Inbakeren afbouwen wanneer hoe

Inbakeren afbouwen, wanneer en hoe

Wat zou het makkelijk zijn als het afbouwen van inbakeren een kwestie is van een 1-2-3 stappenplan. Helaas… om even een cliché te noemen: elke baby en elke situatie is anders. De beste manier is de manier die in jullie situatie haalbaar is en jij de grootste kans van slagen geeft. Als ouders kennen jullie je baby immers het beste. Er zijn wel wat veiligheidsregels en verder lees je in dit blog veel praktische tips!

Wanneer afbouwen?

Soms is er verwarring over de leeftijd waarop je inbakeren moet afbouwen. Zelfs op het consultatiebureau ontstaat helaas wel eens verwarring. Dit komt door de vele inbakerproducten die er tegenwoordig op de markt zijn. Die producten kun je grofweg onderscheiden in inbakerslaapzakken en inbakerdoeken.

Inbakerslaapzak → armen vanaf 3 maanden altijd vrij.
Inbakerdoek (zoals de Pacco) → inbakeren tot max. 6 maanden.

Dit verschil in leeftijd heeft te maken met de veiligheid. Als een baby ingebakerd en al op zijn buik rolt, kan hij zich moeilijker oprichten, hij heeft dan immers geen hulp van zijn armen om zich op te richten en dat is onveilig. Dus: Hoe meer bewegingsvrijheid je ingebakerde baby heeft, hoe meer kracht hij kan zetten om zich om te rollen. Een baby in een inbakerslaapzak kan zijn armen bewegen en daardoor meer kracht zetten. De kans dat een baby in een inbakerslaapzak op zijn buik rolt, is dus groter dan een baby in een inbakerdoek.

Inbakerslaapzak of inbakerdoek

Op veiligheid.nl (1) staat het verschil tussen een inbakerdoek en een inbakerslaapzak duidelijk uitgelegd:
“Het meest belangrijke kenmerk van een inbakerdoek is dat de armpjes van de baby langs het lichaam stevig ingepakt worden, zodat de baby de armpjes niet kan bewegen. Rondom de beentjes zit de doek losser. (…)
In een inbakerslaapzakje zitten geen armsgaten, in tegenstelling tot gewone slaapzakjes. De armpjes zitten in de slaapzak, maar niet strak tegen het lichaam. (…) De inbakerslaapzak wordt gebruikt om het maaien met de armpjes tegen te gaan, je kunt een baby hiermee niet volgens de richtlijnen inbakeren.”

Inbakerzak afbouwen

Vanaf welke leeftijd en tot welke leeftijd mag je je baby inbakeren? Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) adviseert:
“Productbeoordeling bakerzakken
Gebruik bij baby’s die kunnen omrollen moet wegens het risico dat daardoor ontstaat, worden ontraden. Dat kan bij vlotte baby’s in dit product al op de leeftijd van drie maanden(!) gebeuren. Houd dus na 3 maanden de armen vrij.”
(2)

Inbakerdoek afbouwen

“Inbakeren kan in de leeftijd tussen 1 week en 6 maanden. Vanaf de vierde maand niet meer beginnen met inbakeren. In verband met de toenemende kans op draaien naar de buik moet het inbakeren op de leeftijd van zes maanden zijn afgebouwd.” (3)

Mijn concrete advies m.b.t. inbakerdoeken

  • Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen
  • Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren
  • Baby 6 maanden → stoppen met inbakeren (liever van te voren stapje voor stapje afbouwen)

Baby’s van rond de 3 maanden vinden het vaak nog net te moeilijk om met vrije armen te slapen. Een baby krijgt vanaf 3 à 4 maanden steeds meer controle over zijn armen en handjes, dan is tussen de 4 en 5 maanden afbouwen meestal geen probleem.

Het succes van afbouwen valt of staat met wat je tijdens de inbakerperiode hebt opgebouwd. Je hebt je baby leren kennen, weet hoe lang hij wakker kan zijn en wat hij aan prikkels kan hebben. Een rustig, overzichtelijk en voorspelbaar leventje blijft voor je baby de belangrijkste basis om te ontspannen en in slaap te vallen.

