Fabels over doorslapen

Fabels over doorslapen

Bijna alle ouders belanden eens of vaker op het punt dat ze graag willen dat hun baby ’s nachts wat minder vaak wakker wordt. Onderstaande adviezen worden vaak gegeven, maar werken ze wel? Nee, het zijn fabels. Toch willen we ze graag geloven en is er altijd wel iemand in je omgeving die zijn/haar ervaring heel overtuigend weet te vertellen…

Late voeding

Op een gegeven moment slapen baby’s vaak één lange periode, bijvoorbeeld van 20.00 tot 2.00 uur. Wakker maken voor een late voeding (tussen 22 en 24 uur) haalt meestal niets uit. Een baby ligt dan net in zijn diepe slaap, drinkt weinig en wordt 4 uur later toch weer wakker. Misschien vind je het prettiger om de late avondvoeding over te slaan en zelf vroeg naar bed te gaan. Niets mis mee, mits je jouw baby op verzoek voedt (dus zodra je baby zich meldt ongeacht het tijdstip). Als je een avondmens bent, kun je ervoor kiezen om je baby wel te voeden voordat je zelf gaat slapen. Het heeft dan weliswaar geen invloed op het doorslapen, maar je zorgt er wel voor dat je in de eerste uren van je slaap niet gestoord wordt.

Rijstebloem

Dikkere voeding verteert langzamer en zou ervoor zorgen dat je baby langer slaapt. Als dit helpt, is het puur toeval. Onderzoek liet zien dat baby’s die rijstebloem in de laatste fles kregen, niet langer sliepen dan baby’s die dit niet kregen. Sterker nog, door de rijstebloem gingen sommige baby’s juist slechter slapen. Nota bene in 1989 al bekend, maar het advies is nog steeds actueel en waarom?

Overdag ophouden

Een baby die ’s nachts 3 à 4 uur achtereen slaapt, heeft een normaal slaappatroon. Slaapt hij langer achtereen, dan heb je geluk. Het slapen overdag heeft te maken met het slapen ’s nachts. Als je baby overdag weinig slaapt, slaapt hij in de eerste maanden wellicht ’s nachts nog goed, maar mijn ervaring is dat veel wakkere baby’s na enkele maanden ook ’s nachts weer (vaker) wakker worden.

Overdag ophouden in de verwachting dat je baby ’s nachts beter of langer gaat slapen, is een illusie. Ophouden en rekken werkt juist averechts. Ook baby’s die aan korte slaapjes overdag genoeg lijken te hebben gaan op den duur ’s nachts steeds moeizamer slapen. Als je baby ’s nachts meerdere malen (om de paar uur) wakker wordt is hij overdag meestal te moe geworden om ’s nachts ontspannen te kunnen slapen.

Slaaptraining

Leren doorslapen (8 tot 12 uur achtereen slapen) met behulp van slaaptraining komt neer op je baby gecontroleerd laten huilen. Onder de 6 maanden mijns inziens ongewenst en kansloos. Maar ook bij kinderen vanaf 6 maanden is het succes, de termijn en de prijs van de verschillende methodes moeilijk te voorspellen.

Een slaaptraining is moeilijk. Zowel voor je baby als voor jezelf. Of je baby nu blijft huilen of stopt met huilen, het heeft impact en dit kan nog lang na-ebben. Het kan slechts tijdelijk werken of averechts uitpakken.

Overgaan op kunstvoeding

Borstvoeding is lichter verteerbaar dan kunstvoeding, maar dat betekent niet dat het minder voedzaam is of minder calorieën bevat. Doordat kunstvoeding zwaarder op de maag, zou je kunnen denken dat je baby langer gaat slapen als hij een fles krijgt voor de nacht. Dit verband is echter nooit aangetoond.

