Regelmaat en inbakeren Ria Blom

Een vermoeide baby kortdurend laten (uit)huilen

Geschreven door Ria Blom

Wie op internet zoekt, zal snel merken dat er uiteenlopende opvattingen bestaan over thema’s als borstvoeding, huilen en troosten. Bij lezing van de vele vragen van ouders voel ik steeds de behoefte om meer te willen weten over de baby en de ouders als ík het antwoord zou moeten geven. Mijn antwoord zou maar een half of een ‘ongeveer’ antwoord zijn, omdat de context van de vraag veelal onvoldoende beschreven wordt. Voor een weloverwogen antwoord is zicht hebben op het dagverloop inclusief gebeurtenissen belangrijk.

Samenhang

In mijn boeken gaat het juist om de samenhang der dingen. De kwaliteit van slapen en drinken, maar ook van het tevreden alleen spelen kan niet los van elkaar gezien worden.

Vanwege uiteenlopende en verwarrende opvattingen belicht ik een aantal thema’s waaronder in dit blog de opvatting dat het in slaap laten huilen schadelijk zou zijn voor een kind en zou leiden tot aangeleerde hulpeloosheid.

Deze opvattingen en overige zoals: toepassing van regelmaat zou negatieve invloed op borstvoeding hebben en bij deze methode zou sensitief responsieve zorg ontzegd worden, worden weerlegd in een artikel in het Tijdschrift voor Verloskundigen.¹

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het gedurende 15-30 minuten in slaap laten huilen van een kind dat moe is en aan slapen toe – als onderdeel van de regelmaataanpak – schadelijk is. Temeer als in ogenschouw wordt genomen dat de duur van deze inslaaphuil zonder troosten alleen voor de eerste twee dagen geldt. En dat het om huilen gaat bij een kind dat moe is en aan slapen toe. Slapen is dan immers het enig juiste medicijn tegen de moeheid.

Gewennen en wennen

Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen. Bij consequent toepassen van de regelmaat neemt het huilen vaak al na een paar slaapjes per slaapje in duur en intensiteit af.

Het is dan ook een misverstand te denken dat bij deze aanpak het advies gegeven wordt om een kind een langdurige periode consequent tot 30 minuten huilend alleen te laten totdat hij slaapt. Ook is het een misverstand dat er bij elk huilen, in wat voor situatie dan ook, 30 minuten afgewacht moet worden voordat een kind getroost mag worden. Bij de hier beschreven aanpak wordt de spiraal doorbroken van steeds in slaap geholpen worden met hazenslaapjes en oververmoeidheid als gevolg. En dat kan, zoals gezegd kortdurend met een inslaaphuil gepaard gaan. Het resultaat is meestal: Meer slapen, overmatig huilen verdwijnt en alleen het huilen als signaal van honger, ongenoegen of pijn blijft over.

Niet schadelijk

Voor zover bekend is er eveneens geen wetenschappelijk bewijs of op ervaringspraktijk gebaseerd bewijs dat aantoont dat de hechting tussen moeder en kind gevaar zou lopen door kortdurend laten huilen. Door de rust en regelmaat-aanpak is het uitgeruste kind weer ontvankelijk voor knuffelen en wederzijds contact. Ook de ouders raken uitgerust, waardoor plezier en zelfvertrouwen toenemen. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de kortdurende stress van het huilen voorafgaand aan het in slaap vallen blijvende negatieve gevolgen heeft.

Aangeleerde hulpeloosheid kan ontstaan als het huilen van een kind langdurig en bij herhaling niet beantwoord wordt. Het kind stopt met huilen omdat het toch niks uithaalt. Apathisch gedrag is kenmerkend voor aangeleerde hulpeloosheid. De hier beschreven aanpak leidt echter tot allerlei verbeteringen; het overmatig huilen verdwijnt en het normale huilen als signaal blijft over; de lichaamstaal wordt duidelijker, waardoor de interactie tussen ouder en kind verbetert; en het kind staat weer open voor knuffelen en lichamelijk contact. Er wordt meer geslapen en de oververmoeidheid verdwijnt. We hebben dit gezien in het wetenschappelijk onderzoek.

In de dagelijkse consultatiebureau-praktijk is er dezelfde ervaring. Dit resultaat stemt op geen enkele manier overeen met de kenmerken van aangeleerde hulpeloosheid.

Baby hoe lang laten huilen?

Regelmaat en inbakeren, geschreven door Ria Blom.Het misverstand zit hem hier in dat hier en daar de idee heeft postgevat dat het kind bij huilen te allen tijde 15 tot 30 minuten aan zijn lot overgelaten moet worden voordat de ouder iets mag doen. De zinsnede ‘de kookwekker op 30 minuten zetten’ is aldus uit zijn context gehaald en lijkt een eigen leven te leiden. Niettemin heb ik in de laatste druk van Regelmaat en inbakeren de tijd van het huilen bij het zelf in slaap vallen naar 20 minuten teruggebracht, vooral omdat dit meestal de bovengrens is.

Het 15-20 minuten ongestoord laten huilen voorafgaand aan het in slaap vallen wordt alleen aangeraden de eerste 2 dagen van de aanpak. De suggestie de eierwekker te zetten was slechts bedoeld als een houvast voor de ouder om enig zich op de reële tijd te houden (vijf minuten huilen lijken gevoelsmatig vaak een half uur). Omdat de kookwerker als mechanisch apparaat bij een aantal mensen op weerstand stuitte, laat ik in het geschreven huidige advies de keuze aan de ouder hoe de tijd in de gaten te houden. Overigens is er altijd uitgegaan van de keuzevrijheid van de ouder omtrent een advies.

Bronnen

¹ Rust en regelmaat: goed voor kind en ouders én hun interactie (pdf), Tijdschrift voor Verloskundigen, 34e jaargang, blz. 17-20a, mei 2009

Inbakeren brengt rust, september 2017, 11e druk

Regelmaat en inbakeren. Voorkomen en verhelpen van huilen en onrust, 12e uitgebreide druk

 

Ria Blom is, na haar opleiding tot HBO-verpleegkundige Maatschappelijke Gezondheidszorg, sinds 1982 werkzaam in de Jeugdgezondheiszorg voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Zij schreef verschillende artikelen in vak- en weekbladen. Ook radio en televisie besteedden aandacht aan deze oude traditie in een nieuw jasje. Zij geeft les op aanvraag in binnen- en buitenland. Een kroon op haar werk is het wetenschappelijk onderzoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht (2011-2005), dat mede gebaseerd is op haar methode. Dit onderzoek laat zien dat de aanpak met weinig middelen en in korte tijd (1 à 2 weken) bij de meeste kinderen werkt.

47 reacties

  • Saskia ter Horst

    Hoi Manon, met aandacht jouw verhaal te lezen. Wat een zoektocht is het dan toch hè, ook al heb je al twee oudere kindjes. Elk kindje is weer anders en heeft andere behoeften. En juist het feit dat er nog twee kinderen zijn die je ook zo hard nodig hebben, kan maken dat het een behoorlijke puzzel is. Je schrijft dat je uiteindelijk kiest voor dragen, en ik denk dat dit voor jullie meiske een hele fijne oplossing is. Ik geloof niet in het laten huilen van kinderen (en wordt hierin steeds meer gesteund door recent onderzoek!). De snelle bevalling kan zeker een factor zijn bij het ontstaan van onrustig gedrag. Misschien spelen er nog meer factoren een rol? Dit hoeft niet altijd medisch van aard te zijn, in tegendeel. Bij 95% van de baby’s die veel huilen wordt geen medische oorzaak gevonden. Dit betekent echter niet dat het huilen niet zonder reden is! Vaak spelen er ook factoren op emotioneel vlak een rol, hoe jong de baby ook is. Vertrouw vooral op je gevoel. Mocht je willen dat er een babyconsulent met je meekijkt naar ándere oorzaken en oplossingen/interventies, kijk dan eens op Babyconsulenten Nederland voor een babyconsulent in de buurt.