Hoe inbakeren afbouwen?

Inbakeren afbouwen, stapje voor stapje met de Pacco Plus

  1. In één keer stoppen en overgaan op een slaapzak. Vooral in de winterperiode, als een baby in een winterslaapzak met mouwen kan slapen, kunnen de dikke mouwen net voldoende weerstand bieden om een baby rust te geven.
  2. Slaap voor slaap afbouwen en per slaap de inbakerdoek vervangen door een slaapzak.
  3. Eén arm vrijlaten tijdens alle slaapjes, de Pacco Plus afbouwdoek is hiervoor ideaal.
  4. Slaapje voor slaapje één arm vrijlaten. Dit is de manier met de kleinste stapjes, vaak de beste manier voor baby’s die moeite hebben met veranderingen.

Pacco Plus afbouwdoeken zijn verkrijgbaar bij Bol.com

Hoe pakken anderen ouders het aan?

(deze vraag is door 343 ouders ingevuld enquête inbakeren.nl)

Steeds minder slaapjes ingebakerd 26.5%
In één keer gestopt, overgegaan op slaapzak 21.3%
In één keer gestopt, overgegaan op strak onderstoppen 8.4%
In één keer gestopt, overgegaan op slaapzak en strak onderstoppen 21.3%
Eerst één arm vrijgelaten (Pacco Plus) 14.0%
Tussenstap m.b.v. de Puckababy (af te raden) 5.5%
Anders 3,4%

 

Steeds losser inbakeren, is geen veilige manier van afbouwen

Inbakerslaapzak vanaf 3 maanden moeten de armen vrijHet lijkt een logische gedachte om af te bouwen door je baby steeds losser in te bakeren. Of – zoals bij ‘anders’ een paar keer was ingevuld – een dichtgenaaide slaapzak of de mouwen vastgenaaid. Dit is echter niet veilig. Zeker niet bij baby’s die gewend waren om strak ingepakt te slapen. Vanaf 3 maanden worden baby’s steeds sterker en behendiger. Door je baby in de afbouw-fase meer ruimte te geven, kan hij meer kracht zetten en wordt de kans op omrollen groter. Als beide armen dan nog opgesloten zitten, kan hij zich niet goed oprichten als hij op zijn buik terecht komt.

Voor sommige baby’s zal een beetje meer vrijheid meer onrust geven dan één arm vrij. Een baby van 4 à 5 maanden heeft controle over zijn armen. Maaiende armen worden dan meestal veroorzaakt door moeheid (vergelijk met jezelf als je ook ‘drukker’ wordt als je moe wordt) en je baby’tje kan ook te overprikkeld zijn, teveel indrukken hebben opgedaan om te ontspannen en in slaap te vallen. Let daar goed op.

Welk slaapje het eerst?

inbakeren afbouwen, stapje voor stapje met de Pacco PlusDe eerste stap in het afbouw-proces doe je bij voorkeur tijdens de nacht of tijdens de ochtendslaap. Als de ochtendslaap met één arm vrij niet zo lekker gaat, dan kun je er voor kiezen om je baby bij de volgende slaap wel weer helemaal in te bakeren. Laat op de daaropvolgende dag bij de ochtendslaap weer één arm vrij, een tweede keer kan het zomaar wel goed gaan.
Als het eerste slaapje goed ging, kun je meteen een tweede slaapje met één arm vrij proberen.*

* Voor één arm vrij kun je ook lezen: inbakerdoek vervangen door een babyslaapzak.

Het kan een kwestie zijn van ‘de kans geven’. Als je zelf rustig blijft, vertrouwen in je kindje houdt… dan is één arm vrij wennen, misschien een inslaaphuil of even jengelen, maar kijk het even aan.

Met het vrijlaten van één arm hebben de meeste ouders goede ervaringen. De tweede arm vrij lukt soms iets minder snel.

Wil je je baby helpen? Dat kan. Dan duurt het afbouwen wat langer omdat je jouw hulp ook weer moet afbouwen. Bedenk – voordat je gaat afbouwen – even na waar je je baby wel of niet aan wilt wennen.

