Hoeveel huilen Nederlandse baby’s?

De Nederlandse baby huilt veel
Foto: JAN VAN EIJNDHOVEN

“De Nederlandse baby huilt veel”, kopte de Telegraaf vandaag.

Het gaat om een meta-analyse van het huilgedrag van 8700 baby’s door de universiteit van Warwick. Bij een meta-analyse worden allerlei onderzoeken gebruikt om tot een nieuw inzicht te komen. In dit geval van baby’s overal ter wereld in de eerste 12 weken van hun leven.

Nederland in het midden

En zo komen wij Hollanders met onze huilende baby’s volgens Dr. Dieter Wolke ergens in het midden uit. Canada op één, Groot-Brittannië op twee met de meeste huilers in uren en de Duitsers en Denen helemaal onderaan met de minste aantal huiluren per baby.

Regel van 3

Voor dit onderzoek is de ‘regel van 3’ toegepast: de baby moet meer dan drie uren per dag op drie dagen in de week veel huilen.
Een regel die we hier in Nederland NIET graag gebruiken op de werkvloer. Daar zijn we meer van “als een baby volgens zijn ouders veel huilt, dan heeft het gezin een probleem en moet het geholpen worden.”

Grote verschillen

Het grote verschil (34% huilbaby’s in Canada en 6% huilbaby’s in Denemarken) kon volgens de onderzoekers als volgt worden verklaard: de Denen en Duitsers wachten vaker af voordat ze op het eerste huiltje van hun baby reageren. Britse moeders brengen – over het algemeen – minder tijd door met hun baby, terwijl baby’s juist zo’n behoefte hebben aan nabijheid.

Door dit onderzoek weet ik weer even de gemiddelde huiluren:
als ze twee weken oud zijn –> 2 uur/dag
als ze 6 weken oud zijn –> 2 uur en 15 minuten per dag
als ze 12 weken oud zijn –> 1 uur en 10 minuten per dag

De Denen

Voor mij niet heel nieuwe informatie, maar ik betrap mijzelf toch op een mooie gedachte; Denen zijn ook al de gelukkigste mensen ter wereld, heb ik in de masterclass ‘Geluk’ van Guido Weijers geleerd. Een ook Unicef deed een keer onderzoek naar het gelukkigste kind in de westerse wereld. Nederland staat in dit onderzoek hoog, maar boven ons nog steeds die Denen.

Wat heeft Denemarken, wat wij nog niet hebben?
Juist: een heel mooi zwangerschapsverlofsysteem voor zowel moeders als vaders.

Geschreven door: Esther van Bloemen, verpleegkundige en babyconsulent, gespecialiseerd in de zorg voor kinderen van 0-18 maanden.

Update: 5 april:
Maarten Keulemans van de Volkskrant deed grondiger onderzoek. Hij schreef: Nederlandse baby’s huilen het meest – werkelijk?

Ik blijf erbij dat de Denen het goed doen en vind het jammer dat de krant kiest voor beeldmateriaal van oudere baby’s, zelfs veel ouder dan de onderzochte groep, maar een lezenswaardig artikel!

 

Wie vragen heeft over het huilen van zijn of haar baby kan Esther consulteren. Esther komt bij je thuis in de regio Amsterdam – Amstelveen, maar kan ook telefonisch, per e-mail of Skype adviseren, meer informatie: www.babyverpleegkundige.nl

 

Over Esther

Esther van Bloemen is verpleegkundige en heeft zich met diverse vervolgopleidingen (HBO ouder- en kindzorg, videohometraining, school voor coaching) en werkervaring (als kraamverzorgende, jeugdverpleegkundige, huilbabyconsulent en als moeder) weten te specialiseren in de zorg aan baby's en hun ouders. Esther werkt twee dagen per week als verpleegkundige in een medisch orthopedagogisch centrum en geeft als zelfstandige cursussen babymassage en lichaamstaal, consulten aan baby-ouders en scholing aan professionals: www.babyverpleegkundige.nl