Onrustige baby rust regelmaat

Krampjes zijn zielig, voor iedereen

Baby’s en krampjes… wat kun je je wanhopig of moedeloos voelen als je baby veel huilt. Als je je baby hoort en ziet – borrelend buikje, trappelende beentjes – dan moet hij wel erge pijn hebben.

Algemeen wordt aangenomen dat het heftige huilen veroorzaakt wordt door gasvorming in baby’s darmpjes. Maar is deze aanname wel terecht? Waarom hebben auto rijden en stofzuigen dan een kalmerend effect? Dit werkt immers niet via maag en darmen. Waarom krijgen prematuur geboren baby’s er later last van dan baby’s die op tijd geboren zijn? Prematuren zijn toch nóg onrijper?

Er komt steeds meer draagvlak voor het idee dat het huilen in de eerste maanden te maken heeft met een sterke rijpingsfunctie en hoort bij de vroege ontwikkeling in een mensenleven. Vandaar dat wel eens wordt gesproken over het vierde trimester. Eigenlijk zouden baby’s pas na 12 maanden geboren moeten worden, dan zijn ze helemaal ‘af’, maar die doorrijping doen ze in werkelijkheid buiten de baarmoeder, inclusief het onbedaarlijke huilen wat daarbij kan horen.

Ik denk dat vooral dat ‘ontroostbare’ het huilen zo heftig maakt.
Heftig voor je baby omdat hij duidelijk last van ‘iets’ heeft en óók nog eens oververmoeid raakt. Heel zielig.
En heftig voor jou als ouder, omdat wat je ook doet, niets lijkt te helpen. De eerste ouder die daar nooit wanhopig van is geworden, moet ik nog tegenkomen.

Oververmoeid

Slaapgebrek verergert je beleving nog eens. Slaapgebrek kan letterlijk! gek maken, je kunt zelfs boos worden op je baby ‘wees nou eens stil’ SHHHTT! Vervolgens voel je je daar weer rot over; huilen veroorzaakt een achtbaan van emoties.

Verstandelijk weet je wel dat je baby niet expres huilt en dat hij dat niet doet om jou het leven zuur te maken.
Blijf.
Dat.
Denken.
Je baby huilt, hij heeft je nodig, je troost en je geduld.

Krampjes, onrijpheid, whatever, het is zielig voor je kindje en je zult ongetwijfeld allerlei wondermiddeltjes en behandelingen getipt krijgen vanuit je omgeving. Maar… wees kritisch, ga niet zomaar van alles en in snel tempo proberen. Als het gewenste effect uitblijft, wordt je alleen maar wanhopiger. Er is ook kans dat je iets probeert wat het huilen verergert.

Voeding

Een baby die weinig slaapt zal het op een gegeven moment uitschreeuwen omdat hij dóór- en dóórmoe is, niet (alleen maar) vanwege krampjes. Denk niet alleen aan darmpjes en voeding, maar ook aan slaap.
Heeft je baby werkelijk honger? Teveel en te grote (fles)voedingen kunnen ook krampjes (oprekking van baby’s maagje) veroorzaken. Wisselen van voeding, hoe verleidelijk ook, is meestal – echt meestal! – geen oplossing. Overgang van borstvoeding naar kunstvoeding gaat niet zelden met obstipatie gepaard. Je wilt een oplossing, dat is begrijpelijk, doe juist daarom niet zomaar wat. Vraag deskundige hulp van een specialist. Bij borstvoeding vraagt bijvoorbeeld overproductie weer om serieuze aandacht.

Hulp vragen is geen teken van zwakte of hulpeloosheid, maar een teken van zelfredzaamheid!

Wat kun je doen als je baby veel huilt?

Probeer in elk geval rustig te blijven, ga om en om slapen en ga slapen wanneer het kan. Vraag hulp voor huishoudelijk werk. Hoe uitgeruster je zelf bent, hoe rustiger je uitstraling naar je baby. Ben je zelf ongerust, gestrest of (over)vermoeid, dan neemt je baby dat over. Een baby heeft nog geen ‘filter’ voor emoties, hij reageert intuïtief op wat hij voelt. Een rustige uitstraling is geen oplossing, maar een onrustige uitstraling verergert de situatie.