Kort en strak opgemaakt bed

Baby toedekken, stevig onderstoppenCombineer één arm vrij met een goed en veilig opgemaakt bed. Door het voldoende hoog toedekken (mits kort opgemaakt) en een deken die je kindje niet kan lostrappelen, ervaart hij stevigheid om zijn lijf. In de praktijk gaat deze stap vaak goed.

Een strak ondergestopte baby kan minder makkelijk draaien of omrollen en in de winterperiode blijft hij zo warmer.

Babyslaapzak met mouwen

Baby winterslaapzakVeel ouders gaan van inbakeren over op een slaapzak voor hun baby. Vooral een (gewatteerde) slaapzak met mouwen wil nog wel eens wonderen verrichten.

Pacco babyslaapzakken ventileren goed en kan je baby ook in de lente, de herfst en tijdens koele zomers aan. De dikkere mouwen geven meer weerstand en daardoor ook rust in de bewegingen van baby’s armen.

Tips

Blijf kalm, laat niet merken dat je het spannend vindt. Jouw kleintje voelt dat aan en raakt misschien in de war. Verander niets aan het bedritueel, doe net alsof de afbouwstap de normaalste zaak van de wereld is.

  • Ga niet over baby’s vermoeidheidsgrens.
  • Doe baby-dingen met je baby, bewaak zijn grenzen.
  • Je baby kan geen klok kijken, hij leert vertrouwen op wat er gebeurt.
  • Gapen is slapen en wakker is drinken.*
  • Doe zoals je altijd doet (bedritueel) en straal rust en zelfvertrouwen uit.
  • Vertrouw ook op je kindje dat hij in kleine stapjes kan leren.

* Als je je baby voedt met de fles, mag hij niet meer dan 150 ml per kg lichaamsgewicht per etmaal drinken.

 

Bronnen

(1) Inbakeren – Veiligheid.nl

(2) Consumentenbond – Inbakerproducten

(3) Nederlands Centrum Jeugdgezondheid – Bijlage inbakeren
 

Lees meer

Inbakeren afbouwen

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

20 reacties

  • Sylvie

    Beste Sjoukje,
    Rond deze leeftijd krijgt een kindje steeds meer controle over zijn armpjes/handjes. Als een baby nog heel druk is in zijn bewegingen, wordt dat op deze leeftijd (als je baby op tijd geboren is) meestal veroorzaakt door onderliggende vermoeidheid of teveel prikkels.

    Kan je zoontje in de box of op een speelkleed al draaien van rug naar buik? Zo niet, dan hoef je nog geen druk te leggen op het afbouwen. Zodra hij wel gaat draaien, maak je een ‘afbouwplan’. En sowieso uiterlijk bij 6 maanden stoppen met inbakeren. Dus je hebt nog even de tijd.

    Als je hem toch weer tijdens alle slaapjes inbakert en over een poosje weer een nieuwe afbouwpoging doet, kan het zomaar wel lukken. Ga in elk geval niet ‘rommelen’ daarvan raakt hij in de war. Voordat je weer een frisse poging wilt doen, lees je dit blog nog weer een keer door.

    Als hij al kan omrollen en je nu toch moet afbouwen, raad ik je aan om contact op te nemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij kent jullie een beetje en kan samen met jullie zoeken naar mogelijkheden.
    Groet, Sylvie

    p.s. In de winter wil de overgang naar een winterslaapzak met mouwen ook nog wel eens wonderen verrichten! De dikkere mouwen geven meer weerstand en daardoor ook rust in de bewegingen.

  • Sjoukje

    Hallo!

    Mijn zoontje is nu 24 weken en ligt ingebakerd in de pacco….we moeten afbouwen maar ik zie het zo niet zitten!

    We hebben hem in de puckababy geprobeerd, toen viel hij wel in slaap maar lukte het hem niet om zijn volgende slaapje te pakken…we hebben ook 1 arm stuit geprobeerd en strak ingestopt maar dat was drama….hij wist niet wat hij met die hand aan moest en werd weer net zo overstuur als voor de doeken….zat aan z’n gezicht en heen en weer te zwaaien etc…

    Wat moet ik nu

  • Sylvie

    Beste Baan,
    Fijn dat je op dit blog bruikbare informatie vindt.
    V.w.b. afbouwen heb ik niet meer tips als dit blog en de pagina over afbouwen >>
    Heb je dit blog ook gelezen? Tot welke leeftijd geef je je baby een fopspeen? >>
    Daar lees je wat tips hoe om te gaan met de fopspeen.