  • Manon

    Hallo,

    Ons meisje is nu 24 dagen oud. De kraamhulp was nog niet weg of…… Zoekende naar een nieuw ritme naast 2 kinderen van 5 en 7. Dat gaat met vallen en opstaan. Hierdoor toch nog onzeker, ja ook bij de 3e. Ons meisje slaapt begin van de avond en de nachten in haar wieg bij ons op de slaapkamer. Dit omdat zij borstvoeding krijgt. Tussen de voedingen door slaapt zij. Geen speen nodig. Overdag is het een ander verhaal. Zodra ik haar na de 1e ochtendvoeding in bed leg is het huilen. Wij hanteren de regels zoals beschreven in het boek. Wakker-voeden-knuffelen/verschonen en bij tekenen van vermoeidheid wakker in bed leggen. Kort bedritueel volgt. Huilen, huilen en nog eens huilen. Uit het boek van Ria Blom gaat na 2 dagen het huilen verminderen of verdwijnt. Wij zijn echter al langer bezig dan 2 dagen. Beetje laten huilen oké. Zit meestal dan naast de wieg. Alleen bij krijsend huilen of paniekerig huilen, dan wordt ze uit bed getild en getroosd. Zij kan het huilen volhouden tot een volgende voeding. Zo zitten wij in een spiraal. Dan is het voeden en meteen naar bed, maar het gehuil begint dan opnieuw. Ons meisje kunnen begrijpen wordt dan steeds moeilijker. Uiteindelijk kiezen wij er in de middag voor om haar te dragen. 2 á 3 slaapjes hebben wij het geprobeerd en zijn zelf moe en de andere kids willen ook aandacht. Dragen betekent rust, ons meisje slaapt en ik kan ook iets doen. Zoekt zij de nabijheid? (Zeer snelle bevalling gehad) Wat kunnen wij anders doen? Medisch gezien zijn er geen problemen geconstateerd.

  • Ria Blom

    Beste ouders,

    U mag mij bellen op mijn telefonisch spreekuur, dan kunnen we in een gesprek zien wat de oorzaak is en wat er mogelijk aan te doen is. Een digitaal antwoord is m.i. niet mogelijk, omdat er zoveel kanten aan de hele omgang met een kindje zitten. Ik heb het nodig om veel meer te weten om hier iets over te kunnen zeggen.
    Mijn telefoonnummer en spreekuren vind je bij de link Consulten op mijn website debakermat.nl.
    Vriendelijke groet, Ria Blom

  • Sylvie

    Beste Bont,
    Dat troosten en weglopen ervoor zorgt dat het langer duurt voordat jouw baby in slaap valt, dat is de ervaring van meer ouders.
    Wat nu de beste aanpak is, dat is aan jouzelf. Ik kan geen tips geven die ervoor zorgen dat je kindje niet meer huilt. Ik denk dat het voor jou het prettigst is om dat irl samen met iemand te bespreken. Met jouw partner, met een vriendin, met de verpleegkundige van het consultatiebureau of een babyconsulent*.

    * Check bij je verzekering of ze de kosten van een babyconsulent vergoeden. De verzekering zal dan naar de AGB code vragen dus zoek deze code eerst op de website van de betreffende babyconsulent: Babyconsulenten Nederland.
    Geen babyconsulent in de buurt? Dan is telefonisch, Skype of e-mail ook een mogelijkheid. Groet, Sylvie

  • Bont

    Wij blijven er tegen aan lopen met het slapen
    We leggen hem optijd op bed. Niet te moe en niet te wakker
    Naar altijd gaat hij huilen
    Hebben al geprobeerd te knuffelen en teug leggen maar het helpt niet
    Laten huilen lijkt een goede oplossing maar hij krijst dan echt en valt in slaap
    Het duurt nooit lang als ik hem laat…. 10 minuten (voelt als een eeuwigheid)
    Als ik steeds heen ga… Aai over hoofdje.. Deken goed leggen… Zachtjes toespreken maakt dat het dan juist langer duurt
    Dan is hij rustig…. En dan lopen we weg en wheeeee helemaal op nieuw
    Zit echt van… Wat is nu de beste aanpak??
    Mannetje is bijna 7 maand en huilt ook al bijna 7 maand…..

  • Gert-Jan

    @Jos,

    Ik was aan t goochelen en kwam op deze site terecht ivm huilen/slapen. Ben het met de reacties eens dat je je kindje zelf het beste aanvoelt en moet doen wat natuurlijk voelt. Eigenlijk durf ik wel te stellen dat je alle boeken/sites ed beetje als leidraad kan gebruiken maar wel als achtergrond info.

    Bij ons (hij is nu bijna 8 maanden) merk ik nu dat meneertje meer prikkels binnenkrijgt en dan tegen bedtijd wat oververmoeid is, ik zie dat al aan zijn oogjes. Wat ik dan vaak doe is rustig een rondleiding door het huis, soms we 2x met de nodige uitleg. Ik praat dan op heel rustige toon tegen hem. Kijk zeg ik dan, dit is de boekenkast. Dit boek heeft papa onlangs gelezen en zo ga ik het huis door. Vaak is de grote kleine man binnen een half uur in slaap gevallen op mijn arm (ik zal wel vermoeiend zijn grap ik altijd)

    Als hij avonden slecht in slaapt is het vaak bij ons achteraf te verklaren door bijv wknd visite (die bleven slapen). Hij een beetje uit zijn doen, maar zorg dat je zelf rustig blijft dan wordt je baby dit ook. Dat is eigenlijk mijn beste tip.

  • Sylvie

    Beste Roos,

    Misschien vind je hier antwoorden op je vraag:
    Nachtvoedingen
    Gebroken nachten

    Een baby van 10 weken die om 23 uur, 2 uur en 5 uur gevoed wordt, is mijns inziens heel normaal.
    Dat ze bij je op de kamer slaapt is ook goed, zelfs de norm: Sinds eind jaren negentig wordt aanbevolen om je baby tot ongeveer 6 mnd. in je nabijheid te laten slapen.

    Mijn advies zou zijn om toch de slaapjes van overdag te verbeteren. Met name in de ochtend/begin van de middag. Het laatste slaapje van de dag is voor veel baby’s wat moeilijker. Lees zeker even de artikelen die ik noemde.

    Kom je er niet uit, consulteer Ria Blom, de schrijfster van dit blog,
    vraag de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau om raad of consulteer een verpleegkundige van het Babyconsulenten netwerk.
    Groet, Sylvie

  • Roos

    Beste Sylvie,
    Onze dochter is 10w oud, weegt bijna 5kg en groeit goed, gem. 200 gr pw. Ze was erg onrustig maar sinds we reflux medicatie gebruiken en inbakeren met regelmaat gaat het een stuk beter. Overdag slaat ze echter nooit langer dan 1 cyclus, maar daar heb ik me bij neergelegd. Na elk slaapje voeden werkt voormij averechts.

    Snachts komt onze dame vaak: om 11 uur, 2/3 uur en 5 uur. Ik word dan wakker van haar gerommel of smakgeluiden, ze huilt snachts nooit. Volgens mij zou ze fysiek gezien langer moeten kunnen slapen. Ik ben zelf ook erg moe. Ze slaapt in een cosleeper. Voed ik haar misschien te snel en zou ik bijvoorbeeld beter met 1 oordopje in kunnen gaan slapen, zodat ik niet van elk brabbeltje wakker word en ze me echt wakker maakt voor een voeding? Mijn vriendinnen die hun kind niet in een cosleeper hebben of zelfs niet op dezelfde kamer, horen de geluidjes waarna ik haar direct ga voeden niet eens, denk ik…

    Groet Roos

  • Sylvie

    Beste Ceyda,
    Sprongetjes of regeldagen duren hooguit een paar dagen, geen weken en zeker geen maanden.

