Kraamtijd tips rust regelmaat

Tips voor na de kraamtijd, hoe en wanneer rust en regelmaat?

Hoe begin je met rust en regelmaat? Mijn tips:

  • Neem babystapjes.
  • Leer jóuw baby begrijpen in plaats van de baby waar je de afgelopen negen maanden van hebt gedroomd.
  • Kijk vooral naar wat je ziet vóórdat je baby gaat huilen.
  • Jonge baby’s nemen de emoties van de ouders over. Wil je je baby troosten, zorg dan dat je jezelf rustig genoeg voelt.
  • Investeer in rust en regelmaat. Als je een goede basis legt, heb je na 2 à 3 maanden een (nieuwe) gezinsbalans te pakken.

Hoe lang kan een baby wakker zijn? *

0 – 2 weken –> 30 tot 45 min.
2 – 6 weken –> 45 tot 60 min.
7 – 12 weken –> 60 tot 75 min.
3 – 5 maanden –> 1,5 uur

* Wakkere tijd per keer, inclusief voeden en verschonen, waarna je baby weer toe is aan slapen.

Hoeveel slaapt een baby?

Baby’s slapen in ‘rondjes’ van 45-50 min. daarvan is de helft lichte en de helft diepe slaap. Na minimaal twee van deze slaaprondjes (ong. 1,5 uur) is een baby voldoende uitgerust om effectief te kunnen drinken. Laat jonge baby’s nog niet langer slapen dan drie slaaprondjes (2 à 2,5 uur).

Drinken

Voed je baby direct na het wakker worden, wacht niet tot hij huilt van de hongerVoed je baby direct als hij wakker wordt, wacht niet tot hij gaat huilen. Verschonen doe je het beste na de voeding (of halverwege). Bij borstvoeding is goed aanleggen het halve werk en laat je baby effectief drinken. Observeer hem als hij drinkt en hou je baby ‘bij de les’. Laat de voeding ongeveer 20, max. 30 min. duren, langer heeft geen zin, dat houdt een jonge baby niet vol.

Flesvoeding op verzoek

Voed een baby altijd op verzoek, ook als hij met de fles gevoed wordt. Na het opbouwschema in de kraamtijd blijf je regelmatig voeden met kleine porties. Geef je baby niet meer dan hij vraagt, laat hem geen restjes opdrinken.

Kijk na 24 uur hoeveel je baby gedronken heeft als je hem zijn gang laat gaan (bij juiste drinktempo) en of 150 ml per kg lichaamsgewicht per etmaal ongeveer klopt. Dit samen met het bijhouden van zijn groeicurve laat zien of je baby zichzelf goed reguleert.

Huilen

In de periode na de geboorte huilt een baby gemiddeld 1 – 1,5 uur per dag. Rond de 6e week bereikt het huilen een piek van 2 – 2,5 uur, daarna huilt een baby gemiddeld 1,5 uur/dag.

Onrustpiek: als je baby voorheen niet huilde dan doet ie dat bij 6 weken meestal wel, als je baby al een aantal uren huilde op een dag, dan doet ie dat bij 6 weken nog méér. Als je goed op baby’s lichaamstaal let en zijn tempo aanhoudt, is het vinden van rust en balans meestal een kwestie van tijd.

Signalen dat er meer aan de hand kan zijn met je baby

• Constant kreunen of zwak huilen
• Doordringend huilen met hoge stem
• Hele dag huilen, niet alleen ’s avonds
• Huilen tijdens het drinken
• Huilen dat pas na 4 tot 6 weken begint
• Spugen, groen, geel, bloederig, meer dan 5x per dag of projectiel braken
• Verandering van ontlasting, verstopping of diarree vooral bij bloed of slijm
• Slechte gewichtstoename, minder dan 15 gram per dag of afvallen

Neem bij deze symptomen contact op met je huisarts.

Deken en/of doek

Met een Pacco laken kun je het bed van je baby kort en stevig opmakenHoe beter je baby slaapt, hoe minder hij huilt. Volwassenen worden immers ook alert, gespannen of emotioneler als ze slecht slapen (vicieuze cirkel).

Het verbeteren van de slaap verbeteren begint bij het leren herkennen van signalen en vervolgens je baby te helpen met een stevige omhulling. Dit kan door voldoende hoog toedekken en stevig onderstoppen, door inbakeren of door dragen in een draagdoek. Kies wat bij jou en jouw kindje past. Afwisselen kan ook.

Baby's die veel gedragen worden, huilen minder

Inbakeren helpt je baby slapen
Pacco inbakerdoeken zijn verkrijgbaar bij Bol.com

Wanneer (meer) aandacht voor Regelmaat Voorspelbaarheid Prikkelreductie?

(rust en regelmaat)

Bij: overmatig huilen en onrust, overactief gedrag, continue jengelen of onverklaarbare darmkrampjes.
Deze signalen zijn meestal een gevolg van oververmoeidheid ontstaan door: onregelmatig slapen en drinken, hazenslaapjes, maaiende armpjes of niet alleen in slaap kunnen vallen.

Vooraf uitsluiten:
Honger bij borstgevoede kinderen, let op groei, plasluiers en alertheid.
Lichamelijke stoornis, bij 3% van de overmatig huilende baby’s wordt een oorzaak gevonden.

Regelmaat

Rust en regelmaat in en na de kraamtijd
Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Geen regelmaat op de klok.
De klok kun je wel als hulpmiddel/check gebruiken.

Regelmaat is een vaste volgorde van gebeurtenissen: Slapen > Voeden > Samenzijn, op schoot > Alleen zijn, kleed of box > Bij vermoeidheidssignalen naar bed.

Herhaling geeft herkenning waarmee je baby vertrouwd raakt, het geeft hem een gevoel van veiligheid en tijd voor jezelf en andere kinderen. Vanaf 2 weken kun je gaan oefenen met deze regelmaat (nog zonder ‘alleen spelen’). Vanaf 6 weken komt je baby toe aan de box. Tot ongeveer 6 maanden volgt je baby deze cirkel.

Voorspelbaarheid

Een baby die weet wat er gaat gebeuren, kan ontspannen en hoeft niet steeds alert te zijn. Kies eenduidigheid in plaats: vaste slaapplaats, vaste plaats om te voeden, te verschonen en te spelen. Voeden zoveel mogelijk door dezelfde persoon, ook bij flesvoeding. Hanteer een vast, kort en rustig bedritueeltje.

Prikkelreductie

Vermijd een teveel aan prikkels door:

  • Radio en televisie
  • Gebruik van wipstoel of maxi cosi buiten de voedingsmomenten
  • Voortdurend vermaak van je baby
  • Mechanisch aangedreven speelgoed
  • Babygym voor een baby jonger dan 3 maanden
  • Slapen in de box
  • Veel bezoek, uitstapjes of onverwachte gebeurtenissen
  • Prikkelbare baby’s houden niet van veel knuffelen en aanraken en ook niet meerdere prikkels tegelijk, bijvoorbeeld praten en strelen tijdens het drinken.

Slaapsignalen

Gezicht in je borst begraven is een baby slaapsignaal

  • staren (‘glazige’ blik)
  • grimas op zijn gezicht
  • maakt geluidjes als een krakende deur
  • wegkijken
  • druk bewegende armen, schoppende benen
  • gezicht in je borst ‘begraven’
  • overstrekken
  • gebalde vuistjes
  • jengelen en huilen (laat signaal)

Slaap- en hongersignalen kunnen op elkaar lijken

Slaap- en hongersignalen kunnen op elkaar lijkenJonge baby’s hebben nog geen controle over hun lijfje. Hun bewegingen worden gedreven door automatische reflexen. Daarom kan het moeilijk zijn om te zien wanneer je baby nu precies moe is. Het duurt even voordat je de signalen herkent en ze niet meer verwart met krampjes of hongersignalen.

  • Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals ‘zoeken’ of sabbelen op zijn handjes. Twijfel niet en leg je baby gerust te slapen.
  • Een baby kan van moeheid gaan schoppen met zijn beentjes. Omdat dit ongeveer een half uur na de voeding is, zou je ook kunnen denken aan krampjes.
  • Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes, heeft geen krampjes, maar honger.
  • Een baby die net wakker wordt en gaapt, is uitgerust en hongerig.

Bedritueeltje

Zie je signalen van vermoeidheid bij je baby? Leg hem dan in alle rust (kort bedritueeltje) wakker in zijn bedje en stop hem stevig onder. Maak het bed laag/kort op, voetjes bij het voeteneinde, laken en deken overdwars zodat deze tot onder het matras gestopt kunnen worden en dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin.

 

Lees meer

Hoe zie je aan je baby dat hij moe is of honger heeft?

Verzameling lichaamstaalfilmpjes op Pinterest

Is inbakeren een kwestie van doorzetten?

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

53 reacties

  • Linda

    Beste Sylvia,

    Sinds een aantal dagen probeer ik het ritme van Regelmaat en inbakeren toe te passen bij mijn zoontje. Hij is 8 weken te vroeg geboren en is nu 14 weken, vanaf de uitrekeningsdatum dus 6 weken. De eerste dagen gingen erg goed, hij sliep iedere keer een aantal uur achter elkaar en dronk daarna goed zijn flessen leeg.

    Nu op de 4e dag slaapt hij echter niet langer dan een uurtje. Hij ligt na het wakker in bed leggen, ná de vermoeidheidsignalen, nog lang wakker en wanneer hij in slaap valt, wordt hij na max een uurtje alweer wakker. Ik wacht wat gepruttel af, maar hij eindigt iedere keer in brullen en zelfs met traantjes :-( Dan moet ik hem eigenlijk uit bed halen en weer voeden. Ik geef afgekolfde borstvoeding. Ik gaf voorheen 6 x +/- 130 ml elke 4 uur. Is het nu de bedoeling dat ik hem elke 2 uur blijf voeden? Hij drinkt nu ook een stuk minder, omdat de periode tussen de voedingen natuurlijk een stuk korter is. Ik neem aan dat dit zo niet de bedoeling is. Wat kan ik nu het beste doen? Het lijkt er namelijk op dat hij na het hazenslaapje wel echt weer honger heeft. Kan het zijn dat hij zo onrustig slaapt omdat hij nu teveel voeding binnenkrijgt?

    Daarnaast probeer ik hem voor de eerste vermoeidheidssignalen even alleen in de box te leggen. Daar begint hij direct te huilen, zónder enige vermoeidheidsignalen. Moet ik hem dan direct in bed leggen of alsnog oppakken en knuffelen tot ik zie dat hij moe wordt?

    Ik hoop dat je mij misschien verder kan helpen.

    Alvast bedankt en groet, Linda

  • Sylvie

    Beste Denise, als je baby snel gaat huilen, dan is mijn advies om hem na het wakker worden eerst te voeden en daarna pas verschonen. Als je baby een poosje huilt voordat hij gaat drinken, zal hij door te huilen ook lucht happen en dat gaat later ook maar weer dwars zitten. Rustig drinken is ook beter dan gulzig drinken. Bespreek op cb ook zijn drinktempo, beste is dat hij 15-20 min. over een fles doet. Dat je daarna nog even met hem knuffelt en hem weer naar bed brengt is prima, want een pasgeboren baby heeft nog geen energie om lang wakker te zijn.

    Ik zal zo een blog noemen met tips. In dat blog zie je ook een filmpje van een kindje van 3 weken. Kijk wat deze baby doet voordat ze gaat huilen. Het is niet bij alle baby’s en op alle moment even makkelijk te zien, maar als je deze signaaltjes leert kennen, dan weet je ook wanneer je baby een ‘dip’ heeft en gemakkelijk in slaap zal vallen. Vergelijk met jezelf, als je een ‘dip’ voelt en je gaat even liggen, dan val je gemakkelijker in slaap dan wanneer je gestrest of wanneer je TE moe/hyper bent.

    Breng je baby naar bed volgens een heel kort ritueeltje. Niet te lang, want dan is hij weer over zijn vermoeidheid heen en zal hij gaan huilen. In een veilig opgemaakt bed mag je je baby toedekken tot over zijn schouders, staat ook in het blog. Strak en voldoende hoog toedekken voelt voor een baby een beetje hetzelfde als inbakeren en als de baarmoeder: veilig en warm en geen last van een onrustig bewegend lijfje.

