in de vierde maand toch nog even toenemen, doordat baby’s meer gaan bewegen, soms is een aanpassing van de (medicatie/nutriton) dosering nodig.

  • Sylvie

    Beste Nanette,
    Het is een ernstige vicieuze cirkel die jij beschrijft. Dat je radeloos bent, is begrijpelijk. Wat belangrijk is dat je zo snel mogelijk goede hulp zoekt. Ik heb vanochtend met Esther gesproken en zij wil kijken of ze je verder kan helpen, maar dan telefonisch.

    Het zou nog beter zijn als je met je zoontje in jouw eigen buurt bij een deskundige terecht kunt. Begrijp ik dat je in België woont? In Nederland verwijzen we moeders door naar het consultatiebureau (Kind en Gezin) of naar hun huisarts. Ook zijn er poliklinieken waar ouders met een huilbaby stapje voor stapje begeleid kunnen worden. Die steun zouden jij en je kindje goed kunnen gebruiken. Door oververmoeidheid en stress lukt het je kindje gewoon niet meer om te ontspannen en te slapen. Niet langer blijven tobben hoor!

  • nanette

    hallo esther,

    ik heb ook een baby die niet langer dan een half uur slaapt overdag. hij is nu 16,5 week en ik ben echt radeloos aan het worden. zit er echt helemaal doorheen en weet niet meer wat ik moet doen. heb in het begin slaaptrainingen van ria blom gevolgd, zonder resultaat, alleen een overstuurde baby kreeg ik er van. en werd er zelf ook gek van. regelmaat pas ik wel toe in de zin van wakker worden, voeden, spelen en bij eerste slaapsignalen weer naar bed. maar omdat hij zo kort slaapt, heeft hij eigenlijk pas net gegeten als hij weer wakker wordt en drinkt hij maar een beetje. hij laat al na 10 minuten slaapsignalen zien, of meteen nar opnemen uit bed al, dus wakkertijd is er nauwelijks. het naar bed brengen duurt lang, soms wel een uur, want ondanks dat hij doodmoe is, lijkt hij niet te willen gaan slapen. hij blijft maar rondkijken en zich verzetten. dan gaat hij er ook bij huilen en vaak nadat hij even flink heeft gekrijsd, wordt hij rustiger en kan hij in slaap vallen. ik leg hem dan slaperig weg. als hij wakker wordt probeer ik hem door wiegen en white noise weer in slaap te krijgen, maar hij maakt geen aanstalten om weer in slaap te vallen. kijkt met wijdopen ogen om zich heen, maar wel gapend, dus moe. dus pak ik hem dan kwartier toch weer op, voeden, spelen wat soms maar heel even kan duren want moe, en weer proberen in bed te krijgen. ik ben al maanden bezig om hier verandering in te krijgen. ben nu bezig met die white noise en wiegen vlak voor hij wakker zou worden om hem naar volgende cyclus te loodsen. nog geen resultaat, ik krijg hem gewoon niet meer in slaap. vanaf uurtje of twee houd ik op met continu in bed uit bed en ga uitgeput op de bank met hem zodat hij in ieder geval nog aan lang stukje slaap komt op een dag. dat gaat redelijk. maar ook dan moet hij erg hard huilen, voor hij uitgeput zich overgeeft. tijdens zijn slaap huilt hij dan soms ineens ook. als hij op mij ligt dan hangt hij continu aan de borst, anders slaapt hij niet. (een fopspeen wil hij niet).

    nb: darmkrampjes zijn beter dan eerst en reflux lijkt onder controle dus daar ligt het volgens mij niet meer aan.

    – maakt het uit wat je doet als hij wakker wordt? of gaat het om steeds hetzelfde blijven doen?
    – hoe lang moet je het blijven doen, wil je resultaat zien?
    – kan het zijn dat hij het doorslapen overdag gewoon nooit gaat leren?
    – ik heb gehoord van slaapklinieken in belgie. zijn die er in nederland ook?

    bedankt alvast voor je reactie,

    groetjes van radeloze en uitgeputte moeder, nanette

    bedankt alvast

  • Sylvie

    Die overgang is voor veel baby’s inderdaad lastig. Probeer elke dag weer zo goed mogelijk te beginnen.
    Plm. vijf kwartier wakker en vermoeidheidssignalen? Dan naar bed. Kan ook haar eigen bedje zijn. Een andere slaapplaats overdag dan ’s nachts is vaak niet het probleem. Leg haar overdag wel steeds op dezelfde plaats te slapen. Inbakeren en/of stevig onderstoppen kan haar helpen om zich geborgen en veilig te voelen en eerder te ontspannen.

