Fabels over doorslapen

Fabels over doorslapen

Bijna alle ouders belanden eens of vaker op het punt dat ze graag willen dat hun baby ’s nachts wat minder vaak wakker wordt. Onderstaande adviezen worden vaak gegeven, maar werken ze wel? Nee, het zijn fabels. Toch willen we ze graag geloven en is er altijd wel iemand in je omgeving die zijn/haar ervaring heel overtuigend weet te vertellen…

Late voeding

Op een gegeven moment slapen baby’s vaak één lange periode, bijvoorbeeld van 20.00 tot 2.00 uur. Wakker maken voor een late voeding (tussen 22 en 24 uur) haalt meestal niets uit. Een baby ligt dan net in zijn diepe slaap, drinkt weinig en wordt 4 uur later toch weer wakker. Misschien vind je het prettiger om de late avondvoeding over te slaan en zelf vroeg naar bed te gaan. Niets mis mee, mits je jouw baby op verzoek voedt (dus zodra je baby zich meldt ongeacht het tijdstip). Als je een avondmens bent, kun je ervoor kiezen om je baby wel te voeden voordat je zelf gaat slapen. Het heeft dan weliswaar geen invloed op het doorslapen, maar je zorgt er wel voor dat je in de eerste uren van je slaap niet gestoord wordt.

Rijstebloem

Dikkere voeding verteert langzamer en zou ervoor zorgen dat je baby langer slaapt. Als dit helpt, is het puur toeval. Onderzoek liet zien dat baby’s die rijstebloem in de laatste fles kregen, niet langer sliepen dan baby’s die dit niet kregen. Sterker nog, door de rijstebloem gingen sommige baby’s juist slechter slapen. Nota bene in 1989 al bekend, maar het advies is nog steeds actueel en waarom?

Overdag ophouden

Een baby die ’s nachts 3 à 4 uur achtereen slaapt, heeft een normaal slaappatroon. Slaapt hij langer achtereen, dan heb je geluk. Het slapen overdag heeft te maken met het slapen ’s nachts. Als je baby overdag weinig slaapt, slaapt hij in de eerste maanden wellicht ’s nachts nog goed, maar mijn ervaring is dat veel wakkere baby’s na enkele maanden ook ’s nachts weer (vaker) wakker worden.

Overdag ophouden in de verwachting dat je baby ’s nachts beter of langer gaat slapen, is een illusie. Ophouden en rekken werkt juist averechts. Ook baby’s die aan korte slaapjes overdag genoeg lijken te hebben gaan op den duur ’s nachts steeds moeizamer slapen. Als je baby ’s nachts meerdere malen (om de paar uur) wakker wordt is hij overdag meestal te moe geworden om ’s nachts ontspannen te kunnen slapen.

Slaaptraining

Leren doorslapen (8 tot 12 uur achtereen slapen) met behulp van slaaptraining komt neer op je baby gecontroleerd laten huilen. Onder de 6 maanden mijns inziens ongewenst en kansloos. Maar ook bij kinderen vanaf 6 maanden is het succes, de termijn en de prijs van de verschillende methodes moeilijk te voorspellen.

Een slaaptraining is moeilijk. Zowel voor je baby als voor jezelf. Of je baby nu blijft huilen of stopt met huilen, het heeft impact en dit kan nog lang na-ebben. Het kan slechts tijdelijk werken of averechts uitpakken.

Overgaan op kunstvoeding

Borstvoeding is lichter verteerbaar dan kunstvoeding, maar dat betekent niet dat het minder voedzaam is of minder calorieën bevat. Doordat kunstvoeding zwaarder op de maag, zou je kunnen denken dat je baby langer gaat slapen als hij een fles krijgt voor de nacht. Dit verband is echter nooit aangetoond.

Veranderingen blijven

Ook een baby die doorslaapt, kan toch weer wakker worden ’s nachts. Dat kan een reden hebben, bijvoorbeeld ziekte of ontwikkelingsfase. Als je als moeder weer gaat werken kan je kind reageren op het gescheiden zijn van jou. Je baby wil nabijheid inhalen of vraagt vaker om de borst. Je melkproductie kan ook schommelen als je weer gaat werken of tijdens je menstruatie. Ook daar kan je baby op reageren. En de kans is groot dat je de reden niet eens achterhaalt.

Dat kleine kinderen wakker worden is normaal, maar het kan toch een behoorlijke impact hebben. Daar kun je je nauwelijks voorbereiden, zelfs als je al meerdere kinderen hebt. Dat intense vermoeide gevoel van die eerste maanden/jaren slijt namelijk weer. Gelukkig wel. De vermoeidheid, onzekerheid en bijbehorende impact kun je alleen maar erváren. En accepteren. Een gezin, een relatie, een huishouden en een baan is nu eenmaal een veel voorkomende, maar pittige combinatie. Erken dit, zonder de hoop of wens te hebben om het te veranderen. Het is wat het is. Waarom zou je doen alsof het niets voorstelt, alsof het er bij hoort en je ‘dus’ niet mag zeuren, niet doen. Je kunt beter erkennen dat het een energievretende periode in je leven is.

 

Bron

Infant Sleep and Bedtime Cereal, Michael L. Macknin, Sharon VanderBrug Medendorp, Mary C. Maier, Am J Dis Child. 1989;143(9):1066-1068.

 

Lees meer

Baby’s slapen als baby’s

Wordt je baby wakker van de kou? Tips om je baby behaaglijk warm te laten slapen

Baby draait dag en nacht om

Wanneer slaapt een baby door?
 

Sylvie Zuidam (1970) deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Zij werd in 1994 voor het eerst moeder en kreeg uiteindelijk vijf kinderen. Sylvie ontdekte inbakeren in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! De baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby.

33 reacties

 • Sylvie

  Beste Jessica,
  Helaas ontbreekt mij de tijd om uitgebreid op jouw vraag te reageren. Ik raad je aan om een professional te zoeken die bij jou past goed luistert naar wat jij wilt voor jouw zoontje en voor jezelf.
  Richt je eerst op verbetering van de situatie. Denk dan niet alleen aan beter slapen ’s nachts, maar bekijk ook slapen-voeden-spelen overdag. Bij jonge baby’s heeft dit namelijk nauw met elkaar te maken. We spreken dan ok van een slaap-waakritme in plaats van een dag-nachtritme.

  Ik verwijs je naar de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of naar een van de professionals uit mijn netwerk:
  https://www.inbakeren.nl/blog/onrustige-baby-bij-wie-kun-je-terecht-voor-tips-en-adviezen/

  Sterkte!

