Baby gordijnen open of dicht?

Gordijnen open of dicht?

Als je moe bent, ga je slapen. Het meest praktisch is om dit ’s nachts te doen. Zodra het donker wordt maakt je lichaam namelijk het ‘slaaphormoon’ melatonine aan waarvan je slaperig wordt en je lichaamstemperatuur daalt. De afgifte van melatonine verloopt in een ritme van 24 uur, dus ook overdag, maar dan wel minder. Licht verlaagt de aanmaak van melatonine.

Hoe zit dit met baby’s?

Jonge baby’s reageren niet op licht of donker en maken weinig melatonine aan, dus voor hen gaat dit verhaal niet of nauwelijks op. Hoewel het geen kwaad kan om bij moeizaam slapende baby’s overdag de gordijnen dicht te doen. Licht en andere prikkels kunnen het een baby immers alleen maar moeilijk maken om te ontspannen.

Bij jonge baby’s spreek je niet van een dag- en nachtritme, maar van een slaap-waakritme. Een baby slaapt van nature en in meerdere opzichten anders dan een volwassene: een baby heeft veel meer slaap nodig, heeft een kortere slaapcyclus en brengt meer tijd door in lichte (REM) slaap.

Kun je baby’s ritme bijsturen?

Deels, maar meestal niet nodig.

Als volwassenen zijn wij gewend ons leven in te delen naar een zekere regelmaat die voor baby’s en kleine kinderen geen betekenis heeft. Wij nemen onze maaltijden als uitgangspunt en deze worden weer bepaald door werk- en schooltijden. Een kind herkent dat patroon en heeft er houvast aan. Een baby nog niet, al zal hij het ooit gaan leren om zich aan te passen. En tot die tijd: Leer je baby kennen in plaats van verwachten dat hij snapt wat jij wilt. Kijk naar zijn lichaamstaal, leef in zijn tempo. Een baby kun je niet leren om flexibel te zijn. Een ‘relaxte’ baby is dit van zichzelf, de meeste baby hebben echter even tijd nodig om te wennen aan het leven op aarde.

Kom je baby tegemoet, in plaats van hem mee te willen nemen in jouw leven en plannen.
Wees voorspelbaar voor hem en leef volgens patronen.

Tijden kunnen wisselen, rituelen niet.

 

Lees meer

Fabels over doorslapen

Baby’s slapen als baby’s

Tips voor na de kraamtijd. Hoe en wanneer rust en regelmaat?
 

Reacties uitgeschakeld voor Gordijnen open of dicht?

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.