Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Slaappatroon van baby’s

Slaapcyclus

Een slaapcyclus van een baby is korter dan die van een volwasseneEén slaapcyclus (van diepe en lichte slaap) duurt bij een volwassene totaal ongeveer 90 minuten. Bij een pasgeborene ongeveer 47 minuten en bij baby’s van 3-8 maanden ongeveer 50 minuten. Met andere woorden: baby’s slapen meestal 45-50 minuten of een veelvoud daarvan; ze slapen dus gedurende 100, 150 of 200 minuten voor ze weer wakker worden.

Van de slaap van een volwassene is ongeveer 80% diepe slaap en 20% lichte slaap. Bij op tijd geboren baby’s is dit 50% om 50% en bij prematuren is dit respectievelijk 20% om 80%. Dit verklaart voor een deel hoe het komt dat kleintjes ’s nachts vaker wakker worden dan hun ouders.

Indifferente slaap

De indifferente slaap is een derde slaapfase die alleen bij baby’s in de eerste drie maanden voorkomt en soms wel 50% van de totale slaap vormt. Je baby ligt rustig in bed met zijn ogen open en soms een grimas of engelenlach op zijn gezicht. Ook al heeft je baby zijn ogen open, interpreteer dit niet als wakker en laat hem slapen.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Op de vraag hoeveel slaap een baby nodig heeft, is geen zinnig antwoord te geven. In de literatuur varieert het antwoord zelfs van 10-23 uur!

Hoe lang een baby wákker kan zijn is wel redelijk te voorspellen.

Leeftijd Wakkere tijd per keer
0-2 weken 30-45 minuten
2-6 weken 45-60 minuten
7-12 weken 60-75 minuten
3-5 maanden 1,5 uur

Deze wakkere tijd is inclusief voeding.

Uit: Regelmaat en inbakeren – geschreven door Ria Blom

Jonge baby binnen uur weer moeEen baby van 4 weken oud is binnen een uur na het wakker worden echt al weer moe. Een klein uur om te voeden, te verschonen en even te knuffelen. Deze tijd is zo om. Als je moeite hebt om de slaapsignalen van je baby te ontdekken, weet je niet wanneer hij huilt van moeheid. Als je je huilende baby oppakt, sust, draagt, zal het voor even werken, hij blijft natuurlijk moe. Baby’s kunnen al jong overactief gedrag aanleren. Vaak zijn ze heel wakker, pienter en alert: steeds bezig nieuwe prikkels te verwerken. Tijdens een voeding vallen ze in (een lichte) slaap. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Je baby is namelijk te moe om te drinken, wordt snel weer wakker van de honger, is na zo’n hazenslaapje ook weer te moe om een volledige (borst)voeding tot zich te nemen.

Korte slaapjes

Waarom hebben sommige baby’s na de eerste cyclus van 45-50 minuten moeite om weer ‘weg te zakken’ en verder te slapen?

Mogelijke oorzaken Oplossing
Je baby is aan het ‘regelen’ Ga na of je baby meer voeding nodig heeft
Je baby gaat te moe naar bed Leg je baby in bed bij zijn éérste slaapsignalen
Je baby weet niet waar hij aan toe is Vaste volgorde van gebeurtenissen, ofwel regelmaat (maar niet op de klok)

Blijft je baby korte slaapjes doen en wil je proberen zijn slaap-waakpatroon bij te sturen?

 

Lees meer

Korte slaapjes

Baby slaapt kort overdag

Hoe omgaan met een onrustige baby?