    Wat je verder nog voor je kindje kunt doen is zorgen voor weinig prikkels. Geen tv/radio aan, beperk kraamvisite of alleen visite die ook behulpzaam en lief is voor jou. Hou de slaapkamer ook rustig, geen mobile boven zijn bed, gordijnen dicht, rustige bewegingen maken als je hem naar bed brengt, zachtjes praten enz. En steeds hetzelfde ritueel. Door herhalen en herhalen leren baby’s wat er gaat gebeuren. Lukt het slapen niet, dan kun je bij hem blijven totdat hij in slaap valt of je pakt hem op en houd hem bij je, die keuze is aan jou, maar hou zijn leventje zo rustig mogelijk.

    Probeer – ook al is het moeilijk – om zelf rustig en geduldig te blijven. Als je zelf moe bent, gestrest, dan straal je dat uit, je kindje voelt dat, reageert daar weer op en voordat je het weet zit je samen in een vicieuze cirkel. Lees het blog een paar keer en kijk wat je er van kan gebruiken. Misschien is niet alles in 1x op te lossen, maar als jij maar manieren vindt waarmee je even weer vooruit kan, soms is het namelijk ook een kwestie van tijd dat het steeds beter gaat. En nogmaals: schrijf al je vragen op en vraag de jeugdverpleegkundige zeker hoe je haar kunt bellen of mailen als je tussendoor vragen hebt!

    Blog met diverse tips bij huilen >>
    Groet, Sylvie

  • Denise

    Beste Sylvie,

    hartelijk dank voor je snelle reactie!
    Ik zal even al je vragen beantwoorden..
    onze baby is rand prematuur geboren, hij was 4 weken te vroeg.

    Hij krijgt op het moment fles voeding, de productie is bij mij na twee weken gestopt. dus hij heeft 14 dagen lang bv gehad. De voeding kreeg hij in het begin 8 x per dag en op dit moment 7 x per dag. op het moment krijgt hij 80 tot 100 CC.

    Ik herken het als hij honger heeft zodra hij wakker wordt. vaak huilt hij dan heel hard en wil hij ook direct de fles. Is het beter eerst hem te verschonen en hem dan een flesje voeding te geven of juist andersom? Zodra hij zijn flesje leeg heeft knuffel ik nog lekker met hem 10 a 20 min maar zodra ik hem dan in zijn bedje leg begint het gehuil.. en dat gaat dan 3 uur lang door tot aan de volgende voeding. Op deze manier heeft hij ongeveer 6 uurtjes slaap per dag, dit is natuurlijk te weinig voor een 4 weken oude baby. Ik maak mij daar om ook echt zorgen. Hoe kan het dat hij na bijna elke fles zo lang door huilt.

    Ik heb aanstaande dinsdag mijn eerste afspraak bij het CB er is wel al iemand bij ons thuis geweest.

    Het geboorte gewicht was 2840 gram, toen wij het ziekenhuis na twee weken verlieten was hij afgevallen tot 2700 gram. Hij heeft in het begin ook sonde voeding gehad omdat hij veel moeite had met drinken aan de borst. Op het moment weegt hij ruim 3 kilo, precies weet ik niet zou ik moeten wegen (dit gebeurd a.s. dinsdag)

    Alvast bedankt!

    Groetjes,

    Denise

  • Sylvie

    Beste Denise, naar dat je je zo wanhopig voelt. Voordat ik iets zinvols kan zeggen op je vraag zou ik graag willen weten wat het geboortegewicht was van je zoontje. Weet je hoeveel hij nu weegt? Heb je het idee dat hij goed groeit, poept en plast hij goed?

    Krijgt hij borst- of flesvoeding? Hoeveel/ hoe vaak?

    Kun je aan je baby zien wanneer hij moe begint te worden of aan hem zien als hij honger heeft? (soms is dit heel moeilijk te zien namelijk).

    Zodra je hebt geantwoord op deze vragen, kan ik je waarschijnlijk wel wat concrete tips geven. Groet, Sylvie

    p.s. ben je al een keer op het consultatiebureau geweest? Of is de jeugdverpleegkundige op huisbezoek geweest?

  • Denise

    Hoi Sylvie,

    Ik heb veel artikelen op je website gelezen. 4 weken geleden ben ik bevallen van een kerngezonde zoon. Na een tijdje in het ziekenhuis te hebben gelogeerd mochten wij eindelijk naar huis. Onze zoon sliep in eerste instantie bij ons op de slaapkamer maar na een aantal dagen heb ik hem toch in zijn eigen bedje gelegd. Tot mijn verbazing ging dit super goed…. maar na een week werd hij steeds onrustiger en sloeg hij zich zelf vaak wakker dus zijn wij begonnen met inbakeren. Dit werkte in eerste instantie goed. Maar nu slaapt onze baby nog maximaal 6 uurtjes per dag, de rest huilt hij en is hij constant wakker. Ik heb al van alles geprobeerd, zoals de schema’s veranderd. de voedingen aangepast (hoeveelheid). Eerst verschonen en dan drinken en knuffelen en weer andersom.. maar zodra hij in bedje ligt stopt hij niet meer met huilen.

    Op dit moment ben ik ten einde raad en wil niks liever dan dat mijn baby regelmaat krijgt en natuurlijk voldoende rust.

    We leggen onze 4 weken oude baby ook wel vaak in de box in de middaguren, ik weet uberhaupt niet of dit verstandig is… Misschien heeft u een aantal tips waar ik iets mee kan zodat ons kindje rust en regelmaat kan krijgen.

    Alvast bedankt.

    Groetjes, Denise

  • Sylvie

    Beste Tessa,
    Goede vraag, ik ben blij dat je ‘m stelt. Ik denk dat veel ouders zoekende zijn naar een antwoord. Wat je gerust kunt doen is je baby een gehele slaap bij je te houden. Zeker als het je eerste kindje is en er geen drukke, luidruchtige peuter in huis is ;-) Zorg ervoor dat je tijdens en na de voeding comfortabel zit met je kleintje. Wat te drinken en te lezen onder handbereik. Ik noem even een voorbeeld…

    En dragen of wandelen met een wandelwagen kan natuurlijk ook tijdens een slaapje. Of je baby op die manier in slaap wiegen. Bottom line is, dat er een goede basis is waarin je leeft in het tempo van je baby (laaannnngzaam) en niet meer prikkels dan je baby aankan. Je mag je eigen weg hierin zoeken, zolang je maar naar je baby blijft kijken waar zij het beste op gedijt. Een baby van 2 maanden kan van nature 5 kwartier wakker zijn en een baby van 3 maanden kan per keer ongeveer 1,5 uur wakker zijn. En naarmate je dochtertje ouder wordt en nog steeds goed kan slapen, zal je blij zijn dat je de basis hiervan nu al aan het leggen bent.
    Stel, je houdt je dochtertje nu altijd bij je (niets mis mee als je dat het beste vindt) en vanaf 3 maanden vind je dat ze in haar bed zou moeten kunnen slapen. Omdat je wat meer tijd wilt voor jezelf o.i.d. Dan kun je niet verwachten van je baby dat ze dit begrijpt. Ze zal protesteren, logisch. Daarom is het goed als je jezelf afvraagt wat jij wil voor je kindje, maar OOK! wat jij voor langere tijd kunt/wilt volhouden. Daarnaast heb je nog kindjes die het echt het beste doen als ze op een rustige plaats en op tijd! (als ze vermoeidheidssignalen laten zien) kunnen slapen. Dit zijn kindjes bij wie er weinig voor nodig is dat ze helemaal van slag zijn, bij wie het daarna veel moeite kost om weer rust te vinden. Dit is niet iets wat je een kind aanleert, volgens mij in het kindje zelf, kun je maar beter rekening mee houden, beste voor het hele gezin.

    Kortom: al jong een basis van rust en regelmaat is ook een goede investering voor later. Keertje van afwijken is geen probleem, probeer maar e.e.a. hoe het uitpakt. Voordeel van een ‘basis’ is ook dat je weet waar je weer naar terug kunt keren als er een ‘verstoring’ is geweest. Is dit voldoende antwoord op je vraag? Groet, Sylvie

  • Tessa

    Hoi Sylvie, wat een hoop goede informatie! Heb ook een vraag. Wij bakeren onze dochter van 4 weken in sinds 2 weken vooral omdat ze zichzelf wakker maakte met haar maaiende armen. Wij volgen de regelmaat ‘methode’ daarnaast. Dit gaat heel goed. Waar ik echter moeite mee heb is dat ik haar voor mijn gevoel zo weinig kan knuffelen. Ik vind het heerlijk als ze bij me slaapt bijvoorbeeld, maar dat is niet ok omdat ze dan niet in haar bedje in slaap valt. Met het bij me dragen in een draagdoek ben ik bang dat we haar daarmee uit haar ritme halen, maar dit lijkt me wel heel fijn. Is die zorg terecht? Je leest ook weer dat het heel goed is voor baby’s om veel dicht bij hun ouders te zijn, wat niet zo is als ze alleen in hun bed slapen. Alvast bedankt voor je reactie!

  • Sonja

    Dag Sylvie,

    Wat een ontzettend leuk artikel! Hoop dat je er inmiddels je brood mee kunt verdienen.

    Groetjes, Sonja

  • Sylvie

    Beste Liesbeth,
    Ik heb je informatie en vraag gelezen. Het kan best lastig zijn om korte slaapjes te verbeteren. Flesvoeding om de 2 uur is bij een baby van 4 maanden niet wenselijk, daarmee los je het probleem niet op. Behalve de algemene tips die je op dit weblog kunt vinden is het moeilijk (eigenlijk onmogelijk) om je verdere concrete tips voor jouw zoontje te geven. Ik vermoed dat hij door de onrustige eerste maanden geen kans heeft gekregen om echt goed te kunnen ontspannen.

    Ik denk dat je het beste contact kunt opnemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau, zij is je eerste aanspreekpunt om de huidige situatie weer eens door te spreken. Laat iemand die jullie al een beetje kent, met je meedenken. Als je contact met haar niet zo goed is, kun je ook een van de verpleegkundigen van Babyconsulenten Nederland consulteren. Check even – of vraag het na – in hoeverre hun zorg vergoed wordt.
    Groet, Sylvie

  • liesbeth

    Hallo,

    Mijn zoon in nu 4 maanden oud. Hij heeft een lastige periode achter de rug. Hij heeft heel veel last van krampen gehad. Via de kinderarts zin wel toen neopreen gaan proberen. Dat ging goed. Hij huilde niet meer en sliep ineens van fles tot fles .Na een poos zijn we gaan provoceren en dat ging ook goed. Geen krampen die terugkwamen. Alleen het slapen wordt langzaamaan weer steeds slechter. Ik ben al blij als hij overdag een uurtje achter elkaar slaapt. Ik Baker hem al heel lang in. Dus dat kan het ook niet zijn. Omdat hij zo snel wakker is vind ik het heel lastig om de vaste ritme vast te houden. Vaak moet ik toch rekken met eten geven omdat hij toch niet om de 2 uur kan eten. Ik moet nu al moeite doen om om de 3 uur uit te komen. Hij krijgt dan een fles van 150+5. Heb jij enig idee hoe ik mijn zoon kan helpen langer te laten slapen. Ik Let altijd al op zijn vermoeidheidssignalen. Als hij gaat gapen en rode wangen krijgt gaat hij er in. Vaak is dat tussen de anderhalf en 2 uur. Ik hoop dat je tips voor me hebt.

  • Sylvie

    Beste Jorien,
    Voor een professional is reflux nooit verborgen, lees eens dit artikel om te lezen wat ik daar mee bedoel. Als je baby ‘alleen’ moeite heeft met slapen en huilt, verder geen klachten, op de arm wel stil is, dan is het soms moeilijk om precies te achterhalen waarom je kindje onrustig is.

    Overweeg om te leren je baby te dragen in een draagdoek. Baby’s met reflux hebben in die houding vaak minder last. Kies wel voor goed materiaal en een goede draagtechniek. Door middel van een draagdoekconsult kun je e.e.a. goed aanleren.

  • Jorien

    Herkenbaar! Ook wij bakeren in vanaf week 2, maar onze zoon slaapt zo’n 45-60 min, gelukkig al iets langer dus. Naar bed gaan vindt hij maar niks, in de box kun je hem lang laten liggen zonder in slaap te vallen. in bed slapen kost vaak 5-20min krijsen, en wordt krijsend/ gillend wakker, maar echt wakker kun je het ook niet noemen. In bedje troosten kost half uur voordat het over is dan na 10 min toch weer wakker. Op de arm is het over en s nachts gaat redelijk vaak na in slaap vallen aan de borst. Volgens huisarts geen reflux maar toch nog eens terug want misschien verborgen?

