Baby koude handjes

Wakker van de kou? Tips om je baby behaaglijk warm te laten slapen

Trek je baby kleding aan met een mouw met boord tot op het handjeHoe zorg je ervoor dat je baby het in de winter behaaglijk warm heeft? Kies in elk geval altijd voor kleding van natuurlijke materialen. Zijde, zachte (merino) wol of katoen houden eigen lichaamswarmte vast en zijn goed lucht- en vochtdoorlatend.

Hoe meer lucht in het materiaal en tussen laagjes kleding, hoe hoger de isolerende werking. Wollen kleding bevat meer lucht dan katoen. Bij katoen kun je meer lucht vasthouden door je baby twee laagjes kleding met lange mouw aan te trekken, bij voorkeur mouwtjes met een aansluitende boord. Zo blijven de armen lekker warm en de handjes minder koud.

HEMA babytruitjeHet is niet altijd gemakkelijk om kleding met boord te vinden, o.a. de HEMA heeft wat truitjes met boord in het assortiment.

Je kunt je baby ook een mouwvestje aantrekken.

Een mouwvestje of slaapvestje is fijn als je baby kouwelijk is

Zorg voor een goede warmteverdeling over het lijfje van je baby en voor warme voeten.

Laat het hoofdje van je baby onbedekt. Mocht hij het toch te warm krijgen, kan hij zijn overtollige warmte kwijt via zijn hoofd. Uitgezonderd als je pasgeboren baby nog moeite heeft om op temperatuur te blijven, dan zet je hem wel een mutsje op.

Warmtestuwing

Soms worden baby’s – uit angst voor warmtestuwing – te koud te slapen gelegd. Deze baby’s moeten veel energie steken in het op peil houden van hun temperatuur. Er blijft dan minder energie over voor groei en ontwikkeling. Maar… voorkom ook overcompensatie, dat wil zeggen té warm toedekken binnenshuis. Na afloop van een wandeling met je baby kan het temperatuurverschil tussen buiten en binnen aanzienlijk zijn. Bovendien vallen baby’s tijdens het wandelen vaak in slaap. Wil je hem na thuiskomt laten slapen totdat hij zelf wakker wordt, doe de kap dan naar beneden en sla de deken terug.

Als je baby geen koorts heeft, hij kleding draagt van natuurlijke materialen en in zijn bed geen synthetisch beddengoed ligt, dan hoef je niet zo bang te zijn voor warmtestuwing. Warmtestuwing stamt vooral uit de tijd van de synthetische en fluffy dekbedjes. Veel soorten dekbedjes zijn even warm als vier tot zeven dekens! Als een baby met zijn hoofd onder zo’n dekbed komt, sluit het alle luchttoevoer af.

In een slaapzak blijft je baby warmer. Combineer een dunne slaapzak met een ondergestopte deken. Bij gewatteerde slaapzakken wordt dit afgeraden.

Kijk goed naar je baby en bedenk wat voor hem het prettigst zal slapen.

Bij jonge, onrustige baby’s heeft toedekken mijn voorkeur. Het onderstoppen van een baby geeft hem een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Een goed ondergestopte deken voorkomt ook dat jonge baby’s draaien of zich bloot woelen.

Bed kort opmaken en deken dwars

Baby toedekken, stevig onderstoppenMaak het bed van je baby kort op. Leg het laken en de deken overdwars zodat je deze kunt onderstoppen tot ónder het matras. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin.

Kies liever voor een extra deken dan voor verwarming aan op de babyslaapkamer. In frisse lucht slaapt iedereen beter. Een goede ventilatie draagt ook bij aan baby’s veiligheid. Als je twijfelt over de lichaamstemperatuur van je baby, dan kun je deze natuurlijk altijd voor de zekerheid opmeten. Tussen 36,8⁰C en 37,2⁰C is normaal.

Babyslaapzak

Baby winterslaapzakWil je jouw baby in een slaapzak laten slapen, dan tip ik de Pacco babyslaapzak. Deze slaapzak ventileert goed en kan je baby ook in de lente, de herfst en tijdens koele zomers aan. De dikkere mouwen geven wat weerstand en kan daardoor ook rust in de bewegingen van baby’s armen geven als je het inbakeren wilt afwennen.

Lees meer

Hoe het bed voor je baby veilig en kort opmaken?

Warmte, warmtestuwing, TOG waarde en veilig slapen

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

2 reacties

  • Sylvie

    @Femke,
    Winterslaapzakken bestaan uit diverse materialen. Het is daarom niet goed aan te geven waarmee je je baby dan nog kunt toedekken. Bovendien is dit ook afhankelijk van de kamertemperatuur.

    Een kamertemperatuur waarbij je voor het één of het ander kiest, is ook niet te geven. Het gaat om de combinatie lichaamstemperatuur, omgevingstemperatuur, kleding en bedbekleding.

    Ik raad het gebruik van winterslaapzak niet af, maar ik heb wel een voorkeur voor stevig onderstoppen. Instanties zoals bijvoorbeeld de Stichting Wiegedood, raden het af om een baby in winterslaapzak toe te dekken. Om verwarring te voorkomen, ga ik niet het tegendeel beweren. Bovendien is er niets algemeens over te zeggen.

    Behalve warmte heeft stevig onderstoppen meerdere voordelen:

    • kans op rollen naar de buik.
    • Beter te reguleren; terwijl je baby slaapt kun je er een deken afhalen of juist één toevoegen.
  • Femke

    Fijn artikel weer! Wij gaan het inbakeren afbouwen, maar dochterlief slaapt zonder Pacco met de armen omhoog (ook als je haar heel strak instopt, het wurm). Best koud, lijkt me. Is een slaapzak met mouwen handig? Omdat je de winterslaapzak afraadt…