Baby gordijnen open of dicht?

Gordijnen open of dicht?

Als je moe bent, ga je slapen. Het meest praktisch is om dit ’s nachts te doen. Zodra het donker wordt maakt je lichaam namelijk het ‘slaaphormoon’ melatonine aan waarvan je slaperig wordt en je lichaamstemperatuur daalt. De afgifte van melatonine verloopt in een ritme van 24 uur, dus ook overdag, maar dan wel minder. Licht verlaagt de aanmaak van melatonine.

Hoe zit dit met baby’s?

Jonge baby’s reageren niet op licht of donker en maken weinig melatonine aan, dus voor hen gaat dit verhaal niet of nauwelijks op. Hoewel het geen kwaad kan om bij moeizaam slapende baby’s overdag de gordijnen dicht te doen. Licht en andere prikkels kunnen het een baby immers alleen maar moeilijk maken om te ontspannen.

Bij jonge baby’s spreek je niet van een dag- en nachtritme, maar van een slaap-waakritme. Een baby slaapt van nature en in meerdere opzichten anders dan een volwassene: een baby heeft veel meer slaap nodig, heeft een kortere slaapcyclus en brengt meer tijd door in lichte (REM) slaap.

Kun je baby’s ritme bijsturen?

Deels, maar meestal niet nodig.

Als volwassenen zijn wij gewend ons leven in te delen naar een zekere regelmaat die voor baby’s en kleine kinderen geen betekenis heeft. Wij nemen onze maaltijden als uitgangspunt en deze worden weer bepaald door werk- en schooltijden. Een kind herkent dat patroon en heeft er houvast aan. Een baby nog niet, al zal hij het ooit gaan leren om zich aan te passen. En tot die tijd: Leer je baby kennen in plaats van verwachten dat hij snapt wat jij wilt. Kijk naar zijn lichaamstaal, leef in zijn tempo. Een baby kun je niet leren om flexibel te zijn. Een ‘relaxte’ baby is dit van zichzelf, de meeste baby hebben echter even tijd nodig om te wennen aan het leven op aarde.

Kom je baby tegemoet, in plaats van hem mee te willen nemen in jouw leven en plannen.
Wees voorspelbaar voor hem en leef volgens patronen.

Tijden kunnen wisselen, rituelen niet.

 

Lees meer

Fabels over doorslapen

Baby’s slapen als baby’s

Tips voor na de kraamtijd. Hoe en wanneer rust en regelmaat?
 

Sylvie Zuidam (1970) deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Zij werd in 1994 voor het eerst moeder en kreeg uiteindelijk vijf kinderen. Sylvie ontdekte inbakeren in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! De baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby.

4 reacties

 • Sylvie

  Beste Annemiek,
  Excuses voor mijn late reactie. Ik beheer diverse sites die al jaren bestaan en momenteel herschrijf ik teksten zodat informatie beter vindbaar wordt. Ik kopieer en plak daarom voor jou even een zojuist herziene tekst en denk dat je hieraan voldoende zult hebben:

  Regelmatig krijgen wij de vraag: ‘Inbakeren helpt niet, hebben jullie nog tips?’ Hieronder lees je een voorbeeld van zo’n vraag. Elke baby en elke situatie is natuurlijk weer anders, maar wellicht vind je op deze pagina toch herkenning en bruikbare tips.

  “Mijn zoon is nu 6 weken oud en sinds 3 dagen zijn we begonnen met inbakeren in de Pacco Piccolo. Daarvoor hebben we een inbakerslaapzakje geprobeerd maar daarin leek hij teveel ruimte te hebben en werd steeds wakker van zijn omhoog springende armpjes. Zijn armen lijken het grootste probleem bij het in slaap vallen.

  Hij protesteert niet erg als we hem in de Pacco doen maar het in slaap vallen duurt erg lang (een uur tot 1,5 uur). Steeds valt hij heel even in slaap, lijkt dan te willen bewegen en wordt dan gefrustreerd wakker omdat dit niet lukt. Dan moppert en huilt hij totdat hij weer even wegvalt. Het valt me op dat hij ook niet lekker doorslaapt, komt juist ’s nachts eerder voor de voeding en slaapt erg onrustig.

  Kan het inbakeren een periode van gewenning zijn? Ik lees alleen succesverhalen maar niet dat wellicht sommige kindjes moeten wennen. Hebben jullie ervaring hiermee en hoe lang kan het wennen duren?”

