Hoe baby laten wennen aan de wintertijd?

Hoe laten andere ouders hun kind(eren) wennen aan de wintertijd?

Als de klok wordt verzet, is de het meest genoemde advies aan ouders met jonge kinderen om in de week daarvoor het ritme alvast op te schuiven. Werkt dit om alvast te wennen aan de wintertijd?

Waarschijnlijk voor het ene kind (gezin) wel, het andere niet. Toch was ik benieuwd naar het effect van ‘later naar bed dan anders’

Op Twitter stelde ik de vraag:
Wie heeft Baby gisteren later op bed gelegd? (rekken) met welk resultaat?
Baby sliep A.korter B.even lang C.langer dan anders

Antwoorden baby-ouders:
A.2
B.8
C.3 *
*Eén baby was koortsig, wat ook invloed heeft op slaapgedrag.

Peuters:
A.1
B.1
C.2

Buiten deze antwoorden waren er nog antwoorden die niet gecategoriseerd konden worden:
“Baby op normale tijd naar bed, net zo lang geslapen als gewoonlijk, maar eerste voeding vandaag gerekt met speentje.” (baby ruim 4 maanden)
“Hier gewoon een normale nacht. We kijken nooit op een uurtje meer of minder. #voedenopverzoek” (baby 8 weken)
“Al 4 dagen middagslaapjes, eetmomenten & bedtijd iets aan het rekken. Vanmorgen dus een normale tijd voor ons. Borstvoeding wel op verzoek blijven geven.” (baby 8 maanden)

De meeste baby’s die op normale tijd of later dan gewoonlijk (rekken) op bed werden gelegd waren moe of extra moe, maar sliepen niet langer dan hun ouders gewend waren.

Zijn er meer ouders die de afgelopen week het ritme hebben opgeschoven? Met welk resultaat?

 

Lees meer

Fabels over doorslapen

Baby’s slapen als baby’s

Wakker maken of niet? (Oud & Nieuw)

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

4 reacties

  • Yvonne

    Anke, het is hier op de een of andere manier aardig goed gegaan. In de bewuste nacht van het uur sliep mijn zoontje plotseling een uur langer dan normaal. Ik helemaal blij. De daarop volgende dagen was hij wel erg vroeg wakker, maar na een paar dagen zaten we aardig in het ritme, zonder er echt wat voor te hoeven doen. Ik breng hem meestal pas naar bed als hij echt de vermoeidheidssignalen laat zien en ik maak hem ook nooit wakker. Dat heb ik nu ook niet gedaan.
    Ik hoop voor jou dat je zoontje gauw het ‘nieuwe’ ritme oppakt. Hoe oud is hij?

  • Anke

    Tja… Dat vraag ik me dus ook af… We zijn inmiddels ruim een week verder en de eetmomenten zijn wel verschoven, maar slapen doet meneer nog op de ‘oude’ tijd. Later naar bed brengen leidt er inderdaad alleen maar toe dat hij nog vroeger wakker wordt. Is het jou gelukt Yvonne?

  • Yvonne

    Met het oog op het uur dat vannacht terug gaat, begon ik vorige week al mijn zoontje van 15 maanden later naar bed te brengen. Maar hoe later hij sliep, op een gegeven moment 20:30 uur (wat straks natuurlijk 19:30 uur is), hoe eerder hij wakker werd. Soms wilde hij om 5:30 al niet meer verder slapen. Ik leg hem nu gewoon weer om 19:30 uur in bed en hij slaapt meestal tot 6:30 uur. Ik zie dus wel hoe het gaat vanaf morgen, maar rekken gaan we hier niet meer doen.