    Wat Esther in haar blog beschrijft is een manier om je dochtertje te helpen. Zelf zeg ik wel eens: Je kunt je baby soms beter helpen door niet te helpen. Snap je wat ik bedoel? Dat wil niet zeggen dat je haar alleen moet laten huilen, maar je kunt haar ook helpen door ‘slechts’ aanwezig te zijn. Via je handen geef je rust en vertrouwen.

    Het kan zijn dat je haar door allerlei ‘trucjes’ eerder wakker houdt dan laat ontspannen. En hoe ouder en groter je baby wordt, hoe minder effect de trucjes zullen hebben.

    Doorzetten om het doorzetten is alleen maar stressvol. Voor jullie beiden. Mijn advies zou zijn: haar overdag laten slapen in haar eigen bedje. Na een aantal herhalingen is dit voor haar een herkenbare plaats. En veilig. En als tussenoplossing een plan maken om er voor haar te zijn. Dit tussenplan kan een kwestie zijn van lange adem. Steeds hetzelfde herhalen, herhalen en herhalen als je vermoeidheidssignalen bij haar ziet. Net zo lang tot je dochtertje begrijpt wat de bedoeling is.

    Ik hoop dat Leontien laat weten hoe het haar en haar kindje verder vergaat, want jullie situaties lijken erg op elkaar.

  • Rozan

    Beste Sylvie en Esther,
    nu Eva wat ouder is en langer wakker is merk ik dat ze op zich helemaal geen onrustige baby is. Ze heeft hele goede wakkere momenten die nu een uur tot anderhalf uur duren (waarbij ik de rust en regelmaat volgorde altijd aanhoud) en ’s nachts heeft ze ook geen problemen met slapen. Het is het inslapen overdag dat altijd een probleem is voor haar en altijd met huilen gepaard gaat, het is net alsof ze de overgang van wakker naar slapen overdag heel moeilijk vindt en ze heeft daar veel hulp bij nodig. Wat ik nu doe is haar in ons bed leggen, waar ze ’s nachts nog steeds slaapt, naast haar liggen, haar even laten huilen, en dan wieg ik haar liggend door haar heupen te bewegen. Dit werkt soms, maar soms ook niet en dan slaat ze al snel over naar het harde huilen en moeten we haar toch oppakken en in slaap wiegen en op de arm houden. Ik weet niet goed hoe haar het best te helpen. Toch maar laten huilen bij inslapen, zelfs al kan dat een uur duren? Doorzetten met deze methode en hopen dat het beter wordt? Ik ben benieuwd naar jullie advies.

  • Esther van BB

    @Rozan, Heeft het dagboekje bijhouden je wat inzicht gegeven? @Leontien; Wat goed! ga zo door! En voor jullie allebei; Als je iets consequent veranderd in een babyritme, is het normaal dat de baby ook na twee-drie dagen wat verweer gaat tonen/onrustiger wordt, voordat hij/zij zich bij de nieuwe situatie neerlegt.

  • Leontien

    Beste Esther,
    Gisteravond is t al gelukt om mijn zoontje in slaap te krijgen met de wegloopmethode. We zijn nu 3 weken aan het oefenen om hem zelf in slaap te laten vallen door hem moe maar wakker in zijn bedje te leggen. Dit gaat overdag goed, maar ’s avonds nog niet. Gisteravond heb ik hem in bed gelegd toen hij moeheidssignalen vertoonde. Na hem in zijn bedje te hebben gelegd begon hij meteen hard te huilen en dacht dit wordt niks. Ik heb hem even laten huilen, toen het niet minder leek te worden ben ik naar hem toe gegaan en heb mijn handen op zijn buik en handjes gelegd. Nadat hij rustiger was ben ik de kamer weer uit gelopen en tot mijn verbazing viel hij gewoon in slaap! Echt super! Ik had echt niet verwacht dat t zo snel zou helpen. Blijkbaar heeft hij t nodig om eventjes te huilen. Dit is in ieder geval een goed begin en kijken of ik hem met deze methode overdag zijn slaaptijd van 45 minuten kan verlengen.

  • Leontien

    Beste Esther,

    Fijn dat ik je zojuist telefonisch gesproken heb. Je advies om, wanneer mijn zoontje gaat huilen na zo’n drie kwartier, na hem toe te gaan. Handen op zijn buik en handen, sussen en wanneer hij weer rustig is weg te lopen, even laten huilen en dan weer terug komen en dit 3 keer herhalen. Wanneer het dan niet gelukt is, dat hij zelf weer in slaap is gevallen hem uit zijn bedje halen en de volgende keer weer opnieuw proberen. Ik heb het zojuist voor de eerste keer geprobeerd en het ging al bijna goed! Hij huilde even en was daarna weer rustiger….maar uiteindelijk toch harder huilen, zodat ik hem uit de wieg heb gehaald. Deze methode heeft me zeker nieuwe moet gegeven en ga het straks weer proberen! Bedankt voor t advies!

