Tweeling samen laten slapen of apart?

Tweeling samen laten slapen of apart?

Tweelingbaby’s kunnen hun eigen slaapgedrag hebben. De één zal direct in slaap vallen, terwijl de ander wellicht steevast protesteert als hij in zijn bedje wordt gelegd. Dat hoeft geen probleem te zijn. Terwijl de één een inslaaphuil doet, kan de andere baby in het bedje er naast gewoon in slaap vallen. Maar het kan ook leiden tot twee huilende baby’s die elkaar prikkelen en zich daardoor overstuur huilen. Zie ze dan beide maar weer te troosten.

Vooral de eerste weken of maanden kan het moment waarop beide baby’s tegelijk wakker worden voor de nodige stress zorgen. Als je alleen bent, kom je al snel een paar handen te kort.

Tweeling ritme slapen

De ene baby kan ook meer slaap nodig hebben dan de andere. De ene baby gaat direct huilen nog voor hij echt wakker is, terwijl de ander uitgerust en ontspannen wakker wordt en nog een paar minuten zijn voeding kan afwachten. Door onderlinge verschillen besluiten sommige ouders hun baby’s niet samen te laten slapen. Door ze in aparte kamers te laten slapen, kunnen de ouders inspelen op de individuele behoeften van elke baby. In elke situatie is het voor ouders uitzoeken en uitproberen op welke manier zij hun baby’s het beste kunnen verzorgen en voeden.

Baby tweeling samen in één bed?

De meeste ouders laten hun (baby)tweeling samen op één kamer slapen samen. Soms zelfs samen in één bed (co bedding). Een begrijpelijke keuze; de baby’s hebben immers maandenlang samen in de baarmoeder gezeten. Toch wordt dit voor de thuissituatie afgeraden.

In sommige ziekenhuizen liggen premature en/of dysmature tweelingen bij elkaar omdat ze het dan ‘beter doen’ en er bovendien minder apneus (ademstilstand) optreden. Voor tweelingen heeft een ziekenhuis een speciale couveuse, inclusief monitor en 24-uurs toezicht. Dat is anders dan thuis.

In het Tijdschrift voor Kindergeneeskunde stond in 2005 een publicatie van Joke Wielenga over de voors en tegens van co-bedding (tweeling samen in 1 bed). Zoals heel vaak in zorgelijke situaties vraagt het zorg-op-maat en kun je nooit concluderen dat co-bedding altijd meerwaarde biedt.

Thuis is het veiliger om je tweeling niet in één bed te laten slapen. Of het bed nu krap of ruim is, de eerste maanden zijn baby’s nog niet mobiel en komen ze wellicht op een onveilige manier tegen elkaar aan te liggen. Bovendien spelen bij tweelingen vaak meerdere (onafhankelijke) wiegendoodrisico’s mee, bijvoorbeeld een laag geboortegewicht.

Sinds 2013 gelden nieuwe adviezen ¹:

  • Preterme pasgeborenen > 32 weken moeten in rugligging worden gelegd
  • Tweelingen mogen niet in 1 bed slapen (‘co-bedding’)
  • Gebruik van een speen wordt ook bij het geven van borstvoeding aangeraden, indien deze goed op gang is gekomen.
  • Het gebruik van stabilisatiekussens wordt afgeraden

Tweeling en fles- of borstvoeding

Sommige tweelingen gaan uit zichzelf gelijk op met slapen en drinken. Bij flesgevoede baby’s of borstgevoede baby’s wiens moeder het dubbelvoeden onder de knie heeft, zal dit niet al te grote problemen opleveren.

Als het dubbelvoeden om welke reden dan ook niet lukt, stel je er dan op in dat het voeden en verzorgen van je baby’s het eerste half jaar veel tijd en energie vergt. Baby’s ieder in hun eigen tempo voeden en verzorgen heeft ook positieve kanten: (veel) minder stress en volle aandacht per baby. Dat kan veel rust en voldoening geven. De ‘investering’ in je baby’s en in je band met hen zal zich, letterlijk en figuurlijk, dubbel en dwars terugverdienen!

Tweeling borstvoeding

Baby’s in bad

Achter elkaar in bad doen kan lastig zijn als je alleen bent. Jonge baby’s kunnen nog niet lang wakker en hongerig afwachten tot ze aan de beurt zijn. Dan is het weer fijn als de baby’s zich niet tegelijkertijd melden. Dit alles heb je echter niet in de hand. Probeer uit, wat voor jullie het beste werkt; om de dag in bad, tijdelijk hulp inschakelen rond badtijd, ’s avonds in bad of samen onder de douche als je beide thuis bent.

Uitstapjes

Wandelen of een ritje met de auto zal in het begin een hele onderneming zijn. Doe het alleen als het noodzakelijk is, als je voldoende ontspannen bent of behoefte hebt aan buitenlucht. Komen de muren op je af, kun je ‘de wereld’ ook naar jou toehalen in plaats van erop uit te gaan met je baby’s. Rust en regelmaat hebben nu eenmaal een positieve invloed op slaapgedrag. Als je je kindjes van jongs af aan in een ontspannen sfeer laat slapen, dan leg je een goede basis voor hun welzijn en leer je ze steeds beter kennen. Na verloop van tijd wordt vanzelf duidelijk op welk tijdstip je er het beste op uit kunt gaan.

Bedenk dat het niet eeuwig duurt en dat boodschappen en andere huishoudelijke taken prima uit te besteden zijn. Er zijn vast mensen die een handje willen helpen. Doe zelf alleen wat echt moet. Voel kraamvisite niet als verplichting, alleen afspreken als je er behoefte aan hebt, dan krijg je er ook energie van.

Wanneer en hoe vind je zelf weer rust?

De meeste tweelingouders geven aan dat het vanaf 8 à 9 maanden minder zwaar wordt.

Tot slot nog een persoonlijke tip. Hoe goed je het als ouders ook doet, twee baby’s verzorgen is vermoeiend, zeker voor een moeder die borstvoeding geeft. Als je oververmoeid raakt, overleg met je partner en plan een bijslaapweekend: breng twee dagen zoveel mogelijk op je slaapkamer door, in alle rust. Geen visite, geen telefoon, geen televisie, geen computer, hooguit een goed boek. Ga slapen, slapen en nog eens slapen. Vraag je partner om jullie baby’s te verzorgen en ze alleen te brengen voor een voeding. Eet (extra) gezond en drink veel. Gegarandeerd dat na zo’n weekend weer even helemaal opgeladen bent!

 

Bronnen

¹ Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Stand van zaken. Aanvullende adviezen voor veilig slapen ter preventie van wiegendood
Aanvullende adviezen ter preventie van wiegendood

Lees meer

Wat is sterker dan een vrouw?

Vaders en regeldagen