  • Sylvie

    Beste Silvie,
    Klinkt heftig! Voor jullie allemaal.
    Heeft de kinderarts ook medicatie voorgeschreven? Welke?
    Welke hulp/steun heb je vanuit het consultatiebureau? Nog andere hulp/adviezen gehad?

    Reflux is echt rotprobleem, moet van meerdere kanten bekeken en aangepakt worden. Het liefst door iemand die verstand heeft van borstvoeding en reflux. Ik kan je aanraden om eens te bellen met Angelique of Rufna van Baby & Borstvoeding, zij zijn lactatiekundigen en kinderverpleegkundigen en hebben veel ervaring op het gebied van reflux. Beter nog is irl hulp, maar dat is natuurlijk afhankelijk van waar je woont.
    Sterkte!

  • silvie

    Beste Sylvie,

    ons dochtertje is 11 weken oud en kan niet slapen. Ze heeft de eerste 8 weken heel heel veel gehuild, gaf veel terug en had ook enorm last van krampen vermoed ik. We hebben haar vanaf de tweede week ingebakerd en steeds e vast regelmaat aangehouden.
    Helaas kon onze dochter nooit langer dan 15min slapen. Ze werd dan krijsend wakker, troosten en terugleggen voor weer 15 min slaap. Zo weken aan e stuk. We zijn uiteindelijk toch nr kinderarts gegaan en die zweert bij reflux. We hebben onze dochter twee weken lang in de draagzak gedragen om te kunnen bijlslapen en haar keel wat rust te geven. Het gaat intussen veel beter, ze huilt minder en heeft duidelijk minder pijn. Nu is enkel het slapen een gigantisch probleem, ze wil niet in haar bedje wil slapen. Wsch is er e foutieve associatie gebeurd want als ze nog mr haar bedje ziet schreeuwt ze het uit. Ze ligt in een verduisterde kamer, we bakeren haar in, zelf in slaap komen lukt niet. Ze kan niet, nooit rustig in haar bedje liggen en rondkijken, ook niet in de kinderwagen.. We laten haar wenen en gaan haar troosten maar hier komt geen einde aan tot we ze pakken en ze in onze armen in slaap valt. En dan slaapt ze hooguit e kwartier e begint het opnieuw. Ik ben ondertss bijna op. Onze oudste dochter lijdt ook enorm onder deze situatie, ik kan haar bijna geen aandacht mr geven. Heeft u tips wat wij kunnen doen. Ik ben deze slaapstrijd zo moe!!

    Ps ze eet goed, borstvoeding en groeit goed. Ik doe er alles aan om haar te laten slapen want weet hoe cruciaal dit voor e baby is maar verlies mezelf en mijn gezin hierbij bijna!

    Alvast enorm bedankt voor uw advies en hulp.

  • Sylvie

    Beste Saskia,
    Goed dat je je vraag stelt! Er is ongetwijfeld verbetering mogelijk, maar op basis van deze informatie is het moeilijk om concrete tips te geven.

    Hoe oud is je zoontje? Hoe groeit hij?

  • Saskia

    Hallo Sylvie,

    Ik ben al enige tijd mee aan het lezen. Ons zoontje is al vanaf de geboorte heel onrustig en sliep bijna nooit. Inmiddels is er vastgesteld dat hij een verborgen reflux heeft en spruw.

    Ik las eerder dat een voeding (ik geef borstvoeding) nooit langer dan 20 min mag duren. Mijn zoontje drinkt al vanaf de geboorte vaak een uur. Ik vind dit heel lang en vraag me af of er nog wel effect is. Ik voed met beide borsten dus ongeveer een halfuur per borst. Heb je tips hoe ik dit kan afbouwen naar een kortere tijdsduur?

  • Sylvie

    Beste Sophie,
    Zo te lezen krijgt je dochtertje inderdaad voldoende slaap. Je brengt haar naar bed als ze moe is, je beperkt de hoeveelheid prikkels (niet te druk, speelgoed, geluid, uitstapjes e.d.) en haar leventje verloopt voor haar voorspelbaar, dat is het belangrijkste.

    Een uitgeruste baby van 3 maanden kan van nature maximaal 1,5 uur wakker zijn. Als ze een kort slaapje heeft gedaan, zal ze eerder weer moe zijn. Ga niet over haar vermoeidheidsgrens. Hoe ontspannener ze naar bed gaat, kort ritueeltje, zelf een ‘neutrale’ en zelfverzekerde houding, in een kort opgemaakt bedje, haar hoog toedekken, tot haar kin en aan de zijkant stevig onderstoppen, meer kun je niet doen.

  • Sofie

    Hallo Sylvie,

    Ik heb hier een tijdje geleden gereageerd, en wilde even laten weten dat het hier intussen best goed gaat. Ik ben intussen een pak beter geworden in zien wanneer mijn dochter moe is, we hebben een routine gevonden voor het in bed leggen die meestal werkt (soms nog steeds moeilijker in de vooravond, maar we krijgen haar intussen wel steeds in bed) en de nachten gaan eigenlijk prima: tussen 20 en 21u gaat ze in bed, dan wek ik haar nog even voor een voeding om 24u en dan slaapt ze netjes verder tot ergens tussen 6 en 7 ’s ochtends, en vaak slaapt ze daarna nog eens verder tot een uur of 10.

    Het enige wat ik mij nu nog afvraag: de slaapjes overdag zijn haast altijd klokvast 45 – 50 minuten, 1 slaapcyclus dus. Nadien krijg ik haar niet meer in slaap, ze ligt dan in bed te jammeren, als ik de kamer binnen ga en ze ziet mij, verschijnt er een glimlach van oor tot oor op haar gezichtje en is ze echt wakker.

    Bij Kind&Gezin zeiden ze mij dat dat geen kwaad kan, dat de slaapjes overdag maar 45 minuten zijn (dat hebben we zo’n 3 tot 4 keer per dag, ik breng haar naar bed als ik zie dat ze moe is), gezien de nachten zo goed gaan, en dat ze per etmaal dus ruim voldoende rust heeft.

    Is dat effectief zo? En kan ik er iets aan doen om die slaapjes overdag te verlengen? Of komt dat met de tijd automatisch?

    Groetjes,

    Sofie

  • Sylvie

    Beste Maya,
    Voor je baby is het inderdaad wel fijn als hij wat afgeschermd wordt van prikkels zoals tv en grote zus.
    Eigenlijk komt een baby van vijf weken nog nauwelijks aan de box toe, misschien een paar minuutjes.
    Als hij wakker wordt mag je hem direct aanleggen. Fijn dat je baby goed groeit. Op basis van wat jij vertelt over het drinken kan ik geen tips geven. Misschien een lactatiekundige wel. Inderdaad afhankelijk van drinktechniek, toeschietreflex, melkstroom. Heb je wel eens hulp gehad van een lactatiekundige? Misschien wordt het kosteloos aangeboden door de thuiszorgorganisatie of vergoed door je verzekering. Het levert altijd wat op als je een lactatiekundige laat meekijken hoe je aanlegt en hoe je kindje drinkt. Sommige zaken horen bij de eerste weken en reguleren vanzelf, soms is het handig om te weten wat je kunt bijsturen.

    Het zou wel fijn zijn als hij minimaal twee slaaprondjes slaapt, dan raakt hij beter uitgerust, zal hij minder huilen (schiet hij minder snel in een ‘alarmtoestand’, schrikt hij minder snel, meer ontspannen, enz.)

    Je schrijft: hij is ‘al’ vijf weken oud. Weet je… vijf weken is ook nog maar pas, maar voor jullie… is dat ventje al niet meer weg te denken en lijkt het alsof hij er altijd al was :-)
    Een baby van vijf weken kan uit zichzelf plm. 45 min. wakker zijn. Hooguit een uur als hij heel erg uitgerust is. Die tijd is zo voorbij.
    Het is goed mogelijk dat je het nu goed doet, maar dat het een kwestie van tijd is. Een pasgeboren baby huilt gemiddeld een tot anderhalf uur per dag, rond de zes weken huilen alle baby’s meer, gemiddeld twee uur per dag. Gemiddeld. En na ongeveer drie maanden gemiddeld plm. een uur. Waarschijnlijk heeft dit met onrijpheid van darmen en zenuwstelsel te maken. En vergeet niet dat vraag-en-aanbod bij borstvoeding ook even duurt voordat dat in balans is.

    Om je baby te helpen beter te slapen kun je inbakeren overwegen. En verder is timing essentieel om goed in slaap te vallen.
    Vergelijk eens met jezelf. Je hebt gewerkt, komt thuis en gaat eten. Meestal voel je na verloop van tijd een ‘dip’. Als je dan gaat liggen, slaap je meteen. Je kunt ook iets doen om je moeheid te verdrijven. Ga je daarna liggen, kun je niet slapen, ook al ben je moe. Zo is het ook bij baby’s. Als ze over hun moeheid heen zijn, kunnen ze niet in slaap vallen. Als je baby overstuur is, heeft het dus geen zin om hem in te bakeren in de hoop dat de doeken het huilen zullen stoppen. Troost je baby, wacht een een ‘dip’ af en baker hem dan in.
    Maar nogmaals… het kan zijn dat je het nu goed doet, maar dat het een kwestie is van tijd en oefenen en herhalen.
    Bed veilig opmaken en baby stevig onderstoppen >>
    Druk op de schouders geeft je baby extra rust, geborgenheid en warmte.

  • Maya

    Hallo Sylvie,

    Ik ben na het lezen van deze informatie begonnen om te proberen om mijn waarschijnlijk oververmoeide zoontje van 5 weken oud rust en regelmaat te geven.
    Hiervoor deed ik het duidelijk verkeerd, want hij lag overdag meestal in de box, vaak met de tv aan en met zijn drukke zus van 2 jaar er omheen.
    Het probleem waar ik tegenaanloop is dat mijn zoontje binnen een minuut of 20 a 30 na wakker worden al tekenen van vermoeidheid laat zien (gapen, glazige oogjes, gebalde vuistjes en af en toe ook wat jengelen) maar als ik hem in bed leg valt hij totaal niet snel in slaap. De ene keer krijst hij tot ik hem eruit haal en de andere keer wordt hij rustig van de speen en het muziekje, maar begint hij na een tijd rustig liggen steeds weer opnieuw met krijsen (en stopt pas als ik hem tot rust breng), waardoor ik vaak terug ga om hem weer zijn speen te geven en tot rust te brengen en dan het muziekje weer aan doe. Uiteindelijk zijn we steeds minimaal een uur verder voordat hij in slaap valt en dan wordt hij ook vaak na pas een slaaprondje weer wakker en begint te krijsen. Meestal heeft hij dan weer honger, dus krijgt hij zo’n 2 uur na de laatste voeding weer een nieuwe. Nu is dit niet anders dan toen hij in de box lag, hij dronk namelijk zowiezo zo’n 9 a 12 keer per 24 uur. Daar ben ik ook een beetje onzeker over omdat het boekje dat ik heb over borstvoeding aangeeft dat hij de eerste twee maanden 6 tot 10 voedingen per 24 uur nodig heeft en na 2 maanden 5 tot 7, terwijl dit bij mij veel vaker is en ook bij mijn dochter heel vaak bleef zelfs tot ze 8 maanden was.
    Ik geef borstvoeding en vanaf het begin drinkt hij heel kort. Mijn dochter had dit ook en het ligt waarschijnlijk aan het feit dat de melk bij mij zo makkelijk stroomt en hij heel snel kan drinken. Hij groeit namelijk prima en geeft regelmatig wat terug als ik toch probeer hem ook wat langer van de tweede borst te laten drinken, dus er past denk ik dan gewoon niet meer in. Vaak vallen tegen het eind van de eerste borst zijn oogjes weer dicht, terwijl hij dan pas zo’n 5 a 7 minuten heeft gedronken en ongeveer even lang wakker is. Meestal wordt hij wel weer wat wakkerder als ik hem na de tweede borst rechtop houd voor een boertje (dat meestal niet komt), maar hij laat dus zo’n 15 tot 20 minuten later weer tekenen van vermoeidheid zien. Komt dit dan gewoon omdat ze na 15 tot 20 minuten aandacht krijgen weer moe zijn of is er iets anders aan de hand? En is het normaal dat het zo lang duurt voor hij eindelijk slaapt nadat hij tekenen van vermoeidheid liet zien?
    Ik heb geprobeerd hem bij het eerste teken in bed te leggen en geprobeerd te wachten tot hij er een tijdje meerdere laat zien, (zo’n 5 minuten) maar het lijkt niets uit te maken.
    Ik heb wel het idee dat het op zich helpt om hem meer in bed te leggen, want als hij wakker is na het eten en verschonen is hij altijd vrolijk en krijg ik schattige lachjes te zien, waar hij gisteren voor het lezen van deze informatie nog de hele tijd aan het huilen was als hij wakker was. Ik vind het alleen lastig om te bepalen of ik het nu wel goed doe, omdat het me niet normaal lijkt dat het zo lang duurt voor hij de slaap kan vatten en ik ook niet weet of het normaal is dat hij zo snel al weer moe is steeds terwijl hij al 5 weken oud is.
    Ik hoor graag of ik al een beetje op de goede weg zit en of je nog tips voor me hebt.
    Alvast bedankt.