  Onrustpiek bij 6 weken

  Als een baby wordt geboren, is hij nog niet helemaal ‘af’. Hij moet echter wel geboren worden na plm. 9 maanden, anders past hij niet meer door het geboortekanaal. De ‘doorrijping’ van een baby (van o.a. zijn darmen en zenuwstelsel) gaat dus nog verder in de eerste maanden van zijn leven. Dat heeft tot gevolg dat baby’s op de leeftijd van ongeveer 6 weken het meest onrustig zijn, ook wel de ‘onrustpiek’ genoemd. Wat kán betekenen dat je alles goed doet, maar dat je baby simpelweg nog wat tijd nodig heeft om in een ritme te komen. Intussen kun je zelf wel een ritme aanhouden: slapen-voeden-knuffelen-box-slapen-voeden-etc.

  Wakker = voeden
  Vermoeidheidssignalen = slapen

  Ritme baby 6 weken

  Een uitgeruste baby van 6 weken kan ongeveer 45 minuten, hooguit een uur wakker zijn, inclusief voeden en verschonen. Belangrijk is dus, dat je jouw baby direct voedt als hij wakker wordt, dan heeft hij genoeg energie om te drinken en valt hij niet halverwege een voeding in slaap. Daarna is er tijd voor een boertje, verschonen en nog even knuffelen.

  Leg je baby 45 min. nadat hij wakker is geworden in de box en let eens op wat er gebeurt. Een baby die moe wordt, gaat niet van het één op andere moment huilen. Meestal gaat het zo: gapen, ogen wrijven, wegkijken of ‘druk doen’, jengelen en daarna huilen. Bij een jonge baby kan het lastig zijn om de vermoeidheidssignalen te zien, maar probeer het te leren.

  Timing

  Dat jij je baby op het juiste moment naar bed brengt is dé sleutel voor hem om ontspannen in slaap te kunnen vallen. En de inbakerdoek is daarbij een hulpmiddel.

  Bij een jonge baby draait alles om:

  • Een rustig en voorspelbaar (baby)leventje leiden
  • Goede timing
  • Vertrouwen en geduld

  Inbakeren helpt niet

  Verzet bij een baby is verzet tegen het in slaap vallen, geen verzet tegen de inbakerdoek. Een jonge baby kan nog niet denken: “Ik vind die doek niet fijn, ik wil los” en vervolgens bewust actie ondernemen om los te komen.

  Op jonge leeftijd vinden eigenlijk alle baby’s het fijn om ingepakt te worden. Ze hebben namelijk nog geen controle over hun armen; alle bewegingen zijn aangeboren reflexen en onwillekeurig.

  Een (over)vermoeide baby kan zich niet ontspannen en zijn armen en benen gaan alsmaar drukker bewegen. Een baby blijft dan ‘wurmen’ in de doek, ook al is hij doodmoe. Als er teveel ruimte is in de Pacco of de doek zit niet goed, dan is het wurmen nog sterker.

  Bekijk voor de zekerheid het filmpje (1.45 min.) om te zien of je de Pacco inbakerdoek goed en strak genoeg aan doet.

  Bij slaapsignalen breng je je baby naar bed met een vast en kort bedritueel; gordijnen dicht, inbakeren en stevig onderstoppen.

  Maak het bedritueel niet te lang, want baby’s zijn snel over hun slaap heen. En als je je baby een paar keer over zijn slaap heen is (geholpen), dan wordt het steeds moeilijker om in slaap te vallen en diep te slapen, hoe moe hij ook is!

  Voorspelbaarheid & weinig prikkels

  Blijf een week thuis om goed de signalen van jouw baby te leren kennen en voed en verschoon op een vaste plaats. Maak zijn leven overzichtelijk en voorspelbaar. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat hij niet steeds alert hoeft te zijn (Wat gaat er gebeuren?? Wanneer? Door wie? Waar?). Door rustig en voorspelbaar te handelen kan je baby zich beter ontspannen en overgeven aan de slaap.

  Leg je baby in de box nog niet onder een baby-gym of mobile, zulke dingen houden je baby als het ware te lang wakker. Hij wordt daarvan té moe en overprikkeld om nog ontspannen in slaap te kunnen vallen. Baby’s die controle hebben over hun armen kunnen hiermee spelen, eerder niet.