  Vriendelijke groeten,
  Sylvie Zuidam

 • Jessica

  Beste Sylvie,

  De wallen hangen ondertussen bijna tot op mijn kaken en zou heel graag je advies willen.
  Onze zoon is nu precies 10 weken oud. Ik geef volledig borstvoeding, hij is 57cm en 5555gram. Eigenlijk is het al vanaf de geboorte dat hij moeilijk 3 uur tussen de voeding kan houden (veel spugen 1/3de tot de helft geeft hij terug) sinds een week spuugt hij veel minder maar het slapen blijft een drama. Hij komt gemiddeld 5-6x per nacht en eerst kon ik het nog wel aan maar de oververmoeidheid slaat nu in als een bom. Over 3weken moet ik weer werken maar ik vraag mij oprecht af hoe ik dat moet doen zonder zelf in te storten. Om 20.00uur gaat hij gevoed, gedouched en wel naar bed in zijn eigen kamer. Heb je advies hoe we zijn slaapruimte kunnen veranderen zodat hij nog maar 1-2x per nacht komt?
  Hartelijke groet,
  Jessica

 • Sylvie

  Beste Nikki,
  Het is normaal dat een baby van 12 weken nog een keer ’s nachts wakker wordt. Het is pas een probleem als een baby overdag nauwelijks slaapt, veel jengelt en ’s nachts ook meerdere keren wakker wordt en moeite heeft om na een voeding of troosten verder te slapen. Een gezin komt dan in een vicieuze cirkel van oververmoeidheid.

  Overdag meer voeding = ’s nachts langer achtereen slapen? Dat is zeker niet waar voor alle baby’s en in alle situaties. Dan zou ik moeten weten in welke context dit is gezegd. Bij flesvoeding ben je aan een maximum hoeveelheid voeding per etmaal gebonden. En hele volle flessen bij een baby die dat nog niet aankan, geeft alleen maar problemen. Dat hij niet langer achtereen slaapt, heeft met zijn leeftijd te maken. Hij is er nog niet aan toe, wat iedereen ook zegt. Soms slapen jonge baby’s al vroeg door, ouders die daar trots op zijn, maar het is gewoon een kwestie van geluk.

  Hoeveel je jouw baby mag geven is een rekensom. Stel, jouw zoon weegt nu 6 kg. Dan mag hij 150 ml klaargemaakte voeding per kg lichaamsgewicht, dus 6x 150 ml = 900 ml klaargemaakte voeding per etmaal. Als hij 5 kg weegt, dan mag hij 5x 150 ml = 750 ml per 24 uur.
  Je mag de totale hoeveelheid verdelen over 5 flessen, 6 flessen of 7 flessen, doe wat goed werkt voor jouw zoontje. Een baby van 3 maanden kan van nature ongeveer 1,5 uur wakker zijn (incl. voeding, verschonen, spelen, alles) en gaat dan ook weer 1,5 uur slapen. ’s Ochtends kan de slaap wat langer duren en aan het einde van de dag gaat slapen meestal wat moeilijker of korter.

  Zodra hij wakker wordt, geef je hem een fles, daarna knuffelen, boertje, verschonen, etc. en na verloop van tijd leg je hem in de box om even alleen te spelen (leg de box nog niet te vol met speelgoed). Als je slaapsignalen ziet, breng je hem naar bed.
  Een babyritme is: slapen-drinken-knuffelen-box-slapen-drinken-knuffelen-box-enzovoort.
  En in dit blog lees je meer over slaap en hongersignalen:
  https://www.inbakeren.nl/blog/hoe-zie-je-aan-je-baby-dat-hij-moe-is-of-honger-heeft/
  Ik hoop dat je hiermee verder kunt. Groet, Sylvie

 • Nikki

  Hoi Sylvie, onze zoon Dex is nu bijna 12 weken. De eerste weken wou hij overdag niet slapen. Nu slaap hij gelukkig een stuk beter en kan prima zelf in slaap vallen. De ene keer slaapt hij wat meer dan de ander keer maar dat is normaal! Hij heeft vorige week twee keer doorgeslapen van 8.00 tot 6.00
  Nu zit ik alleen met een probleem en dat is met de voeding. Is het waar dat als ze overdag meer krijgen dat ze savonds beter slapen? Ik heb het idee dat dat bij mijn kleine man niks uitmaakt. Als ik zijn laatste fles meer geef wil helemaal niet zeggen dat hij langer slaapt. Vannacht werd hij om 1.00 alweer wakker en hij heeft op een 60cc flesje doorgeslapen tot 6.00. Hij krijgt nu 2×120 cc / 2x 150 cc en als hij snachts wakker word krijgt hij 90 cc
  Maar naar mijn idee slaap hij op die 150cc niet langer! Kan dat kloppen?
  En ik vind het heel moeilijk om zijn vermoeidheid tekens te herkennen. Vaak vraag ik mezelf af of hij honger heeft of juist moe is. Ben bang dat ik hem teveel voed of juist te weinig want hij drinkt zn fles wel altijd op. De ene keer wat sneller dan de andere keer. Ook heb ik het idee dat hij de fles als troost gebruikt. Kan ik daar iets aan veranderen? Groetjes Nikki

 • Sylvie Zuidam

  Beste Sandra,
  Het lukt me niet altijd om alle vragen op korte termijn te beantwoorden. Mijn excuses daarvoor.
  Jouw dochtertje is niet de enige baby die eerst goede nachten maakt, maar op een gegeven moment toch gaat ‘spoken’ ’s nachts. Vaak zijn dit kinderen die overdag ook slecht (of niet) slapen en heel langzaam in een vicieuze cirkel terecht zijn gekomen. Bij baby’s die structureel slecht slapen, kunnne uiteindelijk verstoorde hormoonspiegels in het bloed ontstaan. Deze verstoorde hormoonspiegels veroorzaken een verhoogde alertheid en de baby lijkt weinig slaap nodig te hebben maar schijn bedriegt, want wat je ziet bij deze kinderen is in feite een chronische toestand van slaaptekort, oververmoeidheid, geprikkeldheid en steeds meer jengelen en niet alleen kunnen zijn.

  Wil je dit stap voor stap veranderen, dan heb je een goede professional nodig, de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of een babyconsulent. Spreek af bij jullie thuis, puzzel samen net zo lang tot er een plan uitrolt dat jullie als ouders zien zitten. Succes.
  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Sandra

  Dag Sylvia, ik heb een dochtertjw van nu bijna 6 maanden en sinds 2 maanden wordt zij om de 2 uur wakker. Overdag vertikt ze het om een oog dicht te doen. Dit houdt in dat ze van 9 iur s ochtends tot 9 iur s avonds wakker is. Heel vermoeiend voor haar en mij. Ik zit dan ook echt met de handen in het haar. Heb haar overdag laten huilen, in slaap gewiegd in de kinderwagen gewandeld. Slapen doet ze niet, misschien soms in de kinderwagen een kwartier. De eerste 3 maanden heeft zij als een roosje geslapen van 12 tot 7z heeft u misschien tips voor mij?