    Mocht het afbouwen echt niet lukken, spreek het dan eens door met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of een zelfstandig gevestigde deskundige: Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen? >>

  • Baan

    Hallo,
    Mijn dochtertje word 10-12 6 maanden en heb tot nu toe zoveel aan jou blog gehad
    Heb er echt veel van geleerd over rust en regelmaat, en noem maar op.
    Maar ik doe mijn dochterje vanaf geboorde in bakeren en ben al
    2 maanden bezig maar het lukt me niet om af te bouwen. Ze valt wel ik slaap zonder inbakerdoek maar word hele tijd wakker en gooit met haar speentje en kan daarna niet meer slapen. Ze kan nog niet rollen. Maar ik begin me echt zorgen te maken hoe ik het haar kan afleren. En heb al je tips gelezen, maar helaas wil het niet helpen. Ik vroeg me af of je nog andere tips hebt. Dankjewel!!

  • Sylvie

    Beste Julie,
    Weet je wat fijn is voor je baby? Dat alles voorspelbaar verloopt en dat hij te slapen wordt gelegd als hij moe is, dat hij direct voeding krijgt als hij wakker wordt, enz. Een baby kan nog geen klok kijken dus gaat huilen als hij niet krijgt wat hij nodig heeft. Ene keer rust, andere keer troost en weer andere keer … kan best een puzzel zijn hoor voor jullie als ouders. Soms lijken al die signaaltjes op elkaar en bovendien zijn baby’s ook nog vrij onrijp, nog niet ‘af’ als ze geboren worden. Vandaar de krampjes, maar ook snel overstuur zijn.

    Inbakeren is geen ‘plat antwoord’ om het huilen te stoppen. De basis is rust en regelmaat en een inbakerdoek is dan een goed hulpmiddel. Zodra je ziet dat je baby moe is, baker je hem in, leg je hem te slapen en zal de doek hem helpen om in slaap te vallen omdat zijn armpjes stil liggen.

    Rust betekent weinig prikkels, veel thuis, een voor een volwassene saai leventje zeg maar :-) dat helpt om een ritme te vinden die uitgaat van de behoefte van je baby.
    Regelmaat is een vaste volgorde van slapen-voeden-knuffelen-box-slapen-voeden-knuffelen-box. Die vaste volgorde geeft je kindje ook rust, hij weet wat er gaat gebeuren. Het kan voor jezelf ook een houvast zijn.

    Hier staat uitgelegd hoe te starten met inbakeren >>
    En hier staat uitgelegd wanneer je baby moe is >>
    (vooral het filmpje van die baby van 3 weken is leerzaam)

    Daarom wordt gezegd dat je het beste tijdens alle slaapjes kunt inbakeren. Dat is duidelijk voor je baby en hoe beter hij in de ochtend en middag slaapt, hoe relaxter hij de avond doorkomt. En stel… dat hij overdag goed heeft geslapen en ’s avonds onrustig is, dan is mijn advies om hem dan gewoon bij je te houden en te troosten. Doorzetten hou ik niet van, is ook niet nodig, als je je baby goed leert ‘lezen’ dan helpt inbakeren altijd. Er kan een off-day tussen zitten, dan lukt het slapen gewoon niet, niet erg, volgende dag ritme van slapen-voeden-knuffelen-box weer oppakken. Wel direct voeden na wakker worden en direct naar bed als je slaapsignalen ziet. Een baby van 6 weken kan van nature ongeveer een uurtje wakker zijn (incl. voeding).

    Mijn advies is om 1 product te kiezen en om alle slaapjes in te bakeren. Dan moet je binnen hooguit enkele dagen verbetering merken. Zo niet, trek aan de bel. Ik zou dat in jouw geval niet bij het cb doen, maar bij een professional die het hele verhaal goed begrijpt en de situatie breder bekijkt. Ook bijvoorbeeld voedingsadviezen of gezinssituatie (als je meer kindjes hebt) enz.
    Ik heb een lijstje gemaakt >>

    Succes!