    Jouw zoontje is gewend geraakt aan de manier hoe jullie nu met hem omgaan. Dat is niet erg of fout, maar je geeft aan dat het steeds moeizamer gaat en daarom is het goed dat je nagaat hoe je dit kunt en wilt bijsturen. Je kunt het veranderen, maar dat lukt niet met online tips. Bij een baby van 5 weken zijn de adviezen weer anders dan een baby van 5 maanden.

    Misschien is het een goed idee om eerst het boek Regelmaat en inbakeren te lezen (ook te leen bij de bieb). Het boek gaat over veel meer dan alleen doeken en het zal je inzichten geven, want wat jij beschrijft komt in de praktijk vaak voor. Ook zal het boek je richting geven.

    Als je dan weet wat je wilt veranderen kun je Ria bellen voor concrete adviezen die zijn afgestemd op jullie kindje en jullie situatie.
    Groet, Sylvie

  • Ceylan

    Beste Sylvie en Ria,

    ik heb een zoontje van 5,5 maanden. Doordat hij al vanaf het begin slecht slie, wiegen we hem op onze armen in slaap. Tis nu zelfs zo ver dat ik overdag meelig om hem wat meer te kunnen laten slapen. Uiteindelijk slaapt hij overdag zo wel 3x een uur.
    snachts gaat het steeds slechter. Moet hem telkens in slaap wiegen en op mijn arm laten zodat hij wat doorslaapt. Slaapt helaas ook naast mij op het grote bed, wordt heel vaak wakker. Denk dat dit komt doordat hij niet zelfstandig kan inslapen. Lijkt net alsof hij steeds in een lichte slaap zit. Wordt ook wakker van mijn gedraai of als ik hem van mijn arm wegleg zodat ik even kan omdraaien. Het wiegen duurt ook steeds langer, soms wel een half uur. Lijkt soms ook over zijn slaap heen te zijn.
    Wilt totaal niet in zijn ledikant slapen en schreeuwt het uit.
    Voor de rest is het een gezonde en vrolijke jongeman. Heeft nu al 1 tandje dat doorkomt, dacht dus misschien een sprong. Maar onderhand duurt dit wel 2/3 maanden zo. Hebben jullie tips of adviezen voor mij? Wil hem de slaaptraining toepassen, maar wat als hij na een half uur nog niet in slaap valt?

    Alvast vriendelijk bedankt voor jullie reactie,

    Mvg
    Ceyda

  • Sabrina

    Beste Sylvie,

    Bedankt voor je snelle en uitgebreide reactie! Er staan veel handige tips in waar ik gelijk mee aan de slag ga.

    We hebben helaas een trip naar Nederland op de agenda staan dit weekend maar ik doe me best om haar daar ook rust en regelmaat te bieden.

    Ik schrijf binnenkort nog eens hoe (goed) het met ons gaat :)

    Groetjes,
    Sabrina

  • Sylvie

    Beste Sabrina, soms helpt het om speentje snel terug te geven. Je hebt dus niets fout gedaan.
    Wat je wilt veranderen, kun je ook nu gaan veranderen en je hebt al (een beetje) geleerd wat wel/niet werkt.

    Dat ze de nacht doorslaapt komt misschien omdat ze overdag niet zo goed slaapt. Dat zie je vaker in de praktijk. Misschien blijft het zo, maar die zekerheid heb je niet. Baby’s van rond de 4 maanden kunnen ook ’s nachts weer gaan spoken.

    Baby’s die moe zijn, niet weten waar ze aan toe zijn, niet gewend zijn om overdag in hun bedje ontspannen in slaap te vallen, huilen altijd.
    Het kan te maken hebben met iets anders, je bent niet de enige die daar aan twijfelt, maar de kans dat er een lichamelijke oorzaak is voor de onrust is minder dan 5%. Als er ‘alleen maar’ onrust en huilen is, je ziet/merkt verder niets aan haar, dan is die kans erg klein. Wil je het uitgezocht hebben, raadpleeg dan een arts. Blijven twijfelen helpt jou en je baby niet.

    Je baby na een 45 min. slaapje laten liggen loopt uit op stress, ga niet doorzetten om het doorzetten.
    Je kunt wel een andere volgorde aanhouden: slapen-voeden-wakker-slapen-wakker-slapen-voeden-enzovoort. Bij de 2e keer wakker leg je dan je kindje in de box om alleen! te spelen. Zodra ze dan weer begint te jengelen, leg je haar weer in bedje om vervolgens weer een cyclus (of langer) te slapen. Als ze na haar 2e slaapje wakker wordt, zal ze uitgerust en hongerig genoeg zijn om goed te drinken. Belangrijkste hierbij is dat je er wel bent voor je baby, maar haar niet de hele tijd gaat vermaken, je baby is nog steeds moe namelijk en als je iets met haar gaat doen, hou je haar in die vicieuze cirkel.

    Hoe beter ze gaat slapen, hoe meer controle ze zal krijgen over haar armpjes en kans dan groot dat ze goed haar duimpje zal vinden.

    Zorg er voor dat je zelf een rustige uitstraling hebt!! Geduld, hou vol, weet welke richting je op wilt. Je eigen uitstraling is ontzettend belangrijk. Een baby voelt als je iets anders doet dan je uitstraalt. Zij zal daarop reageren: ‘Help mam, wat bedoel je??’ Even uithuilen (inslaaphuil) betekent geen wekenlange drama’s hoor.

    Dus: niet teveel ‘rommelen’, niet teveel uitstapjes – beter is een week thuis blijven om de slaap een goede kans te geven. Wees voorspelbaar voor haar: voeden op dezelfde plek, verschonen op dezelfde plek, spelen op dezelfde plek, slapen op dezelfde plek.

    Een bedritueeltje niet te lang, baby’s zijn heel snel weer over hun dip heen. Geen mobile boven het bed of de box, hou het simpel en overzichtelijk.
    En dan steeds weer herhalen en herhalen, zelf een stapje vooruit denken en tussendoor relaxen! Ik wens je succes en zelfvertrouwen. Mocht het niet lukken met deze tips, dan kun je Ria Blom, de schrijfster van dit blog, telefonisch raadplegen.

  • Sabrina

    Ps: Om het verhaal compleet te maken: speentje spuugt ze meestal uit als ze in slaap gevallen is. Sinds een weekje heeft ze haar vingers gevonden en spuugt haar speen uit in ruil voor haar duim. Ze wil graag duimen maar heeft dit nog niet helemaal door. Ze zuigt hevig en gefrustreerd en geeft na paar seconden op. Resultaat is dat ze nog gefrustreerder raakt bij het in slaap vallen.

  • Sabrina

    Beste dames,

    Allereerst wil ik je/jullie bedanken voor deze website!

    Wij wonen in Duitsland en de kraamzorg is hier anders dan in NL: eerste 2 weken 1 uur per dag voor vragen. Echte begeleiding is er helaas niet. Wij lopen tegen het volgende aan; onze dochter, nu 11 weken oud, slaapt sinds 2 weken de nacht door. Overdag doet ze steeds een hazenslaapje van max. 45 minuten (ben bang dat dit komt doordat we steeds na de 45 min. cyclus dachten dat ze wakker werd en haar snel de speen gaven waarop ze wakker werd en dan uit bed hebben genomen waardoor ze de sprong naar de tweede slaapcyclus niet heeft leren maken?). Daarnaast gaat het naar bed gaan vaak met tegenwerken en huilen gepaard; ze vecht er echt tegen… zou dit naast de vermoeidheid ook ergens anders mee te maken kunnen hebben (het onrustige bij het slapen gaan)?