 • Sylvie Zuidam

  Hoi Alicia,
  Dank je wel voor je bestelling. Ik heb het boek vandaag verstuurd. Heb je de andere reacties onder dit blog ook gelezen, misschien lees je daar ook al informatie die je past.

  Zo te lezen gaat er al veel goed! Fijn dat je haar overdag wakker in bed kunt leggen als ze moe is en dat ze zo goed groeit op jouw melk!
  Gemiddeld om de 3 uur voeden is goed te doen bij een baby van 4,5 maand. Blijf wel alert op regeldagen. Als ze ziek is of als jij bijv. weer gaat menstrueren of door andere oorzaken kan je melkproductie ‘dippen’ en dan is het een kwestie van 1 of 2 dagen extra aanleggen (vraag-aanbod).
  Dat haar slaapjes in de loop van de dag korter worden is volkomen normaal. Meer prikkels? Minder verzadiging? Niet precies duidelijk, maar de meeste baby’s laten dit zien. Die andere structuur is bedoeld voor baby’s die structureel korte slaapjes doen en dan inderdaad bij kunstvoeding. Ik zou het jou niet aanraden. Het kan zijn dat jouw dochter geen honger heeft na een kort slaapje, maar je kunt haar gerust aanleggen, probeer het en kijk naar haar, je merkt vanzelf of ze serieus drinkt.

  Eigenlijk hè… zeg je het zelf al… wat wel/niet goed voelt voor jouw kind. Dat ze jou nog nodig heeft ’s nachts, is volkomen normaal, maar op de 1 of andere manier zijn we dat in onze cultuur al lang geleden abnormaal gaan vinden. Heeft ze ’s nachts elke 2,5 uur voeding nodig? Waarschijnlijk niet, ze kan inderdaad best een poosje zonder. Ze went inderdaad wel aan een ’troostmanier’ of dat nu voeden is of iets anders. Heb je wel eens geprobeerd om haar op een andere manier te troosten? Fopspeen, pink, hand op haar hoofdje? Hou het wel prikkelarm, geen geluid of licht. Sommige baby’s halen ’s nachts hun behoefte aan lichaamscontact in, ook wel ‘mamahonger’ genoemd.

  “of dat ik haar een gewoonte aanleer waar ik op termijn niet heel blij van word” <<< dit is wel belangrijk. Jullie moeten als paar wel in balans blijven. Het is nu een goede fase om te overdenken waar je naar toe wilt en of je nog wat wilt bijsturen. Hoe langer je wacht, hoe langer gewoontes bestaan, hoe lastiger doorgaans te veranderen. Maar... ik ken genoeg ouders die aan het idee moeten wennen dat er een kind is dat hen elke nacht nodig heeft en dat de oplossing juist is het loslaten van het idee dat het anders 'hoort'. Begrijp je wat ik bedoel? Maak een plan dat bij jullie past en wat praktisch haalbaar is voor jullie. En zelfs: geen plan is ook een plan ;) Succes! Groet, Sylvie

 • Alicia

  Beste Sylvie,

  ik heb gisteren je boek besteld. Ben erg benieuwd naar alle tips die ik eruit kan halen. Als ik weer is onzeker ben en 100 nieuwe dingen wil uitproberen dan lees ik bovenstaande blog weer even zodat ik weer even met beide benen op de grond kom. Heel prettig. In de opvoeding van mijn kleine meid probeer ik zoveel mogelijk aan te sluiten bij haar behoeftes maar ik merk dat ik toch een paar struikelblokken ervaar. Wellicht dat jij advies hebt.

  Mijn dochter is nu 4,5 maand oud. Het is een vrolijke baby en ze doet het hartstikke goed. Ik geef volledig borstvoeding. Op de dagen dat ik aan het werk ben krijgt ze afgekolfde melk in een flesje.

  Waar ik tegen aanloop is het volgende:
  Ik wil mijn dochter graag een goede structuur bieden en we zijn sinds een paar weken gestart met haar wakker op bed leggen met een ritueeltje. Dit heeft ze heel goed opgepakt en het verloopt eigenlijk zonder problemen.
  Daarnaast probeer ik haar elke 3 uur te voeden. In het begin heb ik haar op verzoek gevoed maar dit is wat lastiger te realiseren wanneer ik aan het werk ben en de opa’s en oma’s haar een flesje geven. Daarnaast vond ik het zelf ook best lastig om goed te zien wanneer zij honger heeft of moe is. Het is best een grote tante en wil haar niet onnodig veel voeding geven. Vandaar elke 3 uur voeden.

  Overdag slaapt zij met name in de ochtend en begin van de middag van voeding tot voeding. ( ze is max anderhalf uur wakker tussendoor) maar later op de dag worden haar slaapjes korter. Ik weet dan niet of ik haar al moet voeden of moet wachten tot de 3 uur voorbij zijn. Ik las hierboven je advies bij flesvoeding dat je de structuur ook anders kunt zien (slapen, voeding, spelen, slapen, spelen, slapen, voeding) maar werkt dat ook zo bij borstvoeding? Ik zie natuurlijk niet wat ze binnenkrijgt en dat maakt soms wat onzeker.

  Daarnaast heeft ze s nachts nog maar een paar keer doorgeslapen. De afgelopen 2 weken is zij elke 2,5 uur weer wakker. Ze ligt naast mij in een cosleeper. Ik leg haar dan vaak even aan. Soms drinkt ze goed en soms niet. Ik laat haar dan even bij mij in slaap vallen en leg haar na een kwartier weer weg. Ik merk dat ik niet goed weet of ik hier nu goed aan doe door haar ritme te volgen of dat ik haar een gewoonte aanleer waar ik op termijn niet heel blij van wordt. Vanuit mijn omgeving komen dan de tips om haar te laten huilen s nachts of op haar eigen kamer te leggen. Of proberen niet te voeden om zo een voeding af te bouwen. Maar ik kan me daar toch niet helemaal in vinden en wil snachts niet tekort doen aan de behoeftes die zij heeft. Maar kijkend naar haar leeftijd en gewicht (8,2 kilo en 64 cm lang) zou zij toch best van 12 tot 5 moeten kunnen slapen zonder voeding?

  Ik hoop dat je nog wat wijze woorden voor me hebt ;-)

  Alvast bedankt!

