Baby wanneer doorslapen?

Gebroken nachten

Op deze pagina vind je als ouders informatie die van belang kan zijn om een evenwichtig slaappatroon te ontwikkelen samen met je baby.

Wat is doorslapen

Wat is doorslapen eigenlijk? Een periode van 8 uren aaneengesloten slapen zonder huilen, zonder voeden? Of een periode van 12 uur aaneengesloten slapen? Of een periode van slapen die onderbroken wordt door één of meerdere voedingen en waarna je weer verder kunt slapen?

Iedereen, ook jonge ouders, hebben min of meer bepaalde verwachtingen en behoeften en er worden in het dagelijks leven eisen aan hen gesteld door werk, door andere kinderen en door andere mensen. Dit alles bepaalt hoeveel druk er ligt op een ongestoorde nachtrust. Je baby heeft daar nog geen weet van. Je baby probeert jullie niet bewust het leven zuur te maken. Probeer in je eigen situatie de best mogelijke middenweg te vinden waarbij er zo min mogelijk energie en emoties verspild worden.

Wat is normaal?

Kleine kinderen brengen nu eenmaal gebroken nachten met zich mee. Hoe graag je ook weer eens van een ongestoorde nachtrust zou willen genieten, het zit er misschien voorlopig niet in. Verspil geen energie aan de wens te ‘moeten doorslapen’, je raakt er alleen maar gefrustreerd van en je slaapt slecht ondanks dat je hartstikke moe bent. Ontspannen is de beste manier om zelf weer makkelijk in slaap te kunnen vallen na een nachtelijke onderbreking.

Dag-nachtritme wat is normaal voor een baby?

De vraag of hij/zij al ‘een beetje’ doorslaapt is waarschijnlijk de meest gestelde vraag als je een baby hebt. Als je baby na enkele maanden ‘nog steeds’ ’s nachts wakker wordt krijg je als ouder het gevoel dat je het niet goed aangepakt hebt. Een oorzaak van het wakker worden vind je meestal niet. Als je het slaapgedrag van je kind graag wil beïnvloeden, wat is dan de beste manier?

Fabels

Denk hier eens over na: als je je baby ’s nachts niet (meer) wilt voeden of troosten, wat dan? Of dan juist niet? Er zijn verschillende methodes om een kind te leren doorslapen. Het succes en vooral de termijn van deze methodes is van te voren moeilijk te voorspellen. Als je er niet achter staat of als je iets doet omdat je denkt dat het zo hoort, dan is de kans groot dat je nog meer verdriet en frustratie zult ervaren. Lees het blog Fabels over doorslapen.

Baby’s hebben een kortere slaapcyclus dan volwassenen en komen gedurende de nacht dus vaker in een stadium van lichte slaap. Volwassenen liggen maar 20% van hun slaap in een lichte slaap, terwijl de slaap van een baby maar liefst voor de helft uit lichte slaap bestaat! Tel daar de lichtverteerbaarheid van borstvoeding bij op en je begrijpt dat het waarschijnlijk wel een poosje duurt voordat een borstgevoede baby het klokje rond zal slapen. Het kan een half jaar of langer duren totdat je baby gaat doorslapen van zeven tot zeven.
Ook interessant om te lezen: Wanneer slaapt een baby door?

Slaap-waakritme

Het slapen overdag heeft te maken met het slapen ’s nachts. Als je baby overdag weinig slaapt, zal het in de eerste maanden wellicht ’s nachts nog goed slapen (‘overleven’) maar na enkele maanden wordt hij ook ’s nachts weer wakker. Bij een jonge baby spreken we niet van een dag- en nachtritme maar een slaap-waakritme. Er is geen verschil tussen dag en nacht. Overdag ophouden in de verwachting dat je kind ’s nachts beter of langer gaat slapen, is een illusie. Ophouden en rekken werkt juist averechts. Ook baby’s die aan korte slaapjes overdag genoeg lijken te hebben gaan op den duur ’s nachts steeds moeizamer slapen.

Hoe beter je baby overdag slaapt,
hoe beter hij ook ’s nachts kan slapen!

Als je baby ’s nachts meerdere malen (om de paar uur) wakker wordt is het overdag meestal te moe geworden om ’s nachts ontspannen te kunnen slapen.

Het zal je inmiddels duidelijk zijn dat het niet raar is dat je baby ’s nachts eens wakker wordt. Wat belangrijk om te weten is hoe je om kunt gaan met nachtvoedingen om ervoor te zorgen dat het niet meer tijd en energie kost dan nodig is.

 

Lees meer

Baby draait dag en nacht om

Baby’s slapen als baby’s

Gordijnen open of dicht?