hiv en zwanger

Hiv positief, kinderwens, zwanger zijn en moeder worden

Sinds 2004 worden alle zwangere vrouwen in Nederland getest op hiv. Dat is alweer heel wat jaren, toch zijn er nog genoeg mensen die dit niet weten.

Ik ben geboren in 1970 en ergens in de jaren 80 hoorde ik voor het eerst over aids, een ziekte die vooral homoseksuele mannen trof. Later bleek het ook een ziekte die je kon krijgen door een bloedtransfusie. Een ziekte waar je dood aan ging. Eerst was er de ziekte, pas later kreeg de ziekteverwekker HIV (Humaan Immunodeficiëntie Virus) bekendheid.

Hiv vroeger

Tijdens de opleiding HBO-V(erpleegkunde) die ik van 1989 tot 1993 volgde, was het onderwerp aids een populair onderwerp voor scripties.

Wie – van mijn generatie – herinnert zich niet het optreden in 1992 van René Klijn bij Paul de Leeuw waar hij Mister Blue zong. Het nummer kwam op single uit (met Candy Dulfer (’69) op saxofoon). De opbrengst van de single schonk Klijn aan het Aids Fonds. Hij overleed in september 1993.

Hiv nu

In het blad Hello Gorgeous las ik: De meeste mensen met hiv zijn bang voor afwijzing en hebben vaak last van schaamte en schuldgevoelens. Of ze hebben geen zin om anders behandeld te worden. Toch zijn mensen met hiv van ver gekomen. In de aidsjaren was een diagnose hiv nog een tikkende tijdbom. Nu hebben hiv-positieven een levensverwachting die vrijwel gelijk is aan mensen zonder hiv.

Als hiv-positieven trouw hun medicatie blijven innemen en het virus in hun bloed is niet meer meetbaar, kunnen zij het virus niet meer overdragen. In principe kan iemand die hiv-positief is op een natuurlijke manier een kind verwekken/zwanger raken en wordt de baby in principe hiv-vrij geboren. Toch durven veel hiv-positieven er nog niet vrij over te spreken. Hiv is helaas nog steeds één van de vele taboes in Nederland. Ik zeg helaas omdat het geheim houden zorgt voor stress en geheimhouden houdt het stigma en de onwetendheid in stand.

Positief verrast was ik, toen ik een paar jaar geleden een aflevering van De Reünie keek, waarin één van de aanwezige oud-klasgenoten (een blanke, heteroseksuele man) vertelde dat hij hiv-positief was, en ervoor gekozen had, om daar open over te zijn.

Hiv en zwanger

De reden dat alle zwangere vrouwen in Nederland worden getest op hiv, is omdat een deel van de zwangeren niet weet dat zij ooit geïnfecteerd zijn. Door een tijdige diagnose van hiv kunnen vrouwen al vroeg in de zwangerschap effectieve medicatie krijgen. Dit verkleint vervolgens de kans dat het virus op de baby wordt overgedragen. Sinds de introductie van deze screening is het aantal kinderen met hiv geboren in Nederland sterk gedaald.

Ervaringsverhaal hiv en een kind krijgen

Ouders van Nu nummer 3 - 2016In Ouders van Nu nummer 3 staat een mooi ervaringsverhaal.
‘Een kind met mij? Maar ik heb hiv…’

Sascha (35) is hiv-positief. Een relatie, kinderen. Het leek haar een kansloze missie. Maar toen kende ze Erik nog niet. Die hield vol. En nu hebben ze een gezonde zoon: Abel.

Een waar, ontroerend en hoopvol verhaal voor alle jonge mensen die leven met hiv!

Ouders van Nu is het tijdschrift voor zwangeren en alle moeders en vaders met een baby, peuter of dreumes tussen de 0-4 jaar die willen weten hoe het écht zit.

Ja, het verhaal van Sascha en Erik vertelt hoe het echt zit met hiv!

Lees meer

Landelijke HIV screening bij zwangeren in Nederland is effectief

Besmettelijke ziekten en infecties door Gonneke van Veldhuizen – Staas, lactatiekundige IBCLC

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

2 reacties

  • Sylvie

    A.s. maandag is het wereldaidsdag. Sinds 1987 wordt er op 1 december wereldwijd aandacht gevraagd voor hiv/aids. Ik deed de afgelopen week een korte enquête via social media met daarop 14 reacties. Alle reacties kwamen van heteroseksuele vrouwen in de leeftijd van 20-40 jaar. Bedankt voor de inzichten die jullie gaven!

    Op de vraag ‘Wist jij dat alle zwangeren sinds 2004 getest worden op hiv?’ antwoordde 36% met nee.
    Op de vraag ‘Wist jij dat de kans dat baby hiv krijgt in Nederland nihil is?’ antwoordde 29% met nee.
    Op de vraag ‘Wist jij dat hiv met medicatie niet meer aantoonbaar en overdraagbaar is?’ antwoordde 71% met nee.
    Op de vraag ‘Wist jij dat de levensverwachting van iemand met hiv nagenoeg hetzelfde is als zonder hiv?’ antwoordde 7% met nee.
    ‘Hoeveel procent van de hiv geïnfecteerden in Nederland is hetero?’ De antwoorden liepen uiteen van 30-80%. Het goede antwoord is: 40%.
    ‘Hoeveel procent van de hiv geïnfecteerden in Nederland weet niet dat hij/zij geïnfecteerd is?’ De antwoorden liepen uiteen van 2-60%. Het juiste antwoord is 25%.

    Meer cijfers
    In Nederland leven zo’n 25.000 mensen met hiv en dit aantal neemt toe. Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 1.100 mensen met hiv bij en 250-300 mensen krijgen per jaar de diagnose aids.
    Het merendeel is man (80%) en bij hen is homoseksueel contact de grootste risicofactor (72%). Deze percentages zijn sinds de eeuwwisseling stabiel er is geen sprake meer van een steeds toenemend aantal nieuwe diagnoses van mannen die seks hebben met mannen.
    Onder vrouwen is heteroseksueel contact de grootste risicofactor (88%).
    Het grootste risico dat de epidemie in Nederland zich uitbreidt, komt van mensen die niet weten dat ze hiv hebben. Nieuwe infecties bij hetero’s zijn nogal eens seksuele herintreders (gescheiden 45 plussers).

    Europese HIV testweek
    Tot en met vrijdag 28 november kun je je gratis laten testen. Ken jij je hiv status al?

    Onderzoek
    Over hiv is nog veel onwetendheid en veel mensen met hiv krijgen negatieve reacties of worden gediscrimineerd. Het stigma en de vooroordelen in – nota bene – de eerste en tweedelijns zorg is schrijnend!
    Eerlijke informatie en behandeling > minder taboe > betere preventie > minder hiv!

    Wil je geïnformeerd worden/blijven over hiv? Volg Reina Foppen @positiefgeluid op Twitter.

    Wil je helpen om dit taboe te verminderen? Deel dit blog via één van de social media kanalen.

  • Gonneke van Veldhuizen-Staas

    Wat een fijn blog is dit. Goed om ook een van de laatste taboes boven tafel te halen en er open over te spreken. Het wordt tijd dat mensen die HIV+ zijn niet meer als melaatse paria worden behandeld, maar gewoon als mensen die de pech hadden een lelijke infectie op te lopen. Iets wat iedereen kan overkomen.