    Wij houden slapen, voeden, verschonen, knuffelen, box en slapen aan. Met haar huidige slaapritme houdt dat in dat ze 60 tot 70 minuten wakker is (eten, verschonen en spelen) en dan slechts 30 tot 45 min. slaapt. Als we haar direct uit bed zouden halen om haar te voeden komt dit op iedere 2 uur voeden neer (wat we de afgelopen dagen hebben gevolgd). De enige keer dat ze haar fles (175ml) leegdrinkt is ’s ochtends, rest van de dag slechts 100 tot 130 ml. Door dit korte ritme kom ik zelf aan niks toe. Is de oplossing haar op bed te houden tot de volgende voeding (bijv. cyclus van 3 uur waardoor ze een uur moet wachten)? Heb dit vandaag geprobeerd en dit gaat gepaard met veel huilen en krijsen bij zowel haar als bij mama :( . Of is er een andere oplossing? Kan ik iets anders veranderen om haar langer te laten/leren slapen? Indien toch laten liggen en huilen, hoe lang adviseren jullie het laten huilen en dat met of zonder te troosten? Lastig aangezien troosten dubbel is omdat ik haar in bed probeer te houden maar wel uit bed neem om te troosten. Ze is vanavond na ruim een uur ontroostbaar krijsen in slaap gevallen… incl. uit bed troosten wat slechts kort helpt.

    Alvast bedankt!

  • Damla

    Hoi Sylvie,
    Hartelijk dank voor je reactie. Ik woon in Rotterdam. Ik zou het heel fijn vinden als je me een naam kan geven.
    Ik zal iig Ria op haar sprekuur bellen.
    Groeten,
    Damla

  • Sylvie

    Beste Damla, wat naar dat je je zo uitgeput voelt. Oververmoeidheid ondermijnt elk nieuw plan. Om uit deze vicieuze cirkel te komen zullen mijn tips via mail niet toereikend zijn. Je hebt een goede verpleegkundige nodig die met jou meedenkt en puzzelt naar wat voor jou haalbaar is!

    Als je baby in de box of op een speelkleed nog niet draait van rug naar buik, kun je hem nog wel inbakeren, maar de vraag is of hij het meteen weer zal accepteren. Misschien is hij zo vermoeid geraakt dat hij zich nu tegen de slaap en tegen alles verzet.

    Je kunt Ria Blom consulteren, spreekuren en telefoonnummer vind je op haar website. Je kunt – afhankelijk van waar je woont – ook kiezen voor een van de verpleegkundigen van het Babyconsulenten Netwerk. En verder ken ik nog wel meer zelfstandig werkende verpleegkundigen, als je mij laat weten waar je woont, kan ik je misschien nog een naam geven.
    Sterkte!

  • Damla

    Lieve dames,
    Ik ben op dit moment echt uitgeput. Mijn baby van bijna 5 maanden slaapt echt niet :( Het is zo lastig om hem ’s avonds in slaap te brengen. Als ie slaapt duurt het max 45 min in de ochtend en max 1.5 uur ’s nachts. Ik kan hem niet laten huilen, ik vind het zo zielig… Mijn man en ik hebben discussies hierover omdat hij hem simpelweg wil laten huilen. Ik vind het zo onwijs lastig.
    Hij krijgt afgekolfde moedermelk omdat hij niet lang genoeg van de borst wil drinken en omdat ik zijn melk moet indikkenivm verborgen reflux.
    Ik ben zo moe van het kolven en van de gebroken nachten… Nu ben ik het boek van Ria aan het lezen. Ik had hem wel de eerste drie maanden ingebakerd maar ik was gestopt op het advies van CB (omdat ze zeiden dat hij vanaf de derde maand kon draaien). Mijn vraag is: kan ik hem nu alsnog inbakeren?
    En de tweede vraag: Hoe moet ik hem laten huilen? Ik heb het meerdere keren geprobeerd maar elke keer opgegeven.
    Help…
    Groet,
    Damla

  • Sylvie

    Beste Sytske,
    Goed idee om Ria te bellen. Ik had de grens bereikt van wat ik online kan adviseren. Succes op deze ingeslagen weg!

  • Sytske

    @Sylvie,
    Ik herken mijn kindje precies in dat artikel.
    Ik had inderdaad die lossere slaapzak.
    Zelf blijf ik er heel rustig onder en krijg gelukkig voldoende slaap om het vol te houden. Heb niet echt contact met een verpleegkundige op het bureau, woon in zoetermeer.

    @Ria,
    Ik ga jou woensdag dan even bellen! Bedankt!

    Hoe het nu gaat.. Ben nu echt gaan inbakeren, nu de 3e dag. Ze valt binnen de 30 min in slaap, soms 1 min huilen en soms precies 30 min huilen. Het enige is dat ze dus 15-60 min slaapt, dus meestal 2 slaapjes van 60 min en de rest 15 of 30 min slaapjes. Leg haar dus voor me gevoel wel 100x op bed. Ze is wel vrolijk,maar snel weer mo,leg haar bij de 1e gaap op bed, ze vind die doeken maar niks. Waaraan ik kan zien dat het wel werkt is dat ze (sowieso zelf in slaap valt) en als ze de ‘nacht/ochtend’voeding haalt en ik haar terugleg (normaal was er dan een wervelstorm in die wieg en duurde het een uur voor ze weer sliep) ze in 5-10 min weer slaapt! Hoop dat ze wel wat langere slaapjes gaat maken, want 30 min huilen en 15 min slapen..is bijna niet nuttig.

    Maar woensdag ga ik jou bellen!!

  • Ria Blom

    Beste Sytske,

    Ik heb wekelijks telefonisch spreekuur als jeugdverpleegkundige voor allerlei vragen, waaronder onrust, oververmoeidheid en slecht slapen. Als je wilt, kun je me bellen. Ik vind zelf een gesprek en precies doorvragen essentieel om werkelijk een goed advies op maat te kunnen geven. Ik heb spreekuur op woensdag 16-17 uur en vrijdag 9-11 uur. Tel 030-2617117, zie verder voor consulten e.a. mijn website.

    Met vriendelijke groeten, Ria Blom

  • Sylvie

    Wat ik lees doet mij sterk denken aan een prikkelbaar kindje. Ik zie haar natuurlijk niet, maar lees deze informatie eens.

    De term huilbaby wordt steeds minder gebruikt, maar of je nu huilbaby, prikkelbare baby, temperamentvol, hooggevoelig, volgens mij betekent het allemaal hetzelfde.

    Gelukkig drinkt ze rustig en groeit ze goed. Dat ze niet graag vastgehouden wordt… tja… als ze door twee artsen onderzocht is, ga ik er vanuit dat ze geen pijn heeft en dan past dit bij het gedrag van een prikkelbare baby, die houden niet zo van knuffelen en veel lichaamscontact. Ook dragen werkt dan niet zo goed.

    Behalve de informatie op de website, heb ik geen concrete tips voor je.
    Als je je babymeisje herkent in de informatie die ik je gaf, dan kan het even duren voordat je haar gebruiksaanwijzing kent.

    Welke bakerslaapzak gebruik je? Als dit een slaapzak is met armpjes erbij in, maar nog wel beweging mogelijk, dan kan het goed zijn dat ze beter slaapt met strak inbakeren. Dat wil zeggen: armpjes strak en beentjes losjes (dat laatste moet voor de heupontwikkeling).

    En prikkelbare kindjes zijn ontzettend gevoelig, voelen mama’s gemoed feilloos aan. Als je ook maar ietsjes geïrriteerd of moe bent zal ze daarop (averechts) reageren en duurt het des te langer eer ze weer gekalmeerd is. Probeer zelf zo rustig en geduldig als mogelijk te blijven. Kijk of je kunt bijslapen, bijv. in het weekend, want slaaptekort kan sluiperderwijs je uitstraling gaan ondermijnen. Snap je wat ik bedoel?

