Nachtvoedingen en gebroken nachten

Nachtvoedingen

Er bestaat geen gouden tip voor ongestoorde nachten. Toch is in elke situatie een oplossing te vinden is die zorgt voor voldoende rust en slaap voor alle gezinsleden.

Steeds dezelfde manier

Met behulp van eenduidigheid kun je je baby leren dat hij ’s nachts na het drinken weer verder gaat slapen. Dit doe je door hem telkens op een bepaalde, steeds dezelfde manier te voeden en hem daarna weer in zijn bedje te leggen. Zo ontstaat er een gewoonte die minst energie kost en begrijpelijk is voor je baby. Tijdens het voeden gedimd licht of helemaal geen licht aan, geen geluid, niet verschonen als dit niet nodig is. Weldra zal je baby ’s nachts periodes van 3 à 4 uur achtereen gaan slapen.

Veilige oplossing

Als je je baby ’s nachts voedt in je eigen bed, rust je tijdens het voeden nog wat uit. Hierbij is de kans wel aanzienlijk dat je al voedend in slaap valt. Als je erg moe bent, is het verleidelijk om je baby bij je te laten liggen. Dit is echter niet veilig. Bovendien is het duidelijker voor een baby om hem na de voeding weer in zijn eigen bedje te leggen. Je kunt voorkomen dat je in slaap valt tijdens het voeden door zittend te voeden in bed of op een makkelijke stoel in de slaapkamer. Misschien vind je een co-sleeper een handige en veilige oplossing om zelf te kunnen blijven liggen terwijl je je baby troost of voedt.

Veilig slapen nachtvoeding

Nut van nachtvoedingen

Bij volledige borstvoeding, kunnen nachtvoedingen een functie hebben. Nachtvoedingen zijn namelijk extra goed voor de melkproductie. Als je baby lange tijd aaneengesloten slaapt, kán dit een ongunstige uitwerking hebben op de borstvoeding. Sommige vrouwen produceren namelijk op basis van alleen de voedingen van overdag niet voldoende melk. En bovendien heeft een baby wat ouder en groter wordt, steeds meer nodig. Als je als moeder na een aantal maanden weer gaat werken en je baby tijdens het drinken overdag snel afgeleid is, zal hij een nachtvoeding juist goed kunnen gebruiken! Op deze manier bekijk je de nachtvoedingen alleen als voeding en is het knuffelen, troosten, aandacht geven en dergelijke voor overdag.

Voor sommige ouders is de beste ‘oplossing’ uiteindelijk het accepteren dat hun baby langere tijd een nachtvoeding nodig heeft. Zolang je baby een aantal minuten drinkt en daarna weer verder slaapt is het best een poosje vol te houden en wellicht een acceptabele tussenoplossing.

Op een gegeven moment slapen baby’s vaak één lange periode, bijvoorbeeld van 20.00 tot 2.00 uur. Wakker maken voor een late voeding haalt vaak niets uit. Een baby ligt dan net in zijn diepe slaap, drinkt weinig en wordt 4 uur later toch weer wakker. Misschien vind je het prettig de late avondvoeding over te slaan en zelf vroeg naar bed te gaan. Als je een avondmens bent kun je ervoor kiezen om je baby toch te voeden voordat je zelf gaat slapen. Het heeft dan weliswaar geen invloed op het doorslapen, maar je zorgt er wel voor dat je in de eerste uurtjes van je slaap niet gestoord wordt.

Meerwaarde van inbakeren

Als je je baby inbakert, doe je dit tijdens alle slaapjes. Dus ook ’s nachts. Dag en nacht kun je niet los te zien van elkaar. Als je je baby alleen ’s nachts inbakert, merk je misschien wel een positief effect, maar de kans is groot dat je toch tegen problemen aanloopt naarmate je baby ouder wordt of als je de doeken wilt gaan afbouwen.

’s Nachts hoef je je baby niet uit de doeken te halen, behalve als een verschoning noodzakelijk is. De doeken losmaken en je baby na de voeding weer inbakeren, zijn onnodige prikkels voor hem. Hij zal er wakkerder van worden dan nodig is. Als je baby daarentegen niet wakker genoeg wordt om goed te drinken, is het wel beter om de doeken los te maken.

Inbakeren geeft geen garantie op lange ononderbroken nachten. Wat je baby door middel van het inbakeren wel kan leren is dat hij na het wakker worden, getroost of gevoed wordt en hij daarna direct weer verder kan slapen. Hoewel niet aaneengesloten, is dit in wezen doorslapen. Ga er in principe van uit dat een baby die ’s nachts 3 à 4 uur achtereen slaapt, een normaal slaappatroon heeft! Slaapt hij langer achtereen, dan heb je geluk.

Hoe je tegen borstvoeding en/of nachtvoedingen aankijkt is heel persoonlijk. Maak je eigen keuzes hierin en verdiep je in de consequenties. Wat wil je je baby meegeven, waar wil je hem aan wennen en waar juist niet aan? Lees meer over gebroken nachten.

Ik las ooit: “Slaapproblemen ontstaan als het ’s nachts wakker zijn van je baby verder gaat dan jij aankunt.” Dit is precies waar het om draait. Vraag je echter af of je wil wachten tot het een probleem voor jullie wordt. Door goed om te gaan met de factoren waar je invloed op hebt, kun je veel problemen, vermoeidheid en verdriet juist voorkomen.

 

Lees meer

Gebroken nachten

Wanneer slaapt een baby door?

Baby draait dag en nacht om

Fabels over doorslapen