  • Julie

    Mijn zoon van 6 weken komt meestal slecht in slaap. Hij is erg beweeglijk en onrustig en wappert veel met zijn handjes. Bij strak instoppen zijn de armpjes binnen no-time weer boven het hoofdje. We hebben ontdekt dat hij daardoor slecht inslaapt. We hebben nu de puckababy een paar dagen geprobeerd, maar ook hierin slaapt hij nog steeds onrustig. We vinden hem altijd dwars in zijn bedje, vaak bijna met zijn hoofdje tegen de spijlen van het ledikantje.
    We hebben nu van het consultatiebureau een inbakerpakketje gekregen en het lijkt te helpen. Hij wordt wat sneller rustig. Maar in de avond blijft hij huilen en proberen zich los te wurmen, wat natuurlijk niet lukt. Hij heeft waarschijnlijk in die uren ook het meest last van krampjes. Er zijn ook slaapjes waarbij hij zo weg is en inbakeren niet nodig lijkt. Nu lees ik overal dat je inbakeren consequent en bij elk slaapje moet toepassen, maar ik vind dat best rigoreus. De dame van het CB zei dat ik eerst met de moeilijke slaapjes kon beginnen, maar dat lijkt tegen de “regels” van inbakeren in te gaan.
    Nu vraag ik me dus af of ik moet doorzetten met inbakeren. Is het ook mogelijk om bij de “makkelijke” slaapjes de puckababy te gebruiken en de inbakerdoeken alleen bij de “moeilijke” slaapjes? Dan zit er in ieder geval altijd iets om hem heen en weet hij dat dit altijd aan het slapen voorafgaat. En als ik doorzet met de doeken, moet ik dat dan echt 6 tot 8 weken volhouden voor een “goed” resultaat?

  • Karen

    Beste sylvie,

    Onze zoon slaapt al vanaf 4 weken, als ik het me goed herinner, ingebakerd. Eerst met een hydrofiele luier, later met een pacco doek en nu met swaddle doeken. Hij is erg beweeglijk met armen en benen. Nog steeds.

    Op de creche slaapt hij in de hangmat.
    Hij begint nu met naar zijn zij rollen in de box en kan straks ook niet meer in de hangmat hierdoor. We willen dus het inwikkelen gaan afbouwen. We zien hier tegenop omdat hij erg beweeglijk is en zichzelf op deze manier uit zijn slaap houdt.

    Is het een idee hem op de creche te laten wennen in een slaapzak en te kijken of we dit kunnen doortrekken thuis? Of zou jij dit anders aanpakken?

    Groetjes,
    Karen

  • Sylvie

    Beste Ilja,
    Waarom het afbouwen niet lukt is online moeilijk te beoordelen en te verhelpen. Ik heb dit artikel over afbouwen geschreven >>

    Hoe is je contact met het consultatiebureau? Je kunt de verpleegkundige vragen of zij je wil begeleiden hiermee. Een alternatief is een zelfstandig werkende verpleegkundige te consulteren. Je vindt hen op de site van Babyconsulenten Nederland >>
    Of laat me weten waar je woont, ik heb een groot netwerk, dan kan ik nagaan of ik iemand in jouw buurt ken die je verder kan helpen.

  • Ilja

    Hai Sylvie,

    Ik ben toen mijn zoontje 5 weken oud was begonnen met inbakeren het is een kind die snel geprikkeld is.
    We moesten de slaap signalen een beetje leren kennen maar hadden dit snel onder de knie.
    het inbakeren op zich is geen probleem, maar hij is nu 5,5 maand en we hebben al een paar keer getracht af te bouwen. Maar wat een drama. Het afbouwen met een armpje los met de pacco plus doeken.

