Kraampakket goedkoop low budget

Kraampakket: inhoud, prijsvergelijk & handige tips!

In dit blog worden de volgende vragen beantwoord:
Wat zit er in een kraampakket?
Inhoud en prijs verschillen
Waar heb je een kraampakket voor nodig?
Doneer ongebruikte kraammaterialen aan Stichting Baby Hope

In een kraampakket zitten artikelen die je nodig hebt voor, tijdens en na de geboorte van je kind. Verwar een kraampakket niet met gratis pakketten (zoals de blije doos) die je her en der kunt aanvragen.

Wat zit er in een kraampakket?

Niet alles is even noodzakelijk voor iedereen en in alle situaties (afhankelijk van waar je gaat bevallen en hoe lang je in het ziekenhuis verblijft). Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je zo’n pakket meestal van je ziektekostenverzekeraar. Zo niet, dan kun je zelf een compleet pakket of losse artikelen kopen. Wil je in het ziekenhuis bevallen, dan heb je geen kraammatras, navelklemmetje en 10 x 10 gaasjes nodig maar in grote lijnen zijn er qua spullen geen grote verschillen tussen de aanbevolen artikelen voor thuis en in het ziekenhuis. Toch kun je besparen door te kijken wat wel / niet noodzakelijk is.

Wat kost een kraampakket?

Tussen inhoud en prijzen van kraampakketten zitten behoorlijke verschillen.
Ik vergeleek er 4: Natalis, Prenatal, Heltiq en Heka. In de eerste kolom zie je wat de diverse artikelen los kosten en de tweede kolom is wat je minimaal in huis moet hebben, dit is de goedkoopste optie als je het zelf bij drogist of apotheek koopt.

Het kraampakket van Prenatal is in werkelijkheid een uitgeklede versie van het Heltiq pakket in een Prenatal verpakking; de duurste optie.

Wil je meer dan het hoogst noodzakelijke, klik dan hier voor een directe link (deze link vond ik op diverse verzekeringswebsites, sttt… niet verder vertellen) naar een compleet pakket voor weinig geld! € 21,71 incl. verzending voor een basispakket van Natalis plús 2 stretchbroekjes en een doosje gaasjes 10×10 cm.

Een ander pakket van Natalis met een goede prijs-kwaliteit verhouding is Natalis Kraampakket Uitgebreid. Een plastic speelgoedbox in plaats van een kartonnen doos met daarin alle artikelen die ook in het basis pakket zitten, plús een flacon hygiënische handgel, een flacon zeep, veel verbanden, een digitale koortsthermometer en handschoenen voor € 30,- inclusief verzenden. Dus: veel meer dan Prenatal voor hetzelfde geld aanbiedt.

Kraampakketten vergelijken

Prijs Nodig Natalis Basis Prenatal kraampakket Heltiq Bol.com Heka leef.nl
Matrasbeschermer 0,89 0,89 x x x x
Kraammatras(sen) 1,29
p.st.
1,29 1x 2x 2x 1x
± 5 onderleggers 4,45
per 5
4,45 x x x x
Navelstrengklem
(steriel)
0,95 0,95 x x x x
Flesje Alcohol 70% 1,49 1,49 x x x x
Hygiënische handgel 2,19
Pak inlegverband
(15 st.)
2,39 x
Kraamverband,
1 of 2 pakken
(12 st. per pak)
2,19
p.pak
2,19 x x x x
Maandverband
(20 st.)
1,79 x x
Stretchbroekjes
(2 st.)
1,58 x
Zoogkompressen
(30 st.)
2,82 x
Gaasjes 10x10cm
(1 doosje à 5 st.)
1,19
Gaasjes 5×8,5 cm
(2 x 16 st.)
3,58
(32)
1,79
(16)
x x x x
Verbandwatten 1,49 x x x x
Rolletje hechtpleister 1,49 x x x
Pakket (zie x) 13,05 23,45 25,00 29,95 30,69
Verzendkosten 4,95 4,95 0 1,95
Totaal 13,05 28,40
29,95 29,95 32,64
21,71

Waar heb je een kraampakket voor nodig?

Matrasbeschermer

Met dit zeil kun je je matras beschermen voor het geval de bevalling begint met het breken van de vliezen. Om te voorkomen dat het broeierig aanvoelt of gaat schuiven kun je dit zeil het beste combineren met 1 of 2 badlakens. Je zult echter de eerste niet zijn die het niet gebruikt en/of overgaat tot de aanschaf van een waterdichte molton.