Veranderingen blijven

Ook een baby die doorslaapt, kan toch weer wakker worden ’s nachts. Dat kan een reden hebben, bijvoorbeeld ziekte of ontwikkelingsfase. Als je als moeder weer gaat werken kan je kind reageren op het gescheiden zijn van jou. Je baby wil nabijheid inhalen of vraagt vaker om de borst. Je melkproductie kan ook schommelen als je weer gaat werken of tijdens je menstruatie. Ook daar kan je baby op reageren. En de kans is groot dat je de reden niet eens achterhaalt.

Dat kleine kinderen wakker worden is normaal, maar het kan toch een behoorlijke impact hebben. Daar kun je je nauwelijks voorbereiden, zelfs als je al meerdere kinderen hebt. Dat intense vermoeide gevoel van die eerste maanden/jaren slijt namelijk weer. Gelukkig wel. De vermoeidheid, onzekerheid en bijbehorende impact kun je alleen maar erváren. En accepteren. Een gezin, een relatie, een huishouden en een baan is nu eenmaal een veel voorkomende, maar pittige combinatie. Erken dit, zonder de hoop of wens te hebben om het te veranderen. Het is wat het is. Waarom zou je doen alsof het niets voorstelt, alsof het er bij hoort en je ‘dus’ niet mag zeuren, niet doen. Je kunt beter erkennen dat het een energievretende periode in je leven is.

 

Bron

Infant Sleep and Bedtime Cereal, Michael L. Macknin, Sharon VanderBrug Medendorp, Mary C. Maier, Am J Dis Child. 1989;143(9):1066-1068.

 

Lees meer

Baby’s slapen als baby’s

Wordt je baby wakker van de kou? Tips om je baby behaaglijk warm te laten slapen

Baby draait dag en nacht om

Wanneer slaapt een baby door?
 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

5 reacties

  • Sylvie

    Beste Nelleke, welke voeding krijgt je dochter? Bij flesvoeding zou je een andere volgorde kunnen hanteren: slapen-voeden-spelen-slapen-spelen-slapen. Dus als ze na een kort slaapje wakker wordt, leg je haar in de box om te spelen. Niet teveel speelgoed in de box en geen speelgoed boven haar hangen (dan kun je vermoeidheid minder goed zien). Bij slaapsignalen gaat ze weer naar bed om een tweede slaapje te doen. Hou het rustig en overzichtelijk voor haar. Ze klinkt als een kindje dat snel overprikkeld en snel van slag is. Als ze na een kort slaapje wakker wordt, geef haar dan die vaste plek om te spelen en ga haar niet bezig houden (te veel prikkels, te onduidelijk voor haar). Baby’s die teveel worden bezig gehouden, zitten soms bij het minste of geringste in een ‘opperste staat van paraatheid’ steeds weer alert op wat komen gaat.

    Ze is niet de enige baby die in de wandelwagen niet lekker kan slapen. Sommige baby’s slapen alleen in hun eigen bed goed. Op visite gaan komt ooit wel weer natuurlijk. Tot die tijd kun je beter fam. en vrienden naar jou toe halen. Dan kan je kindje in haar eigen bed slapen en heb jij toch gezelligheid. Of regel een vertrouwde oppas voor haar als je zin hebt om er zelf even uit te zijn. Dit is misschien niet het antwoord waar je op hoopte, maar heus, veel baby’s hebben moeite om flexibel te zijn. Ze is nog te jong om te begrijpen. Mijn ervaring is dat slapen bij veel baby’s een kwestie is van “Als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan” met andere woorden, pas je zoveel mogelijk aan aan je baby, dan leert zij rust vinden en op vaste plekken en personen vertrouwen. Haar wereldje (en die van jou) wordt vanzelf een keer groter. Vertrouw daarop.