En verder:
1. Massage
2. Inbakeren
3. Dragen
4. Warmte

Buikje masseren

Babymassage kan helpen om de krampjes te verminderenMassage van baby’s buikje kan kalmerend werken. Start – met warme handen – aan de (voor jou) linkerzijde bij de heup en beweeg je hand tot net onder baby’s ribben en vandaar naar de andere heup. Altijd masseren in de richting van de klok omdat dit de richting is waarin de dikke darm werkt. Behalve dat babymassage helpt ter verlichting van krampjes, geeft het de interactie tussen jou en je baby en jullie hechting een positieve stimulans.

Inbakeren

Met inbakeren kun je baby's slaap verbeteren waardoor hij minder snel in een alarmtoestand raakt bij krampjesInbakerdoeken kunnen een doeltreffend hulpmiddel zijn om baby’s slaap te verbeteren. Een uitgeruste baby zal ook nog wel eens huilen, maar hij zal minder in een alarmtoestand schieten bij het minste of geringste krampje dat hij voelt.

Combineer inbakeren altijd met regelmaat.
Kijk naar de signalen van je baby, als je die goed interpreteert en je baby op het juiste moment naar bed brengt, dan doet inbakeren de rest.

Bekijk alle Pacco inbakerdoeken bij Bol.com

Dragen in draagdoek of ergonomische drager

Baby's die veel gedragen worden, huilen minderBaby’s die (uit gewoonte) veel gedragen worden, huilen minder. Hoewel het niet voor iedereen en in alle situaties haalbaar is om een baby veel te dragen, is dit voor veel ouders en kindjes toch een fijne oplossing. Denk er eens over na, past het bij je? Lijkt het je fijn om je baby veel te dragen? Ook voor langere tijd?

Doe niet ‘zomaar wat’ uit wanhoop. Als je baby oververmoeid en prikkelbaar is en veel huilt, helpt ‘een beetje’ ronddragen meestal maar eventjes om hem rustiger te krijgen. Soms werkt het zelfs averechts, zeker als je zelf ook oververmoeid bent.

Wil je je baby veel dragen, draag hem dan in een goede draagdoek of ergonomische drager, rechtop en met het gezichtje naar je toe. In een verticale houding kan je baby goed beter ademhalen, dan in een liggende houding. Ook is rechtop beter voor baby’s heupontwikkeling mits je je baby draagt in een verantwoorde drager.

Neem eens een kijkje op draagdoek.nl met diverse soorten draagdoeken zoals ByKay, Mei Tai, ringsling, aquacarrier, geweven en rekbare doeken en ook informatie over dragen. Wist je dat je een draagdoek ook kunt lenen?

Warme kruik

Kipkep baby warmtekussenEen warme kruik wordt vaak geadviseerd/geprobeerd om krampjes te verlichten. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar veel ouders willen toch wat doen voor hun kleintje als hij zo huilt. Gebruik een kruikje, warmtebuidel of warmtekussen volgens de gebruiksaanwijzing, maar leg geen warme kruik bij je baby in bed (warmtestuwing). Als je een warmtekussen veilig gebruikt, kan het geen kwaad om te proberen of het je kindje verlichting geeft.

Lees meer

Voedingsschema voor gezonde baby wordt afgeschaft

Baby darmkrampjes, feiten, fabels, informatie en tips

Borstvoedingsmanagement verhelpt reflux en krampjes

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

2 reacties

  • Sylvie

    Beste Marissa,
    In dit artikel lees je alle informatie over reflux: https://www.inbakeren.nl/blog/richtlijn-over-reflux-bij-babys/
    Het beste is om opnieuw de arts te raadplegen die jullie zoontje medicatie heeft voorgeschreven.
    Als je met een andere professional wilt overleggen, kun je Angelique of Rufna bellen of mailen. Zij zijn lactatiekundigen en kinderverpleegkundigen, weten veel van voeding, borstvoeding, flesvoeding, flessen, spenen, reflux, medicatie, contact: http://www.babyenborstvoeding.nl
    Sterkte met je mannetje. Groet, Sylvie

  • Marissa willemse

    Hallo

    Onze zoon nu 7 weken oud heeft reflux.
    We hebben medicatie, maar deze lijkt niet voldoende te helpen.
    Ondertussen slaapt onze zoon veel te
    Weinig en wij als ouders ook.
    Zag dat jullie daar ook adviezen voor hadden. Wij kunnen er wel een paar gebruiken:(