    Als het ‘alleen maar’ prikkelbaar gedrag is… weet dan… dat het een kwestie van tijd is. Stapje voor stapje leer je haar steeds beter kennen en weet je hoe je het beste met haar om kunt gaan, maar het zal me niet verbazen als je dan zo’n twee maanden verder bent.

    Hoe is je contact met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau? In zo’n situatie zou het fijn zijn als je irl wat steun en tips kunt krijgen. Ik heb zelf een groot netwerk, als ze me laat weten waar je woont, weet ik misschien een andere verpleegkundige die je – zo nodig – telefonisch of irl kunt raadplegen.

  • Sytske

    Hallo Sylvie,

    IK begrijp dat je goed voor jezelf moet zorgen, en daar ben ik nu ook wel aan toe. Ik heb zelf de tricot slen draagdoek,maar heb een niet al te sterke rug. Maar zal eens contact opnemen. Ik heb wel gemerkt dat ze sochtends beter slaapt dan smiddags. Voor de nacht valt ze zelf in slaap, als ze dan om 4 of 5 of 6u komt geef ik dr voeding, dan leg ik haar terug en lijkt het net een wervelstorm in die wieg.meestal valt ze pas na een uur denk ik in slaap(vanochtend de bakerslaapzak aangedaan omdat ze door al dat bewegen niet in slaap kwam). Dan slaapt ze nog 1 uur en dan is ze wakker,krijg haar dan niet weer dr bed in omdat ze dan haar zus hoort kletsen is ze klaarwakker. Dan doe ik voeden,verschonen,kletsen,in de box, en wanneer ze moe is in bed (met bakerslaapzak) en dan huilt ze 20 min en valt voor een 30-45 min in slaap. De volgende keer in bed 25 min huilen ongeveer en daarna lukt t niet meer (30 min of meer huilen). Dus indrdaad heb ik haar sochtends in haar bed en smiddags in de doek nu..(Badderen doen we alleen zaterdag eind van de middag).

    Ze is onderzocht door: lactatiekundige, huisarts,kinderarts,osteopaat. Ze had heel klein beetje spruw(kan natuurlijk heel vervelend voor dr zijn) (kuur is nu bijna voorbij) en osteopaat: kan haar middenrif niet goed ontspannen,hierdoor wat meer last van krampjes. Verder heeft ze dus niks ernstigs. Als je dragen in draagdoek en slapen in bed gaat combineren,mislukt het slapen in bed dan niet? Want misschien wil ze op den duur sochtends ook niet meer in bed maar in de doek?

    Antwoord op je vragen:
    Zwangerschap goed verlopen,buiten normale kwaaltjes om niks bijzonders. Met 39w5d geboren,6u15 vliezen gebroken, 17u begin weeenn 18u30 echte weeen en 20u mocht ik persen 20u10 geboren, ze stak haar hand naast dr gezichtje erdoor.geen complicaties verder.
    Drinken doet ze nu goed, in begin moeite met goed aanhappen. Ze klakt(vandaar lactatiekundige),maar blijkbaar hoort dat bij haar gezien ze dit altijd al doet (voor ze spruw had). Heeft wel moeite met het wegslikken..ze is beetje dromertje met drinken. Ze drinkt zo’n 10 min aan 1 kant, savonds langer.meestal per x 1 kant, in de namiddag en avond 2 kanten.
    Het ligt aan waar ze slaapt. Hele dag in de doek: dan 5 voedingen per dag. In bed, kom ik rustig op 7 of 8x. Ze groeit goed (zit met alles netjes op de +1 lijn).
    Pijn, alleen soms van dr darmpjes,verder niet. Wat ik merk is dat ze niet graag vastgehouden word. Ze ligt liever los in de box. Zodra ik dr pak is het huilen. Verder kan ik niet merken dat ze zich niet comfortabel voelt..snachts drinkt ze zo rond 19u30 en ligt dan zo 20u (klaarwakker in bed). Dan is het stil,en komt ze dus weer tussen 4-6u (heel relaxed dus). De onrust begint dus vanaf dat moment.

    Ik hoop dat je zo voldoende info hebt en dat je misschien iets erop weet.

    Alvast bedankt!

  • Sylvie

    Beste Sytske,
    Je schetst een situatie waar ongetwijfeld meerdere moeders mee te maken hebben. Je ervaart voor jou diverse nadelen van dragen. Als je wilt weten hoe je je baby kunt dragen zonder dat je daar rugklachten van krijgt, dan raad ik je aan om een draagconsult te volgen. Ik ken zelf Annette Drop, die superervaren is op het gebied van dragen. Ze heeft een overzicht van draagdoeken op haar website staan en je mag haar altijd bellen voor advies.

    Ik raad je aan om je eigen balans te zoeken tussen baby in eigen bedje slapen, dragen en zorg voor twee kindjes tegelijk. Daar is niet 1 beste manier voor. De beste manier is die voor jou haalbaar is. Goed voor je kindjes zorgen begint met goed voor jezelf zorgen (dat is heel breed en voor iedereen verschillend).

    Wat je zou kunnen overwegen is om je baby ’s ochtends wel in haar eigen bed te laten slapen. Probeer haar na een vroege ochtendvoeding weer terug te leggen in haar bedje. Veel baby’s plakken de eerste ochtendslaap aan de nacht vast.
    Sowieso slapen veel baby’s in de ochtend meestal beter dan in de loop van de dag. Dus dragen kun je beste voor middag/avond ‘bewaren’.
    En bad einde van de dag?

    Jouw baby is zeker niet de enige die al wandelend wakker blijft. Baby’s die wandelend wel indutten, vallen meestal niet in een diepe slaap en hun oogjes gaan weer open zodra de wagen stilstaat. Wandelen is wel buitenlucht voor jou en je oudste, maar als je baby blijft huilen kan ik me voorstellen dat het niet ontspannen voelt.

    Als je in bed leren slapen een serieuze kans wilt geven, dan raad ik je aan om e.e.a. eerst uit te sluiten voor zover je dat nog niet gedaan hebt.

    Vragen die in mij opkomen:
    Hoe zijn de zwangerschap en bevalling verlopen?
    Hoe drinkt ze?
    Hoe lang drinkt ze per keer en hoe vaak ongeveer? Hoe groeit ze?
    Kan ze pijn hebben? (bijvoorbeeld oorontsteking)
    Merk je behalve huilen iets aan haar gedrag dat erop duidt dat ze zicht onconfortabel voelt?
    Hoe slaapt ze ’s nachts?

    Als je deze vragen wilt beantwoorden kan ik misschien nog meer concreet met je meedenken.

  • Sytske

    Hallo! Weet je wat het probleem is..iedere moeder wil zn kind niet laten huilen en doet er alles aan dit te verkorten. Mijn eerste dochter viel altijd in slaap aan de borst en kon ik haar wegleggen..met 7 maanden moest ik alsnog ‘slaaptrainen’,omdat ze nooit geleerd had zelf in slaap te vallen. Dit moest omdat ze anders niet meer ging slapen en niet meer aan de borst in slaap viel. Maar mijn 2e dochter (9,5 week) valt nergens in slaap, geen kinderwagen,maxicosi in auto,bed,borst..ik pas regelmaat en rust al toe, let goed op de vermoeidheidssignalen. Ik leg haar dan wakker in bed, ze ligt 10 min stil,niks aan de hand..en dan begint het huilen…heb meerdere dingen uitgeprobeerd. Als ik haar ga troosten,maak ik het erger (niks werkt,ze blijft alleen maar huilen). Als ik haar laat liggen,valt ze na 30 min hard huilen in een ‘lichte’ slaap (na een halfuur weer wakker). Als ik haar in de draagdoek doe huilt ze even lang,maar slaapt langer doordat ik haar elke keer wieg. Kortom, bij het inslapen is er niets wat haar minder doet laten huilen. Het enige waar ik winst op haal is de duur van de slaap. Mensen kunnen wel zeggen..op andere manier laten slapen, maar wat als dat dus niet werkt? Niet ieder kind is gelijk. Als zij in de doek 30 min huilt maar ook in bed, kan het beter in bed, want hou zo geen rug meer over, en heb nog een dochter die ook haar aandacht nodig heeft. Want leuk zo je ‘handen vrij’,maar kan amper bukken,met haar spelen (herrie,word baby snel wakker) en knuffelen. Kortom..vertel mij nou eens wat ik moet doen en wat verantwoord is..30 min langere tijd schadelijk? Ik kan er niks aan doen..dat doet ze gewoon..