    Groetjes, Maya

  • babyenborstvoeding.nl

    Beste Sofie,
    Sylvie vroeg ons een mee te lezen bij jou… Wij zijn lactatiekundigen en kinderverpleegkundigen.
    Naar dat er reflux klachten zijn voor je kindje en jullie nog zoekende zijn naar meer rust.
    Zure reflux geeft op den duur pijn omdat de slokdarm beschadigd raakt, dan zijn kindjes veel verdrietig en pijnlijk bij voeden en voeding teruggeven. Hierbij is vaak medicatie nodig. Bij teruggeven, pruttelen ed zonder pijn kun je vaak veel met houdings/voedings adviezen.

    Is er reflux in aanleg of door overproductie? Door de toeschietreflex uit te laten doven en dan aan te leggen is geen goede manier om deze diagnose te stellen of te weerleggen. Na het toeschieten van de melk kan er nog een hele boel melk komen die ook reflux klachten kan geven. Een sterk toeschietreflex geeft vaak ongecoördineerd drinken en hierdoor veel lucht mee drinken. Dit geeft ook veel klachten bij de baby.
    De ruime groei en meer lopende ontlasting kunnen duiden op overproductie.

    Speengebruik is niet erg, wij zien veel kinderen met reflux klachten die hier veel baat bij hebben. Zuigen geeft speeksel aanmaak en dat neutraliseert evt zuur, en zuigen geeft comfort.

    Ook baby’s die in sneltrein vaart hun voeding binnen hebben bij mama aan de borst hebben nog veel zuigbehoefte.
    In de avond is het ook normaal dat kindjes veel wakker zijn, bij je willen zijn en frequenter bij je willen eten. Dat heet clusteren. Dit gaat na een tijdje weer over en dan zijn de avonden plots rustig.

    Ik adviseer je contact te zoeken met een goede lactatiekundige in jouw omgeving om eens goed te kijken waar het aan scheelt. Ik maak vaak mee dat er al door huis of kinderarts reflux medicatie gestart wordt en men later bij ons op de praktijk komt en er toch een overproductie aanwezig is of er in het borstvoedings management dingen veel beter kunnen. Je mag natuurlijk ook contact zoeken met onze praktijk Baby & Borstvoeding.

  • Sofie

    Oh, en in verband met het strak opgemaakte bedje: dat doen we al. Haar bedje staat schuin, ivm de refluxklachten, en is strak opgemaakt met een laken en daarover een deken. Ik stop haar met haar bakerdoek onder laken en deken, en dek strak toe.

  • Sofie

    Hallo Sylvie,

    Hartelijk dank voor je reactie! Fijn te weten dat het geen drama’s zijn als ze ’s avonds moeilijk in slaap geraakt in haar bedje, we werden daar echt licht wanhopig van, als we haar steeds harder overstuur hoorden geraken. We haalden haar dan inderdaad ook wel uit bed, maar ik voelde me dan slecht, omdat ik haar niet de rust in haar bedje kon geven.

    Wat ’s avonds wél werkt, hebben we vandaag ontdekt, is als ze echt overstuur geraakt troosten met een speentje. Ik wilde haar graag zonder speentje laten slapen, omdat ik merk dat ze met fopspeen erg licht slaapt, en vaak ook weer wakker wordt als ze hem kwijtgeraakt. Is het OK om een speen te gebruiken als ze echt overstuur geraakt? (we leggen haar bij de vermoeidheidssignalen wel altijd zonder speen in bed) In het algemeen kalmeert ze erg van zuigen op een speentje: haar ademhaling wordt minder “rochelend”.

    Ivm de refluxklachten: mijn dochter krijgt reeds van bij de geboorte borstvoeding, dat loopt goed. Gemiddeld eet ze nog een 8-tal keer per dag, ik voed op vraag. We proberen altijd rond 23u naar bed te gaan, dan eet ze haar laatste avondvoeding, en slaapt dan meestal tot 4u, en nadien eet ze dan nog eens rond 7u30. Overdag is de tijd tussen voedingen wisselend: soms 2u, soms 3u, maximum 3,5u. Ik heb een hele tijd last gehad van overproductie, we dachten eerst dat de refluxklachten daardoor veroorzaakt werden (hele sterke toeschietreflex), maar dat lijkt toch niet het geval te zijn: na het manueel opwekken van de toeschietreflex en haar dan pas aan te leggen bleven de klachten bestaan.

    Ze groeit erg goed: vorige week (6 weken) werd ze gewogen en was ze 1,5kg bijgekomen tov haar geboortegewicht. Na elke voeding is er een natte luier, ook meermaals per dag een poepluier (meestal 1 hele volle, en dan nog een keer of 2 een beetje). De kleur van de ontlasting is mosterdgeel, maar de textuur is wel eerder lopend (zelfs voor borstvoedingsstoelgang vind ik).

  • Sylvie

    Beste Sofie, wat fijn dat je de informatie op tijd gevonden hebt en dat je het al goed toepast.
    Veel zaken zijn een kwestie van oefenen en tijd. In elk geval is het heel normaal op deze leeftijd als het slapen in bed ’s avonds nog niet goed lukt. Blijf het wel proberen, maar lukt het niet, kun je haar ook bij je houden. Als het slapen overdag redelijk tot goed gaat, mag je er op vertrouwen dat de avonden ook wel gaan komen.

    Wat je nog kunt verbeteren is ‘echt’ inbakeren, dus armpjes stevig, beentjes losjes. De Puckababy is voor sommige baby’s niet voldoende omdat ze nog teveel kunnen bewegen daarin. Verder ook stevig onderstoppen, bedje kort opgemaakt, laken (150 cm breed) en stevige deken overdwars zodat je dit aan de zijkanten tot onder het matras kunt onderstoppen. Je mag je baby toedekken tot haar kinnetje. Druk op de schouders geeft baby’s extra rust. Lees dit blog.

    Voor wat betreft de refluxklachten zal ik vragen of een collega wil reageren. Welke voeding krijgt je dochtertje, bij borstvoeding hoe vaak? En hoe loopt het? Bij flesvoeding, welke voeding en hoeveel? Welke fles en hoe lang doet ze over een fles? Hoe groeit ze, hoe gaat plassen en poepen?

  • Sofie

    Hallo Sylvie,

    Ik lees hier al een hele tijd mee, en heb al een schat aan informatie gevonden op jullie website. Enorm verhelderend en duidelijk.

    Mijn dochter is nu 7 weken oud, sinds ze ruim 4 weken was, zijn wij begonnen met het introduceren van rust/regelmaat. Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat we haar tot die periode grandioos overprikkelden zonder dat ik het besefte, het is door hier beginnen te lezen dat ik doorkreeg dat we helemaal niet zo goed bezig waren.

    Vaak gaat het goed: in bed leggen bij de eerste vermoeidheidssignalen (wat zijn die er soms snel! Soms lijkt het alsof ik haar nog maar net uit bed geplukt heb en te eten gegeven heb, zeker ’s ochtends), meestal wordt er dan nog even gejengeld, maar uiteindelijk valt ze wel in slaap.

    Ik had echter wel enkele vragen, waar ik niet zo meteen een antwoord op vind op jullie website:
    * Hoe lang “mag” je baby jengelen voor het inslapen? Jengelen is dan een zeurderig huiltje, nadien weer enkele minuten stilte, weer een zeurderig huiltje, weer stilte, … Soms ben ik er van overtuigd dat ze in slaap gevallen is, maar dan hoor ik twintig minuten later ineens weer gekreun en blijkt ze weer wakkergeschoten te zijn. Laat je haar dan gewoon even jengelen?
    * Er is bij mijn dochter een vermoeden van reflux, volgende week kunnen we terecht bij de specialist na een doorverwijzing van Kind&Gezin. Soms begint ze, na een hele tijd stil geweest te zijn, ineens zwaar te ademen/te slikken/te kronkelen in bed en … is ze weer even wakker. Wat doe je in zo’n geval best? Ik wacht nu meestal even af, in de hoop dat ze weer inslaapt, maar is dat wel de goede benadering, van haar dan even te laten doen?
    * In de avond wordt het moeilijk: zo tussen 18 en 21u is het moeilijk om haar in haar bedje te laten slapen. Er wordt dan véél gehuild bij het te slapen leggen, zelfs al zie ik dat ze moe is. Ook slaapt ze dan soms hele korte periodes, om dan weer ineens wakker te worden, luid slikkend. Hoe pak je dat dan het best aan? En kan het dat het echt alleen ’s avonds is, dat het moeilijk wordt?

    Mijn dochter is ingebakerd (Puckababy), zonder bakerzakje is slapen erg moeilijk omdat ze zo woelt.

    Alvast bedankt voor je advies,

    Sofie (België)

  • Anouk

    Ha Sylvie,

    Misschien aanvullend nog handig: onze dochter krijgt gekolfte moedermelk, gemiddeld 6 x 125 ml, soms 7 keer – als ze ’s nachts 2 in plaats van 1 keer komt. Ze groeit goed en weegt ruim 5 kg.

    Groet, Anouk

  • Anouk Veenstra

    Beste Sylvie,

    Dank voor je verhelderende artikel, met name de informatie over wakker-tijden. Nu heb ik daar wel een vraag over; onze dochter van 10 weken is na 75 minuten wakker inderdaad moe en valt in slaap als ik haar in haar bedje leg. Echter, na 1 slaapronde van zo’n 45 minuten wordt ze wakker en blijft ze dat. Ze huilt dan tot we haar uit bed halen, honger heeft ze dan nog niet, maar weer slapen wil ze ook niet. Hoe “vul” ik de tijd tot haar voeding zodanig dat we toch in een rust-regelmaatcirkel blijven?

    Alvast dank voor je reactie!

    Hartelijke groet, Anouk

  • Sanne

    Dag Sylvie,
    sorry, ik heb je reactie gemist voor ik aan een nieuw relaas begon…
    Dus misschien slaapt die ’s nachts dan zo goed omdat ie overdag niet genoeg slaapt. Hij ligt overdag in de box in de woonkamer maar daar kan ik hem niet stevig onderstoppen. Misschien is het een idee om hem ook overdag in de draagmand op onze slaapkamer te leggen. De ledikant lijkt me te groot en staat op zijn kamer. In de draagmand slaapt ie langs ons bed. Stevig onderstoppen in de draagmand zal ook niet makkelijk zijn, maar alleszins steviger dan in de box.

    Ik hoooop dat dat hem onder zeil krijgt, want ik weet niet hoe ik hem anders in slaap krijg. Neurien, zingen, zwijgen, wandelen, zitten, armwiegen,… helpt allemaal niet. Ik test het vannacht en morgen uit en laat weten hoe het ons vergaan is.

    Groetjes

  • Sanne

    Dag Sylvie,

    voor jouw informatie wou ik even zijn patroon van vandaag doorgeven.
    Zijn nachtritme zit redelijk goed, hij slaapt tussen elke voeding. De voeding duurt dan ongeveer een halfuur waarna ik hem nog een half uurtje moet sjoegelen voor een boertje (dat de meerderheid van de tijd niet komt) of voor hem in slaap te sussen. Zijn nachteten vannacht was 12u15, 3u30 en 5u40. Ochtendeten was om 8u30. Hij heeft overal geslapen tot 10u45. Toen kreeg hij zijn nieuwe voeding. Hij is dan wakker gebleven tot 12u15, zijn nieuwe voeding. Dan heeft hij geslapen tussen 14u en 16u, toen kreeg hij opnieuw borstvoeding. Sinds is hij wakker, met veel gejammer en gehuil. Eten om 17u15 en 19u10. Tijdens de voeding vallen zijn oogjes een beetje toe, maar zodra de voeding stopt is hij terug klaarwakker. Geen geeuw, meestal gewoon gestaar en anders gekrijs.