    Ik merk aan mijn zoon dat hij het eigenlijk zat is om vast te zitten(hij wurmt zich gewoon los) en daarnaast ben ik die doeken meer dan zat.
    Maar wat doet zich nu voor; hij wil echt niet slapen zonder. Het is een groot drama. ik heb armpje los geprobeerd en coldturkey. en beide gevallen was hij helemaal over zijn pis. heb hem regelmatig laten huilen met de hoop dat hij zou gaan slapen maar tegendeel deed zich voor. hij werd natuurlijk alleen maar wakkerder.
    Daarnaast ook bij verschillende slaapjes gedaan, smorgens, smiddags snachts.

    ik ben ten einde raad. eigenlijk wil hij zonder(zijn gedrag) maar hij kan het ook niet.

  • Sylvie

    Beste Dian,
    Hoe oud is je baby?
    Welke inbakerdoek gebruikte je voor de nacht?
    Het kan alle kanten opgaan, dat kan ik op basis van deze informatie niets over zeggen.
    Ken je deze pagina over inbakeren afbouwen >>

  • dian

    Hallo

    Ik ben sinds 2 nachten gestopt met inbakerdoeken omdat me dit geen goed gevoel meer gaf, ze wurmde zich er gewoon uit. Overdag slaapt ze altijd met puckababy piep en ’s nachts met doeken. Nu met puckababy slaapt ze wel ’s nacht alleen veel korter. Wordt dat vanzelf weer langer? En als ze dan wakker is wil de de fles, dus ineens weer 1 fles meer op een dag. Maar als ik haar dan weer op bed leg wil ze niet meer slapen. Wat nu?

    Met doeken slaapt ze zo’n 11 uur in de nacht en zonder 6 a 7 uur.

  • Sylvie

    Beste Anna, fijn dat je dochtertje intussen een paar goede slaapjes heeft gedaan.

    Ik denk dat het probleem niet zozeer is dat ze haar speen niet kan pakken, een baby van 7 maanden kan dat theoretisch gezien wel. Maar er zijn bepaalde gewoontes in geslopen. Een baby reageert op wat ze gewend is. Wil je dit weer veranderen, dan kan dat, maar in kleine stapjes en inderdaad een kwestie van eenduidig blijven, herhalen en herhalen en geduld.

    Niet alleen vertrouwen in haar, maar ook in jezelf! Jullie kennen haar beter dan wie dan ook.
    Maak. Een. Plan.
    Een plan wat bij jullie past en bij jullie visie op kindjes verzorgen. Dat plan mag je ook weer bijstellen, maar niet de ene keer dit, andere keer dat. Dan raakt een klein kind in de war en raak je samen in een vicieuze cirkel.

    Zorg intussen ook voor genoeg slaap voor jezelf. Bijslapen als het nodig is. Vermoeidheid ondermijnt elk goed plan.

    Vaste tijden hoef je niet na te streven. Als je haar maar naar bed brengt als je ziet dat ze moe is, of ze nu twee langere slaapjes doet of 3 of 4 kortere. En als aan een baby die een poosje tevreden alleen kan zijn/spelen kun je ook merken dat ze uitgerust is en goed in haar vel zit.

  • Anna

    Dag Sylvie,

    Dank voor je snelle reactie. Ik had je blog over fopspenen al gelezen (toen ze de drie maanden al lang gepasseerd was :) ). Ze krijgt de speen alleen bij inslapen, hij glijdt vanzelf uit haar mond. We hebben meerdere spenen in haar bedje liggen. Het lukt haar soms om deze goed in te doen, soms speelt ze er juist mee door er naar toe te hupsen en mee aan haar bedje te gaan rammelen waarbij ze vervolgens uit bed vallen. Zo ontstaat er een leuk spel als we niet aanwezig zijn: verschijnt papa of mama weer in de kamer om deze op te rapen en na schoonspoelen terug te brengen.

    Het nadeel van onderstoppen en speen is dat je als ouder zelf de speen moet terugstoppen als de armpjes van je kindje stevig genoeg zijn ingestopt.

    We hebben al gewerkt aan rust in haar kamertje: ze heeft geen mobiel boven haar bed, slechts één knuffel, kort bedritueel met muziekje en verhaaltje en wanneer we bij haar blijven zitten vermijden we oogcontact.