  • Sylvie

    Ik denk dat je het juiste hebt gedaan: Afspraak met babyconsulent.
    Deze situatie is langzamerhand zo ontstaan en is ook weer in kleine stapjes te veranderen.
    Het kan ook rigoureus, maar de meeste ouders willen geen slaaptraining met hun baby volgen.
    Puzzel met de babyconsulent wat bij jullie past en wat jullie kunnen opbrengen en langere tijd volhouden.
    Maak een plan waar je gevoelsmatig achterstaat, dat is het belangrijkste. Succes!

  • Mary

    In aanvulling op mijn vorige bericht: ondertussen heb ik elders op deze site de gegevens van een babyconsulent gevonden en een afspraak gemaakt. Wat herl erg fijn dat deze site bestaat en wat een hoop nuttige tips en informatie!

  • Mary

    Mijn baby wordt de laatste weken s nachts iedere 1-2 uur wakker en was overdag sowieso altijd al een slechte slaper. resultaat: veel huilen en overstrekken, ofwel, ze is nu oververmoeid :-(( En haar papa en mama nu ook zo goed als..
    Ze slaapt in aan de borst en laat zich niet door papa troosten. Aan het einde van de nacht slaapt ze vaak in m’n armen (en zit ik rechtop) en soms de hele nacht, zo krijgen we nog de meeste slaap, maar dit kan niet eeuwig zo doorgaan..
    ze is al wat ouder (10 maanden) waardoor de meeste adviezen die ik lees, (inbakeren etc) helaas op haar niet meer van toepassing zijn. Wie heeft goede tips?

  • Sylvie

    Beste Rosan, een baby van 2 maanden kan van nature een uur, hooguit vijf kwartier wakker zijn. Inclusief voeding. Voed je dochter daarom meteen als ze wakker wordt. Daarna is het tijd voor boertje, verschonen, knuffelen en dergelijke.

    Ongeveer een uur na het wakker worden leg je haar in de box en let je goed op haar vermoeidheidssignalen. Een baby gaat niet van het 1 op het andere moment huilen. Meestal begint het met gapen, wegkijken en jengelen. Timing is belangrijk, breng haar op tijd naar bed en doe een kort bedritueel. Maak dit niet te gezellig, anders help je haar juist weer over haar slaap heen. Leg haar weg op jouw uitademing. Wees je bewust van je eigen uitstraling, deze moet rustig zijn en vol zelfvertrouwen. Als je van te voren weet dat ze gaat huilen is dit moeilijk, maar hoe meer stress jij hebt, hoe meer je overbrengt op haar. Een baby kan zich daar nog niet van afsluiten en neem de emotie van de ouder gewoon over.

    Dek haar stevig toe in haar bedje.
    Gisteren heb ik een blog geplaatst die denk ik behulpzaam zou kunnen zijn voor jou: Baby laten huilen of niet
    En ook tip ik je het blog Tips voor na de kraamtijd, hoe en wanneer rust en regelmaat?
    Succes!

  • Rosan

    Hallo

    Zoals Jos al vroeg, wat zijn de andere mogelijkheden om je kind te laten slapen zonder te huilen?? Ik loop namelijk al 2 maanden met mijn dochter rond en ze wou alleen nog maar bij mij zijn! IK kon haar niet neerleggen of ze begon letterlijk te krijsen! Op een gegeven moment werkte zelfs de draagzak, de maxicosi in de auto, de wandelwagen allemaal niet meer. Ik moest met haar dansen om haar tegen mij aan ( buik tegen buik ) in slaap te laten vallen. Ik werd een zombie! Nu werk ik met de ria blom methode en ze slaapt soms 3 uur en soms een half uur, en huilt eigenlijk standaart een kwartier tot 20 min voor het slapen. Maar zelf de eerste dag dat ik begon sliep ze voor het eerst 7 uur in de nacht achter elkaar door. Ik wist niet wat me overkwam!! En toch… mijn hart twijfelt enorm! Wil ik haar niet bij me houden…laten huilen… ik weet het niet meer!! Ik zit constant in een tweestrijd. Ik zie dat het werkt, maar ik vraag me dus ook af! Kan het ook op een manier zonder huilen? Weet iemand de oplossing?

    Groetjes Rosan

  • Marieke

    In reactie op Stephanie: Zo lijkt het inderdaad of er een tegenstrijdigheid in mijn bericht staat. Maar dat is het niet. Er is nauwelijks direct onderzoek gedaan naar de gevolgen van laten huilen, die eerste onderzoeken worden pas de laatste jaren opgestart (zoals te zien in de link naar het AD artikel). Conclusies van wetenschappers tot nu toe waren gebaseerd op onderzoeken onder baby’s die dit onderwerp vaak zijdelings aanstipten, waardoor de meningen ook uiteen lopen. Bovendien is de wetenschap het er niet over eens wat de gevolgen van hoge cortisolwaarden zijn voor baby’s (zoals genoemd in het AD artikel), de één zegt schadelijk, de ander zegt van niet. Hetzelfde zien we hier in Nederland met de discussie over de crèche. Niet voor niets laait de discussie vaak zo hoog op: als er een duidelijk antwoord was, dan was er ook geen discussie.

    Wel is het zo dat men er inmiddels van overtuigd is dat je baby’s onder de 6 maanden niet kunt verwennen en dat ze nog alle steun nodig hebben, vandaar het advies om niet te laten huilen. Het feit dat je daar niet altijd aan toegeeft, betekent nog niet dat dat tot problemen hoeft te leiden. Opvoeden gaat gepaard met vallen en opstaan. We doen ons best, maar zullen ook dingen doen waarvan we ons later afvragen of dat wel de beste beslissing was.

    Bovenstaande betekent overigens niet dat ik ‘dus’ een aanhanger ben van slaaptraining. Wel heb ik er moeite mee dat ouders die toch al worstelen met een slecht slapend kindje, ook nog met schuldgevoelens en extra twijfels worden opgezadeld (heb ik mijn kind beschadigd door het te laten huilen). Mijn persoonlijke mening sluit zich overigens bij jou aan (we verschillen in de praktische benadering echt niet zoveel van mening :)) Ouders kunnen het best hun intuïtie volgen. Laten huilen sluit vaak niet aan bij dat moedergevoel. Consultatiebureau’s zouden ouders moeten leren te vertrouwen op hun eigen instinct in plaats van regeltjes en kookwekkers mee te geven.

    In reactie op Jos: op http://www.slaapbabyslaap.nl staan veel artikelen over dit onderwerp, per leeftijdscategorie. Heel kort gezegd komt het er op neer dat je een uitgerust kind pas kan ‘leren’ slapen. Zorg er dus in eerste instantie voor dat je baby slaapt, hoe maakt niet uit. Van daaruit ga je je baby moe maar wakker in bed leggen (hou in gedachten een schaal van 1 op 10 en leg bij de 7 op bed), gekoppeld aan een herkenbaar slaapritueeltje. Lukt het in slaap vallen dan niet, dan haal je je baby eruit en laat je ‘m slapen zoals hij gewend is. Het volgende slaapje probeer je het opnieuw. Wil je meer informatie of wil je persoonlijk advies over jouw situatie, stel dan je vraag op de site.