    Waarschijnlijk is hij nu (20u15) overvemoeid, maar hij maakt ook geen aanstalten om te slapen door de dag. Hoe krijg ik hem dan ooit in slaap of niet oververmoeid? Of heeft hij vooral gewoon een huildag. Of misschien is mijn melk even niet op peil.

    Alleszins, hoe krijg ik een baby in slaap die niet moe lijkt en zo uren aan een stuk kan wakker blijven?

    Erg bedankt voor je reactie.

  • Sylvie

    Beste Sanne,
    Bij een jonge baby zijn signalen soms moeilijk uit elkaar te houden.
    Toch is het goed (en ook leuk!) om je baby via zijn lichaamstaal beter te leren kennen.

    En ja, een baby kan heel lang achter elkaar wakker zijn, lees maar eens over hazeslaapjes >>

    En jonge baby’s slapen soms ’s nachts wel goed waardoor hun ouders het zo laten. Maar in feite is hun baby’s overdag door en doormoe geworden en slaapt daarom s nachts wel. In de praktijk zie je dat deze kindjes rond 3 a 4 maanden ook s nachts weer gaan ‘spoken’ omdat ze dan meer kracht hebben om zich te verzetten tegen de slaap, een vicieuze cirkel die je beter kunt voorkomen.

    Bij baby’s van twee weken hoeft het nog niet perfect te gaan. Ga maar stapje voor stapje leren. En ook al zie en doe je alles goed, veel baby’s blijven de eerste weken toch wat onrustig omdat ze geboren worden met een vrij onrijp darmstelsel en zenuwstelsel. Krampjes en huilen horen er bij en betekent niet dat je iets fout hebt gedaan.

    De wakkere tijd geldt voor iedere baby. Hij zal binnen het uur al tekenen laten zien zoals die uit het filmpje. Of het dan lukt om te slapen en hoe lang hij slaapt, dat is moeilijk te zeggen, maar leg hem wel op een rustige en veilige plaats te slapen. Stevig onderstoppen.

    Weet even dat het bij een jonge baby 15-20 minuten kan duren voordat hij echt in een diepere slaap valt. Wij volwassenen vallen als ‘een blok’ in slaap. Baby’s beginnen met een lichte slaapfase. Zie filmpje onderaan dit blog.

    Veel informatie, maar heel leuk om dit te ontdekken, succes! Laat je nog eens weten hoe het gaat?

  • Sanne

    Dag Sylvie,

    eerst, interessante informatie die je hierboven zet, maar ik begin nu te vermoeden dat mijn baby oververmoeid zou kunnen zijn…

    Hij is 2 weken en 1 dag vandaag. Al sinds het begin is het een erg alerte jongen, die vaak met grote ogen rondkijkt. Al sinds het begin is hij ook vaak en lang wakker. Ik dacht dat hij gewoon een erg alert en fris kereltje was. Maar de afgelopen week is hij meermaals tot 5u bijna aan een stuk wakker geweest. Soms zat daar een mini-dutje op de armen tussen. Ik heb sowieso moeite met zijn signalen (honger, kramp, troost, verveling?) te herkennen, maar ik ben bang dat ik het voornaamste gemist heb, signalen van moeheid.

    Daarom mijn vraag, is het überhaupt mogelijk dat babies (2 weken oud) zolang wakker zijn? Of geldt de regel “niet langer dan een uur wakker houden” voor elke baby, dus ook voor onze zoon? Het patroon dat tot nu toe aan het ontwikkelen is, is dat hij in de voormiddag en in de namiddag tussen 2 voedingen klaarwakker blijft. Alerte ogen en beetje rondkijken naar de mama/papa op de nek. Zouden we hem dan sowieso moeten te slapen leggen? Alleszins, het filmpje met de slaapsignalen gaat me ook vooruit helpen, hoop ik.

    Alvast bedankt voor je mening!
    Groet
    Sanne

  • Sylvie

    Beste Muriel,
    Voordat ik goed antwoord kan geven op je vraag, zou ik graag nog wat meer willen weten.
    1. Hoe zwaar is je zoontje?
    2. Welke soort voeding krijgt hij?
    3. Wat bedoel je dat hij soms na een uur weent, soms na 3 uren. Is dit in zijn slaap?
    4. Hoeveel tijd zit er tussen de voedingen? Krijgt hij ’s nachts voeding? (5 voedingen totaal per etmaal?)

  • muriel goetmaeker

    Ik ben nog vergeten zeggen hoe oud mijn zoontje is ; 7 weken en drinkt 5 x 200cc. boert goed, maar de stoelgang gaat iets moeilijker.

  • muriel goetmaeker

    ik heb ook een vraag ;
    Ik zie soms moeilijk het verschil tussen een krampje en honger. Hij weent soms eens na een uur( maar kort) dan weent hij ook nog eens 2 uren later ( maar deze weentjes zijn van korte duur) Na 3 uren weent hij ook nog eens en dan weet ik soms niet, ween je nu van de honger of van een krampje ??

  • Sylvie

    Wat waren de bevindingen van de lactatiekundige?

    Een lactatiekundige kan je zeker houdingsadviezen geven, zeker tijdens en na voeding. Een slaaphouding is weer een ander verhaal. Zelf laat ik veiligheid altijd bovenaan staan, dus rugligging. Bij zeer ernstige reflux kan er reden zijn om daarvan af te wijken, maar dan is de baby vaak al onder intensieve begeleiding.

    Je vertelt over een kussen onder het hoofdeinde, ligt er nu geen ‘knik’ in het matras? Misschien is het verstandiger om het bedje zelf schuin te zetten door boeken onder twee poten.

    ‘1 beste’ deskundige op het gebied van reflux is er helaas niet. Er is bij reflux ook niet ‘1 beste’ oplossing. Op basis van wat je vertelt weet ik bijna zeker dat er sprake is van reflux, eigenlijk geven bijna alle baby’s voeding terug, maar het leidt niet altijd tot problemen. Bij reflux vaak sprake van een vicieuze cirkel, baby slaapt slecht door reflux, maar slecht slapen/onrust verergert ook weer de reflux. Jij bent zoekende met je baby en dan is het een kwestie van puzzelstukjes zoeken. Medicatie kan 1 van die puzzelstukjes zijn.

    Over medicatie bestaat inderdaad geen eenduidigheid. Het is niet raar dat hij bij spugen niet altijd huilt. Een ontstoken slokdarm door reflux wil je uiteindelijk voorkomen. Zo ver komt het niet altijd, maar het kan wel.

  • nanette

    Sylvie: Een goede lactatiekundige kan je houdingsadviezen geven. Ik lees dat ze maandag komt. Ben benieuwd of er (ook) sprake is van spruw.
    de dokter zei van niet. de kinderarts heeft ook in zijn mondje gekeken en zei er niks van. de dokter was er op tegen om spruw te constateren adv gedrag. hij geeft alleen de diagnose ‘spruw’ als er blaasjes in de mond zijn. denk kinderarts ook. maar zal lactatiekundige er ook nog eens om vragen.

    Houdingsadviezen zijn adviezen tijdens en na de voeding, dat kun je het beste in de praktijk bespreken en oefenen. Over de slaaphouding (bedje schuin of baby in andere ligging dan rugligging) adviseer ik niet per mail, dat kan alleen in de thuissituatie onder begeleiding van een deskundige.
    is een lactatiekundige een deskundige op dat gebied? of wat voor persoon bedoel je anders?

    Soms duurt het twee weken voordat medicatie goed aanslaat, soms is extra of wijziging van medicatie nodig. Het is belangrijk om hier goede hulp bij te hebben!
    ja ik wil dus eerst weten of het echt wel reflux is voor ik zomaar die medicatie ga geven. ik vind het nl raar dat hij niet per se gaat huilen als hij spuugt. en als hij tijdens borstvoeding gaat huilen, komt niet altijd zijn eten omhoog. zou dat niet wel moeten dan? dat hij pijn heeft bij het eten omhoog komen en dus gaat huilen? en dat het huilen en wegstrekken tijdens borstvoeding gepaard moet gaan met omhoog komen van de voeding? voordat je kunt zeggen dat het inderdaad reflux is?

    Wat kun je nog meer doen. Goede hulp zoeken, iemand met verstand van reflux en alles daar omheen. Heb ik Baby & Borstvoeding al eens genoemd? Bij hen ben je in goede handen.
    als ik maandag van mijn eigen lactatiekundige niet veel hulp krijg, zal ik deze dames eens benaderen. bedankt voor de tip!

    Ik ben zelf geen voorstander van homeopathie, werkzaamheid niet bewezen.
    maar van die maagzuurremmers ook niet toch? dat las ik ergens tenminste…

    Probeer op korte termijn verbetering te bereiken, anders verslechtert de situatie verder, komt borstvoeding onder druk te staan en ook je zelfvertrouwen, je rust. Een baby die slecht drinkt en moeite heeft met slapen wordt een steeds grotere zorg.
    ja ik houd hem overdag zoveel mogelijk rechtop, probeer minder horizontaal te voeden en heb kussen onder zijn hoofdeinde gelegd. dat is dan voor nu even wat ik kan doen. ik wacht even af wat lactatiekundige zegt over reflux en dat medicijn. ik houd je op de hoogte!

    groetjes, nanette

  • Sylvie

    Een goede lactatiekundige kan je houdingsadviezen geven. Ik lees dat ze maandag komt. Ben benieuwd of er (ook) sprake is van spruw.
    Houdingsadviezen zijn adviezen tijdens en na de voeding, dat kun je het beste in de praktijk bespreken en oefenen. Over de slaaphouding (bedje schuin of baby in andere ligging dan rugligging) adviseer ik niet per mail, dat kan alleen in de thuissituatie onder begeleiding van een deskundige.
    Soms duurt het twee weken voordat medicatie goed aanslaat, soms is extra of wijziging van medicatie nodig. Het is belangrijk om hier goede hulp bij te hebben!

    Wat kun je nog meer doen. Goede hulp zoeken, iemand met verstand van reflux en alles daar omheen. Heb ik Baby & Borstvoeding al eens genoemd? Bij hen ben je in goede handen.

    Ik ben zelf geen voorstander van homeopathie, werkzaamheid niet bewezen. Probeer op korte termijn verbetering te bereiken, anders verslechtert de situatie verder, komt borstvoeding onder druk te staan en ook je zelfvertrouwen, je rust. Een baby die slecht drinkt en moeite heeft met slapen wordt een steeds grotere zorg.

  • nanette

    hi sylvie,

    ik ben inmiddels bij een kinderarts uit het ziekenhuis geweest en die constateerde: reflux. kreeg meteen nexius voorgeschreven! nu heb ik zelf ooit maagzuurremmers voorgeschreven gekregen, omeprazol, en ik ben met slikken daarvan gestopt omdat me de lijst bijwerkingen erg tegen stond. ik wil dat dus zeker niet zomaar aan mijn kindje geven. vooral omdat nog niet eens zeker is dat hij het ook echt heeft. dat blijkt pas na een week gebruik. worden de klachten minder, dan had hij het inderdaad. blijven ze hetzelfde, dan had hij het niet, maar heb je wel een week lang troep in hem gestopt. en na de hele dag lezen op het net, kwam ik erachter dat sommigen beweren dat het nog niet eens bewezen effect heeft, die medicatie! ik las ook dat houdingsadviezen vaak helpen, maar kan alleen nergens houdingsadviezen vinden.
    verder ben ik benieuwd of er ook alternatieve behandelingen zijn, homeopatische. dan zou ik daar graag eerst mee beginnen.

    mijn vragen aan jou zijn:

    – is mijn terughoudendheid tov nexius terecht volgens jou of moet ik het juist uitproberen om te kijken of de klachten verminderen?
    – wat zijn de houdingsadviezen?
    – wat kun je als ouder nog meer doen?
    – zou je homeopathie aanraden?

    maandag komt de lactatiekundige eindelijk langs om te kijken bij een voeding. mijn kindje krijgt steeds meer last van borst loslaten en pijn tijdens drinken. omdat hij ook eten terugkrijgt, soms spuugt maar ook weer inslikt, en zuur ruikt, dacht arts aan reflux. maar dat loslaten van de borst door de pijn die hij steeds krijgt kunnen ook van krampjes komen toch? ik heb ergens gelezen dat de krampjes ook tijdens de voeding kunnen beginnen, al vrij snel nadat hij begonnen is met drinken. ik zou toch eerst zeker willen weten dat het dat niet is voor ik zomaar die nexius ga geven.
    wat ook raar is: hij heeft er vooral overdag last van. dan heeft hij vaker en sneller last van pijn tijdens voeden en hij wil sowieso overdag zijn bed niet in. snachts gaat alles beter. minder pijn bij voeden en wel gewoon slapen, zonder problemen. de arts zei dat dat kwam omdat hij snachts rustiger is en er dus minder druk op zijn buikje staat en er daardoor dus minder reflux klachten zijn. maar het toch net zo goed andersom zijn: dat hij beter slaapt (rustiger is) doordat er minder klachten zijn. kan het zijn dat darmkrampjes snachts minder opspelen doordat de darmen snachts ook in rust zijn en overdag harder werken dus meer klachten geven? of kennen babys en dus hun darmen het verschil tussen dag en nacht nog niet? of werken de darmen snachts gewoon net zo hard door en is het feit dat mijn baby snachts minder last heeft van van alles geen indicatie voor darmkrampjes, maar eerder van reflux?
    nog iets: elke ochtend rond vijf uur krijgt hij een aanval die zo’n drie uur duurt. dan hoor je hem drie uur kreunen in zijn bedje. ik weet niet of hij echt slaapt maar huilen doet hij niet, hij ligt gewoon drie uur te creperen totdat hij begint te huilen voor voeding. dat lijken mij toch echt krampjes. maar misschien heeft hij het allebei?

    groetjes, nanette

    p.s. en alvast weer bedankt hoor, voor je reactie!