    Grappig genoeg zijn we al een poos met deze strategie bezig en slaapt ze sinds twee dagen ineens overdag langer dan 45 minuten achter elkaar, zelfs twee uur wat voor haar echt een mijlpaal is. Ook de nachten beginnen beter te verlopen. Hopelijk zet deze trend zich voort. Ik neem je advies van uitstraling ook mee, soms is het denk ik ook een kwestie van vertrouwen hebben in haar mogelijkheid om zelfstandig in slaap te vallen en werkt te hard willen averechts.

    Nu vraag ik me nog wel af hoe je matrozenbedje of stevig instoppen combineert met er voor zorgen dat ze zelf speentje in leert doen? En dien je met afbouwen van stevig instoppen te wachten totdat er vaste tijden in het ritme zijn ontstaan?

    Ik houd je op de hoogte van de vorderingen!

    Groet Anna

  • Sylvie

    Beste Hanneke,
    Niet alleen is er bij zijligging een verhoogd risico op wiegendood vanwege de hogere kans op doorrollen naar de buik, maar ook vanwege de zijligging op zichzelf. Dit laatste is lang nog niet bij iedereen bekend, maar daarom zou ik starten met rugligging tijdens alle slaapjes.

    Een slaapzak met dikke mouwen kan zeker helpen.
    Kijk eens of je de PurFlo slaapzak wat vindt >>

  • Hanneke

    Hoi Sylvie,

    Om antwoord te geven op jouw vragen;
    Ik heb echt het idee dat het bij mijn zoontje begonnen is toen hij zijn handjes ontdekte. Hij is zo druk met het ontdekken van die handjes dat hij niet meer weet hoe hij ze stil moet houden. Hij komt niet in slaap, met als gevolg dat hij nog meer moe wordt en dan begint hij ook te krabben.

    Hij heeft ook wel wat berg en een erg droge huid, die bij vlagen rood wordt, maar dat kan het andere moment ook zo weer minder zijn.. Ik heb zelf het gevoel dat het echt van de maaiende handjes komt. Daarvoor was hij rustiger. Ik zal het nogmaals op het CB vragen waar die jeuk vandaan kan komen. Ik heb ook al gedacht om hem een combisleeper aan te doen met een lakentje erover, zodat hij als michelin-poppetje minder beweeglijk met zijn handjes kan zijn. Of heb je nog andere tips tegen maaiende handjes? We maken het bedje al heel strak op.

    Waarom is de zijligging eigenlijk minder veilig dan de rugligging als hij door het kussen eigenlijk geen kant op kan?

    Het moment van afbouwen van het inbakeren is me nu een stuk duidelijker. Dankjewel voor je uitleg.

    Groet
    Hanneke

  • Sylvie

    Beste Anna,
    Klopt het dat je drie vragen hebt?
    1. fopspeen
    2. afbouwen van onderstoppen
    3. zelfstandig in slaap vallen

    Fopspeen-tips kun je in dit blog lezen >>

    Voor baby’s die door het hele bedje hupsen is het matrozenbedje ideaal.

    Het zelfstandig in slaap vallen zal de grootste uitdaging zijn.

    • Weinig speelgoed in bed.
    • Geen mobile boven het bed, hou het sober, wel een muziekje als ze dit gewend is.
    • Belangrijk is een bedritueeltje, hou dit wel kort, baby’s zijn snel weer over hun dipmoment heen.

    Weet voor jezelf goed wat je wilt, straal zo veel mogelijk rust en zelfvertrouwen uit. Een soort van neutrale, ‘zakelijke’ houding werkt soms ook goed. Geen oogcontact meer, sommige baby’s zoeken de interactie, maar spelen is weer voor als ze wakker is. Klinkt misschien een beetje streng, maar hoe duidelijker jouw uitstraling is, hoe fijner het voor haar is, baby’s pikken heel gemakkelijk emoties van ouders op en reageren hierop. Succes, laat je nog eens weten hoe het gaat?

  • Anna

    Dag Sylvie,

    We hebben ook al veel aan je site gehad, heel informatief. Toch kampen we nog met wat vragen over het slaapritme van onze dochter, die nu net 7 maanden is.

    We proberen zoveel mogelijk regelmaat te bieden, wegleggen bij vermoeidheidssignalen ed. Omdat ze al vroeg kon omrollen hebben we inbakeren rond vier maanden afgebouwd door haar stevig in bedje te stoppen, met haar armpjes onder de deken. Daarnaast kreeg ze een speentje om in te slapen.

