Film

Van roze wolk tot regenbui. Huilbaby? Rust en Regelmaat

Van roze wolk tot regenbui. Huilbaby? Rust en regelmaat, instructie filmDeze instructie film is geproduceerd door Artsen voor Kinderen. Met instructieve beelden en animaties ondersteunt de DVD de nieuwe aanpak van overmatig huilende baby’s. Deze Rust en Regelmaat aanpak – al dan niet aangevuld met inbakeren – vermindert het overmatig huilen bij baby’s binnen een week met meer dan 40%. Gericht onderzoek door wetenschappers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis ( UMC Utrecht) heeft dit aangetoond.

Met deze nieuwe aanpak kunnen huilbaby’s thuis worden begeleid en ziekenhuisopnames worden voorkomen. De DVD wordt geleverd met een handige inlay waar de aanpak nog eens in tekst en beeld wordt samengevat. Te gebruiken in samenwerking met het consultatiebureau. De DVD is te bestellen op www.hebikdat.nu.

DVD ‘Wonderdoeken?!’ een film over inbakeren

DVD 'Wonderdoeken?!' een film over inbakerenIn opdracht van Pacco is deze informatieve film over inbakeren geproduceerd:

  1. Diverse interviews met ouders en uitleg van een jeugdverpleegkundige en een jeugdarts
  2. Instructie inbakeren met twee losse doeken
  3. Instructie inbakeren met Pacco inbakerdoek
  4. Instructie inwikkelen met Pacco Pre

Deze film gaat over 3 heel verschillende kinderen, maar met één ding gemeen: ze huilden veel tijdens de eerste maanden van hun leven. De ouders van deze kinderen vertellen over de impact van het huilen van hun baby en de onzekerheid en oververmoeidheid die daarbij kwam kijken. Ook vertellen zij welke betekenis rust, regelmaat en inbakeren voor hen heeft (gehad).

Jeugdverpleegkundige Arianne Bronsvoort legt uit dat het inbakeren niet los gezien kan worden van rust- en regelmaat afgestemd op het individuele kind. De doeken betekenen in de meeste gevallen een directe aanpak om het slapen te verbeteren en daardoor het huilen te verminderen. Op korte termijn zorgt het voor rust in het gezin waardoor het zelfvertrouwen van de ouders en het vertrouwen tussen baby en ouders, kans krijgt om te herstellen.
Intussen leren ouders de lichaamstaal van hun kind, zoals slaap- en hongersignalen te herkennen en hierop in te spelen. Bij een uitgeruste baby zijn deze signalen weer goed te zien, bij een vermoeide baby is dit veel moeilijker, zo niet onmogelijk. Het leren inspelen op hun kindje is uiteindelijk de oplossing op lange termijn. Zodra hun kind een gezond slaap-waakpatroon heeft opgebouwd, kunnen de ouders het inbakeren weer afbouwen.

Jeugdarts Magda Boere-Boonekamp legt uit dat er redenen zijn om sommige baby’s niet in te bakeren (bijv. bij heupproblemen of koorts). Als ouders zich goed laten informeren en adviseren en als zij inbakeren volgens de richtlijnen zijn er geen verhoogde risico’s voor hun baby.