Baby Rapley groente

Groente voor je baby

Onlangs in het nieuws: Kleintjes eten te weinig groenten.

Samenvattend:

  • Te weinig groente betekent te weinig ijzer en te weinig vezels.
  • Voor een gezonde ontwikkeling en ontlastingspatroon is de aanbevolen hoeveelheid groente voor kinderen van 0 tot 4 jaar twee volle eetlepels per dag (50 – 100 gram).
  • Op jonge leeftijd groente leren eten is belangrijk voor het eetpatroon op latere leeftijd.
  • Instituten en professionals gaan het eten van groenten gezamenlijk promoten.

Deze ontwikkelingen interesseren mij en verdienen een blog!

In een vorig blog Hoe kies jij het beste voor je baby? schreef ik over de zes-maanden-grens voor bijvoeding die hoogstwaarschijnlijk verlaagd gaat worden omdat uit onderzoek is gebleken dat een vroegere introductie van bijvoeding de kans op allergie vermindert.

De onderzoekster van het Erasmus onderzoek geeft aan dat een standaard advies over leeftijd van introductie van bijvoeding niet gegeven kan worden. De gevolgen van vroeg of laat vast voedsel zijn namelijk erg uiteenlopend. Ook adviseert zij om meer onderzoek te doen naar de voeding van jonge kinderen vlak na de periode van melk en bijvoeding. De vraag is: Gaat dit gebeuren? Wanneer?

Mijn bezwaar tegen het verlagen van de leeftijdsgrens voor bijvoeding is met name dat het in strijd is met het advies van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) om baby zes maanden exclusief borstvoeding te geven.

Langdurig exclusief borstvoeding

Kleintjes eten te weinig groenten. Groente vroeger introduceren verkleint het risico op allergieLangdurig en exclusief borstvoeding geeft namelijk de meeste gezondheidsvoordelen, ook op gebied van allergie. Én minder kans op obesitas en diabetes. Flesvoeding (ook moedermelk uit de fles) verhoogt het risico op obesitas, dit verdient mijns inziens minstens zoveel aandacht als allergiepreventie. We willen onze baby’s te vol stoppen! Een baby aan de borst stopt bij verzadiging. Sommige baby’s die met de fles gevoed worden drinken alles op wat ze aangeboden krijgen. En een deel van de baby’s zal ook alles doorslikken wat ze op een lepeltje aangeboden krijgen.

Ik kom vaak in contact met ouders van onrustige baby’s. ALLE ouders hebben twijfels over de voeding of vragen zich af of hun baby wel genoeg krijgt als hij niet kan slapen of veel huilt.

Reclame

Zoals te verwachten stond Nutricia meteen te trappelen om potjes Olvarit voor baby’s vanaf drie! maanden aan de man te brengen. Het bedrijf deed de oproep: “Is jouw kleintje in januari 2013 tussen de drie en vijf maanden oud en wil jij een expert worden in kindervoeding doe dan mee!”
Drie maanden! Reclame maken voor volledige zuigelingenvoeding is bij wet verboden, mag dit wel?! Als je de Gedragscode reclame zuigelingenvoeding – versie april 2017 (pdf) leest, ben ik bang dat het onder de ‘mazen’ van de wet valt. Ik vind het een slechte zaak.

Helaas is zes maanden exclusief borstvoeding niet de norm in onze maatschappij. En dus verschuift de aandacht. Ook van professionals. Ook van fabrikanten. Eén keer raden wie de snelsten en de slimsten zijn.

In de JGZ richtlijn voedselovergevoeligheid (2014) staat:

  • Bij voorkeur borstvoeding gedurende tenminste 4-6 maanden (liever langer).
  • Bijvoeding starten vanaf 4 maanden, waaronder groente.

Vast voedsel

Als uit meerdere, kwalitatief goede en onafhankelijke onderzoeken blijkt dat er zwaarwegende argumenten zijn om van het WHO-advies af te wijken, dan hoop ik:

  • dat borstvoeding hoofdvoeding blijft
  • dat bijvoeding tot zes maanden ook echt BIJvoeding blijft
  • dat vast voedsel in (zeer) kleine hoeveelheden wordt aangeboden
  • dat baby’s wennen aan natuurlijke smaken en structuren. Potjesvoeding smaakt zo anders :-(

Minder kans op een allergie is fijn. Minder kans op overgewicht en diabetes ook!

 

Lees meer

Hoe kies jij het beste voor je baby?

Borstvoeding, cijfers over starten en stoppen

WHO code: Moedermelk alternatief voor borstvoeding?

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

Eén reactie

  • Pleuntje

    Goed artikel! Ik heb helaas maar 2 weken borstvoeding kunnen/mogen geven, daarna HA-flesvoeding, onze dochter is vanaf 4,5 maand langzaam gaan wennen aan vaste voeding, maar als we het advies van het CB hadden gevolgd (en alle reclames van de voedingfabrikanten moeten geloven) hadden we eerder mogen beginnen. Omdat ze reflux had en last van obstipatie, hebben we zelf besloten het heel langzaam op te bouwen,bang om haar “ritme” en darmen te verstoren. Ze krijgt verse groenten uiteraard, al is het maar om haar te laten wennen aan de structuur (die potjesvoeding t/m 8 mnd. niet heeft,je kunt het bijna drinken!). Inmiddels eet ze ook fruit en een boterham, naast +/-3 keer per dag een flesje opvolgmelk. Gelukkig geeft ze zelf aan dat ze genoeg heeft (mond stijf dicht, fles wegduwen) maar ik ken ook kindjes die dat niet doen! Ik word overigens bestookt met reclamefolders, proefpakketjes en kortingsbonnen voor potjesvoeding, pyamapapjes (die superveel suiker bevatten!), “babysoepstengels” en andere dingen die (nog) helemaal niet nodig zijn of waar gezondere alternatieven voor zijn! Het is inderdaad slecht dat hier niet beter op gecontroleerd/gereageerd wordt door bijv. WHO, want ik ben er dan misschien bewust mee bezig mijn kind gezond te voeden (en vooral niet te overvoeden) maar lang niet iedereen is zich er bewust van en daar wordt het kind de dupe van! Goed dat je er aandacht aan besteedt!