Wat zijn regeldagen? Tips.

Regeldagen

Als je baby oververmoeid is geraakt, zullen alle dagen op elkaar lijken. Er is geen onderscheid tussen ‘gewone’ dagen en regeldagen. Je baby raakt niet meer uitgerust en drinkt de hele dag (en nacht) kleine slokjes. Op den duur weet je niet meer wanneer hij moe is of honger heeft of allebei. Voeden en slapen hangen nauw met elkaar samen. Een baby heeft voldoende slaap nodig om (effectief) te kunnen drinken en voldoende voeding nodig om te kunnen slapen.

Slaap kun je verbeteren met regelmaat, prikkelvermindering, voorspelbaarheid, inbakeren, etc. Maar ook als je samen met je baby een ritme gevonden hebt, zijn er dagen dat wat minder goed gaat. Je baby slaapt korter en wil meer drinken, de zogenaamde regeldagen. Deze dagen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als je baby 10 dagen*, 6 weken of 3 maanden oud is. Mijns inziens heb je er meer aan als je regeldagen leert herkénnen. Een baby kan namelijk ook gaan regelen na een (te) drukke dag, door een zieke, menstruerende of vermoeide mama, na een verkoudheid, enzovoort.

* Leg een borstgevoede baby 8 tot 12 keer per etmaal aan. Vaak voeden, maar ook goed aanleggen zorgen ervoor dat de melkproductie goed op gang komt.

Wacht niet op een geschikt of rustig moment maar néém tijd

Als je baby behoefte heeft aan meer voeding of als je het idee hebt dat de productie is teruggelopen, merk je dat het niet alleen líjkt alsof je baby de hele dag wil drinken, het ís ook zo. Accepteer dat het voeden een aantal dagen veel tijd zal kosten. Regeldagen kun je niet plannen. Zorg voor een goed boek of een stapel tijdschriften en tank zelf ook meteen bij. Twee vliegen in één klap!

Als je wel vaak aanlegt, maar zelf niet een beetje gas terugneemt of op de rem trapt, dan is de kans groot dat je blijft steken in regeldagen.

Om de opgebouwde regelmaat vast te houden, leg je je baby zoveel mogelijk aan in een wakkere periode. Vaak kort voeden is beter dan één keer lang. Blijf wel ruim voor de vermoeidheidsgrens anders valt je baby aan de borst in slaap en is de kans groot dat hij een hazenslaapje gaat doen en vervolgens niet uitgerust wakker wordt.

Een andere mogelijkheid is tijdens het voeden meerdere keren van kant te wisselen (wisselvoeden). Tijdens het voeden wordt er al weer melk aangemaakt. Als je borsten slap en leeg voelen kan het zijn dat het langer duurt voordat de melk toeschiet, maar je voeding is nooit op! Wees niet zuinig op je melk. Meer drinken, meer zuigen, meer lichaamscontact, leidt tot meer melk. Wachten werkt averechts. Wil je baby drinken, leg hem tijdens de regeldagen zo vaak mogelijk aan. En… leg jezelf er bij neer, ontspan, geniet er van, verzet je er niet tegen dan is je productie binnen enkele dagen weer op peil!

 

Lees meer

Borstvoeding in de zomer op borstvoeding.com

Tips voor na de kraamtijd, hoe en wanneer rust en regelmaat?