Babymutsje breien, patroon, foto’s en informatie – Waar komt de naam Lindbergh-kapje of duivelsmutsje vandaan?

Babymutsje breien patroon

Dit mooie babymutsje bedekt de oortjes van je baby en schuift niet naar voren. Het groeit lang met je baby mee doordat het alleen maar met rechte toeren wordt gebreid en daardoor erg rekbaar is.

Simpel te breien, ook geschikt voor beginners!

Patroon Lindbergh mutsje of duivelsmutsje, breien voor je baby

De grootte en pasvorm van het mutsje wordt bepaald door het soort materiaal, de dikte van de breipennen, de manier van breien (strak of losjes) en de manier van in elkaar naaien. Een gevorderde breister maakt dit mutsje in ongeveer 4,5 à 5 uur.
Ik brei deze mutsjes van katoen op pennen 3,5 waarbij 26 steken en 24 ribbels 10 x 10 cm zijn.

Het patroon is geschikt voor een pasgeboren baby tot ongeveer 11 weken.

Patroon

28 steken opzetten en ribbels breien (alle naalden recht).
Elke heentoer: randsteek, 2 st. recht, 2 recht samenbreien, 19 st. recht, 1 st. recht (gedraaid) meerderen en 3 st. recht. Elke terugtoer: randsteek en 27 steken recht. Dit is 1 ribbel.

Na 13 ribbels, tegenovergestelde wijze breien, opnieuw 13 ribbels.
Weer tegenovergesteld 7 ribbels om 7 ribbels.
Dan weer 13 ribbels om 13 ribbels.
Afkanten.

Afwerking

Babynutsje Lindbergh kapje, breipatroonDe onder- en bovenkant van je breiwerk aan elkaar naaien, dit is de achternaad van het mutsje.
Dan aan de bovenkant eerst beide korte schuine kanten aan elkaar naaien en daarna aan weerskanten hiervan de 2 lange schuine kanten aan elkaar naaien.

Twee koordjes haken: 42 lossen en 40 vasten op de terugtoer. Naai de koordjes vast aan de onderste punten van het mutsje.

Wil je dit patroon uitprinten? Klik hier voor een pdf-bestand.

Waar komt de naam vandaan?

Waar komt de naam Lindbergh-kapje, mutsje vandaan?Het mutsje is het meest bekend onder de naam Lindbergh-mutsje of –kapje.

De herkomst van de naam van het mutsje, is helaas een droevig verhaal.
Charles Lindbergh was Amerikaans luchtvaartpionier, schrijver en uitvinder. Hij was de eerste piloot die non-stop èn solo over de Atlantische oceaan vloog. Deze vlucht van New York naar Parijs, op 20-21 mei 1927, leverde hem een bedrag van $ 25.000,- en wereldwijde bekendheid op.

Voor deze roem heeft hij een (zo niet de) hoogste prijs betaald: in 1932 werd zijn 20 maanden oude zoontje ontvoerd. Er werd losgeld geëist, maar het leven van de peuter werd daarmee helaas niet gered. Ruim twee maanden later is hij dood teruggevonden.

De term kidnapping (letterlijk: kind stelen) schijnt na deze ontvoering te zijn ontstaan. Hoewel dit in het Engels letterlijk ‘kind stelen’ betekent, kreeg de term later een ruimere betekenis.

 

Over Sylvie

Sylvie Zuidam is moeder van 5 kinderen (23-15 jaar). De jongsten zijn tweelingbroers. Ooit begon zij haar carrière als verpleegkundige, inmiddels is zij al weer jaren ondernemer en blogger. Sylvies passie voor inbakeren begon in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! Baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding.

49 gedachten over “Babymutsje breien, patroon, foto’s en informatie – Waar komt de naam Lindbergh-kapje of duivelsmutsje vandaan?

 1. Beste Annemarie,
  Wat ik me kan herinneren, trek ik de draad bij de uiteinden (wat jij noemt de punten) iets strakker.
  Als je het mutsje opdoet, vormt het zeker over zijn hoofdje.
  Groet, Sylvie

 2. Hoi dank voor je reactie. Ik heb er nu inderdaad ééntje gemaakt met 13-13-7-7-13-13, en het is de goede maat geworden!
  Maar hoe voorkom ik nu dat bij het aan elkaar naaien van het stukje boven op het breisel gaat punten. Op je foto’s loopt het allemaal zo mooi in elkaar over. Of verdwijnt dit als de kleine het mutsje opdoet, en het allemaal wat uit elkaar trekt?

  groet, Annemarie

 3. Beste Annemarie,
  Ik brei de mutsjes in verschillende maten. Dus het kan goed zijn dat op de foto een grotere maat staat.
  Mutsjes met 13 ribbels heen, 13 ribbels terug zijn doorgaans passend voor een pasgeboren baby.
  Naaien moet je inderdaad niet te strak doen. Ik brei nooit de eerste steek (kantsteek) en ik gebruik de lusjes van de kantsteek om de muts dicht te naaien. Precies in de volgorde zoals op de afbeelding.
  Groet, Sylvie