  • Sylvie

    Als je een baby extra lang laat drinken of vaak aanlegt kan hij teveel binnenkrijgen. Je hoeft je baby niet steeds ‘af te tanken’.
    Van nasabbelen wordt je baby inderdaad rustig, maar ik vraag me af of hij daarvan makkelijker in zijn bedje gaat slapen. Zelfstandig in slaap vallen heeft vooral te maken met timing, duidelijkheid en wakker in bed leggen.

    Ik ben met Ria eens dat baby’s in de praktijk na een paar goede dagen weer onrustig kunnen zijn, dat bijtanken klopt. En inbakeren helpt vaak goed en snel. Het is niet de enige manier om een baby te leren slapen. Het kan ook alleen door rust en regelmaat.
    Even over het inwikkelen: doe het veilig en met veilig materiaal.

    Jammer dat je niet verder bent gekomen bij je huisarts. Babygedrag verklaart wel degelijk veel in geval van spruw en/of reflux. Je doet er goed aan om een lactatiekundige te laten komen. Laat haar alles checken, mondje, maar ook het aanleggen, het drinken en je baby na een voeding. Bij spruw heeft een baby soms parelmoerkleurige lipjes. En zelf kun je ook pijn ervaren door spruw, kan zelfs heel vervelend worden, dus aandacht echt nodig! Helaas is de schimmel die spruw veroorzaakt steeds vaker resistent voor de reguliere middelen. Maar goed… eerst maar contact met lactatiekundige.
    Homeopathie staat momenteel erg ter discussie.

    1. Eerst check baby.
    2. Daarna nadenken of je de slaap van je baby actief wilt gaan bijsturen.
    3. Zo ja, hoe.

  • nanette

    Hi Sylvie

    Was het een goede voeding vanochtend om 6.15 uur? Dat hij dan om 7.30 uur weer wil drinken kan ook troost zijn of zuigen ter verlichting van pijn.
    Dat moest half negen zijn :-) Maar nee, die voeding om 6.15 was onrustig en ik denk dat hij dan ook minder binnen krijgt dan normaal. Hoe zit dat met drinken uit troost of ter verlichting van pijn? Lijkt me oke toch? Troost en verlichting van pijn is toch heel belangrijk en als borst daarbij helpt lijkt mij dat oke of krijgt hij dan te veel voeding binnen?

    Hoe lang drinkt hij aan de borst?
    Meestal zo’n 10 minuten per borst

    En hoe drinkt hij?
    Eerst gretig, meestal onrustig met loslaten, later ‘sabbelend’, maar dan slikt hij nog wel af en toe.

    Je baby begint met zuig-zuig-zuig, waarna hij overgaat in zuig-slik-adem-zuig-slik-adem dus 1:1:1.
    Ja, dit herken ik :-)

    Als hij klaar is met de borst zal hij zuig-zuig-zuig-zuig-slikje doen. Op dat moment ga je van borst wisselen.
    Ik laat hem dan altijd nog even nasabbelen omdat hij ook daarmee nog heel wat voeding binnen krijgt. Of krijgt hij dan dus te veel binnen? Misschien kan ik het zo gaan doen: eerste borst 10 minuten, zonder sabbelen, dan verschonen, dan 2e borst met nasabbelen want daar wordt hij rustig en loom van. Dat helpt hem waarschijnlijk makkelijker slapen. Oke zo?

    Als het slapen in bed niet lukt, kun je ook een plan maken om na 1x proberen je baby in de draagdoek te doen.
    Ja ik doe dat nu na twee keer proberen, in draagdoek of bij me in bed.

    Regelmaat en inbakeren werkt meestal heel goed bij baby’s die huilen van moeheid,
    Ik wikkel hem nu stevig in een bakerdoek. Even kijken of dat helpt. Want echt inbakeren met zijn armpjes strak tegen zijn lijfje aan, doe ik niet, voelt echt niet oke. Maar dit stevige inwikkelen lijkt hij niet erg te vinden. Sinds ik dat doe slaapt hij heel goed :-) Even kijken of het toeval is of dat het wakker liggen gewoon weer terug komt. Hij heeft immers vaker een paar goeie dagen gehad om dan daarna weer afschuwelijke wakkere dagen met veel pijn te hebben. Ria Blom zei dat zulke goeie dage dan alleen maar te danken zijn aan dat mij baby dan zo moe is dat hij wel móet slapen om te overleven. En dat hij dan geheid weer wakker gaat liggen als hij weer beetje op krachten is. Het lijkt erop dat ze er van uit gaat dat baby’s alleen kunnen slapen als ze zijn ingebakerd, want daar hamert ze steeds weer op. Maar het kan toch ook dat hij gewoon zelf goeie dagen afwisselt met slechte? Of ben jij het met haar eens? Is het een oververmoeide baby en gaat dat pas over als ik hem inbaker?

    maar jouw baby heeft echt wel ergens last van. Misschien is het goed te verhelpen, ik hoop dat je een arts treft die goed naar je luistert en deskundig is op gebied van borstvoeding.
    Ik heb hem bovenstaande symptomen lijstjes voorgelegd en aangegeven waar mijn baby last van heeft. Reflux kon het niet zijn omdat hij dan echt moet projectiel braken. Spruw ook niet omdat hij geen blaasjes heeft in zijn mond. De arts was van mening dat je het niet aan het gedrag van de baby kon afleiden. Onzin, vond hij. Maar ik ben er niet gerust op. Heb ook mijn lactatiekundige gevraagd of ze eens wil komen kijken. En misschien is het een idee om een homeopatisch arts ernaar te laten kijken? Of heb jij een idee welke artsen wel geneigd zijn om ook uit het gedrag van de baby een en ander af te leiden? Ook vind ik de witte aanslag op zijn tong wel heel erg en ik zie het zelf ook op zijn wangen zitten…maar de arts zocht dus naar blaasjes.

    Ik laat je weten wat de lactatiekundige zei!

    Groetjes, Nanette

  • Sylvie

    Hoi Nanette,
    Mijn complimenten hoe je alles oppakt! Nogmaals, ‘fout’ kan niet, sommige dingen hadden anders gekund, maar kan ik zo online niet zeggen of het beter had gewerkt. Wat je kunt doen is bijv. een week een dagboek bijhouden, misschien kun je daarin patronen herkennen.

    Was het een goede voeding vanochtend om 6.15 uur? Dat hij dan om 7.30 uur weer wil drinken kan ook troost zijn of zuigen ter verlichting van pijn.

    Van 9.30-11.00 uur heeft hij geslapen, daarna ritme, goed.
    Hoe lang drinkt hij aan de borst? En hoe drinkt hij? Laat de voeding ongeveer 20 min. duren, anders wordt hij alweer te moe. Bij borstvoeding is goed aanleggen het halve werk. Observeer je zoontje als hij drinkt en hou hem ‘bij de les’. Je baby begint met zuig-zuig-zuig, waarna hij overgaat in zuig-slik-adem-zuig-slik-adem dus 1:1:1. Als hij klaar is met de borst zal hij zuig-zuig-zuig-zuig-slikje doen. Op dat moment ga je van borst wisselen. Je baby doet misschien zijn ogen dicht, maar in slaap vallen zie je aan de zuig-slik-beweging en voel je ook aan het ‘zwaarder’ worden op je arm.

    Als het slapen in bed niet lukt, kun je ook een plan maken om na 1x proberen je baby in de draagdoek te doen. Zeker na spugen en hikken, je baby heeft daar last van en wordt intussen ook steeds moeier, dan is op eigen kracht is slaap vallen ook niet meer een kwestie van regelmaat en herhaling. Regelmaat en inbakeren werkt meestal heel goed bij baby’s die huilen van moeheid, maar jouw baby heeft echt wel ergens last van. Misschien is het goed te verhelpen, ik hoop dat je een arts treft die goed naar je luistert en deskundig is op gebied van borstvoeding. Wat je misschien nog kunt doen is een voeding (laten) filmen of het gedrag van je baby na een voeding filmen. Soms kan dat heel verhelderend zijn. Neem ook zeker het lijstje van klachten mee: spugen, slikken, hik, onrustig drinken, afhaken, witte laag op de tong.
    Je baby kan zelfs van meerdere dingen last hebben. Ik ben benieuwd naar oordeel van je huisarts.

    Een allergie of intolerantie is niet onmogelijk, maar komt weinig voor. Bovendien heel lastig traject, alle mogelijke allergenen weglaten uit jouw voeding, dat is erg belastend voor jou en daarna 1 voor 1 weer introduceren om er achter te komen of er sprake is van overgevoeligheid en zo ja, waarvoor.
    Ik zou eerst spruw uitgezocht willen hebben. En ook reflux. Reflux is (net als krampjes) eigenlijk ook iets wat normaal is. Een baby heeft daar dan liggend juist het meest last van. De vraag is dan of je met regelmaat (inbakeren) gaat bereiken wat je hoopt: namelijk slapen in bed. Misschien is je baby beter af als je hem veel draagt. Bij baby’s met reflux nemen hun klachten af als ze kunnen zitten.
    Voel… … en bedenk stapje voor stapje wat het beste is voor je kindje en voor jou en in jullie situatie. Nogmaals, een ritme kun je over een paar weken ook nog gaan opbouwen.

  • Annemiek

    Heb snel even je bovenstaande verhaal doorgelezen en herken een heleboel van onze kleine meid.
    Ze was te moe om tevreden te zijn en te moe om lekker te slapen.
    We hebben de Pacco plus geprobeerd en het was direct een succes.
    Ze had veel last van krampjes en hebben daar Inflacol voor gebruikt en dat werkte ook goed. Inmiddels is onze meid 6 maanden gebruiken we geen doek meer en ook de inflacol staat ongebruikt in de kast.
    Succes ermee, en blijf je eigen gevoel volgen.

  • nanette

    Hi Sylvie,

    Het stelt me enigszins gerust dat hij misschien in groeiperiode zit en dit er gewoon even bij hoort. want hoe goed het begon, hoe rot gaat het nu al tijdje. Hij heeft vandaag de hele dag nog iet geslapen! Dus om 15u heb ik hem ten einde raad maar in de doek genomen en toen sliep hij meteen als een roosje. Ik zal omschrijven hoe het gaat en en daarna wat vragen stellen:

    We beginnen om kwart over zes vanmorgen met voeden en hij ligt er om zeven uur in. Tijdens voeding merkte ik al dat hij weer van die krampjes kreeg (of reflux) en hij liet borst paar keer los, werd beetje onrustig en dronk minder dan normaal, terwijl het langer duurde. Gauw in bed gelegd wat lukte, maar ik hoorde hem de hele tijd van die pers-geluiden maken, dat kreunen van pijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Dat duurde anderhalf uur! En in die tijd slaapt hij dan niet echt diep denk ik want hij is alsmaar bezig.

    Half acht ging hij huilen en heb ik hem opgenomen. Hij was zich immers al anderhalf uur groot aan het houden. Omdat hij niet of kort geslapen had heb ik hem een korte voeding gegeven, hij vroeg wel om eten namelijk. Daarna in bed leggen lukte niet, kwartier aangekeken, getroost en weer geprobeerd, maar hij leek toen alsmaar in alarmfase te zitten en toen bij me in bed genomen. Daar heeft hij toen nog half uur kramp geluiden liggen maken om uiteindelijk om half tien in slaap te vallen.