Kraammatras

Wordt alleen gebruikt als je thuis bevalt. Extra absorberende onderlegger om het vruchtwater op te vangen.

Onderleggers

Deze celstof matjes worden voor diverse doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het opvangen van vruchtwater of bloed, of kort na de geboorte als je nog veel vloeit of als de verloskundige je onderzoekt.

Navelklem

Na de geboorte van je baby wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Het overgebleven stukje navelstreng met navelklem droogt in en valt na enige tijd vanzelf af.

Alcohol

Met alcohol kan de verloskundige je huid desinfecteren (bijv. voor een verdoving),  baby’s naveltje schoonmaken en de thermometer desinfecteren.

Hygiënische handgel

Was je handen met vloeibare zeep en daarna goed afdrogen met een schone doek. Handgel is een alternatief om handen te ontsmetten die niet zichtbaar of voelbaar vervuild zijn. Of als je geen water, zeep en handdoek in de buurt hebt. Handig, maar niet perse nodig.

Inlegverband

Om – indien nodig – vruchtwater op te vangen, wordt niet door iedereen gebruikt.

Kraamverband

Giga maandverband, maar je zult ze nodig hebben in de eerste week na de bevalling. De baarmoeder zal beetje bij beetje weer samentrekken en zodra het vloeien minder wordt, ga je over op normaal maanverband.

Stretchbroekjes (netbroekjes)

Stretchbroekjes, elastisch en stevig en houden kraamverband op zijn plaatsOm inlegverband en kraamverband op z’n plek te houden heb je royale en stevige broekjes nodig. Die heeft niet elke vrouw in haar kast liggen. Nu is ook niet elke vrouw blij met stretchbroekjes uit het kraampakket. Ze zijn elastisch, maar zitten niet bij iedereen even prettig.

Zoogcompressen

Sommige zwangeren hebben lekkende borsten en ook na de geboorte van je kindje zal je zoogcompressen nodig hebben. Wil je geen borstvoeding geven kun je ook tijdelijk een paar maandverbandjes doormidden knippen. Hoelang je borsten (tussendoor) lekken is bij elke moeder verschillend. Er zijn wegwerp, onzichtbare en katoenen. Wat je fijn vindt om te gebruiken op langere termijn, zal persoonlijke voorkeur zijn.

Gaasjes

Moet je worden gehecht, dan zal de verloskundige 10 x 10 gaasjes gebruiken om de knip of het scheurtje te reinigen. De kleinere gaasjes worden gebruikt voor het reinigen van de navelstomp.

Verbandwatten

Zigzagwatten of verbandwatten worden gebruikt om de thermometer(s) te desinfecteren. Heb je andere watten of wattenschijfjes in huis, dan volstaan deze ook.

Rolletje pleister

Sommige verloskundigen adviseren om bij borstvoeding de eerste dagen katoenen luiers te gebruiken, deze kun je vastmaken met luiertape. En de kraamverzorgende gebuikt tape om luiertruitjes mee vast te maken.

Doneer ongebruikte artikelen aan Stichting Baby Hope

Stichting Baby HopeStichting Baby Hope zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Meer hygiëne tijdens bevallingen betekent betere overlevingskansen voor moeders en baby’s.

Deze stichting is in 2003 opgericht door een moeder die haar ongebruikte kraampakket niet wilde weggooien. Baby Hope is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van 320 inzamelingspunten door heel Nederland. Daarmee ondersteunt de stichting maar liefst 15 kraamprojecten in 12 landen!

 

Lees meer

Babyuitzetlijst deel 1: Welke voedingshulpmiddelen voor je baby?
Babyuitzetlijst deel 2: Welke kleding kopen voor je baby?
Babyuitzetlijst deel 3: Welk bed en matras voor je baby?
Babyuitzetlijst deel 4: Baby in bad & verschonen
Babyuitzetlijst deel 5: Baby veilig vervoeren & dragen

Complete babyuitzetlijst – handige checklist

 

Sylvie Zuidam (1970) deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Zij werd in 1994 voor het eerst moeder en kreeg uiteindelijk vijf kinderen. Sylvie ontdekte inbakeren in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! De baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby.

3 reacties

  • Wendy

    Wat een goed artikel, ik kreeg mijn pakket van de zorgverzekeraar en doordat ik in het ziekenhuis bevallen ben hield ik een hoop over. Natuurlijk is dat naar stichting Baby Hope gegaan. Mocht ik bij de volgende bevalling geen pakket krijgen, dan koop ik alles gewoon los dat scheelt echt een hoop.