  Groeten Alicia

 • Sylvie Zuidam

  Beste Dominique, wil je dit veranderen dan heb je weinig aan de tips voor pasgeboren baby’s. Bij een baby van 10 maanden is deze situatie in de loop der tijd ontstaan en kun je ook alleen maar stap voor stap weer verbeteren. Het allerbelangrijkste is dat die stappen bij jullie passen en wat jullie het beste vinden voor haar. Mijn advies is daarom om contact te zoeken met een babyconsulent. Dit zijn verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor kinderen van 0 tot 18 maanden op gebied van voeding, slapen etc. Kijk of er een babyconsulent bij jullie in de buurt zit. Zo niet, dan is via telefoon, mail of Skype vaak ook wel hulp mogelijk.
  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Dominique

  Beset, mijn dochter is ondertussen 10 maanden en sinds een maand wilt ze overdag niet meer slapen en als ze dan toch slaapt valt ze bij mama of papa op de arm inslaap en als we ze neer leggen dan is ze direct terug wakker. Overdag wil ze ook nooit zelfstandig inslaap vallen. Ik probeer haar altijd wakker in bed te leggen overdag maar dan blijft ze huilen zonder inslaap te valley ( meer dan een uur, daarna bij mij genomen). Maar na haar Laatste voeding kunnen wij haar wakker in haar bedje leggen en valt ze zelf inslaap, zonder huilen.

 • Natasja

  Leuk en goed stuk! Zet wat mij betreft op een gezonde manier uiteen, dat onze (‘grote-mensen’) schema’s niet vanzelfsprekend passend zijn voor kleintjes… Het lijkt soms alsof alles in een mensenleven geagendeerd moet worden, maar een baby is een baby en geen ding… Zoveel omstreden adviezen worden gegeven (tegen mij zei men op het CB ook: “Oh slaapt ze niet altijd door? Gewoon wat rijstebloem geven bij de laatste voeding!” waarop ik dacht “Waarom? Ik sta liever ’s nachts op dan mijn kindje vol te proppen met dingen die in het geheel niks bijdragen qua voedingswaarde”) terwijl dit geen enkele (wetenschappelijke) onderbouwing heeft. Ik ben een alleenstaande moeder en ook ondernemer, maar toen ik inderdaad eenmaal geaccepteerd had dat de komende periode nu eenmaal zwaar kan zijn, had ik helemaal de behoefte niet meer het te willen veranderen. Acceptatie is een heel sterk iets! En heb een heel lief blij kindje, ik geloof zelf oprecht dat dat komt omdat ik me aan haar aanpas en niet andersom. Daarmee hoop ik te laten zien dat ik de verantwoordelijkheid neem voor mijn keuze een baby geboren te laten worden, in plaats van haar als een soort agenda-element te zien… Enfin, leuk stuk dus! :-)

 • Fenna

  Beste Sylvie,

  dank voor je snelle en zo begripvolle reactie. Het idee om gecoached te worden spreekt mij erg aan. Ik zit met zo veel vragen en onzekerheden dat het me heel fijn lijkt om iemand te hebben die vanuit haar expertise mij verder helpt en regelmatig hiervoor bereikbaar is. Ik heb een aantal sites bekeken van de babyconsulenten, en de mogelijkheid voor 1 coachingsgesprek met de ruimte voor intensieve nazorg waarbij je onbeperkt vragen mag bespreken voor twee weken spreekt mij erg aan. Alleen vind ik het jammer dat het zo onduidelijk blijft vanuit welke werkwijze er geadviseerd wordt. Juist omdat het je veel geld kost is het fijn om te weten wat je kunt verwachten qua methodiek en of je dit aanspreekt. Misschien is het een idee voor de begroepsgroep om hierin wat transparanter te worden, bijvoorbeeld door weer te geven of er evidence-based gewerkt wordt, of, bij gebrek aan goede onderzoeksresultaten, welke theorieën en ideeën ten grondslag liggen aan de adviezen. Ik hoop dat deze ongevraagde feedback oké is.
  Ik ga contact opnemen met de consulenten en blijf vertrouwen op betere nachten.
  Heel hartelijk dank voor je goede werk! Groet, Fenna

 • Sylvie Zuidam

  Beste Fenna, fijn zo’n heerlijk kind :) en logisch dat je er zo langzamerhand doorheen zit vanwege het slapen.
  Er zijn inderdaad verschillende methoden van slaaptraining, maar het succes daarvan is mijns inziens NIET te voorspellen. De meeste van die methoden zijn een kwestie van doorzetten, volhouden of door de zure appel heen en als je geluk hebt, twee zware nachten. Maar… het is nooit iets dat ik aanraad. Ik raad het overigens ook niet af. Soms zijn ouders zo klaar met gebroken nachten, dat ze dit (uit zich)zelf willen proberen. Er zijn genoeg mensen die dan waarschuwen voor hechtingsstoornissen en zo, maar daar geloof ik ook niet in na een paar zware nachten.

  Het beste advies dat ik je kan geven is om contact op te nemen met een babyconsulent. Kijk of een van hen bij jullie in de buurt woont en maakt een afspraak voor een huisbezoek. Geen babyconsulent in de buurt? Bel dan Esther (Amstelveen), Saskia (Haaksbergen), Angela (Doetinchem) of Merian (Huissen). Ik ken hen persoonlijk en weet zeker dat zij jullie ook telefonisch, per e-mail of Skype kunnen coachen.
  Groet, Sylvie

 • Fenna

  Beste Sylvie,

  Wat een fijne blog en goede adviezen van jou! Ik heb je blog nu pas ontdekt, terwijl mijn zoontje al bijna 11 maanden is. Het is een perfect kindje, hij lacht veel, houd van lekker spelen en kan al bijna lopen.. Volop momenten dus om van te genieten, behalve in de nachten… dan wordt hij elke 2 uur wakker-tussen 7 en 8 gaat hij slapen, om ongeveer 12 uur is hij voor het eerst wakker, dan tegen 2, 4 en 6 uur en als we massel hebben slaapt hij daarna nog een uurtje verder tot 7 uur. Heel soms is hij na het geven van de speen weer rustig, maar meestal pas als ik hem aanleg. Inmiddels breken de gebroken mij letterlijk op. En hem naar mijn idee ook, want soms wordt hij onuitgerust wakker en ook zijn twee slaapjes overdag zijn heel wisselend in lengte en ook wat betreft het inslaapgemak.

  Over een week zijn mijn man en ik een week vrij, en die week willen we de nachtelijke voedingen doorbreken en hem proberen aan te leren door te slapen. De enige methode die ik tot nu toe heb gehoord hiervoor is “niet meer aanleggen, veel troosten, en na een aantal hele zware nachten zou het dan beter moeten gaan”. Ik zie hier als een blok tegenop, omdat ik zooo had gehoopt dat hij vanzelf een langere ritme zou krijgen en het laten huilen vind ik nu al erg zielig voor hem.. en zwaar voor ons. Op je blog schreef je dat er verschillende methoden zijn voor slaaptraining om je baby te leren door te slapen. Zijn deze ook kind- en borstvoedingsvriendelijke? En zou je de methoden verder kunnen toelichten? Of heb je misschien verwijzingen naar blogs of boeken waarop ik hier meer info hierover kan vinden, gericht op oudere baby’s van een maand of 11?