  Slapen in eigen bed lukt niet

  Als je baby ontspannen in bed ligt met zijn ogen open, kan het toch zijn dat hij slaapt. Jonge baby’s slapen dan met hun ogen (half) open, dit heet de indifferente slaapfase.

  Als je baby onrustig blijft en niet in slaap valt, is hij over zijn vermoeidheidsgrens heen en té moe om te kunnen ontspannen. Als in slaap vallen in bed niet lukt, pak hem dan op, wacht een nieuwe ‘dip’ af (lees: vermoeidheidssignalen), baker hem weer in en leg hem opnieuw in bed.

  Of: laat hem een volledig slaapje op schoot doen (lekker knus, pak voor jezelf eerst wat te drinken)
  Of: laat je baby een volledig slaapje in een draagdoek doen.
  Of: laat je baby een volledig slaapje in kinderwagen doen tijdens een wandeling.

  Zo blijf je toch in het ritme van slapen-voeden-knuffelen-etc.
  Bij een volgend slaapje baker je jouw baby opnieuw in.

 • Annemiek

  Hoi Sylvie,

  Ik ben begonnen met inbakeren omdat mijn dochter overdag niet wou slapen. Ik gebruik de Pacco zowel overdag als ’s nachts. Ik merk duidelijk dat ze ’s nachts een stuk rustiger en langer slaapt. Overdag echter wil het slapen nog steeds niet. Ze ligt dan in de kinderwagen of haar ledikant. Ze is elke 5 tot 10 minuten wakker, soms valt ze snel weer in slaap en soms tot gillens aan toe. Ik ga elke 5 minuten naar haar toe om haar te troosten.
  Bij mij op de arm en in de draagdoek kan ze wel een lange tijd achter elkaar slapen. Heb jij een idee wat dit kan zijn? Zo weinig slaap voor een kleintje van 7 weken lijkt me niet goed.

  Groetjes Annemiek

 • Sylvie Zuidam

  Beste Roxanne,
  Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je dochtertje nog moeite met slapen heeft. En ook al is ze heel erg moe, dat betekent (helaas) niet dat slapen vanzelf gaat. Inbakeren is ook iets dat bij oververmoeide baby’s niet 1-2-3 een oplossing is.

  Een logische volgorde voor een baby (zij kan immers nog geen klok kijken): Ze wordt wakker van de honger en krijgt direct voeding, dan heeft ze voldoende energie. Daarna kan ze een poosje tevreden bij je zijn en zodra ze slaapsignalen laat zien, breng je haar weer naar bed. Vanaf plm. 6 weken komt een baby toe aan een paar min. liggen in de box. Dan is de volgorde: slapen-drinken-knuffelen-box. Meer over regelmaat. Als je dit blog over regelmaat leest, zie je dat baby’s ritme aan de hand van haar lichaamstaal verloopt en niet op de klok.
  Dit is ook een interessant blog: Hoe zie je aan je baby of hij moe is of honger heeft?

  Slapen als een baby boekIk tip ook mijn boek Slapen als een baby.

  Dit boek gaat o.a. over babyritme en babylichaamstaal. Wat normaal is voor een pasgeboren baby en wat je kunt doen om haar een ritme te leren. Als je wilt weten of het boek iets voor jou zou kunnen zijn, kun je er hier meer over lezen en het bestellen.
  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Roxanne

  Hoi sylvie,

  Mijn kleine meid van 4 weken en 2 dagen heeft een lastig slaappatroon. Ze slaapt overdag vrijwel niet. Max 2a 3 uur en s’avonds heeft ze een korte cyclus van 2 a 3 u tot de volgende fles, die ze vervolgens voor de helft op krijgt omdat ze over vermoeid is van de dag.

  Ik ben begonnen met een vast ritme op te bouwen van 3 uur wakker 1 uur slaap. Fles, boeren in eigen bedje met gordijnen dicht (schemer) en dan elke x opnieuw proberen in slaap te sussen. Wordt ze wakker 1min laten huilen, volgende dag 2min etc.

  Ik vraag me af of ik hier goed aan doe? Ze is eigenlijk nog te klein om een ritme te herkennen maar slaapt echt niet zonder! Heb je tips of adviezen?

  Ps inbakeren doe ik al!

  Mvg

  Roxanne