Veilig inbakeren

Veilig inbakeren

Als je een inbakerdoek of inbakerslaapzak voor jouw baby zoekt, kom je veel soorten en maten tegen.

Inbakeren is veilig voor jouw baby als je goed materiaal kiest en de inbakerdoek of de inbakerzak op de juiste manier gebruikt.

Veilig inbakeren is natuurlijk een onderdeel van veilig slapen. Dus ook de slaapomgeving en het beddengoed moeten in orde zijn.

In onderstaand interview vertelt Monique l’Hoir dat inbakeren bewezen effectief is, vooral bij jonge baby’s. Monique l’Hoir is gepromoveerd op risicofactoren en preventie van wiegendood. Zij legt ook uit, dat veilig inbakeren wel wat regels kent. Op 0.54 min: “Er zijn maar een paar producten die veilig genoeg zijn, die zijn onderzocht en een daarvan is de Pacco.”

Lees meer over veilig inbakeren

Hoe inbakeren?

Veilig inbakeren met de Pacco inbakerdoek armen stevig, benen losjes, ontwikkeling heupjesInbakeren is een baby stevig in doeken wikkelen. Vroeger was het een gewoonte, tegenwoordig wordt het toegepast om onrustige baby’s te begrenzen en hun slaap te verbeteren.

Bij het inbakeren van een baby worden zijn armen naar beneden gelegd, langs zijn lichaam en stevig ingepakt. Bij het inpakken moet de stof ook rondom de schouders zodat de baby zijn armen niet uit de doek kan bevrijden.

Voor een gezonde heupontwikkeling worden baby’s benen losjes omwikkeld. Onder de voeten moet de doek of zak gesloten zijn. Door vrije benen of voetjes kan een baby gemakkelijker op zijn buik rollen. Dit is onveilig als de armen nog ingepakt zijn.

Inbakerslaapzak is geen inbakeren

Inbakerslaapzak vanaf 3 maanden armen vrij, risico omrollen, buikligging, wiegendoodVeel inbakerslaapzakken bieden een baby bewegingsvrijheid, dat lijkt fijn voor hem, maar geeft vaak niet de gewenste rust. Bovendien gaat dit ten koste van de veiligheid. Hoe meer bewegingsvrijheid een baby heeft, hoe meer behendigheid en kracht hij kan aanwenden om te kunnen rollen. Dit geldt voor alle niet stevige en/of elastische inbakerslaapzakken.

In 2019 heeft de Consumentenbond de inhoudelijke informatie en adviezen overgenomen van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en de Stichting Wiegendood.

Consumentenbond:

Er zijn twee categorieën van producten te onderscheiden:
1. Inbakerdoeken
2. Inbakerslaapzakjes

Inbakerdoeken; Geen bezwaren voor gebruik

Armen stevig langs het lichaam, benen losjes ingepakt en hebben ruimte om te strekken en te spreiden.

Voorbeelden van veilige inbakerdoeken: Pacco inbakerdoek en Boelie.

Advies: Na 4 maanden niet meer starten met inbakeren en op de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren helemaal zijn afgebouwd.

Inbakerslaapzakjes

Inbakerslaapzakjes zijn een alternatief voor inbakerdoeken. Je kunt ze niet aan de omvang van het kind aanpassen, je sluit ze met een rits. De armpjes zitten wel in de slaapzak maar niet strak tegen het lichaam.

Voorbeelden van inbakerslaapzakjes zijn Woombie, Ergococoon en Puckababy.

Advies: Sluit de armen daarom na 3 maanden niet meer op.

Bron: Consumentenbond.nl

Inbakerdoeken tot max. 6 maanden

Advies: Gebruik van jongs af aan een veilige inbakerdoek waarin baby’s armen naast langs zijn lichaam en stevig ingepakt kunnen worden. Juist bij baby’s tot 7 weken is inbakeren aantoonbaar effectief. Hoe ouder baby’s worden, hoe sterker en behendiger. Wat jouw kindje vandaag nog niet kan, doet hij morgen misschien ineens wel.

Als je jouw baby op de juiste manier inbakert, kun je dit tot de leeftijd van vier maanden veilig doen. Daarna afbouwen en uiterlijk op de leeftijd van zes maanden stoppen met inbakeren.

Inbakeren helpt jouw baby om te wennen aan slapen op zijn rug, dat is de meest veilige slaaphouding voor hem. Slapen op de buik is minder veilig. En ingebakerd slapen op de buik is nóg minder veilig. Logisch, dan heeft een baby geen hulp van zijn armen om zich goed op te richten. Sterke baby’s kunnen het wel, maar raken daar erg snel moe van.

