Hoe het bedje voor je baby veilig en kort opmaken?

Voor het kort opmaken van een babyledikant heb je een laken nodig van stevige katoen van minstens 150 centimeter breed. Ook de deken leg je dwars. Zo kun je het beddengoed aan de zijkanten tot onder het matras onderstoppen en blijft het goed zitten. Een stevig ondergestopte baby kan minder makkelijk op zijn buik rollen, voelt zich veilig en blijft lekker warm.

Maak het ledikant op zonder dat je baby er in ligt. Daarna laat je een zijkant een klein beetje los om je baby er onder te kunnen leggen.

Als je je baby in bed legt, kan er nog een vuist tussen zijn voetjes en het voeteneinde. Zorg er wel voor dat hij zijn beentjes nog kan strekken.

Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kinnetje. Het laken mag goed strak, let er wel op dat het matras vlak ligt en niet in een kuiltje.

Pacco ledikantlaken voor baby's die hun deken los schoppenTip: voor enthousiaste trappelaars heeft Pacco een lakentje dat je baby niet los kan schoppen.

Trappelt je baby zichzelf onder het deken vandaan richting het hoofdeinde, dan kun je zijn bed beter opmaken als matrozenbedje.

Als je je baby inbakert en je wilt dit afbouwen, blijf dan het strakke opmaken en voldoende hoog toedekken voortzetten. Je baby kan dan weliswaar zijn armpjes bewegen, maar druk op de schouders geeft je baby rust.

Als je baby moe is

Baby’s kunnen in korte tijd van heel wakker, naar moe, naar oververmoeid gaan. Om dit te voorkomen is het herkennen van lichaamstaal belangrijk. En ook timing. Je kunt voorkomen dat je baby van prikkels en moeheid overstuur raakt door hem op tijd te slapen te leggen en hem goed en stevig onder te stoppen. Een uitgeruste baby is een tevreden en blije baby!

Wist je dat baby’s soms slapen met hun oogjes open?

Jonge baby’s tot 3 maanden slapen soms met hun oogjes (half) open. Deze slaapfase heet ‘indifferente slaap’ en kan wel tot 50% van de totale slaap van een baby uitmaken. Je baby ligt dan rustig in zijn bedje met zijn oogjes open en soms zie je wat stuipjes zoals een lachje. Ook al heeft je baby zijn oogjes open, laat hem slapen, hij is niet wakker.

 

Over Sylvie

Sylvie Zuidam is moeder van 5 kinderen (23-15 jaar). De jongsten zijn tweelingbroers. Ooit begon zij haar carrière als verpleegkundige, inmiddels is zij al weer jaren ondernemer en blogger. Sylvies passie voor inbakeren begon in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! Baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding.

2 gedachten over “Hoe het bedje voor je baby veilig en kort opmaken?

Reacties zijn gesloten.