Inbakeren heupontwikkeling

Inbakeren en heupontwikkeling

Ongeveer 1 op de 50 kinderen wordt geboren met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht. Bij deze heupafwijking is de heupkom niet diep genoeg waardoor een verhoogde kans op een problematische heupontwikkeling bestaat.

Baby benen kikkerstandDe jeugdarts op het consultatiebureau checkt op de leeftijd van ongeveer 4 weken en 3 maanden de heupjes van je baby. Als er een mogelijke afwijking wordt vastgesteld of als er sprake is van risicofactoren zal je baby worden doorverwezen voor verder onderzoek en eventueel een behandeling. Zodra er een heupafwijking wordt vastgesteld, volgt er een behandeling die er op gericht is dat de heupkom zich ten goede kan ontwikkelen: de vlakke kom wordt dan dieper en gaat de heupkop beter omvatten.

Hoe rekening houden met heupjes bij ingebakerde baby?
Pacco inbakerdoeken zijn verkrijgbaar bij Bol.com

Als er sprake is van (een verhoogd risico op) heupdysplasie wordt meestal afgeraden om je baby in te bakeren. Zeker op de traditionele manier. Als je baby erg onrustig is en een hulpmiddel bij het slapen goed kan gebruiken, kun je met de behandelend arts overleggen of je baby in een Pacco inbakerdoek mag liggen, deze is niet belastend voor de heupjes.

Je baby heeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van heupdysplasie als:

  • er heupdysplasie in de familie voorkomt
  • je baby in de laatste maanden van de zwangerschap in stuitligging heeft gelegen of in stuitligging is geboren
  • je baby ook andere aangeboren afwijkingen heeft een klompvoetje of een open ruggetje
  • er tijdens de zwangerschap weinig vruchtwater in de baarmoeder was

Een ingebakerde baby moet zijn benen voldoende kunnen spreiden voor een gezonde heupontwikkelingAls je je baby inbakert, is het van belang dat je zijn benen tot de leeftijd van 6 maanden voldoende ruimte geeft. Het makkelijkst is dit aan te duiden als de ‘kikkerstand’. Anders gezegd: geef je baby de ruimte om zijn benen in de doeken in opgetrokken stand te spreiden en volledig te strekken.

Het is wèl belangrijk de beentjes te omhullen met stof en de doeken vast te zetten om

  • te voorkomen dat de doeken opstropen tot over het gezicht
  • te voorkomen dat je kind met zijn voetjes kan afzetten en gaat omrollen in de doeken
  • je baby gevoel van warmte, geborgenheid en veiligheid te geven

Lees meer

Veilig inbakeren

De eerste week, wennen aan inbakeren