  Hartelijk dank alvast en groet van een heel vermoeide jonge moeder.

 • Sylvie Zuidam

  Beste Chantal,
  Wat fijn dat jouw dochter een vrolijke baby is die goed slaapt. ’s Nachts slaapt ze ook als een baby en nee, helaas, je kunt niets doen om haar de nachten onafgebroken te laten slapen. Een stukje uit mijn boek Slapen als een baby:

  Fabels

  Bijna alle ouders belanden eens of vaker op het punt dat ze graag willen dat hun baby ‘s nachts wat minder vaak wakker wordt. Onderstaande adviezen worden vaak gegeven, maar werken ze wel? Nee, het zijn fabels. Toch willen we ze graag geloven en er is altijd wel iemand in je omgeving die zijn ervaring heel overtuigend weet te vertellen.

  Late voeding
  Kun je een langere periode van slaap (bijvoorbeeld van 20.00 tot 2.00 uur) opschuiven door je baby wakker te maken voor een late voeding? Nee, dit haalt meestal niets uit. Als je jouw baby tussen elf en twaalf uur ’s avonds wakker maakt, dan ligt hij net in zijn diepe slaap, drinkt hij weinig en wordt hij vier uur later toch weer wakker. Misschien vind je het juist prettig een late avondvoeding over te slaan en zelf vroeg naar bed te gaan. Als je een avondmens bent, kun je ervoor kiezen om je baby toch te voeden voordat je zelf gaat slapen. Het heeft dan weliswaar geen invloed op het doorslapen, maar je zorgt er wel voor dat je in de eerste uren van je slaap niet wordt gestoord.

  Rijstebloem
  Dikkere voeding verteert langzamer en zou ervoor zorgen dat je baby langer slaapt. Als dit helpt, is het puur toeval. Onderzoek liet zien dat baby’s die rijstebloem in de laatste fles kregen, niet langer sliepen dan baby’s die dit niet kregen. Sterker nog, door de rijstebloem gingen sommige baby’s juist slechter slapen. Dit is sinds 1989 al bekend, waarom is het advies dan nog steeds actueel?

  Slaaptraining
  Leren doorslapen … enzovoort.

  Benieuwd naar het boek? Je kunt er hier over lezen en het bestellen.
  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Chantal

  Beste Sylvie,

  Wat fijn dat we vragen kunnen stellen via deze weblog.

  Mijn vraag is of ik iets beter/anders kan doen zodat onze dochter de nachten door gaat slapen.

  Onze dochter is nu bijna 8 weken en weegt ongeveer 4,5 kilo. Het is een vrolijke meid, die overdag makkelijk slaapt. Ik kan haar wegleggen en dan valt ze zelf in slaap in haar eigen bedje. Momenteel zitten we op 5 voedingen 150ml om de 5 uur. In de vroege avond krijgt ze rond 19 uur een voeding en breng ik haar naar bed zodra ik de slaap signalen voorbij zie komen. We doen het ritueel voor het slapen gaan (gordijnen dicht, pyjama aan, slaapzak nog een knuffelen in gedimd licht en dan in bed). Meestal slaapt ze dan rond 21 uur. Momenteel maak ik haar dan wakker om 23;30 voor een late voeding. Na deze voeding komt ze om 3 uur en daarna rond 6/6:30.. Ik leg er dan bij mij in bed en dan slaapt ze nog rustig door tot 9/9:30.
  Ik heb geprobeerd haar door te laten slapen vanaf 21 uur zonder late voeding. Dan komt ze om 1 uur ongeveer vanuit haarzelf. Echter om 3 uur wordt ze dan ook standaard wakker. Ongeacht ik haar een late voeding om 23 uur wel of niet geef. Het om 3 uur wakker worden doet ze eigenlijk al vanaf de geboorte. Soms kan ik haar dan weer een uurtje in slaap krijgen met behulp van de speen.

  Is er iets wat ik kan doen zodat ze de nachten rustig doorslaapt. Ik twijfel namelijk of ik haar nu wel of niet wakker moet maken voor late voeding. Kan ik haar 3 uurs moment doorbreken? Ieder mini mensje is anders en heeft een eigen ritme, maar als ik haar kan helpen een goed nacht te hebben… hoor ik het graag. Ik ben erg benieuwd. Alvast bedankt!

  Groet,
  Chantal

 • Sylvie Zuidam

  Hoi Caroline,
  Fijn dat mijn boek al veel van jouw vragen heeft beantwoord. Ik kan me voorstellen dat je het eerder had willen lezen, die reactie hoor ik vaak.
  V.w.b. einde van de dag. Ten eerste doet jullie dochter het eigenlijk heel goed. Ondanks wat startproblemen, Kiss, pijn, teveel voeding, verlopen de dagen nu zo. Prima, doen jullie goed! Bij 4,5 maanden is het niet zorgwekkend dat slapen aan het begin van de avond niet lukt. Soms is er bij een baby simpelweg een bepaalde associatie, onverklaarbaar. Er zijn ook baby’s die overdag slecht slapen en ’s avonds/’s nachts goed, waarom ‘begrijpen’ ze het dan wel? Moeilijk te zeggen.

  Einde van de dag moeite met slapen kan te maken hebben met de hoeveelheid prikkels die ze heeft opgedaan (wat de ene baby moeiteloos verwerkt, is voor een andere baby veel, sommige kindjes kunnen echt niet veel hebben, is geen kwestie van flexibel leren zijn, is gewoon ‘aard van het beestje’).

  Mijn belangrijkste tip – voor nu – is: accepteer dat het slapen in bed aan het einde van de dag nu niet lukt. Nu is niet voor altijd. Doe maar iets minder je best. Of helemaal niet. Hou haar bij je of ga een eindje wandelen. Dochter in draagdoek of kinderwagen. Eerst moet er rust komen. Overleg met elkaar – op een relaxt moment – hoe jullie de avonden willen aanpakken. Voorlopig. En dat begint misschien al einde van de middag. Laat ‘hoe het hoort’ los, namelijk eten koken, samen aan tafel, bad en bed, o.i.d. Een baby reageert namelijk altijd op de uitstraling van ouders. Zij voelt haarfijn aan als jullie ook maar iets gespannen zijn. Overleg met elkaar, stap uit die vicieuze cirkel en bedenk dat het niet voor altijd is.

  Als mijn antwoord onvoldoende werkbaar is voor jullie, overleg dan met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of met een babyconsulent (zelfstandig werkende verpleegkundige), dan is IRL met iemand overleggen namelijk beter. Iemand die met jullie samen puzzelt wat haalbaar is. Een babyconsulent komt bij jullie thuis, de jeugdverpleegkundige zou je ook kunnen vragen of zij dat doet, het is dan namelijk wel zo prettig om even samen te kunnen spreken met iemand.
  Succes! Groet, Sylvie

 • Caroline

  Beste Sylvie,

  Wat fijn dat je deze weblog hebt en je jouw eigen boek hebt geschreven. Ik had dit veel eerder willen weten!