    Om elf uur wakker en gewone ritme opgepakt: voeden, verschonen, voeden, in bed leggen. omdat hij aan de borst al in slaap viel (wat hij eigenlijk meestal doet) heb ik het spelen/knuffelen overgeslagen (Ria Blom zei dat hij blijkbaar te moe is en daarom steeds in slaap valt aan de borst en dat ik hem dan beter zsm in bed kon leggen na voeden dus dat heb ik gedaan). Eerst tijdje stil, dan na half uur toch huilen. Ik zag dat hij zich had ondergespuugd dus opgepakt, getroost en weer er in. Hetzelfde verhaal: eerst half uur beetje jengelen, niet echt huilen, maar na half uur vindt hij het genoeg en begint hij toch te huilen.

    Toen ik kwam kijken had hij de hik dus weer opgepakt, wachten tot hik over was en weer in bed gelegd. Weer hetzelfde: maar nu begon hij wel al na 10 minuten met huilen. snel al onbedaarlijk dus weer opgepakt. Toen bleek hij honger te hebben en we waren inmiddels al twee uur bezig dus qua tijd kon dat goed.

    Om kwart over twee gevoed volgens ritme. Maar in bed leggen ging weer niet. Hij schoot erg snel weer in alarmfase, inmiddels natuurlijk dodelijk vermoeid! Om 15u maar bij me in draagdoek genomen en toen viel hij eindelijk in slaap! Sinds half uurtje echter schiet hij af en toe weer even in alarmfase, steeds heel kort. Ik laat hem nog even zitten want hij moet liever nog wat slapen.

    Wat doe ik in bovenstaande niet goed? Wat had ik beter anders kunnen doen? Of doe ik het goed en moet ik gewoon blijven volhouden?

    Ik heb morgen afspraak met dokter gemaakt om spruw en reflux te bespreken. las dit:

    Symptomen die mogelijk wijzen op gecompliceerde reflux:
    – Baby spuugt of slikt veel, heeft vaak de hik en ruikt zurig. (ja)
    – Baby weigert te drinken, drinkt kort of wil juist continue drinken. (nee)
    – Baby drinkt heel onrustig, begint gretig, maar haakt af. (ja)
    – Baby hoest, rochelt, klinkt hees, kwijlt. (nee) (hoewel hij net toevallig wel ineens hoestte en rochelde?!)

    Symptomen spruw:
    – Witte plekjes die niet weg te poetsen zijn, binnenin het mondje, op de tong, op de binnenzijde van de wangetjes (weet niet)
    – Witte, kaasachtige laag op de tong, die niet weg te poetsen is (ja)
    – Luieruitslag, meestal vurig rood en erg hardnekkig (nee)
    – Huiduitslag op vochtige, warme plekken, zoals oksels, liezen en in de huidplooien (weet niet)

    Sommige baby’s hebben spruw zonder een van bovenstaande zichtbare symptomen. Vaak blijkt dan uit gedrag in combinatie met symptomen bij de moeder dat er toch sprake moet zijn van spruw. Het gedrag van de baby dat hier op kan wijzen:
    – Herhaaldelijk loslaten en wegstrekken tijdens de voeding (ja)
    – Het maken van klakkende geluiden tijdens het drinken (ja)
    – Weigeren van de borst (nee)
    – Krampjes, winderigheid en onrust (ja)
    – Huilen / krijsen na het plassen (de urine bijt op de door luieruitslag aangedane huid) (weet niet)

    Ik ga verwijzing vragen naar mdl kinderarts want het kan dus inderdaad best als ik dit zo lees dat hij ipv darmkrampjes spruw of reflux heeft! Wil ook weten of ik bv lactose intolerantie kan uitsluiten en zeker weten dus dat er niets mis is met hem, al die tijd al.

    Groetjes, Nanette

  • Sylvie

    Als je baby echt over zijn vermoeidheidsgrens heen is, zal het moeilijk zijn om hem in bed te laten slapen. Fijn dat het gistermiddag al goed gelukt is. Je baby hoeft inderdaad nog niet oververmoeid te zijn. Meer… niet weten waar hij aan toe is. Precies wat jij beschrijft, wel moe zijn, huilen, jengelen, jij pakt hem op, maar hij blijft moe. Ik denk dat je al heel goed bezig bent, maar dat je jezelf wat meer tijd mag gunnen om met al deze informatie te oefenen!

    Elke dag kun je weer een nieuw begin maken met regelmaat. Als het in de ochtend goed gaat en je daar een ritme vindt, zul je merken dat het in de middag en avond ook een keer gaat lukken.

    Als je je baby even wilt laten huilen (10-15 min.) om hem de kans te geven om in slaap te vallen, kan het zijn dat hij even heel hard huilt, daarna een pauze en weer even huilen. Die tweede keer is dan vaak korter waarna een baby in slaap valt. Dat gaat natuurlijk niet altijd en bij elke baby zo, maar ik zie het vaak zo.

    Als jij het niet wilt, hoef je je baby niet te laten huilen. Ik begrijp je dubbele gevoel, er is ook veel discussie over. Uiteindelijk zal je eigen gevoel de doorslag geven. Wat past bij jou, waar sta jij achter, wat wil jij voor jouw kindje?

    Dit is online heel moeilijk uit te leggen, ik probeer het. Het beste is om het huilen vóór te zijn. Huilen is een laat signaal. En als je hem op tijd op bed hebt gelegd kan een inslaaphuil erbij horen om om te schakelen van prikkels naar ontspanning. Daarnaast hoort huilen erbij. Alle baby’s huilen. En op deze leeftijd (6 weken) huilen baby’s het meest, een zogenaamde onrustpiek, men denkt door uitrijping van darmstelsel en zenuwstelsel. Dus misschien doe je alles goed en is het simpelweg een kwestie van tijd (2-3 weken) dat je zult merken dat het steeds iets beter gaat.

    Bij huilen is belangrijk om na te gaan of je de oorzaak weet: krampjes, moeheid. Hoe klinkt het huilen en wanneer doet het zich voor? Ik kan je geen standaard ‘huil-aanpak-plan’ geven. Probeer dit op je gevoel te leren! Jij kent je kindje het beste en je mag ook ‘fouten’ maken. Dat doet elke moeder. Als je over 3 weken een frisse, nieuwe ritme-poging wilt doen, kan het ook nog prima!

    Probeer het denken in klokschema’s los te laten. Je baby groeit gelukkig goed, mag je trots op zijn! Wat belangrijk is om uit die onrustspiraal te komen, is dat een baby na elke voeding en wakkere periode eerst gaat slapen. Dat is zelfs tot de leeftijd van ongeveer zes maanden. Daarna kan een baby pas 1x tussen twee voedingen wakker blijven. Dus tot die tijd kun je in een volgorde leven van slapen-voeden-knuffelen-box-slapen-voeden-knuffelen-box. Voor jezelf kan de klok een hulpmiddel zijn, voor je baby heeft het geen betekenis. Gebruik de klok als hulpmiddel, niet als doel.

    Een jonge baby is na twee of drie slaaprondjes (2 of 3x een slaapcyclus van 45 min.) voldoende uitgerust om weer goed en effectief te drinken. Als hij een kort slaapje doet en je er met speentje snel bij bent, dan slaapt hij misschien weer verder. Als hij echt wakker is, dan kun je hem ook na een kort slaapje oppakken en voeden. Dat is minder duidelijk, maar verder slapen heb je niet altijd in de hand.

    Je baby s nachts bij je in bed nemen kan alleen als je bed veilig is. Persoonlijk vind ik de meest veilige en fijne oplossing een co-sleeper: een babybedje tegen het ouderbed aan op gelijke hoogte.

    Met mijn opmerking ‘kijk eens wat hij doet voordat hij gaat huilen’ bedoelde ik in de periode tussen drinken en moe worden. Dus… als je baby geslapen en gedronken heeft en nog even bij je is of in de box ligt. Jonge baby’s doen dit: ongecontroleerde bewegingen, gapen, oogjes toe, jengelen, weer gapen en weer ‘kraak’geluidjes. Als deze baby naar haar bedje wordt gebracht en stevig ondergestopt wordt, dan zal ze ongetwijfeld heerlijk gaan slapen.

    Nogmaals: laat een LK meekijken. Het klinkt misschien raar, maar symptomen van krampjes en reflux kunnen erg op elkaar lijken. Maar tijdens het drinken last ergens van hebben zijn meestal geen krampjes. Loslaten en huilen kan wijzen op een sterke toeschietreflex, spruw of reflux. Bij spruw heeft een baby vaak een witte aanslag in het mondje. Dit is (bijv. met een gaasje) niet weg te poetsen. Melkresten kun je wel wegvegen. Bij reflux komt de voeding tijdens het drinken weer omhoog of heeft een baby last van zuurbranden, maar dat laatste is hij denk ik nog te jong voor.
    Een LK kan in elk geval spruw en toeschieten van de melk beoordelen. En meestal ook nog wat houdingstips geven.

  • nanette

    Zo ook: hoe houd je het schema van 3 uur tussen voedingen aan als dat in de war wordt geschopt door kramp aanvallen? Want in mijn geval gaat het dan zo: tijdens voeding begint het vaak, waardoor hij slecht drinkt en het lang duurt. Daardoor heeft hij eerder weer honger, maar zo gaat de regelmaat helemaal in de war, zoals dat ook gaat als je hem steeds moet oppakken. Hoe krijg je dat dan weer goed? Bv proberen te rekken? Want hij wordt dus eerder weer wakker omdat hij eerder honger krijgt omdat hij door krampjes te weinig dronk etc etc.

  • nanette

    Hoi Sylvie,

    Bedankt voor je snelle reactie! heel fijn :-)

    “Als je baby meteen gaat huilen in de box is hij al over zijn vermoeidheidsgrens heen.”
    Dus dan meteen weer oppakken, troosten en als hij stil is in bed leggen? om dan weer verder te gaan met de regelmaat en eenduidigheids methode (ik heb gekozen om hem 10 minuten tot een kwartier wakker te laten liggen)

    “Je vertelt niet hoe oud je kindje is.”
    Vandaag precies 6 weken

    “Een baby vanaf ongeveer zes weken komt pas toe aan een paar minuten rondkijken in de box.”
    Ja, ik laat hem ook niet langer dan dat in de box. ik houd na voeden en verschonen ook niet meer dan paar minuten over (ik houd drie kwartier wakker zijn aan)

    “Let eens goed op wat hij doet voordat hij gaat huilen.”
    Aan de borst: eerst drinkt hij, dan trekt hij zijn lijfje ineens samen, krijgt een rood hoofd, laat borst los en maakt geluiden alsof hij pijn heeft. Dit trekt dan snel weer weg en dan drinkt hij weer verder. Dan komt er weer zo’n pijnscheut. Het lijkt dus echt erg op krampjes die even opkomen en dan weer gaan. Als dit lang achter elkaar zo gaat, gaat het over op van die golven vlak na elkaar of lange golven, dan gaat hij meestal wel huilen, krijsend huilen, met hoog gilletje. Dat houdt ook ineens weer op, zonder dat wat ik deed om hem te troosten invloed lijkt te hebben. het houdt gewoon ineens op.

    In bed: kan ik niet zien. Hij ligt in kinderwagen en het is juist de bedoeling dat hij mij niet ziet toch? Anders houdt het niet op. Meestal wordt hij wel stil en valt in slaap, maar soms dus niet en dan haal ik hem er uit. Even troosten, eventueel met nog voeding en dan terug leggen. Dat gaat tot nu toe goed. hier zou ik wel kunnen horen aan het huilen of het “niet kunnen slapen is” of “pijn van de krampjes”. Het laatste is een hoger geluid en klinkt meer als alarm.

    “Hoe groeit je baby?”
    Goed: meer dan 200 gram per week.

    “Als je baby huilt, je hem oppakt en hij op je arm in slaap valt, kun je hem ook bij je houden tot de volgende voeding. Dan doet hij een goede slaap, kan hij rustig drinken en kun je weer afwachten tot hij vermoeidheidssignalen laat zien en dan opnieuw in bed proberen. Zo pak je al wel de volgorde, de regelmaat van slapen-voeden-knuffelen-box op.”
    Ha! dat is een fijne tip. Dit kan ik dus doen als hij ontroostbaar is en ik hem al twee keer heb weggelegd maar hij de slaap niet kan vatten? Is het ook oke om hem dan in bed bij je te nemen, mocht dit voorkomen midden in de nacht?