    Wat je nu ziet is dat nu ze ouder is geworden ze steeds vaker haar armpjes onder de deken vandaan trekt en met haar speentje gaat spelen, ook als ze moe is. Ze valt wel in slaap als we naast haar zitten en een hand op haar borst leggen, dit biedt haar rust. Toch vraag ik me af of dit wel goed voor haar is, ze heeft ons zo nodig bij het in slaap vallen. In de nachten lijkt ze ons ook meer nodig te hebben, ze wordt dan heel wakker na haar late voeding en tolt door haar bedje heen. Na een paar keer onderstoppen en hand op haar borst valt ze dan wel in slaap.

    Heb jij tips bij het verder afbouwen van instoppen? Over twee maanden gaat ze naar het kdv en zou haar gunnen dat ze beter zelfstandig leert inslapen.

  • Sylvie

    Beste Hanneke, bedankt voor je compliment.
    Opvallend dat jouw zoontje bij 3 maanden onrustig werd. De meeste baby’s hebben het juist in de eerste maanden moeilijk. Heb je een verklaring waarom hij juist vanaf die tijd onrustig werd? Verhuizing? Kinderdagverblijf? Eczeem?

    Het advies van jouw cb om acuut te stoppen was niet nodig. Stress en vermoeidheid is ook niet gezond voor een baby. De jeugdverpleegkundige had dit beter kunnen begeleiden, misschien wil je dit de volgende keer terugkoppelen. Je komt namelijk nog wel een poosje op cb met je baby, het zou fijn zijn als je toch vertrouwen kunt hebben/houden. Vergelijk met je huisarts, daar wil je ook een goed contact mee als je hem/haar nodig hebt.

    De zijslaper raad ik af. Zijligging een minder veilige slaaphouding dan rugligging. Mijn advies is dus om dit kussen niet meer te gebruiken.

    Vanaf het moment dat je baby de eerste keer in de box van zijn rug naar zijn buik rolt, ga je het inbakeren afbouwen. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je hier >>

    Pacco Piccolo 1 arm vrijMet de Pacco Piccolo kun je ook 1 arm vrij laten.

  • Hanneke

    Hoi Sylvie,

    Interessante blogs schrijf je. Ik heb een paar vragen over het inbakeren. Ik hoop dat ik deze via deze weg kan stellen. Alvast bedankt voor je antwoord.

    Ons zoontje werd met 13 weken erg onrustig met zijn handjes en komt daardoor niet in slaap. Hij is verder een heel tevreden kereltje en de rust en regelmaat zat er verder prima in (alleen het slapen ’s nachts nog niet..).

    Ik ben hem gaan inbakeren met 14 weken en dat ging super. Maar na een week zag ik dat hij in de box op zijn zij begon te rollen en het liefst naar zijn buik wil, maar dat lukt hem nog niet. Het CB adviseert acuut te stoppen met inbakeren.

    Dit heb 2 slaapjes volgehouden in een slaapzak met strak opgemaakt bedje, maar hij wordt maar niet rustig en bovendien is hij ook zo weer wakker. Bovendien krabt hij zichzelf in zijn gezicht tot bloedens toe. Ik heb het idee dat dat puur van vermoeidheid komt dan.

    In de eerste 13 weken wilde ik hem nog wel eens op zijn zij leggen om rustig te worden als dat niet gelijk lukte. Dat vond hij fijn, vandaar dat ik nu een zijslaper gekocht heb, en hem nu 1 slaapje in de zijslaper laat doen en de rest van de dag nog in de pacco. Dat wilde ik langzaam zo verder afbouwen.

    – klopt het dat het inbakeren zo te weinig effect heeft gehad, omdat hij er maar anderhalve week plezier van heeft gehad?

    – is dit een goede manier van afbouwen of is het wijzer om de zijslaper achterwege te laten?

    – is het beter om af te bouwen door 1 handje niet in te bakeren? Kan dat ook in de gewone pacco piccolo?

    Ik hoor het graag.

    Bedankt.

    Groet
    Hanneke