Baby snel afgeleid tijdens het drinken

Baby snel afgeleid tijdens het drinken

Baby’s van 4 à 5 maanden zijn tijdens het drinken snel en vaak afgeleid. Zeker bij borstvoeding kan dat lastig zijn en een vicieuze cirkel ligt op de loer. Het is meestal ook de periode dat je als moeder weer aan het werk gaat. Misschien ben je zelf vermoeid geraakt of weer gaan menstrueren. Baby’s die voorheen de nacht doorsliepen melden zich soms weer voor 1 of 2 nachtvoedingen. Als je de zorg hebt voor meerdere kinderen kan het een vermoeiende en onzekere periode zijn.

Natuurlijk is het ook grappig en lief als je baby je tijdens het drinken steeds aankijkt, naar je lacht, je eigen melk uit baby’s mondhoeken ziet sijpelen, je baby dichtbij je borst wil blijven maar ook de kat wil volgen…

15 tips om je baby bij de les te houden

1. Voed je baby steeds op dezelfde plaats, bij voorkeur in een prikkelarme omgeving. Probeer eens liggend op bed in de slaapkamer. Gordijnen dicht, zo rustig en voorspelbaar als mogelijk.

Baby spelen tijdens drinken2. Wees je bewust van je eigen uitstraling, baby’s voelen alles en reageren daarop. Als je graag wilt dat je baby drinkt, kun je het beste ontspannen en een neutrale houding aannemen, niet naar je baby kijken, niet tegelijkertijd praten of strelen.

3. Bewaak gedurende de dag de grenzen van je baby. Onze maatschappij heeft vele en continue prikkels. Er is zo’n tegeltjeswijsheid dat de Westerse mens tegenwoordig evenveel prikkels op één dag ontvangt als de Middeleeuwse mens in een heel jaar. En dan te bedenken dat baby’s zich nog niet kunnen afsluiten…

Baby borstvoeding lachen4. Zorg goed voor jezelf, neem voldoende rust, drink voldoende en eet gezond.

5. Als je baby tevreden is en goed groeit, probeer te accepteren dat hij ‘snackend’ aan je borst drinkt en hou vertrouwen dat hij neemt wat hij nodig heeft.

6. Bij twijfel over je melkproductie kun je tijdelijk extra aanleggen of kolven.

7. Om wat te doen aan je eigen moeheid/weerstand kun je een slaapkamerweekend inlassen. Overleg met je partner en breng twee dagen zoveel mogelijk op je slaapkamer door, in alle rust. Geen visite, geen telefoon, geen televisie, geen computer, hooguit een goed boek. Ga slapen, slapen en nog eens slapen. Vraag je partner om jullie kindje(s) te verzorgen en de baby alleen te brengen voor een voeding. Eet (extra) gezond en drink veel. Gegarandeerd dat na zo’n weekend weer helemaal opgeladen bent!

8. Als je de zorg voor meerdere kinderen hebt, kun je je partner ook vragen om samen de ochtend- en avondspits te doen. Zo kun je je baby twee voedingen in alle rust geven. Met eventueel een nachtvoeding zijn dat al drie goede voedingen. Zo kun je de hoeveelheid per dag bekijken in plaats van per voeding.

9. Probeer je baby direct aan te leggen al tijdens het wakker worden. Of probeer om hem half slapend aan te leggen.

10. Ga niet ‘rekken’ met de bedoeling om je baby extra hongerig te maken. Dit geeft kans op een averechts effect of er weer een nieuw probleem bij.

11. Nachtvoedingen zijn goed voor je melkproductie. Je melk schiet ’s nachts gemakkelijker toe en je baby drinkt relaxter. Je baby kan langere tijd een nachtvoeding nodig hebben. Als hij een poosje drinkt en daarna weer verder slaapt is het best vol te houden. Acceptatie en extra oxytocine-aanmaak zorgt voor de ontspanning die nodig is om gemakkelijk weer verder te slapen.

12. (Tijdelijk) ingebakerd voeden geeft sommige baby’s rust, maar dat is mijns inziens vooral een tip als je baby jonger is dan drie maanden.

13. Sommige moeders voeden al rondwandelend hun baby (binnenshuis).

14. Geef je baby een speeltje of zachte knuffel tijdens het drinken.

15. Draag een borstvoedings- of kralenketting. Baby’s vinden het fijn om er aan te trekken en er naar te kijken. Het houdt hun aandacht bij het drinken terwijl ze zich ondertussen vermaken met de ketting.

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

Eén reactie

  • Annette Drop

    Wat een fijne tips, Sylvie.
    Ik heb zelf een stuk geschreven over borstweigeren met tips die vast ook bruikbaar zijn voor een snel afgeleid kindje http://www.aidulac.nl/borstvoedingskennis/tips-bij-borstweigeren
    Soms is een moeder begonnen met de pil, waardoor de melkproductie wat minder geworden is. Of krijgt het kindje als de moeder werkt een fles die te snel stroomt, waardoor hij daar de voorkeur aan gaat geven.
    Direct voor/na een slaapje voeden wil nog wel eens helpen. Net als wisselvoeden, dus iedere keer als de melkstroom afneemt een nieuwe borst aanbieden.
    En zoals veel moeders zeggen: het is een fase….