Inbakerslaapzakjes tot max. 3 maanden

Baby kan in Puckababy inbakerslaapzak omrollenOp de foto een baby van 18 weken die zonder problemen in Puckababy op zijn buik rolt. De Consumentenbond adviseert bij de Puckababy, maar ook bij de Woombie en de Ergococoon, om bij baby’s vanaf 3 maanden de armen vrij te laten. Omdat vlotte baby’s al vanaf 3 maanden kunnen rollen.

 

Baby in Puckababy gezakt, stof voor gezicht, niet veiligEen probleem dat zich bij de Puckababy kan voordoen, is als de baby zijn armen naast zijn hoofd neerlegt waardoor de stof (bijna) voor zijn mond komt.

Verklein de Puckababy volgens voorschrift door onder de zak onder de voeten dicht te strikken.

Hoe voorkom je dat jouw ingebakerde baby gaat rollen?

  1. Armen langs het lichaam en stevig inpakken.
  2. Zorg ervoor dat armen en benen niet vrij kunnen komen.
  3. Baby in een kort opgemaakt bed voldoende hoog toedekken en stevig onderstoppen.
  4. Vanaf 4 maanden inbakeren afbouwen en uiterlijk met 6 maanden stoppen.

Hoe zit het met inbakeren en ontwikkeling van de heupjes?

Ongeveer 1 op de 50 kinderen wordt geboren met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht. Soms weet je van te voren dat jouw kind een verhoogd risico heeft (bijv. na stuitligging) en soms wordt het ontdekt door de verloskundige of de jeugdarts.

Aanvullend onderzoek (echo of röntgen) geeft uitsluitsel. Dat betekent, dat de beentjes van ALLE baby’s niet strak ingepakt mogen worden. Jouw baby moet zijn benen in opgetrokken stand kunnen spreiden (‘kikkerstand’) en volledig kunnen strekken.

Woombie niet meer gebruiken vanaf 3 maanden, gevaar voor omrollen, wiegendood, benen te weinig ruimte, niet goed voor heupjesIn elastische inbakerzakjes zoals de Woombie of de Ergococoon, ondervinden de benen weerstand door de elasticiteit. Baby’s benen liggen daarin niet volledig ontspannen.

Baby's benen in kikkerstand

Ontspannen houding van de benen is noodzakelijk voor een gezonde ontwikkeling van baby's heupjes. Inbakerzak niet veilig.Voorbeelden van een ontspannen houding van de benen.

Hoe voorkom je dat jouw ingebakerde baby het te warm krijgt?

  1. Gebruik een product van katoen.
  2. Nieuw inbakerproduct een aantal keren in de wasmachine wassen waardoor het luchtiger wordt en beter vocht kan opnemen (vergelijk met nieuwe theedoeken).
  3. Niet inbakeren na een vaccinatie of bij koorts.
  4. Laat jouw baby in een goed geventileerde omgeving slapen.

Synthetische materialen zijn onveilig omdat ze niet ventileren wat de kans op warmtestuwing sterk verhoogd. Anno 2018 worden er helaas nog steeds gevaarlijke producten als inbakerproducten verkocht.

Wrapper fleece, geen inwikkelmethode, geen inbakeren, geen veilig slaapproductWrappers (zoals van Lodger) worden aangeprezen als: ‘Eenvoudige inwikkelmethode met klittenbandsluiting.’ Dit product nodigt uit tot onveilig gebruik. De foto’s suggereren dat je jouw baby in de wrapper kunt laten slapen. Fleece als inwikkeldoek om jouw baby, zonder toezicht, in te laten slapen, is absoluut onveilig.

Het is geen wonder dat je als ouders door de bomen het bos niet meer ziet. Als je twijfelt, vraag advies aan de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of aan een verpleegkundig babyconsulent.

Echte (katoenen) inbakerdoeken of -zakken die getest zijn, hebben prima TOG waarden (isolatiewaarden). En tijdens hoog zomer is het een kwestie van gezond verstand gebruiken.

Hoe voorkom je dat de doek losraakt of jouw baby zich los wurmt?

Armen inbakeren met hydrofiel luier is niet veiligSommige verpleegkundigen of kraamverzorgenden wikkelen een hydrofiele luier om baby’s armen. Dit is helaas een onveilig voorbeeld. Een baby kan zijn armen bevrijden (onrust), heeft vrije voetjes (onrust) en de luier kan naar beneden of naar boven schuiven. Kies liever van het begin af aan voor een veilig product.

Hydrofiele luiers van 70×70 zijn sowieso te klein om een baby geheel mee in te bakeren. Inbakeren met 1 hydrofiele multidoek wordt ook veel gedaan, maar is niet veilig genoeg, teveel kans op loswurmen.

Inbakeren met twee gewone inbakerdoeken (traditionele manier)

Materiaal

Inbakeren traditionele manierWelk materiaal dan wel? Geruwde katoen (flanel) vormt zich beter om een babylijfje en blijft ook beter zitten. Kies flanel dat dun, maar wel stevig is en niet elastisch. Rekbare stof geeft onvoldoende rust en is minder veilig.