    “Als een baby op de derde dag nog steeds huilt, is er meestal nog winst te halen in prikkelreductie of voorspelbaarheid.”
    Maar mag ik dan nog steeds hem laten huilen? Of moet ik daar na twee dagen mee stoppen? Ik laat hem sowieso niet zo lang huilen: 10 tot 15 minuten. Mag ik dat altijd doen of alleen eerste twee dagen? Ik las dat sommige baby’s altijd even moeten huilen voor ze kunnen slapen. Hoe lang mag in dat geval het huilen zijn?

    “Voor zover ik online kan beoordelen is wat jij beschrijft wat bij het gedrag van een oververmoeide baby past.”
    Ik ben gister om 14u begonnen met nieuwe invoering van regelmaat en eenduidigheid en hij heeft heel goed geslapen! Het laten liggen als hij huilt is de clue voor mij. Voorheen pakte ik hem altijd op. Ik denk niet dat hij nog oververmoeid is, dan zou hij toch ook niet goed groeien? Hij heeft ook geen krampjes meer gehad gister en vannacht. Maar nu net, tijdens laatste voeding begon het weer. Gelukkig niet zo lang maar hij ligt dan wel veel later te slapen als binnen de gestelde drie kwartier / 1 uur. Hoe ga ik dan om met het schema? Moet ik vanaf dat hij eindelijk slaapt drie uur rekenen of vanaf dat voeding begon? Als laatste het geval is dan kan het zijn, dat hij maar heel weinig slaaptijd heeft. dus ik neem aan dat je rekent vanaf dat hij eindelijk slaapt? Ongeacht hoeveel uur er dan tussen voedingen zit?

    “En ja, hij kan ook last hebben van krampjes, maar je baby kan ook last hebben van spruw of reflux.”
    Hoe weet je of hij spruw heeft of reflux? lijkt dat op wat ik boven beschreef?

    “Wakker maken van een baby die eerst lange tijd onrustig is geweest, is inderdaad niet wenselijk. Een gezonde baby die goed groeit, meldt zichzelf wel. Als hij 2,5 a 3 uur geslapen heeft kun je hem wakker maken.”
    Ik begrijp hieruit dat je dus moet uitgaan van hoe lang hij slaapt en niet van hoe lang er tussen de voedingen zitten? Ik las dat een baby 2 x drie kwartier slaapt toch? Da’s zo’n anderhalf uur. Maar jij zegt 2,5 a 3 uur? Of reken je nu toch vanaf begin van voedingen? Dan kom ik in problemen met hoe lang hij daadwerkelijk kan slapen want ik heb hem net wel twee keer op moeten nemen, omdat hij krampjes had en spuugde en huilde. Met troosten erbij ligt hij dan uiteindelijk minimaal een uur later te slapen dan had gemoeten. Dan zou hij niet zoveel meer mogen slapen tot volgende voeding. Of moet ik hem nog 2,5 uur laten slapen vanaf dat hij slaapt?

    Nog een vraag hierover: als ik hem heb moeten oppakken, en weer neerleg, moet ik dan weer die 10-minuten-laten-huilen-regel toepassen? Of geldt dat alleen de eerste keer na de box?

    “‘s Nachts mag hij langer slapen mits hij het ‘goed doet’.”
    Je bedoelt: als hij verder goed slaapt en groeit?

    “Wat ik als ik jou was uitgezocht zou willen hebben is waarom hij al zo onrustig is TIJDENS de voeding. Krampjes treden meestal plm. een half uur na een voeding op. Raadpleeg een goede lactatiekundige.”
    Ik had er een die gezorgd heeft dat bv überhaupt ging werken. Ik zal haar eens vragen of ze wil komen kijken. Wel lastig plannen want hij heeft het dus niet altijd. Soms dagen achter elkaar elke voeding, soms een enkele voeding en verder niet. Maar ik vraag haar dan in zo’n dagenlange periode.

    “Het verschilt erg per lactatiekundige hoe ze tegenover ‘Rust en Regelmaat’ staan, vooral Ria Blom is nogal omstreden.”
    Ja, die van mij moest niet veel van Ria Blom hebben, maar ik neem niet alles over, alleen die regelmaat en eenduidigheid. zoals zoveel mensen zeggen dat goed is: het WKZ, jullie hier op deze site en het consultatiebureau bijvoorbeeld ook. Het gaat mij erom zijn slaaptekort te doorbreken. Ik had al eenduidigheid, maar kreeg hem niet zijn bed in. Nu ik hem 10/15 minuten laat liggen, slaapt hij meestal daarna wel dus daarmee is veel gewonnen! Nu hoop ik maar dat die 10/15 minuten echt niet schadelijk voor hem zijn en dat hij niet in slaap valt omdat hij het opgeeft, omdat hij zich moet neerleggen bij dat ik toch niet kom. Dat is natuurlijk echt een afschuwelijke gedachte. Kijk, hij valt nu wel in slaap dus hij krijgt tenminste slaap, maar als hij steeds met veel te veel stress in slaap valt lijkt het me dat we nog verder van huis zijn.

    Groetjes, Nanette

  • Sylvie

    Hoi Nanette, ik ga je eerst wat algemene dingen vertellen en aan het einde van mijn reactie staat mijn advies.

    Als je baby meteen gaat huilen in de box is hij al over zijn vermoeidheidsgrens heen. Je vertelt niet hoe oud je kindje is. Maar een baby vanaf ongeveer zes weken komt pas toe aan een paar minuten rondkijken in de box.

    Let eens goed op wat hij doet voordat hij gaat huilen. Hou ook de wakkere tijd in de gaten, een jonge baby kan vaak nog geen uur wakker zijn.

    Hoe groeit je baby?

    Over huilen heb ik dit geschreven: https://www.inbakeren.nl/meer-info/bakerpraatjes/#5
    Als je baby huilt, je hem oppakt en hij op je arm in slaap valt, kun je hem ook bij je houden tot de volgende voeding. Dan doet hij een goede slaap, kan hij rustig drinken en kun je weer afwachten tot hij vermoeidheidssignalen laat zien en dan opnieuw in bed proberen. Zo pak je al wel de volgorde, de regelmaat van slapen-voeden-knuffelen-box op.

    Als een baby op de derde dag nog steeds huilt, is er meestal nog winst te halen in prikkelreductie of voorspelbaarheid. Besef dat voor een jonge baby alles nieuw is. Ze hebben ook nog geen filter. Alle prikkels komen ongefilterd binnen en hij kan er niets mee. Ook jouw emoties komen binnen, baby’s reageren sterk op hun moeder. Zorg dus ook goed voor jezelf. Neem voor alles de tijd. Pak je kindje op op jouw uitademing en niet tijdens een inademing, dat zijn kleine dingetjes waarmee je Rust op hem overbrengt in plaats van Onrust. Ook langgggzaam bewegen helpt een baby, zachtjes praten, gedempt licht.

    Voor zover ik zo online kan beoordelen is wat jij beschrijft wat bij het gedrag van een oververmoeide baby past. En ja, hij kan ook last hebben van krampjes, maar je baby kan ook last hebben van spruw of reflux. Vermoeidheid en pijn versterken elkaar weer. Een baby die door en door moe is, kan niet veel hebben en ‘schiet’ snel in een alarmtoestand.

    Probeer eens of het ochtendslaapje in bed wil lukken. Stel, hij is om 7.00 uur wakker, voeding, boertje, verschonen, knuffelen en dan tot plm. 8.00 uur naar hem kijken en kijken wat hij doet. Zie je slaapsignalen, dan breng je hem naar bed. Ook stevig onderstoppen, bed kort opgemaakt, laken en deken dwars zodat je dit aan de zijkanten goed tot onder het matras kunt onderstoppen.

    Wakker maken van een baby die eerst lange tijd onrustig is geweest, is inderdaad niet wenselijk. Een gezonde baby die goed groeit, meldt zichzelf wel. Als hij 2,5 a 3 uur geslapen heeft kun je hem wakker maken. ’s Nachts mag hij langer slapen mits hij het ‘goed doet’.

    Dit alles is algemene informatie waarvan je zelf het beste kunt beoordelen wat je nog kunt gebruiken om de slaap te verbeteren.

    Wat ik als ik jou was uitgezocht zou willen hebben is waarom hij al zo onrustig is TIJDENS de voeding. Krampjes treden meestal plm. een half uur na een voeding op. Raadpleeg een goede lactatiekundige. Laat haar in het mondje van je baby kijken en laat haar een voeding meekijken. Ik weet niet waar je woont, maar de lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding zijn ook kinderverpleegkundigen en zijn zeer ervaren. Kijk even wat je ziektekostenverzekering vergoed.

    Via de NVL vind je nog meer lactatiekundigen. Het verschilt erg per lactatiekundige hoe ze tegenover ‘Rust en Regelmaat’ staan, vooral Ria Blom is nogal omstreden. Als je een lactatiekundige raadpleegt, laat haar mijn reactie en advies lezen, dan kan ze daar op doorborduren. Succes, laat je nog eens weten hoe het gaat?

  • nanette

    hallo sylvie,

    Ik deed het al redelijk goed, maar ga er nu nog beter op letten: regelmaat en eenduidigheid. Ik heb namelijk een oververmoeide baby die ’s morgens niet wil slapen en soms ook een hele dag niet of een halve nacht niet. Ik snap het systeem van wakker worden, voeden, verschonen (ik voed dan meestal nog heel even) even in de box en naar bed, maar heb een paar vragen:
    * Als je baby meteen gaat huilen als je hem in de box legt, wat dan te doen? Beschouwen als moe zijn en naar bed brengen? Maar je mag hem niet huilend in bed leggen toch, dus eerst troosten?
    * Als je baby wakker in bed ligt en pas na kwartier of half uur begint met huilen, moet je hem dan nog steeds laten huilen? of eerst opnemen, troosten en opnieuw wakker in bed leggen?
    * Ik heb begrepen uit boek van Ria Blom dat het laten huilen alleen geldt voor de eerste twee dagen dat je begint met rust en regelmaat. Als je baby op derde dag dus nog steeds lang huilt bij het in bed leggen, wat dan te doen?
    * Mijn baby begint vaak al tijdens de voeding samen te trekken van krampjes. Na de voeding schreeuwt hij het met tussenpozen uit van de pijn, zo lijkt het en gaat hij huilen. Hoe weet je of dit inderdaad krampjes zijn of, zoals Ria Blom, zegt signalen van oververmoeidheid?
    * Omdat hij dus na de voeding al meteen begint met huilen en ik het in de box leggen niet kan doen, hoe krijg ik dan toch regelmaat er in? Ik kan hem niet huilend in bed of in de box leggen toch? Als hij rustig is geworden na bij me nemen en troosten, en ik hem voorzichtig in bed wil leggen, begint het krijsende huilen vaak meteen weer. Dan neem ik hem op en probeer het opnieuw. En weer. En weer. Zo kunnen we soms wel uren bezig zijn en dan heeft hij alweer honger zonder geslapen te hebben. Waar hij dan weer krampjes van krijgt, zodat hij ook niet zoveel eet, waardoor hij weer eerder honger heeft en er geen tijd meer is om te slapen etc etc. Hoe doorbreek ik dit en krijg ik er regelmaat en eenduidigheid in? Beginnen met voeden uitstellen? Toch in bed leggen en laten huilen? Hoe weet ik of dit inderdaad aan oververmoeidheid ligt? en als het krampjes zijn, wat dan? Dan krijg je de regelmaat er echt niet in toch?
    * Ik las dat je met jezelf moet afspreken hoe lang je je baby laat huilen die eerste twee dagen dat je de methode uitprobeert. Wat te doen als hij langer huilt dan? Opnemen, troosten, eventueel wat borstvoeding en opnieuw neerleggen?
    * Wat te doen als hij na die twee dagen nog steeds elke keer huilt als hij in bed wordt gelegd?
    * Je schrijft dat je je baby na drie uur moet wakker maken voor voeding? Maar ik ben al blij als hij eindelijk eens slaapt dat hem wakker maken na drie uur echt niet oke lijkt. Zeker omdat hij dan misschien een half uurtje echt slaapt. Ook al was begin vorige voeding drie uur geleden, we zijn dan zo lang bezig met in slaap komen, dat hij na drie uur nog maar net slaapt.
    * Hoe zit dat dan ’s nachts en bij doorslapen? dan mag er toch wel langer dan drie uur tussen de voedingen zitten?
    * Hoe verhouden ‘voeden op verzoek’ en ‘wakker maken na drie uur’ zich tot elkaar? lijkt in tegenspraak?

    Bedankt alvast voor je reactie en groetjes, Nanette