  • Sylvie

    Beste Rozan, je reactie was gericht aan Esther, maar ik denk dat ik je ook verder kan helpen als je dat goed vindt. In elk geval de onrust wat beter in kaart brengen. Misschien kunnen anderen aanvullen vanuit hun vakgebied. Bij een onrustige baby ligt het regelmatig niet aan één ding, maar hebben verschillende punten aandacht nodig.

    Welke voeding krijgt je dochtertje? Hoe groeit ze? Plassen, poepen, spugen?

    Kun je aan haar zien wanneer ze honger heeft of wanneer ze moe is? Of lijken alle signalen op elkaar? (wat goed mogelijk is bij een onrustige baby)

    Wil je eens de start van een dag beschrijven?

  • Rozan

    Beste Esther,

    wat fijn zeg deze blog! Het doet goed om te zien dat andere ouders met soortgelijke problemen worstelen en dat er mensen zoals jij zijn die publiek advies willen geven.

    Mijn dochtertje is nu ook 11 weken oud, en bij haar is het inslapen overdag een groot probleem, veel meer dan het doorslapen. Ze valt sowieso nooit zonder huilen in slaap, ook niet op de arm of in de draagdoek, maar in haar eigen bedje lukt het al helemaal niet. Ze vertrekt al heel snel in het ontroostbare huilen met de verre blik zoals ik het noem en dan heeft het in mijn ervaring geen zin om haar te laten liggen. Dus nu pak ik haar dan weer op en valt ze op de arm in slaap en dan leg ik haar terug in haar bedje, maar vaak valt ze dan op de arm ook pas na heel lange tijd in slaap en wordt weer wakker als ik haar in bed leg. Ik zit met mijn handen in het haar want kan het niet meer aan haar de hele dag in de draagdoek te dragen of op de arm te houden, maar weet niet hoe het probleem aan te pakken en merk dat ik zelf ook haar bedje als een ‘vijand’ ga zien en dat helpt natuurlijk helemaal niet.

    Alvast bedankt voor je advies.

  • Leontien

    Beste Esther,
    Vanavond was ik sporten en zie net pas je bericht, maar ik wil je graag bellen voor meer info. Ik probeer t morgen.

  • Esther van BB

    Beste Leontien,
    Je verhaal doet mij vermoeden dat je zoon sociaal actiever is, dan ik op basis van zijn leeftijd had verwacht. Ik wil eigenlijk nog wat dingen weten voor ik je meer adviezen geef. Tegelijkertijd wil jij misschien niet alles kwijt op dit weblog. Zou je mij willen bellen? Dat kan vanavond ook nog. Zie mijn homepage voor het nummer.

  • Leontien

    Beste Esther,
    Het lijkt allemaal weer achteruit te gaan. Vorige week duurde t hem circa 10 min. voordat hij zelf in slaap viel, nu is het meestal wel 40 minuten! Hij huilt dan niet gelijk, ligt eerst rustig en is stil, gaat dan kletsen en vervolgens even huilen, waarna hij in slaap valt. Ik vindt dit moeilijk, want daarna slaapt hij ook hooguit 45 minuten. Hij is dan vaak een beetje zeurderig en geen blije baby, terwijl hij dat juist heel goed kan zijn. Gisteren had hij een slechte dag en hij heeft zichzelf maar 1 keer in slaap weten te sussen en ’s nachts werd hij dit keer ook elke 45 minuten wakker, terwijl hij de nachten juist altijd zo lekker sliep.

    Ik weet ook niet zo goed of de handenmethode goed bij hem werkt. Wanneer hij wakker wordt, ga ik naar hem toe.Zodra ik de kamer in kom is hij vrijwel direct stil, dan leg ik mijn handen op zijn buik en zijn handjes en moet dan soms lachen of is even stil en probeert zijn huilen op te houden en zet t vervolgens weer op een huilen. Misschien komt mijn twijfel wel doordat ik geen resultaat zie en moet ik t nog de tijd geven. Ik weet ook niet wat ik anders kan doen, dan er voor hem te zijn en hopelijk komt t dan snel goed.