    Blijf je het moeilijk vinden om een nieuwe balans te vinden, vraag dan eens om raad bij de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij is je eerste aanspreekpunt voor dergelijke vragen. Er zijn tegenwoordig ook verpleegkundigen met een eigen praktijk http://www.babyconsulentennederland.nl Als je een babyconsulent wilt raadplegen informeer dan even naar tarieven en vergoeding. Groet, Sylvie

  • Nelleke

    Onze dochter is nu 17 weken en slaapt al sinds ze 6 weken was de nachten door. Overdag slaapt ze jammer genoeg vaak maar korte slaapjes. We bakeren haar in, maar toch wordt ze vaak na 45 minuten of een uur wakker. Het lijkt wel of ze dan weer helemaal uitgerust is, ligt vaak zomaar te kijken in haar bedje of huilt af en toe een beetje. Soms helpt het speentje om weer in slaap te komen, maar meestal slaapt ze niet meer echt verder. Ik vraag me vaak af waar ik goed aan doe: laten liggen (ze moet nog moe zijn na zo’n kort slaapje), of haar pakken? Honger heeft ze volgens mij niet, als ik haar uiteindelijk maar eerder voed, drinkt ze meestal niet zo goed. Ik probeer al sinds haar geboorte regelmaat te bieden door een vast ritme, dus als ik haar uit bed haal, wil ik haar eigenlijk voeden (voor de voorspelbaarheid en regelmaat het beste dacht ik). Onze oudste dochter sliep altijd uren achter elkaar (m.b.v. Inbakeren) en werd dan uitgerust en hongerig wakker, maar dit kleine meisje is totaal anders… Waar doe ik goed aan, heb je misschien tips voor me? Ze is 3 weken te vroeg geboren en heeft voorkeurshouding, waardoor ik haar vaak op haar zij te slapen heb gelegd. Ik heb het idee dat ze daardoor wel minder lekker is gaan slapen. Ook het gaan wandelen vind ik moeilijk. Vaak gaat ze na 10 minuten al huilen in de wagen en ik moet toch elke dag even gaan wandelen, omdat we een hond hebben… Is ze te moe, hoort huilen er ‘gewoon’ bij, ik weet het eerlijk gezegd niet goed. Ik zie er tegen op om bij iemand langs te gaan, omdat ze dan meestal gaat huilen van vermoeidheid, maar ook niet in slaap valt. De periode dat ze wakker is, is ze vaak ook maar kort echt uitgerust en blij, omdat ze natuurlijk maar kort heeft geslapen… Met haar gaan wandelen als ze moe is, dus eigenlijk naar bed moet? Of juist als ze net wakker is? Niet meer bij iemand langs gaan? Andere moeders doen dat toch ook?

  • Natasja

    Onze dochter is nu 11 weken en slaapt tussen de 9 en 11 uur door in de nacht. Overdag slaapt ze ook netjes
    Wij geven elke 4 a 5 uur voeding. Soms wat eerder. Rond 9 uur in de avond krijgt ze de laatste voeding. Dat gebeurt al weken. Ga zelf liever in de nacht er uit dan tot 11 of 12 op te blijven.

  • Sylvie

    Hoi Nicole, begrijpelijke gedachte. Ik denk dat veel ouders dit dilemma herkennen.
    Je zet ‘moeten’ al tussen aanhalingstekens. Ik denk dat ‘het’ moment dat jij zover bent, zich vanzelf zal aandienen.

  • Nicole

    Onze zoon is nu 6 maanden. Krijgt flesvoeding en ik heb geprobeerd op verzoek te voeden maar krijg t gewoon niet voor elkaar. Zit zó in mijn tijdschema (wel redelijk losjes) en kan het gewoon niet loslaten. Nu krijgt ie nog steeds rond 23 u n fles terwijl ie vaak gewoon lekker ligt te slapen. Hij drinkt hem half slapend op en slaapt vervolgens verder tot n uur of 7. Hij krijgt gedurende de dag nog 4 keer de fles en sinds deze week zijn we met bijvoeding begonnen. Ik durf die fles van 23 uur niet weg te laten. “Bang” dat ie snachts wakker wordt terwijl ik dan zelf slaap. Egoïstisch dus. Maar ja, ooit zal ik toch ‘moeten’… Hoe weet ik anders dat ie zonder kan?