Inbakeren wanneer?

Wanneer helpt inbakeren?

Inbakeren helpt baby’s die …

  • moeite hebben om zelf in slaap te vallen
  • alleen maar hazenslaapjes doen
  • snel overprikkeld zijn
  • veel huilen van moeheid

Deze baby’s gaan – eenmaal ingebakerd – beter slapen en daardoor minder huilen. Dit geeft je als ouders de kans om een basis leggen voor een gezond slaap- en drinkritme.

Zie het inbakeren niet als de oplossing, maar als een hulpmiddel op weg naar de oplossing.

Behalve je baby in doeken wikkelen, kun je ook denken aan de volgende tips:

Laat je baby voorgaan

Probeer eerst de mogelijke oorzaken van de onrust boven tafel te krijgen. Word je bewust van alle prikkels die op je kleintje afkomen en van jullie dagstructuur als gezin.  Een volwassene en oudere kinderen kunnen wachten, een baby niet, hij gaat dus voor alles. Geef hem de kans om in zijn eigen tempo te wennen en te leren. Stem de gezinsstructuur zoveel mogelijk af op de baby. Andersom werkt niet bij onrustige baby’s.

Stem gezin af op babyAls je baby het goed ‘doet’ hebben de andere gezinsleden er automatisch baat bij. Ook broertjes en zusjes die het allemaal nog niet zo goed begrijpen. Als je baby veel slaapt, blijft er voor hen vanzelf tijd over.

Verwachtingen

Kijk eens diep in je hart en vraag je af wat je mag verwachten van je kleintje. Vaak is het goed om zelf ook flink gas terug te nemen en je eigen verwachtingen en plannen bij te stellen. Begin bij het begin en neem weer kleine stapjes (babystapjes) vooruit. Laat adviezen waar je niets mee kunt, het ene oor in en het andere oor uitgaan. Verspil er geen energie aan. Steun op degenen die naar jou luisteren en begrip hebben voor de keuzes die jij maakt.

Onze maatschappij

We leven tegenwoordig in een drukke wereld waarin we bewust keuzes moeten maken om onszelf niet voorbij te lopen. Ook kinderen krijgen veel prikkels te verwerken of hebben een – in meer of mindere mate – onregelmatig leven. Er zijn nieuwe termen ontstaan als ‘consuminderen’ en ‘onthaasten’ en het is mijns inziens geen toeval dat in de jaren 90 het inbakeren herontdekt is. Door een baby in te bakeren kun je het afschermen voor de (nog veel te) grote wereld en het vervolgens stapje voor stapje in een rustiger tempo aan nieuwe dingen laten wennen.

Wat kun je door middel van het inbakeren bereiken?

  • Rust. Bij je baby en daardoor ook bij jezelf.
  • Door je baby in te bakeren zal hij meer gaan slapen en daardoor minder huilen.
  • Als je baby beter slaapt wordt het onderscheid tussen slaapsignalen van hongersignalen weer duidelijk.
  • Uitgeruste baby’s drinken rustiger en effectiever.
  • Inbakeren voorkomt dat je valt in valkuilen van onzekerheid en oververmoeidheid.
Baby inbakeren met Pacco inbakerdoek
Pacco inbakerdoeken zijn verkrijgbaar bij Bol.com

 

Lees meer

Hoe met inbakeren beginnen?

Inbakeren een kwestie van doorzetten?