Tegenstrijdige informatie en adviezen, om gek van te worden

Tegenstrijdige informatie en adviezen: om gek! van te worden

Geïnspireerd door het blog ‘I learn by going where I have to go’ bedacht ik een Nederlandse versie.

Hoeveel boeken las jij over babyslaap, voeding en ontwikkeling? Hoeveel professionals, vrienden en familieleden heb je om hun ervaringen of raad gevraagd?

Ik gok dat je ongeveer dit las of hoorde:
Doe niet aan slaaptraining voordat je baby 4 maanden oud is, ook niet voor 6 maanden of een jaar. Maar als je te lang wacht, zal je baby nooit zonder jou in slaap kunnen vallen. Pubers willen echt niet meer in slaap worden gewiegd dus maak je geen zorgen over eventuele slechte gewoonten. Schommelen, rondlopen, inbakeren etc. leer je je baby allemaal aan en moet je ook weer afleren. Niet aan beginnen dus.

Je baby bij je in bed nemen is de beste manier om zelf voldoende nachtrust te krijgen. Samen slapen is levensgevaarlijk dus nooit, nooit doen.

Hou overdag de gordijnen open, zo leert je baby het verschil tussen dag en nacht. Maak de slaapkamer donker, minder prikkels helpen je baby in slaap vallen. Je baby kan overdag niet slapen als het stil is, huiselijke geluiden zijn voor hem vertrouwd. Geen radio en tv aan als je baby wakker is, rust in de slaapkamer anders kan je baby niet slapen.

Hou de kamer warm, maar niet te warm. Baker je baby strak in, maar niet te strak. Leg je baby op zijn rug te slapen, maar laat je baby niet alleen maar op zijn rug liggen anders raakt zijn ontwikkeling vertraagd. Geef je baby een fopspeen om het risico op wiegendood te verminderen. Wees terughoudend in het geven van een fopspeen omdat het borstvoedings- en slaapproblemen kan veroorzaken.

White noise (ruis) zal je baby helpen om in slaap te vallen. Baarmoedergeluiden helpen niet.

Laat je baby slapen in bed, nooit in een wipstoeltje, in de auto of andere stoeltjes. Als je je baby in een stoeltje laat slapen zal zijn hoofdje vervormen of afplatten. Als je baby moeilijk in zijn bed in slaap valt, laat hem slapen in de box of ga autoritjes maken, als hij maar slaapt.

Laat je baby niet te lang slapen, behalve als hij teveel geslapen heeft, dan moet je hem wakker maken. Maak een slapende baby nooit wakker. Elk probleem kan worden opgelost door je baby op tijd te slapen te leggen, ook als hij te vroeg wakker wordt. Als je baby te vroeg wakker wordt, leg hem later op bed of sla een slaapje over. Laat je baby niet slapen na 5 uur ’s middags. Een uitgeruste baby slaapt het beste dus laat je kindje zoveel mogelijk slapen. Hou je baby overdag wakker, dan slaapt hij ’s nachts beter. Leg je baby wakker, maar slaperig in bed. Maak je baby niet wakker als hij aan de borst in slaap valt.

Een kruik op een aerosleepmatras is veilig, want het water loopt naar beneden. Een kruik op een aerosleepmatras is gevaarlijk, want bij lekken kan het water niet weg. Je baby kan verbranden of verdrinken.

Breng je baby op een vaste tijd naar bed. Kijk niet op de klok, maar hou een vaste regelmaat aan. Leer je baby flexibel te zijn, anders kom je zelf nergens meer. Volg je baby.

Als je je baby laat huilen zal hij denken dat hij in de steek gelaten en door een leeuw opgegeten wordt. Laten huilen veroorzaakt hersenschade. Slaaptekort zal gedrags- en psychische problemen veroorzaken dus zorg koste wat het kost dat je baby voldoende slaap krijgt. Gewoon even doorzetten, dat is het meest effectief.

Verkapte laten-huilen-methodes leiden onherroepelijk tot hechtingsproblemen. Je baby bij jou in bed slapen en milde vormen van slaaptraining zullen ertoe leiden dat je baby afhankelijk van je wordt.

Je baby ‘aftanken’ voor het slapen voorkomt dat hij ’s nachts wakker wordt. Als je baby ’s nachts wakker wordt, kan het niet van de honger zijn. ’s Nachts niet te snel reageren, anders raakt je baby daaraan gewend. Baby’s kunnen niet manipuleren. Baby’s ouder dan zes maanden kunnen manipuleren. Slaap als je baby slaapt. Maak je geen zorgen. Stress zorgt voor stress bij je baby en een gestreste baby zal niet slapen.

Er is vast nog meer.
Vul jij aan?

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

3 reacties

  • Mariska

    Nog 2:
    – zorg voor een vast slaapritueel met badje, pyama, fles, muziekje, boekje, kus enz maar elke dag in bad is niet goed voor z’n huid en de een fles voor t slapen gaan moet er zo snel mogelijk af want is slecht voor gebit
    – voeden op verzoek maar snachts mag je op een gegeven moment niet meer geven want dat is ie echt niet nodig en dan went ie er aan…

  • Arianne Bronsvoort

    Mooie opsomming van tegenstrijdigheden Sylvie. Ik lees regelmatig stukken van Professionals die elkaar met allerlei onderzoeken ‘om de oren slaan’. Vele oordelen over en weer komen voorbij. Pijnlijk en verdrietig. Vind je weg maar eens als pasgeboren ouders. Inderdaad luisteren naar je intuïtie is het enige wat je dan kunt doen. Luisteren en voelen naar dat wat bij jou past. Wat klinkt voor jou logisch. Wat voelt voor jou goed. Waar voel jij je goed bij. Vertrouwen op jezelf. Ik kan vele professionals volgen in ‘hun betoog’. Alleen, vaak lees ik dat de professional en ‘hun waarheid’ centraal staat. En niet de ouder. Terwijl dat laatste toch zou moeten..? . Ik hoop en probeer dat in ieder geval wel te doen in mijn praktijk. Open staan en niet te oordelen. Maar of dat altijd lukt? Ik doe mijn best.

  • Marleen

    Onvoorstelbaar! Maar zo waar, ik herken alles:). Volg je intuïtie is denk ik het enige wat je moet onthouden. Maar ook dat is soms lastig.