  • Jos

    Na het lezen van de reacties van Stephanie en Marieke vragen wij ons het volgende af:
    Wat zijn dan andere methodes om je baby in slaap te krijgen zonder (lang) te laten huilen?

  • stephanie lampe

    in reactie op marieke:
    Als er geen gedegen onderzoek is gedaan volgens jou naar de gevolgen van laten huilen, waarom denk je dat de internationale slaapexperts consensus hebben over het feit dat je een baby onder de zes maanden niet moet laten huilen en dat slaaptraining dan uit den boze is? Dat baseren ze op ervaring en onderzoek. Je bericht is tegenstrijdig daarin. Er zijn vele onderzoeken, meer dan wordt aangehaald in de reacties op de richtlijn.

    De kern is dat iets wordt geadviseerd voor jonge baby’s, wat ontwikkeld is voor baby’s van 6 maanden en ouder. Het zegt genoeg dat in de nieuwe concept richtlijn het laten huilen is geschrapt.

    Huilen is een belangrijk communicatiemiddel. Het negeren ervan ook. De vraag hoe je er zelf in staat…

  • Marieke Dijksman

    In reactie op bovenstaande: er is geen gedegen onderzoek gedaan naar de gevolgen van slaaptraining (met laten huilen). De onderzoeken die telkens in deze discussie worden aangehaald zijn onderzoeken naar de gevolgen van (extreem) huilen bij baby’s over een lange periode. Sommige conclusies, met name over onveilige hechting, zijn gebaseerd op onderzoeken in Roemeense weeshuizen en huilbaby’s van ouder dan een jaar (die dus al langer dan een jaar ontroostbaar huilen). Ouders die slaaptraining toepassen doen dat in de meeste gevallen hooguit voor een paar weken in een verder liefdevolle en verzorgende omgeving. Kortom, situaties die niet vergelijkbaar zijn en je kan deze onderzoeken dan ook niet gebruiken om slaaptraining af te keuren.

    Een eerste onderzoek in Australië onder 300 kinderen naar de gevolgen van slaaptraining laat geen verschil zien qua hechting en sociaal gedrag met kinderen bij wie geen slaaptraining is toegepast. Maar dit is een eerste onderzoek en er zal meer research nodig zijn.

    Wel is het zo dat eigenlijk alle internationale slaapexperts het er over eens zijn dat je baby’s onder de 6 maanden niet moet laten huilen en je geen slaaptraining moet toepassen. Ze zijn nog niet ‘rijp’ genoeg en hebben de steun van hun ouders volledig nodig. Het is dan ook vreemd dat Nederland wel dit advies geeft en dan ook nog eens voor een periode van 30 minuten met kookwekker.

    Ik kreeg zelf afgelopen week weer dit advies voor mijn 5 weken oude dochter, omdat ze ’s nachts nog veel wakker is. Heel treurig eigenlijk, zeker als je bedenkt dat het normaal baby gedrag is wat op heel veel lieve manieren is bij te sturen. Want ook dat blijkt uit onderzoek: de methodes zonder huilen werken even goed als de methodes met huilen (alleen kosten ze wat meer tijd).

    Verder sluit ik me aan bij de opmerking van Sylvie. Opvoeden is persoonlijk en gaat gepaard met vallen en opstaan.

  • stephanie lampe

    wellicht wat laat, maar ik voeg graag nog aan de reacties toe dat er wel zeker onderzoek is gedaan naar de effecten van het laten huilen en dat een groep zorgverleners, w.o. borstvoedingsorganisaties en fysiotherapeuten, deze onderzoeken heeft aangehaald in hun reactie op de concept richtlijn huilen, waarin ze fel tegen het laten huilen zijn.

    Buitenlandse deskundigen adviseren ook geen slaaptraining te doen (wat laten huilen kan zijn) bij een baby onder de zes maanden. Simpelweg omdat er geen tijdsbesef is, deze baby’s goed moeten hechten en om andere redenen.

    Een baby huilt om een reden en het huilen mag idd best even mopperen zijn, maar 5 minuten echt huilen is al te lang. Het is ook niet nodig omdat er diverse methodes zijn waarbij een baby prima in een regelmaat kan komen zonder minuten te huilen. Het vergt alleen wat meer geduld van de ouders, maar juist dit sluit vaak beter aan bij het moedergevoel.

  • Sylvie

    Keuzes op het gebied van slapen, voeden, huilen, troosten etc. worden bepaald door tijd en cultuur. In onze cultuur beginnen de meesten vrij onervaren aan het verzorgen en grootbrengen van kinderen en vinden al doende hun eigen weg daarin.
    Op mijn site heb ik geschreven: ‘De combinatie van rust, regelmaat en inbakeren is een manier om onrust bij een baby te voorkomen of te verhelpen, maar het is zeker niet de enige. Laat het idee varen als je voelt dat het niet bij je past.’

    Hadewich, wat jij schetst kom ik ook tegen. Ik weet niet of dit de interpretatie van ‘de gemiddelde ouder’ is. Ik ken ook veel ouders voor wie deze boeken een goed hulpmiddel zijn geweest om hun kind beter te begrijpen en een nieuwe gezinsbalans te vinden. En ik zie ook ouders die kiezen voor dragen en samen slapen, er geen rust in vinden en jarenlang blijven tobben.

    Voeding en opvoeding mag je een persoonlijke invulling geven. Je mag leren en bijstellen. De ervaring en wijsheid die ik heb opgedaan met mijn laatste kinderen had ik graag al bij de eerste gehad :)

  • Hadewich

    Het ging in het boek van Ria Blom ‘Regelmaat en Inbakeren’, in ieder geval de versie die in mijn kast staat, toch zeker om 30 minuten, waarbij na 15 minuten bij een adempauze de kookwekker opnieuw op 30 minuten gezet mocht worden. Er wordt zelfs gesproken over 30 tot 60 minuten.
    Bovendien gaat het over ‘één tot twee weken’ voor het nieuwe ritme geaccepteerd is door de baby. De gemiddelde ouder zal hier heel makkelijk in lezen dat het 1. prima is om je baby 45 tot 60 minuten te laten huilen, en 2. dat dit best twee weken kan duren.

    Ook bij het terugbrengen tot 20 minuten geldt wat iemand hierboven al aanhaalt: een baby hééft helemaal geen tijdsbesef. Na een kwartier zou een baby even een halve minuut stil kunnen zijn, en dit zou het bewijs zijn dat de baby helemaal niet zo overstuur is? Als ik een kwartier huil om welke reden dan ook, mag ik toch hopen dat mijn partner me ondertussen wel eens is gaan troosten.

  • angel

    een draagdoek is inderdaad een veel natuurlijkere en vriendelijkere methode van inbakeren voor moeder en kind waarbij je toch nog alles kan doen in je huis en met je andere kindje.

  • Mirjam

    Bij mijn oudste dochter heb ik de rust, regelmaat en inbaker methode toegepast. Toendertijd (ze is nu 5,5) stond er niks over alleen de eerste 2 dagen 30 minuten en ook het consultatiebureau dat uitleg kwam geven melde hier niks over. Het koste hier heel erg veel moeite (duurde zeker 10 dagen voor ze ‘beter’ ging slapen ofwel minder lang huilde vooraf). Het gaat zo in tegen ieder moedergevoel. Het kookwekkertje had ik echt nodig en dan nog lukte het me alleen doordat ik in een ruimte kon zitten van waaruit ik het huilen niet of heel zachtjes kon horen. Achteraf gezien waanzin en ingegeven door onzekerheid.