  • Esther van BB

    Beste Leotien,
    Dat kan zeker, als je het maar als je maar dezelfde duidelijke volgorde erin houd. Maar maak het jezelf niet te lang moeilijk, lukt het niet nadat je hem weer hebt weggelegd, komt zijn paniek weer terug, dan is hij uitgeslapen genoeg voor verweer. Dan kun je hem beter eruit halen en opnieuw beginnen als hij weer vermeidheidssignalen gaat vertonen. Hoe gaat het nu? Wat ik zo mooi vond om te lezen is dat jij dus intuitief aanvoelde dat het goed was om naar hem toe te gaan. Je zoon geeft nonverbaal aan wat hij lekker en lekkerder vind en als moeder pik je dit onbewust op. prachtig he, dat terwijl je elkaar nog maar een paar weken echt kent!

  • Leontien

    Nog even een vraagje, kun je ook eerst je handen op zijn buik en armpjes leggen en wanneer dat niet lukt hem uit bedje halen en wanneer hij rustiger is hem weer in bedje leggen en dan weer mijn handen op zijn buik en armpjes zoals jij voorsteld?

  • Leontien

    Hoi Esther,
    Bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat ik er wel meteen naar toe moet gaan. Dat deed ik ook, maar wist niet of dit goed was. Het oppakken heb ik ook al geprobeerd, maar vind dit minder goed werken bij hem. Wanneer hij rustiger is en ik hem weer terug leg begint hij meteen weer te huilen. Eerst maar eens met de handenmethode vol blijven houden. Het gaat trouwens al wel beter, gisteren heeft hij ook s avonds zichzelf in slaap weten te krijgen…… Bedankt!

  • Esther van BB

    Beste Leonie,
    nee, laat hem niet huilen, maar ga meteen naar hem toe. Als je ervoor kiest om hem op te pakken (overigens ook een vaste troostechniek) leg hem zodra hij rustig is (of rustiger) weer in zijn bedje, blijf aan zijn bedje staan en gebruik je handen weer met het helpen inslapen. Zo hoef je in ieder geval niet een uur stil te zitten, zodat het prinsje aan voldoende slaap komt, ten koste van je eigen lichaam. Gebruik de vaste troosttechniek alle keren, dus ook savonds. Maar heb ook niet te hoge verwachtingen. Eerst overdag leren inslapen, zonder jouw armen, dan de avondinslapen verbeteren. overigens verwacht ik dat je bij deze leeftijd met een dag of twee wat verweer krijgt, waarna de verbetering zich echt inzet. Mocht je er niet uitkomen, check dan nog even mijn website voor een consult op maat.

  • Leontien

    Beste Esther,

    Bovenstaande komt me erg bekend voor. Ik geef mijn zoontje van 11 weken rust en regelmaat en zo min mogelijk prikkels en toch slaapt hij overdag maar circa 45 min. Terwijl hij hier ’s nachts geen problemen mee heeft. Graag zou ik hem willen helpen om hem verder te laten slapen en ben dan ook erg blij met je tip. Gisteren heb ik t voor t eerst geprobeerd, maar nog zonder resultaat, dat zal ook nog wel even duren. Maar wanneer hij begint t huilen na 45 min. moet ik dan meteen naar hem toe gaan of eerst even laten huilen? Een andere vraag die ik heb is, wanneer hij na 45min wakker wordt is hij som nog echt moe, vooral ’s middags dan haal ik hem uit zijn wieg en sus hem dan in slaap en slaapt dan nog vaak 2 uur door. Ik vraag me af ik dit wel moet doen? Moet ik hem niet uit zijn bed halen om vervolgens weer na 60/75 min. weer terug te leggen in bed? Ik vind t natuurlijk zelf erg prettig wanneer mijn zoon genoeg slaap krijgt, maar hij wordt ook steeds zwaarder en wanneer ik hem weer in slaap heb kan ik hem ook niet meer terug leggen in zijn bedje, zodat ik ’s middags met een slapende baby op schoot zit. Ik sus hem ook in slaap wanneer het hem helemaal niet gelukt is om in slaap te vallen, zoals ’s avonds. Ik vind t dan moeilijk om dit niet te doen, omdat hij dan steeds langer wakker is. Maar is dit ook goed om te doen?
    Een derde vraag is dat mijn zoontje ’s avonds nog niet zelf in slaap kan vallen. Ik dacht misschien komt het dat hij dan in het donker ligt en laat dan voor hem de lamp op de gang aan, maar dit heeft niet geholpen. Heb jij nog tips voor mij dat hij ook ’s avonds zelf in slaap kan vallen? Graag hoor ik van je.

    Met vriendelijke groet,
    Leontien.