Baby slaapt kort

Korte slaapjes

Dankzij het inbakeren zijn hazenslaapjes van 10 minuten meestal verleden tijd en gaat het inslapen een stuk beter. Het komt echter regelmatig voor dat de slaapduur van een baby blijft ‘hangen’ op 45-50 minuten per keer. Dat is meestal te kort om uitgerust wakker te worden. En dat is ook wat ouders aangeven: “Mijn baby wordt ontevreden wakker, is jengelig en heeft nog geen honger.”

Baby slaapt kort overdag

Loop, voordat je korte slaapjes wilt bijsturen, eerst de volgende punten langs:

Als je de draad van de regelmaat te pakken hebt en je baby blijft alleen maar korte slaapjes doen van één cyclus (45-50 minuten), kun je één van de onderstaande mogelijkheden proberen:

  1. Vaker voeden accepteren
  2. Proberen de slaapduur te verlengen
  3. Voeding uitstellen (bij baby’s ouder dan 3 maanden die kunstvoeding krijgen

1. Vaker voeden accepteren

Je kunt ervoor kiezen de volgorde van slapen-voeden-wakker te blijven hanteren. Je volgt dan geheel de behoefte en het tempo van je kindje.

Vaker voeden kan ook door een andere volgorde te volgen. Voorbeeld: slapen-voeden-wakker-voeden-slapen-voeden enz. Dan voed je je baby in 2 keer in de wakkere tijd. Laat hem hierbij niet tijdens de voeding in slaap vallen, dan schrikt hij namelijk wakker zodra hij wordt weggelegd. Deze volgorde is vooral van toepassing bij borstvoeding omdat het stimulerend is voor de melkproductie.

Dit vraagt veel tijd, maar het geeft wel rust en duidelijkheid. Baby’s worden niet moe van korte slaapjes, wel van te lange wakkere periodes.

2. Proberen de slaapduur te verlengen

Als je baby na één slaapcyclus van 45-50 minuten even jengelt of huilt en je je niet laat zien, valt hij wellicht uit zichzelf weer in slaap. Als je van te voren weet dat je kindje steeds harder zal gaan huilen, dan heeft het geen zin dit uit te proberen. Probeer dan zo snel mogelijk bij hem te zijn. Leg je hand op zijn hoofdje (geen geluid of andere prikkels) of geef hem een fopspeen en kijk of dit het gewenste effect heeft.

3. Voeding uitstellen

(alleen voor baby’s ouder dan 3 maanden die kunstvoeding krijgen)

Je hanteert een volgorde van bijvoorbeeld slapen-voeden-wakker-slapen-wakker-slapen-voeden-enzovoort. Bij de 2e keer wakker leg je dan je kindje in de box om zich alleen! te vermaken. Zodra hij dan weer begint te jengelen, leg je hem weer in zijn bed om vervolgens weer een cyclus (of langer) te slapen. Als hij na zijn 2e slaapje wakker wordt, zal hij hongerig en uitgerust genoeg zijn om goed te drinken. Belangrijkste hierbij is dat je er wel bent voor je baby, maar hem niet gaat vermaken, dus geen verlengstuk wordt.
Meer informatie over flesvoeding op verzoek.

Structuur

Waar voel je jezelf het beste bij? Wat werkt voor jou en je baby? Zorg in ieder geval dat de dag voor je baby voorspelbaar verloopt. Dus vaste volgorde, eenduidigheid, ritueeltjes en weinig indrukken (prikkelreductie) Het belangrijkste is dat je een ‘plan’ maakt dat je zelf ziet zitten en dat je een eerlijke kans geeft. Je doel is een tevreden kindje. Dan is er rust in het hele gezin.

  • Probeer het ‘waarom’ van de inbaker- en de voedingsadviezen te begrijpen.
  • Geef je baby en jezelf alle! tijd die jullie nodig hebben om te wennen aan jullie nieuwe leven.
  • Voel je niet verplicht of geroepen om aan de buitenwereld te moeten uitleggen waarom een bepaalde manier goed voor jullie voelt/werkt.
  • Verspil geen energie of emoties.
  • Niet twijfelen of ‘rommelen’. Prikkelbare baby’s raken gemakkelijk in de war.

Het is goed mogelijk dat je na dit artikel toch nog vragen houdt. In dat geval raad ik je aan om een deskundige te consulteren.

Reactie van een moeder:
“Ik heb vanaf het begin van het inbakeren moeite gehad met het idee dat ik dit mijn baby ‘moest aandoen’. Onbewust heb ik dit gevoel nog steeds, terwijl het hem wel goed doet. Hij slaapt nu met de doeken in, meestal moet ie wel enkele minuten huilen, maar daarna slaapt hij zeker een uur (soms anderhalf uur). Tot aan vandaag snapte ik niet waarom hij niet gewoon doorsliep tot de volgende voeding, maar ik dacht: ‘Zo is hij nu eenmaal, hij slaapt gewoon geen uren achtereen. Dit gaf mij het gevoel dat het inbakeren niet voor 100% hielp. Totdat ik deze site las, en zag dat hij dan gewoon zijn vaste slaap heeft gehad! Ik begrijp nu hoe een baby slaapt en kan ik zeggen dat dat inbakeren wel voor 100% helpt!

 

Lees meer

Baby’s slapen als baby’s

Gordijnen open of dicht?

Baby slaapt kort overdag