    Inmiddels is mijn tweede dochter 5 maanden en ikzelf dus ruim 5 jaar ouder. Nu ik luister naar mijn gevoel houdt dat in dat ik haar heel veel bij me draag in een draagdoek (geeft ook een bakening maar dan wel in veilige nabijheid van mama) en ’s nachts bij me in bed. En dit kost me zooooooooooo veel minder energie omdat het gewoon goed voelt!! Mijn dochter huilt gewoon bijna nooit. Zo weinig dat mijn oudste dochter op een gegeven moment opmerkte ‘oh ik was vergeten dat ze ook kon huilen’, want doordat we voortdurend samen zijn worden signalen snel opgepakt en naar gereageerd en ik ben er echt van overtuigt dat dit ook mijn dochter zo’n veilige basis geeft dat ze zich geborgen en lekker in haar vel voelt zoveel meer dan mijn oudste dochter.
    Ik geniet meer van het moederschap en ben veel relaxter en dat voelt ze ook.

    Ik herken zeker wat punten die beschreven worden. Ook hier is het rust en regelmaat in de zin van prikkels beperken en reageren op haar natuurlijke ritme. Ze floreert, is altijd vrolijk, slaapt ’s nachts keigoed in bed terwijl ze overdag alleen in de doek (ook prima) slaapt en heeft een ontspannen moeder. Ik ben blij dat er punten aangepast zijn in de methode. Maar het blijft een methode die voor lang niet iedereen werkt. Blijven kijken naar je kind en luisteren naar je gevoel zijn naar mijn mening wijzer en zorgden hier in elk geval voor iedereen voor meer levensgeluk.

  • angel

    mijn visie op bovenstaande; ik wou even zeggen dat ik dit advies ook van het cb heb gekregen en kort heb toegepast. Wat ik hiervan heb geleerd: niet naar mijn zoontje en naar mijn eigen intuïtie te luisteren. Dit heeft bijgedragen aan mijn postnatale depressie. Door babytjes te laten huilen alleen in hun kamer leer je hen mijn inziens dat huilen toch geen zin heeft en een van hun weinige manieren van van communicatie hierdoor zal uitdoven. Je geeft geen gehoor aan hun behoefte van veiligheid en geborgenheid. Gelukkig heb ik dit niet lang toegepast omdat het tegen al mijn moedergevoelens indruist en hebben ze mij in het ziekenhuis wel het vertrouwen kunnen geven in ons. De psychologe aldaar gaf aan dat zij al lang een petitie hadden getekent tegen het laten huilen van baby’s. Baby’s horen niet alleen in hun bedje te huilen, als ze huilen laat ze dan bij hun moeders zijn en gedragen worden en voeding op verzoek krijgen. En moeders horen niet beneden huilend op de bank te zitten met gezwollen borsten terwijl ze de kookwekker in de gaten houden. Er is niet voor niks zo’n sterke band tussen moeder en kind. en van 30 min. naar max 15-20min terugbrengen van de huiltijd, u weet toch dat baby’s nog helemaal geen tijdsbesef hebben?
    Voor wie is deze methode, is het het beste voor het kind, of is het makkelijk voor de ouders? Het wordt uit wanhoop gedaan, maar mijn inziens moet er gekeken worden naar preventie en naar culturen die dichter bij natuurlijk moederschap staan.

  • Sylvie

    Op Twitter stelde ik de vraag: Elke baby huilt, van honger, van pijn of van moeheid. Mag een baby (even) huilen voor het slapen? Wat vind jij?

    • Huilen mag even, ik hoor het verschil tussen in slaap huilen en ik-ben-overstuur huilen. Soms helpt troosten (bijv. kroelen/zingen/wiegen) niet en denk ik dat beeb even moet “ontladen”. Fijne nuance in de blog van Ria Blom!
    • Zeker een wat oudere baby. En een jongere ook trouwens, maar niet te lang of te overstuur.
    • Ja, heel kort, als het van ontlading is en minder wordt met rust. Ik merkte het aan haar als ze niet stil werd van oppakken.
    • Even wel, voor mij max. 10 min. en afhankelijk van de huiltoon. #huilenvoorslapen Oudste was huilbaby, vond ik erg verwarrend…
    • Wat mij betreft wel. Zolang je erbij blijft en het geen blinde paniek is. #slapen #huilen
    • Evolutionair gezien is huilen onlogisch gedrag om algemeen voor te komen. Het trekt roofdieren aan. Huilen is crisiscommunicatie. Mensenkinderen zijn niet geprogrammeerd om alleen en zelfstandig in slaap te vallen of om eten te moeten roepen.
    • Biologisch gezien hoort de mens bij de zoogdieren die hun jong voortdurend bij zich hebben en zeer frequent voeden. Bij een patroon van lichamelijk contact en zeer frequent voeden past een slaappatroon van korte slaapjes in contact met een mens.
    • Oudste liet ik nooit huilen en sliep al snel normaal op bed. Jongste slaapt overdag alleen op mijn arm. Ik laat hem niet huilen. Moet eerlijk bekennen dat ik het wel zwaar vind. Is nu 7 mnd en slaapt al 7 mnd overdag zo. Eerst door pijn, nu door gewenning.
  • Sylvie

    Reacties via Facebook:

    Ik heb onze oudste, en nu ook de jongste, regelmatig even laten huilen. Ze zullen toch ook moeten leren dat ze alleen in slaap moeten vallen.
    Ik laat onze dochter niet huilen omdat zij zich alleen maar overstuur huilt en niet in slaap, even tegen haar praten een aai over de bol is voldoende en dan heeft ze er vertrouwen genoeg in om alleen in slaap te vallen. ik neem haar wel niet uit haar bedje behalve als ze echt over de toeren is maar dat is vrijwel nooit.
    Onze zoon van nu 10 weken huilt soms echt van vermoeidheid. Vooral ’s avonds. Hij gaat dan van echt gezellig wezen naar erg overstuur huilen. Ook troosten en nog even aanleggen helpen uiteindelijk niet afdoende. Als ik hem van de borst neem huilt hij dan meteen weer. Ook bij inbakeren huilt hij nog wel een kwartier en slaapt dan in. En slaapt dan heerlijk door. Zonder inbakeren wordt hij hysterisch. Het verschilt per dag. Overdag slaapt hij wel rustig in. Inbakeren is bij die buien echt het beste hulpmiddel.
    Ik laat onze kinderen geen uren huilen, maar soms wel even 10 minuutjes. Heel eerlijk: soms moeten ze even wat uit hun systeem werken en alle prikkels verwerken. Als ik onze dochter steeds had opgepakt had ze kapot gegaan van moeheid, die moest altijd even huilen voor het slapen, pakte ik haar dan werd het steeds erger en langer dus eventjes huilen kan geen kwaad (ik denk dat je als moeder ook wel het verschil hoort tussen de verschillende huiltjes, ik tenminste wel, ik wist van te voren al of ze gepoept hadden, honger hadden, moe waren of dat er echt iets “engs” was.

  • Maaike

    Dit artikel is een stuk genuanceerder dan wat er in het Groeiboekje van het consultatiebureau beschreven wordt. Op zoek naar tips over het in slaap krijgen van de baby las ik in het hoofdstukje 6-12 maanden:

    “(…)
    – Leg je kind in bed, neem duidelijk afscheid en ga weg. Rek dit moment niet.
    – Je kind mag best een kwartier huilen.
    – Is hij echt overstuur? Ga hem dan troosten en wees duidelijk dat je weer weggaat. Blijf dit zo doen. Haal je kind niet uit bed.”

    Als je dit zo leest mag je kind van het cb best elke avond een kwartier huilen… Ik snap dat ze de teksten kort en duidelijk willen houden, maar wat achtergrondinformatie en nuance was hier wel op zijn plaats geweest.