  Je boek heb ik onlangs besteld en direct van van voor tot achter uitgelezen. Veel vragen en onduidelijkheden zijn inmiddels beantwoord al heb ik toch nog wat vragen:

  Ik leer mijn dochtertje steeds beter kennen en zij mij. Zeker nu ik haar honger en slaapsignaaltjes steeds beter herken. Overdag gaat het slapen vrij goed. Ik zie dat ze moe wordt en leg haar in haar bedje strak opgemaakt. Ze valt zelf in slaap en slaap 1 tot 3 cyclussen. Op het einde van de dag gaat het mis. Misschien omdat papa dan thuiskomt en ze onrust ervaart of dat het einde van de dag nadert? Ik weet het niet. Wanneer ik haar slaapsignaaltjes opvang en in bedje wil leggen gaat ze vrijwel direct huilen. Ook duwt ze haar speen steeds uit. Ze wurmt haar armpjes helemaal los en wil niet meer slapen. Vaak zie ik dat ze echt moe is maar in slaap vallen lukt niet. Ik probeer aai over haar bolletje en niets te zeggen, speentje erin en weg maar dit werkt niet. Mijn partner en ik zijn zo bijna elke avond van 18h tot 23h bezig om haar te laten slapen. Het werkt gewoon niet en ik weet niet wat te doen. Heb je misschien advies?

  Verdere info:
  -4,5 mnd oud
  -gemiddeld 7 voedingen p dag
  -gewicht ruim 7 kilo (extra voeden is eigenlijk geen optie omdat ze eerder overvoed is geweest doordat ze door Kiss haar pijn weg wilde drinken)
  Verder is ze heel lief en wanneer wakker vrij rustig en vrolijk

  Ik hoop zo dat je kan helpen!
  Mvg, Caroline

 • Angela Jansen

  Beste Zahira,
  Wat een heftige periode hebben jullie achter de rug. Eigenlijk zou je na een lange ziekenhuisperiode niets liever willen dan gaan genieten van jullie meisje. Vermoeidheid staat het genieten nu in de weg. Goed van je dat je aan de bel trekt. Ik ben bereid om samen met jullie te kijken naar jullie situatie. Ik ben werkzaam als verpleegkundig babyconsulent en aangesloten bij de vereniging van verpleegkundig babyconsulenten Nederland. Ik heb veel ervaring met te vroeg geboren kindjes die eenmaal thuis zijn en nazorg/begeleiding nodig hebben. Dus ik heb er alle vertrouwen in om samen aan de slag te gaan en de onrust die jullie nu ervaren voor een groot deel weg te nemen.
  Ik zou het fijn vinden als je in eerste instantie vrijblijvend contact met me opneemt om te kijken of en op welke manier ik iets voor jullie kan betekenen.
  Vriendelijke groeten, Angela Jansen
  http://www.zorgvooruwbaby.nl

 • Zahira

  hoi Sylvie,

  Ik ben bevallen(keizersnee) van een prematuur kind met 31 weken ze is inmiddels al 2 maanden. Meestal in de nacht na 00.00 uur begint ze te huilen en is ze klaar wakker. Ik probeer haar te laten slapen maar het lukt mij niet en als ik haar in haar bedje zet dan begint ze nog harder te huilen dus laat ik haar tussen mij en mijn partner slapen. Door dat onze kleine meid in de nacht veel huilt en klaar wakker is slapen ik en mijn partner niet meer bij elkaar en dat frusteerd ons omdat mijn partner vroeg op moet om te gaan werken. In de nacht ben ik wakker samen met haar maar dat maakt mij ook moe en vermoeiend. Het is onze eerste kind. Ze krijgt de flesvoeding 8x per dag omdat ze nog maar 2 kilo weegt. Ik maak haar wakker en dan geef ik haar de voeding maar dan drinkt ze niet alles en begint ze te huilen en dan raakt ze best wel geïrriteerd. Toen onze baby ontslag had gekregen van het ziekenhuis zeiden de verpleegsters dat ik haar moet wakker maken voor haar voeding ook al slaapt ze omdat ze maar zo weinig weegt. Ik heb daar nu problemen mee want ik moet haar wakker maken om haar 8x de voeding te kunnen geven. Ik slaap slecht en krijg te veel stress.
  heeft je misschien wat adviezen voor mij?
  alvast bedankt!
  groetjes Zahira

 • Elsa

  Hoi Sylvie,

  Hartelijk dan voor je antwoord. Zijn beide niet in de buurt maar fijn dat ze ook op andere manieren te bereiken zijn.

  Gr Elsa

 • Sylvie Zuidam

  Beste Elsa,
  Het is begrijpelijk dat je bang bent dat de geschiedenis zich zal herhalen. Bovendien heb je nu de zorg voor twee kinderen waardoor het goed is dat je aan de bel trekt. Vermoeidheid en zeker ’s nachts in de weer zijn eist al snel zijn tol. Ik raad je aan om contact op te nemen met de lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding (Utrecht). Rufna en Angelique zijn ook kinderverpleegkundigen en hebben ontzettend veel ervaring met onrustige baby’s. Of Frédérique Beukhof, ook kinderverpleegkundige en lactatiekundige, zij heeft een praktijk in Amsterdam. Als deze profs niet bij jou in de buurt zitten, kunnen zij jouw vragen ook telefonisch, per e-mail of Skype beantwoorden en stap voor stap naar een verbetering van de situatie werken. Sterkte en succes. Laat je nog eens weten hoe het gaat?
  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Elsa

  Hoi Sylvie,

  Onze zoon van 7 weken ( 41.5 geboren met keizersnede) krijgt borstvoeding en heeft heel veel last van krampjes. Maakt dan veel herrie, knorren, kreunen en sinds een week ook krijsend huilen snachts. Voorheen was dat krijsen alleen overdag. Zijn nu begonnen met meer regelmast en inbakeren overdag en dat lijkt beter te gaan. Hij kan zelf in slaap vallen met een kort huiltje en slaapt bij ons op de kamer.

  Nu is het zo dat hij standaard vanaf drie uur snachts wakker wordt met buikkrampen. Hij lijkt dan geen honger te hebben ( geen zoekreflex en bij geven van bv drinkt hij niet gretig en is daarna nog veel onrustiger.
  Wij geven buikmassage met speciale olie, ik eet geen producten met melk, tomaat, etc etc ( getest met bioresonantie). Hij krijgt daarnaast ook darmflora bacterien.
  Zolangzamerhand zijn we aan het eind van ons latijn aan het raken en aangezien bij onze eerste zoon de problemen veel erger waren en 14 maanden hebben geduurd zijn we bang dat dit ook weer zo een drama wordt.

