Baby veilig slapen

Hoe het bed voor je baby veilig en kort opmaken?

Baby bed kort opmakenVoor het kort opmaken van een babyledikant heb je een laken nodig van stevige katoen van minstens 150 centimeter breed. Een standaard laken van 100 x 150 cm kun je gewoon dwars leggen. Ook de deken leg je dwars. Zo kun je het beddengoed aan de zijkanten tot onder het matras onderstoppen en blijft het goed zitten. Een stevig ondergestopte baby kan minder makkelijk op zijn buik rollen, voelt zich veilig en blijft lekker warm.

Het eventuele printje (zoals de hartjesprint op de foto) ligt dan ook dwars, maar als jouw baby in zo’n stevig opgemaakt bed lekker slaapt, dan is dat printje natuurlijk niet belangrijk :)

 

Baby bed opmaken

Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kinMaak het ledikant op zonder dat je baby er in ligt. Daarna laat je een zijkant een klein beetje los om je baby er onder te kunnen leggen.

Als je je baby in bed legt, kan er nog een vuist tussen zijn voetjes en het voeteneinde. Zorg er wel voor dat hij zijn benen nog kan strekken.

Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Het laken mag goed strak, let er op dat het matras vlak ligt en niet in een kuiltje.

Als je baby moe is

Baby’s kunnen in korte tijd van heel wakker, naar moe, naar oververmoeid gaan. Om dit te voorkomen is het herkennen van lichaamstaal belangrijk. En ook timing. Je kunt voorkomen dat je baby van prikkels en moeheid overstuur raakt door hem op tijd te slapen te leggen en hem goed en stevig onder te stoppen. Een uitgeruste baby is een tevreden en blije baby!

Baby’s slapen soms met hun ogen open

Jonge baby’s tot 3 maanden slapen soms met hun ogen (half) open. Deze slaapfase heet ‘indifferente slaap’ en kan wel tot 50% van de totale slaap van een baby uitmaken. Je baby ligt dan rustig in zijn bedje met zijn ogen open en soms zie je wat stuipjes zoals een lachje. Ook al heeft je baby zijn ogen open, laat hem slapen, hij is niet wakker.

Matrozenbedje

Trappelt je baby zichzelf onder de deken vandaan richting het hoofdeinde, dan kun je zijn bed beter opmaken als matrozenbedje.

Als je je baby inbakert en je wilt dit afbouwen, blijf dan het strakke opmaken en voldoende hoog toedekken voortzetten. Je baby kan dan weliswaar zijn armen bewegen, maar druk op de schouders geeft je baby rust.

 

Lees meer

Kleding, bed, laken en deken

Inbakeren afbouwen, wanneer en hoe?

Wordt je baby wakker van de kou? Tips om je baby behaaglijk warm te laten slapen

 

Reacties uitgeschakeld voor Hoe het bed voor je baby veilig en kort opmaken?

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.