 4. Hoi, ik heb dit mooie mutsje al twee maal gebreid, veel dank voor het posten van dit patroon. Ik vind hem heel mooi. Echter onderga ik telkens dezelfde twee problemen.
  Als ik de ribbels op het plaatje tel kom ik rond de 17 ribbels uit, terwijl in je omschrijving staat dat het 13 ribbels moeten zijn.
  En wat is de beste manier om de achterkant samen te naaien? Misschien doe ik het te strak? Het gaat een beetje bobbelen.

  groet, Annemarie

 5. Waar kan ik het de beschrijving van een gehaakt mutsje vinden?
  Ik heb aldoor gezocht maar kan het niet vinden.
  Bedankt alvast voor je antwoord.
  Geja

 6. Hoi Sylvie,
  Wat bedoel je met (gedraaid) meerderen? En dan met name gedraaid?
  Hoop op een reactie.

  Groetjes,
  Eva

 7. waar kan ik het patroontje vinden van het bijhorend jasje aub
  ik was er meteen verlieft op

 8. Beste,
  Hoe maak ik een goede randsteek? Ik weet niet goed hoe te beginnen.
  Alvast heel erg bedankt.
  Groetjes, Ymke

 9. Beste D. Oosterloo, het vestje was een eigen product van degene die mij deze foto stuurde. Ik heb alleen een patroon van het mutsje, niet van het vestje. Groet, Sylvie

 10. Mutsje LindberghHallo, ik heb een Lindbergh-mutsje gebreid voor mijn eenjarige kleindochter en haar driejarige broer. De wind blaast door de spleten van hun fietshelm en zo blijft hun hoofdje warm zonder dat de helm begint te klemmen.

  Het patroon gewoon aangepast met een dikkere katoen (naalden nr 4) en zelfde stekenverhouding voor de jongste. Voor de oudere enkel steken meer opgezet en 14 en 8 ribbels genomen met eveneens naalden 4.

  Zeer snel en makkelijk te maken.
  Gert

 11. Ha Sylvie! Superleuk mutsje, ik kom er echter niet uit hoe ik het werk moet omdraaien :(. Ik heb nu 1 schuine zijde af maar ik kan niet verder. Ik hoop dat je dit leest en een tip hebt!

 12. Beste Mimi, gefeliciteerd met de geboorte van je kleinzoon! Kijk of je ook nog puntjes ziet als de baby het mutsje op heeft. Je mag mij een foto mailen (baby hoeft niet herkenbaar, mag wel) dan kan ik kijken of ik tips voor je heb. Groet, Sylvie

 13. Een nieuw kleinzoon, weer met veel plezier een mutsje gebreid.
  Ook voor kennissen gebreid. Toch als ik het in elkaar zet, heb ik altijd de vraag of ik het goed doe…..
  Ook al kijk ik naar de pijltjes die je aangaf…ik heb het gevoel dat er drie punten aan blijven….
  Morgen neem ik het mee, misschien vallen die punten mee….
  Dank!

 14. Hoi Lies, super dat je het probeert!
  Deze link werkt inderdaad niet meer, ik heb een andere link gevonden, dit is de meerder-manier die ik zelf meestal gebruik >>

 15. Hoi Sylvie,
  Ik wil heel graag proberen om dit mutsje zelf te breien voor Elle. Ik snap nog weinig van het patroon maar wil me via YouTube ‘bekwamen’ ;-) Nu werkt de link die jij boven gebruikt niet meer.

  Heb je nog een tip?
  Dank, Lies

 16. Gebreid babyjasje Gebreid babymutsje

  Ik stuur je hierbij de foto van het mutsje. Ik ga proberen nog een grotere te breien.
  Het jasje is voor een grotere maat.
  Wel een handig patroon. Bedankt daarvoor.
  M.vr. gr. Marian Sluis

 17. Ik heb het mutsje ook gebreid en ik vind het bijzonder leuk om te doen. Ik ga het zeker nogmaals breien maar dan ook proberen met tricotsteek tussen de 6 ribbelsteken. Kijken hoe dat gaat worden.

 18. hallo ik ben blij met het patroon van het leuke mutsje. na enig gepuzzel is het me gelukt om het te breien maar het in elkaar zetten vind ik toch moeilijk. wat zijn precies de korte kanten?
  alvast bedankt
  jeannie

 19. Lindbergh babymutsje haken Lindbergh babymutsje gehaakt

  Dag Sylvie, hij is gelukt en hartstikke leuk geworden! De gehaakte versie van het kapje. Voor de baby van een goeie vriendin die rond de kerst moet bevallen van een meisje…vandaar de ster. Groet, Jet

 20. Beste Jet,
  Ik ben momenteel een mutsje voor een baby van plm. 6 maanden aan het breien. De totale lengte wordt dan 32 cm (op de foto de breedte). Eén schuin kantje is 7,5 cm en van punt naar punt is 12,5 à 13 cm. Ik ben benieuwd naar een gehaakt resultaat! Mail je mij t.z.t. een foto?