  Heb jij wellicht een suggestie wat de reden kan zijn dat de krampen altijd rond drie uur optreden. Meestal is dit ook drie uur na zijn laatste voeding.
  Hij krijgt overddag elke drie a vier uur de borst. Als we het volhouden hem te troosten en niet te voeden, heeft hij om 6 uur weer echt honger. Als ik hem soms toch voedt in de hoop hem rustig te krijgen komt hij toch ook om 6 uur.

  Hartelijk dan voor een reactie,

  Gr Elsa

 • Sylvie Zuidam

  Beste Jolanda,
  De beste manier bestaat niet ;) maar ik kan wel wat algemene dingen zeggen. In feite is jouw dochtertje al gewend aan het op de arm in slaap vallen. Maar het goede nieuws is dat je een baby op de leeftijd van 12 weken nog prima kunt leren om zelfstandig in slaap te vallen. Hoe? Dat is online weer moeilijk uit te leggen. Het is o.a. afhankelijk van wat jij wilt voor haar en wat haalbaar is voor jou/jullie. Beter kun je dit doorspreken met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Je kunt ook kijken of er een babyconsulent in jouw regio werkzaam is: Babyconsulenten Nederland.

  Tegelijkertijd aanpakken kan wel, goede informatie, onderbouwing en steun is dan wel fijn, soms denk je namelijk dat het heel lastig gaat worden, teveel van het goede etc. maar dat kan reuze meevallen. Maak een duidelijk plan, een goede voorbereiding is het halve werk. Halfbakken proberen, twijfelen, te vaak veranderen, daarvan raakt jouw dochter in de war en het helpt jezelf ook niet. Jouw doel is duidelijk, weet dat het haalbaar is.

  Wil je toch 1 voor 1 veranderen, dan zou mijn advies zijn om eerst te gaan voor het zelfstandig in slaap vallen. En bespreek ook hoe om te gaan met de korte slaapjes van 45 min. Dat kan een lastige zijn om te veranderen. Mijns inziens zijn er 3 punten: zelfstandig in slaap vallen, korte slaapjes overdag en ’s nachts in eigen bed leren slapen. Bespreek de eerste twee met een professional die goed aansluit op het punt waar jij nu staat.
  Nogmaals: de beste manier bestaat niet. Diep van binnen weet je wat jij wilt voor jouw kind <3.
  Succes!
  Groet, Sylvie

 • Jolanda

  Beste Sylvie,

  Als eerste complimenten voor je site. We hebben er waanzinnig veel aan en gaan je boek ook aanschaffen. Wellicht wil je mee denken over het volgende. Onze dochter is nu 12 weken. Qua slapen hebben we twee dingen die we zouden willen veranderen ( geleidelijk en indien mogelijk)
  – overdag slaapt onze dochter 45 minuten per keer. We wiegen haar dan in slaap. Als ze na 45 minuten begint te huilen, zie ik vaak dat ze nog moe is. Ik wieg haar dan in slaap maar kan haar niet meer in bedje leggen, want dan is ze snel wakker. Dit betekent dat ze vervolgens 45 minuten bij mij op de arm slaapt. Zo maakt ze toch elke keer 1,5 uur. Het is alleen zeer intensief en als ze in augustus naar het kdv gaat (ze is dan 20 weken) dan zou ik het fijn vinden als ze zelf kan inslapen en doorslapen.
  We proberen haar al wel steeds eerst te troosten door mn handen op haar buikje te leggen en lief toe te spreken, maar ze valt tot nu toe alleen bij ons op de arm in slaap.
  – onze dochter slaapt snachts samen met mij in een bed. Overdag in haar eigen bed gaat dus 45 minuten goed, savonds krijgen we haar niet meer in haar eigen bed. Door oververmoeidheid slaapt ze nu bij mij in bed en slapen we samen ok. Toch is dit geen situatie waarvan ik wil dat ze er aan gewend raakt. Ik zou graag willen dat ze snachts ook in haar eigen bed kan slapen.

  Als ik realistisch ben, kan ik niet beide punten tegelijkertijd aanpakken, dan krijg ik zelf te weinig slaap en houd ik het niet vol. We willen daarom beginnen im haar snachts te laten wennen aan haar eigen bed. Als dat gelukt is, willen we kijken of we haar steeds wat wakkerder op bed kunnen leggen zodat ze ook zelf in slaap kan vallen. Wat denk jij hier van? Is dit een goede volgorde? Kan dit werken (ook gezien haar leeftijd van 12 weken) Het voelt voor mij belangrijk om hier nu mee te starten omdat ik bang ben dat ze nu aan dingen gaat wennen en hoe ouder ze wordt, hoe moeilijker het wordt om haar weer te laten ‘ontwennen’

  Ik ben benieuwd naar jouw visie en ervaringen.

  Hartelijke groet,

  Jolanda

  Ps we bakeren onze dochter in met decpacco, hebben een duidelijk ritme en regelmaat, bedtijdritueel en beperken prikkels tot een minimum

 • Sylvie Zuidam

  Beste Josiane,
  Bij jouw kleindochter lijkt inderdaad sprake te zijn van een vicieuze cirkel. Toch is zelfstandig leren inslapen geen kwestie van een paar dagen doorzetten. Jouw dochter heeft het beeld dat de Ria-Blom-methode een doorzetmethode is, dat klopt niet helemaal, maar ik begrijp wel waar dat beeld vandaan komt.

  Allereerst is denk ik belangrijk om samen te praten of er sprake is van een probleem. Zo ja, wat is precies het probleem. Voor wie is het een probleem? Etc. Vervolgens kunnen jullie verschillend denken over de oplossing van dat probleem.

  Het is mijns inziens aan de ouders om te bepalen wat past bij hun visie op de zorg voor hun kind. Juist als je met elkaar gaat praten, kan het best zijn dat je helemaal niet zo verschillend denkt, maar dat jullie elkaar vinden.

  Uit je bezorgdheid, vraag hoe je hen kunt steunen in plaats van in oplossingen te denken.
  Leestip: Inbakeren, een kwestie van doorzetten?

