Welke kleding onder de inbakerdoek? Wel of geen deken?

Kleding, bed, laken en deken(s)

Bed

Baby bed kort opmaken

WEL

  • Stevig en vlak matras dat goed past in de wieg of het ledikant
  • Harde bodem welke voldoende luchtdoorlatend is
  • Matras regelmatig luchten en controleren op vochtdoorslag aan de onderkant
  • Katoenen laken en deken(s) van katoen, wol of fleece (maximaal 1 cm dik)

NIET

  • Geen schapenvacht of kussen
  • Geen kussenachtige knuffels, voedingskussen of losse lap bij je baby in bed
  • Geen zeil in het bedje van je baby
  • Geen dekbed

Een omgevingstemperatuur van 15 tot 18 graden is warm genoeg voor een baby die zichzelf op temperatuur kan houden.

Uit: Inbakeren brengt rust

Kleding

Stem de kleding onder de inbakerdoek af op je baby en de omgevingstemperatuur. Sommige baby’s hebben het snel warm en andere baby’s zijn kouwelijk van zichzelf. Een rompertje kan (vooral ’s zomers) al voldoende zijn. Kleed in het koude jaargetijde je baby niet overdreven warm aan. Je baby moet het behaaglijk hebben, niet te warm en niet te koud.

Welke kleding onder de inbakerdoek?

Let op de samenstelling van de materialen. In veel babykleding is polyester verwerkt, waardoor het slecht transpiratievocht doorlaat. Trek je ingebakerde baby alleen kleding aan van 100% natuurlijk en ademend materiaal. Door polyester in de kleding kan je baby gaan zweten, het vocht kan niet goed weg en daardoor wordt je baby weer koud. Een baby raakt zijn overtollige warmte vooral kwijt via zijn hoofd. Zet je ingebakerde baby daarom geen muts op. Zorg wel voor warme voetjes.

Het nekje van je baby is een goede warmtemeter. Als de huid van je slapende baby warm en droog is, is het goed. Voelt de huid klam, laat dan een laagje kleding of een deken weg.

Als je twijfelt kun je de lichaamstemperatuur van je baby opmeten als je hem uit de doeken haalt. Is zijn lichaamstemperatuur boven de 37,2 °C, leg hem dan bij het volgende slaapje koeler weg (een laagje minder). Indien onder de 36,5 °C warmer wegleggen (een laagje meer).

Laken en deken(s)

Hoe het bed van je baby veilig en kort opmaken?

Dek je baby toe met een laken en een deken. Bij warm weer alleen een laken gebruiken. De druk van de deken verhoogt het inbakereffect en de gewenning om toegedekt te slapen.

Ledikant kort opmaken

Voor het kort opmaken van een babyledikant heb je een laken nodig van stevige katoen van minstens 150 centimeter breed. Als het ledikantlaken lang genoeg is, kun je dit dwars leggen. Ook het deken leg je dwars. Zo kun je het beddengoed aan de zijkanten tot onder het matras onderstoppen en blijft het goed zitten. Een stevig ondergestopte baby kan minder makkelijk op zijn buik rollen, voelt zich veilig en blijft lekker warm.

Het eventuele printje (zoals de hartjesprint op het filmpje) ligt dan wel dwars, maar als jouw baby in zo’n stevig opgemaakt bed lekker kan slapen, dan is dat printje natuurlijk niet meer belangrijk :)

Als je je baby in bed legt, kan er nog een vuist tussen zijn voeten en het voeteneinde. Zorg er wel voor dat hij zijn benen nog kan strekken. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Het laken mag goed strak, let er wel op dat het matras vlak ligt en niet in een kuiltje.

Tips

  1. Maak het ledikant strak op, nog zonder dat je baby er in ligt. Daarna trek je een zijkant (een punt) een klein beetje los, net genoeg om je baby er onder te kunnen leggen. Als je je baby in bed legt, hoe je alleen het puntje nog maar onder het matras te stoppen.
  2. Trappelt je baby zichzelf onder het deken vandaan richting het hoofdeinde, dan kun je zijn bed beter opmaken als matrozenbedje.
  3. Als je het inbakeren gaat afwennen blijf je het strakke opmaken en voldoende hoog toedekken voortzetten. Je baby kan dan weliswaar zijn armen bewegen, maar druk op de schouders geeft je baby rust.

 

Lees meer

Bed opmaken

Inbakeren afbouwen, wanneer en hoe?