 21. Ik wil dit mutsje graag haken. Heb al uitgedacht hoe ik het ga doen…begin dan een kwartslag gedraaid als het ware met de onderkant. En haak dan de puntjes met kepermotief (zigzag). Wat ik graag wil weten is of iemand mij de afmetingen kan geven van de totale lengte, breedte en evt van de puntjes. Hoor het graag.

 22. Hoi Ninke,
  Voor je baby denk ik dat je 36 steken moet opzetten en ribbels:
  16/16
  8/8
  16/16
  volgens het patroon.
  Voor een kindje van 3 zou ik niet weten, is uitproberen. Succes!

 23. hoi,
  ik zou het mustje voor mijn 8 maanden oude baby willen maken maar hoe moet ik hem vergroten?
  (en evt 3 jarige kind)
  groetjes ninke

 24. Heel vriendelijk van u om dit gratis online te brengen !
  Groetjes,
  Marie

 25. Beste Sylvie, is er ook een patroontje voor eenvoudige slofjes of sokjes. Liefst met een wreefbandje?
  groet, Brenda

 26. Hoeveel gram (of bolletjes à 50 gr.) wol heb ik nodig voor 1 mutsje?
  Of hoeveel met katoen wanneer ik de pendikte 3,5 aanhoud?
  Alvast bedankt
  Brenda

 27. Gebreid Lindbergh baby mutsje, sjaal en deken Gebreid Lindbergh baby mutsje, sjaal en deken

  Hallo Sylvie, wat een simpel en dankbaar patroontje! Twee mutsjes en slofjes voor de tweeling van mijn broer, te vroeg geboren met 34 weken, maar nu – twee weken later – thuis in goede gezondheid!
  Vriendelijke groet, Debby

 28. Gebreid Lindbergh baby mutsje, sjaal en dekenOp zoek naar een eenvoudig mutsje kwam ik op jouw site uit.
  Wat een leuk en simpel patroontje. Het was zo klaar. En nu met het koude weer blijven haar oortjes lekker warm.
  Ik kom vaker even bij je kijken.
  Groetjes, José

 29. Beste Sylvie,

  Gebreid Lindbergh baby mutsjeHierbij het resultaat van mijn breiwerk. Ik heb nog geen kinderhoofdje om het mutsje op te zetten. Dit duurt nog ongeveer vier weken maar ik wilde je toch alvast deze foto sturen.

  Het breien was erg leuk om te doen temeer omdat het patroon zo simpel is.

  Wat fijn dat je het patroon op internet hebt gezet. Hartelijk dank hiervoor. Vriendelijke groet, Linda

 30. Klik op de foto voor een grotere afbeeldingBeste Z,

  Je breiwerk krijgt schuine zijkanten.
  Na 13 ribbels wil je die schuine zijkanten de andere kant op hebben, zie groene pijl.
  (als je op de foto klikt, zie je een grotere afbeelding)

  Dus dan elke heentoer: randsteek, 2 st. recht, 1 st. recht en (gedraaid) meerderen, 19 st. recht, 2 st. samenbreien, 3 st. recht.
  Elke terugtoer: randsteek, 27 st. recht.

 31. Hey,

  Ik ben ook begonnen aan dit mutsje, maar vroeg me nu net af want je bedoelt met “tegenovergestelde weize breien”.

  Groetjes

 32. Babymutsje breien, patroon, foto's Babymutsje breien, patroon, foto's

  Hoi Sylvie, ik ben een beginner en zocht een eenvoudig mutsje voor mijn zoontje. Dit is het resultaat.
  Groetjes, Diana

 33. Beste Mimi,
  Een randsteek is een steek die je niet breit, alleen maar afhaalt. Daar krijgt je breiwerk mooiere zijkanten van. De randsteek is de eerste steek. Dit afhalen doe je alleen bij de eerste steek, niet bij de laatste steek van een toer.

  Op dit filmpje zie je een makkelijke manier van meerderen:
  https://www.youtube.com/watch?v=Q6biVbbGCXc
  Een steek breien, maar niet af laten glijden, in het achterste gedeelte van de steek, brei je die steek nog een keer. Zo maak je van 1 steek 2 steken.
  Succes!

 34. wat een pracht van een babymutsje ( Lindbergh).Nu ben ik een beginner en begrijp niet goed: randsteek, en wat je na de comma schrijft, is dat hetzelfde? Of wat is de randsteek?
  Hoop dat je antwoord.
  Dank alvast
  Mimi

Reacties zijn gesloten.