Als je jouw baby op de traditionele manier wilt inbakeren, gebruik dan twee katoenen doeken.

De Bakermat

Baby inbakeren met 2 inbakerdoeken, hoe doe je dat veilig?Gewone inbakerdoeken van het juiste materiaal en in de juiste afmetingen zijn te koop bij De Bakermat.

De juiste stappen

Veilig inbakeren met twee doeken
Veilig inbakeren met twee doeken
Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Op internet circuleert een afbeelding van Minimonkey, hoe een baby op de traditionele manier in te bakeren. Dit bedrijf verkoopt inmiddels geen inbakerdoeken meer, maar deze tekening laat wel de juiste stappen zien.

De traditionele methode is ook beschreven in de handleiding Inbakeren brengt rust.

Om de traditionele methode goed en veilig uit te voeren is het verstandig om te oefenen onder deskundige begeleiding.

Inbakeren met XL hydrofiel

Inbakeren met één grote hydrofiele doek is een methode die is overgewaaid uit Amerika. Deze ‘DUDU’ (Down Up Down Up) methode, wordt in Nederland als onvoldoende veilig beschouwd.

Inbakeren met hydrofiele doek - DUDU swaddle

Bovenstaande afbeelding komt van happiestbaby.com, de website van Amerikaans kinderarts Harvey Karp. Op de afbeelding lijkt het eenvoudig, maar het is toch ingewikkeld om deze methode goed en veilig uit te voeren.

Baby inbakeren in 1 hydrofiel doek is onveiligOp YouTube is geen enkel instructiefilmpje te vinden dat deze methode op een goede manier laat zien. Sterker nog, meestal wordt de baby losjes in een grote doek gewikkeld waarna de doek niet wordt vastgezet.

Waarop letten bij kant-en-klare inbakerproducten?

Baby inbakerslaapzak been vrij, onveiligWaarop moet je letten als je een product wilt kopen om je baby in te bakeren? Check ten eerste of de doek geheel gesloten kan worden. Te losse doeken of (trappelende) voetjes die uitsteken maken het je ingebakerde baby makkelijker om op zijn buik te draaien.

Er zijn veel verschillen in maten en pasvorm. Veel maataanduidingen kloppen niet, met name als bij Amerikaanse doeken de gewichtsaanduiding van baby’s in Engelse ponden niet goed wordt omgerekend in kilo’s.

 

Swaddle Me inbakerslaapzak, baby armen en benen los, is onveiligLet op de pasvorm rond schouders en armen. Als je baby zijn armpjes kan bewegen of bevrijden, dan vergroot dit de onrust. De Swaddle Me is een voorbeeld van een inbakerzakje waar veel baby’s eenvoudig uit kunnen komen, zowel met de armen als de benen. Een voordelig inbakerzakje, maar niet veilig.

Checklist veilig inbakeren

In Nederland zijn anno 2023 zo’n 20! inbakerproducten op de markt. In dit artikel worden ze niet allemaal genoemd. Met de onderstaande checklist kun je zelf nagaan of het product dat jij op het oog hebt, voldoet aan de eisen voor veilig materiaal:

  • Gebruik een maat of afmeting die goed past (groot genoeg maar niet té groot).
  • Jouw baby mag niet in de doek of de zak kunnen zakken.
  • De stof mag niet voor baby’s mondje kunnen opstropen.
  • Vanaf schouders tot en met voetjes ingepakt.
  • Onderkant gesloten, geen uitstekende voetjes.
  • Bij gewone inbakerdoeken altijd 2 doeken gebruiken.
  • Armen zo goed als gestrekt en stevig ingepakt om te voorkomen dat je baby gaat omrollen.
  • Voldoende ruimte voor de benen (‘kikkerstand’) in verband met de heupontwikkeling.
  • Jouw baby moet zijn benen geheel kunnen strekken.
  • Leg je ingebakerde baby altijd op zijn rug.
  • Baby’s armen vanaf 3 maanden niet meer in een inbakerslaapzakje.
  • Stevige inbakerdoek afbouwen vanaf 4 maanden.
  • Baby’s ouder dan 6 maanden niet (meer) inbakeren.

Verreweg de meeste professionals werken met de Pacco inbakerdoeken of leren ouders de traditionele methode aan met twee doeken.

Bij een veilige inbakerdoek zoals de Pacco, zit een duidelijke en uitgebreide gebruiksaanwijzing: informatie en foto’s om jouw baby op een veilige manier in te bakeren en te laten slapen. En informatie over wanneer wel en wanneer niet inbakeren, kleding, bed veilig opmaken, warmte, etc.

Jouw ervaring met een inbakerproduct kun je doorgeven via info@inbakeren.nl

Bekijk alle inbakerdoeken bij Bol.com