Basisbevestigend dragen van een baby

Baby basisbevestigend dragenVeel (met name pasgeboren) baby’s reageren op aanraken/optillen door te overstrekken; ze ‘verstijven’, gooien daarbij hun armpjes in de lucht (‘hoera-houding’) en houden hun adem in. Probeer deze reactie zo veel mogelijk te voorkomen. Overstrekken geeft een baby een gevoel van onbehagen. Baby’s zijn daardoor sneller overprikkeld.

Baby’s kun je van jongs af aan al goed betrekken in de dagelijkse handelingen zoals verzorgen, voeden en dragen. Dit lukt het beste wanneer je zowel lichamelijk als verbaal contact met je baby maakt. Zeg tegen je baby wat je gaat doen, bijvoorbeeld: “Goedemorgen, heb je lekker geslapen? Je mag nu drinken, ik ga je oppakken” daarbij leg je je hand op baby’s borstkastje voordat je hem oppakt.

Til je baby op door te roteren (dus draaiend oppakken met steun onder zijn billetjes) of te scheppen (steunend onder zowel baby’s billetjes als baby’s schoudertjes) waarbij je zijn billetjes altijd lager houdt dan zijn schoudertjes. Dit noemen we basisbevestigend dragen.

Basisprincipes bij het basisbevestigend dragen van een baby

  1. Geef bij het oppakken altijd een goede ondersteuning van baby’s bekken
  2. Wissel af van draaghoudingen
  3. Steun bij het dragen behalve baby’s billen ook zijn hoofd, schouders of borstkast
  4. Breng baby’s romp in een lichte buighouding

Sleutelwoorden

Het gevoelsmiddelpunt, de basispresentatie, wezensbevestiging en het basisgevoel. Hierdoor toont de ouder via de handen tederheid, affectie en behoedzaamheid.

Bronnen

Afbeelding: dragen volgens de haptonomische cirkel van geborgenheid Frans Veldman sr. en jr. (haptonomen)
Jacqueline van den Brink
Internationale Academie Fysiotherapie
Scriptie Shantala Babymassage

 

Over Dianne

Dianne is moeder van 6 kinderen. Ook is zij fysiotherapeute, gecertificeerd NVFB-ZwangerFit®docent en Shantalamassage Vakdocent. Zij heeft zich gespecialiseerd in de pre- en postnatale gezondheidszorg en geeft curussen NVFB-ZwangerFit®, (Shantala) baby- en peutermassage. Ook geeft zij coaching lessen met thema's rust, regelmaat en prikkelreductie, het huilgedrag van de baby, draag- en tiltechnieken, hantering- en positioneringadviezen en voorkomen/verhelpen van een voorkeurshouding en/of brachy-/plagiocephalie. Tevens informatie over senso-motoriekontwikkeling (met daarbij het verantwoord spelen in buikligging) en workshops babydraagdoeken.