Geef je baby bewegingsvrijheid en voorkom een voorkeurshouding, plat of scheef hoofdje

Geef je baby bewegingsvrijheid en voorkom een voorkeurshouding, plat of scheef hoofdje

Baby zonder stoeltje, actie Tineke van Westerop, goed zo baby hou je rug rechtGeschreven door Tineke van Westerop

Als kinderfysiotherapeut (n.p.) zie ik steeds vaker baby’s met afgeplatte hoofdjes en scheve ruggetjes. Ik strijd al vele jaren voor meer bewegingsvrijheid voor (pasgeboren) baby’s waardoor zij beter kunnen ontwikkelen en de kans op een voorkeurshouding vermindert.

Leg je baby als hij wakker is, regelmatig op zijn buik, en laat je baby daar vanaf dag één aan wennen. Buikligging maakt de rug- en nekspieren sterk en bevordert de symmetrie. Laat je baby in de eerste periode op je borst liggen. Zo ligt hij het meest stabiel, kan hij bij zijn handjes en is er direct contact tussen baby en ouders.

Overbelasting

Afgeplatte of scheve hoofdjes hebben niet alleen te maken met de voorgeschreven rugligging om het risico op wiegendood te verkleinen, maar ook met het feit dat baby’s té vaak en té lang in diverse stoeltjes worden geplaatst. Te lange fixatie in stoeltjes kan een vertragend en verstorend effect hebben op de ontwikkeling van de hoofd- en rompbalans en op de bewegingen van armpjes en beentjes. In stoeltjes zijn de bewegingen die een baby normaal gesproken maakt, zoals strekken en draaien van de romp, onmogelijk.

Afgeplatte en scheve hoofdjes ontstaan door overbelasting. Hoe beweeglijker je baby is, hoe kleiner de kans op een voorkeurshouding en een plat hoofdje. Leg je baby zo neer dat hij zijn hoofdje kán bewegen. Je baby kan zijn hoofd alleen bewegen als hij plat ligt zoals in de box, op een kleed, in bed of kinderwagenbak. Als je je jonge baby in een stoeltje legt, zal hij scheef zakken en zo blijven liggen omdat hij nog niet sterk en behendig genoeg is om tegen de zwaartekracht in te bewegen. Zo ontstaat dus overbelasting. Door een kussentje om zijn hoofdje te leggen bereik je wel dat zijn hoofdje in het midden ligt maar ook dan kan je baby zijn hoofdje niet meer bewegen en kan overbelasting ontstaan.

Actie Goed zo baby, houd je rug recht!

Tineke van WesteropEen baby heeft ongeveer 4 maanden nodig om de bewegingen van zijn hoofd, de hoofdbalans, onder controle te krijgen.

Lees hier meer tips en meer over mijn missie: Goed zo baby houd je rug recht!

Tineke van Westerop

Lees meer

Preventie, signalering en aanpak van voorkeurshouding en schedelvervorming. Wie doet wat, hoe, wanneer en waarom?

Reacties uitgeschakeld voor Geef je baby bewegingsvrijheid en voorkom een voorkeurshouding, plat of scheef hoofdje

Als kinderfysiotherapeute heeft Tineke ruim 20 jaar gewerkt in een particuliere praktijk, op scholen voor bijzonder onderwijs en in een algemeen ziekenhuis. Daarna is zij maatschappelijk werk gaan studeren en heeft vervolgens 10 jaar bij een kinderopvangorganisatie de functies vervuld van leidinggevende, manager en personeelsadviseur. Tegenwoordig geeft zij workshops, lezingen en trainingen op het gebied van ergonomisch werken, gesprekstechnieken, Emmi Pikler en ontwikkeling van baby's. Tineke strijdt al vele jaren voor de bewegingsvrijheid van (pasgeboren) baby's. Binnen deze missie heeft ze de actie 'Goed zo baby houd je rug recht!' ontwikkeld.