Voeden op verzoek

Borstvoeding is dé ideale manier om je baby te volgen in zijn behoeften. Overvoeren kan niet, dus kun je na elk (goed) slaapje je baby direct aanleggenWat is voeden op verzoek? Vraag het aan een willekeurig aantal moeders en je zult waarschijnlijk evenveel verschillende antwoorden krijgen.

Voeden op verzoek = kijken naar je baby
(niet naar de klok)

Natuurlijk kijk je af en toe op de klok, die is niet meer weg te denken in ons leven. Maar gebruik de klok als hulpmiddel en laat de klok niet vertellen of je baby honger heeft.

Voeden op vraag houdt niet in dat je te pas en te onpas moet aanleggen.

“Een baby huilt niet voor niets”, zeggen veel ouders. Bij elke kik aanleggen kan echter uitmonden in een controlepatroon; aan de borst is je baby immers stil. Daarmee ondermijn je je vertrouwen in borstvoeding. Bovendien zou je dan wel eens voorbij kunnen gaan aan baby’s behoefte aan slaap. Een uitgeruste baby hapt beter en drinkt effectiever dan een vermoeide baby, laat je baby daarom ook ‘slapen op verzoek’.

Veel baby’s huilen of jengelen van (over)vermoeidheid.

Met behulp van regelmaat (vaste volgorde van gebeurtenissen) al dan niet met inbakeren inbakeren leer je hongersignalen van slaapsignalen te onderscheiden.

Naarmate je baby beter gaat slapen, leer je steeds beter inspelen op zijn werkelijke behoeftes. Ook leer je beter om regeldagen te onderscheiden van ‘gewone’ dagen.

Meer informatie over regeldagen.

Meer informatie over borstvoeding in de zomer.

Onrustige baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen ook beter op verzoek gevoed worden. Mijn ervaring is dat een baby de voeding tot zich neemt die goed voor hem is. Of je baby moet ziek zijn, een te groot gat in zijn speen of een verkeerde drink-techniek hebben. Een gemiddelde baby doet het meestal beter op vraag. Ook met de fles. Meer informatie over flesvoeding op verzoek.