Baby slaapt niet op het kinderdagverblijf, wat kun je doen?

Baby slaapt niet op het kinderdagverblijf, wat kun je doen?

Formele kinderopvang is in Nederland de afgelopen decennia hard gegroeid en het kinderdagverblijf is voor veel ouders – die beiden willen blijven werken – de enig mogelijke opvang voor hun kind(eren).

Waar de ene baby zich moeiteloos lijkt aan te passen aan een andere omgeving, andere verzorgers en andere kinderen om zich heen, hebben andere baby’s daar meer moeite mee. Niet zelden zie ik wanhopige vragen: “Help, mijn baby kan niet slapen op het kinderdagverblijf.” Geldt dit ook voor jouw kind? Hij is zeker geen uitzondering.

Eiskje Clason, gezinspedagoog, moeder en schrijver van Babypraat, vraagt zich af: “Als je weet dat het geluidsniveau van een kinderdagverblijf stressverhogend is voor baby’s, wat kun je daar dan aan doen? Als je weet dat vaste gezichten misschien wel belangrijker zijn dan aantal kinderen per leidster. Als je weet dat er goede trainingen en boekjes beschikbaar zijn om de pedagogisch medewerkers te ondersteunen in hun werk met onze baby’s? Wat doen we dan vanaf maandag anders?”

Mijn tips voor ouders:

    1. Investeer de eerste maanden in het leren kennen van je kindje. Blijf veel thuis, speel in op zijn lichaamstaal en volg zijn ritme (in babytempo). Leg een zo goed mogelijke basis voor een gezond slaap-drink-speel-ritme.
    2. Sta ’s ochtends op tijd op en neem ruim de tijd voor het ochtendritueel (drinken, wassen, aankleden, kletsen, zingen, etc.) voordat je jouw kind naar het kinderdagverblijf brengt.
    3. In hoeverre ziet je baby vaste gezichten? Is dit te verbeteren?
    4. Geef de pedagogisch medewerkers zoveel mogelijk informatie over jouw baby. Hoe lang kan hij wakker zijn? Hoe zie jij aan hem dat hij moe is? Welke slaapsignalen gaan aan zijn huilen voor af?
    5. Vraag of de medewerkers hetzelfde bedritueel als thuis willen doen.
    6. Als jouw baby bij het slapen gaan een fopspeen gewend is, vraag de medewerkers of zij deze op de kinderopvang ook consequent willen geven.
  1. Vraag of ze het bed (kort) opmaken, laken en deken overdwars, en je baby toedekken over de schouders tot de kin.
  2. Is er een mogelijkheid voor onrustige baby’s om alleen op een kamertje te slapen?
  3. Spreek af wat te doen als jouw baby maar een kort slaapje heeft gedaan; toch meteen voeden? (eventueel een aangepaste hoeveelheid).
  4. Zorg ervoor dat jouw kind na een dag kinderdagverblijf weer een dag thuis kan zijn zodat hij zo nodig kan bijslapen. Dit betekent wel, dat je je baby waarschijnlijk groot plezier doet door op een thuisdag ook echt thuis te blijven. Denk er eens over na hoe je dat zelf vindt. Het zal tijdelijk zijn… er komt een tijd dat je baby niet meer zo snel uit zijn doen is van veranderingen en sneller ‘herstelt’.

Babygym werkt averechts

Het kind op het filmpje lijkt blij te spelen onder de babygym. Ik denk echter dat hij zonder die toeters en bellen beter af is. Als je behalve voeden, verschonen en slapen ook van de verzorgers verwacht dat ze de ontwikkeling van jouw baby stimuleren, is het mijns inziens beter om de beperkte wakkere tijd van zo’n kleintje in te vullen met aanraken, praten en oogcontact.

Als jouw baby tijd in de box doorbrengt, vraag of de medewerkers dan alleen (een paar) speeltjes willen geven waar hij zelf wat mee kan. Een baby tot ongeveer 15 weken zeker nog niet onder een babygym. Geen mechanisch aangedreven en/of elektronisch speelgoed wat hem mogelijk hyper maakt en over zijn eerste slaap heen helpt. Dit helpt baby’s verzorgers ook om beter en eerder de slaapsignalen van jouw kindje te zien of te horen.

 

Lees meer

Veilig slapen en inbakeren op het kinderdagverblijf en overige kinderopvang

Baby-gym: Musthave of overbodig speelgoed?

 

Reacties uitgeschakeld voor Baby slaapt niet op het kinderdagverblijf, wat kun je doen?

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.