 • goethals josiane

  Dag Sylvie,
  Ik ben oma en zorg binnen 1 maand voor mijn eerste kleinkind. Mijn kleinkind zal dan drie maanden zijn, de mama gaat dan terug uit werken.
  Het kindje is dus momenteel twee maanden en ik ben wat bezorgd over haar slaap. Zij is een kind dat snel geprikkeld is, een kindje dat de laatste week alles wilt zien, met grote ogen rond kijkt met als gevolg moeilijker gaat slapen overdag. Zij wordt er doodmoe van, rode oogjes. Ritjes maken met de auto, wiegen op de arm tot zij in slaap valt, ritjes maken met de kinderwagen helpt voor een kort slaapje. Ik heb gelezen over het leren zelfstandig inslapen van Ria Blom maar mijn dochter vindt dit een ‘hard en onmenselijk’ systeem. Toch wens ik dit systeem te bespreken met haar. Ik lees dat het slechts om een aanpassing van twee dagen gaat? 30 minuten huilen? Veel huilen is veel lucht happen en buikkrampen? Mag hartverscheurend huilen gedurende deze twee dagen? Graag uw advies, bedankt, Josiane

 • Sylvie Zuidam

  Beste Nelleke, welke voeding krijgt je dochter? Bij flesvoeding zou je een andere volgorde kunnen hanteren: slapen-voeden-spelen-slapen-spelen-slapen. Dus als ze na een kort slaapje wakker wordt, leg je haar in de box om te spelen. Niet teveel speelgoed in de box en geen speelgoed boven haar hangen (dan kun je vermoeidheid minder goed zien). Bij slaapsignalen gaat ze weer naar bed om een tweede slaapje te doen. Hou het rustig en overzichtelijk voor haar. Ze klinkt als een kindje dat snel overprikkeld en snel van slag is. Als ze na een kort slaapje wakker wordt, geef haar dan die vaste plek om te spelen en ga haar niet bezig houden (te veel prikkels, te onduidelijk voor haar). Baby’s die teveel worden bezig gehouden, zitten soms bij het minste of geringste in een ‘opperste staat van paraatheid’ steeds weer alert op wat komen gaat.

  Ze is niet de enige baby die in de wandelwagen niet lekker kan slapen. Sommige baby’s slapen alleen in hun eigen bed goed. Op visite gaan komt ooit wel weer natuurlijk. Tot die tijd kun je beter fam. en vrienden naar jou toe halen. Dan kan je kindje in haar eigen bed slapen en heb jij toch gezelligheid. Of regel een vertrouwde oppas voor haar als je zin hebt om er zelf even uit te zijn. Dit is misschien niet het antwoord waar je op hoopte, maar heus, veel baby’s hebben moeite om flexibel te zijn. Ze is nog te jong om te begrijpen. Mijn ervaring is dat slapen bij veel baby’s een kwestie is van “Als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan” met andere woorden, pas je zoveel mogelijk aan aan je baby, dan leert zij rust vinden en op vaste plekken en personen vertrouwen. Haar wereldje (en die van jou) wordt vanzelf een keer groter. Vertrouw daarop.

  Blijf je het moeilijk vinden om een nieuwe balans te vinden, vraag dan eens om raad bij de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij is je eerste aanspreekpunt voor dergelijke vragen. Er zijn tegenwoordig ook verpleegkundigen met een eigen praktijk http://www.babyconsulentennederland.nl Als je een babyconsulent wilt raadplegen informeer dan even naar tarieven en vergoeding. Groet, Sylvie

 • Nelleke

  Onze dochter is nu 17 weken en slaapt al sinds ze 6 weken was de nachten door. Overdag slaapt ze jammer genoeg vaak maar korte slaapjes. We bakeren haar in, maar toch wordt ze vaak na 45 minuten of een uur wakker. Het lijkt wel of ze dan weer helemaal uitgerust is, ligt vaak zomaar te kijken in haar bedje of huilt af en toe een beetje. Soms helpt het speentje om weer in slaap te komen, maar meestal slaapt ze niet meer echt verder. Ik vraag me vaak af waar ik goed aan doe: laten liggen (ze moet nog moe zijn na zo’n kort slaapje), of haar pakken? Honger heeft ze volgens mij niet, als ik haar uiteindelijk maar eerder voed, drinkt ze meestal niet zo goed. Ik probeer al sinds haar geboorte regelmaat te bieden door een vast ritme, dus als ik haar uit bed haal, wil ik haar eigenlijk voeden (voor de voorspelbaarheid en regelmaat het beste dacht ik). Onze oudste dochter sliep altijd uren achter elkaar (m.b.v. Inbakeren) en werd dan uitgerust en hongerig wakker, maar dit kleine meisje is totaal anders… Waar doe ik goed aan, heb je misschien tips voor me? Ze is 3 weken te vroeg geboren en heeft voorkeurshouding, waardoor ik haar vaak op haar zij te slapen heb gelegd. Ik heb het idee dat ze daardoor wel minder lekker is gaan slapen. Ook het gaan wandelen vind ik moeilijk. Vaak gaat ze na 10 minuten al huilen in de wagen en ik moet toch elke dag even gaan wandelen, omdat we een hond hebben… Is ze te moe, hoort huilen er ‘gewoon’ bij, ik weet het eerlijk gezegd niet goed. Ik zie er tegen op om bij iemand langs te gaan, omdat ze dan meestal gaat huilen van vermoeidheid, maar ook niet in slaap valt. De periode dat ze wakker is, is ze vaak ook maar kort echt uitgerust en blij, omdat ze natuurlijk maar kort heeft geslapen… Met haar gaan wandelen als ze moe is, dus eigenlijk naar bed moet? Of juist als ze net wakker is? Niet meer bij iemand langs gaan? Andere moeders doen dat toch ook?

 • Natasja

  Onze dochter is nu 11 weken en slaapt tussen de 9 en 11 uur door in de nacht. Overdag slaapt ze ook netjes
  Wij geven elke 4 a 5 uur voeding. Soms wat eerder. Rond 9 uur in de avond krijgt ze de laatste voeding. Dat gebeurt al weken. Ga zelf liever in de nacht er uit dan tot 11 of 12 op te blijven.

 • Sylvie Zuidam

  Hoi Nicole, begrijpelijke gedachte. Ik denk dat veel ouders dit dilemma herkennen.
  Je zet ‘moeten’ al tussen aanhalingstekens. Ik denk dat ‘het’ moment dat jij zover bent, zich vanzelf zal aandienen.
  Groet, Sylvie

 • Nicole

  Onze zoon is nu 6 maanden. Krijgt flesvoeding en ik heb geprobeerd op verzoek te voeden maar krijg t gewoon niet voor elkaar. Zit zó in mijn tijdschema (wel redelijk losjes) en kan het gewoon niet loslaten. Nu krijgt ie nog steeds rond 23 u n fles terwijl ie vaak gewoon lekker ligt te slapen. Hij drinkt hem half slapend op en slaapt vervolgens verder tot n uur of 7. Hij krijgt gedurende de dag nog 4 keer de fles en sinds deze week zijn we met bijvoeding begonnen. Ik durf die fles van 23 uur niet weg te laten. “Bang” dat ie snachts wakker wordt terwijl ik dan zelf slaap. Egoïstisch dus. Maar ja, ooit zal ik toch ‘moeten’… Hoe weet ik anders dat ie zonder kan?