Baby's slapen als baby's

Baby’s slapen als baby’s

Pasgeboren baby’s hebben hun eigen cyclus van slapen, drinken en wakker zijn. Het duurt zon 3 tot 4 maanden voordat een baby een 24 uurs-cyclus heeft.

De slaap van een baby bestaat – net als bij een volwassene – uit lichte (REM)slaap en diepe (non-REM)slaap. REM betekent Rapid Eye Movement en verwijst naar de snelle oogbewegingen tijdens deze fase van de slaap. De diepe slaap kent weer vier stadia van steeds diepere slaap. Naast deze twee hoofdvormen kan er bij jonge baby’s nog een derde stadium optreden: de indifferente slaap.

Indifferente slaap

De indifferente slaap is een stadium die alleen bij baby’s in de eerste drie maanden voorkomt. Baby’s in dit stadium van de slaap, lijken wakker. Ze liggen namelijk met hun oogjes open in bed, met een grimas of een ‘engelenlach’ op het gezicht. De baby slaapt in deze fase dus met zijn ogen open. Interpreteer dit niet als wakker zijn.

REM-slaap

Een jonge baby komt eerst in een REM-staat zodra hij in slaap valt, terwijl een oudere baby, kind of volwassene eerst in de non-REM-slaap terechtkomt.
Jonge baby’s hebben ongeveer 15 minuten nodig om in slaap vallen en als ze eenmaal slapen, duurt het ongeveer 10 minuten voordat ze de diepe slaap bereiken. Tijdens de verschillende fasen kan een baby vroegtijdig wakker worden/schrikken.

Een ouder kind of volwassene die tijdens een REM-slaap wakker wordt, kan bijna altijd een droom navertellen. Als de REM-slaap vaak onderbroken wordt, verminderen vaardigheden als opnemen van kennis en geheugen. Voor een baby is de REM-slaap waarschijnlijk de fase waarin de hersenen verwerken wat hij tijdens de wakkere periode heeft ervaren.

Non-REM

Stadium1 Halfslaap/half wakker Stadium van ontspanning en geleidelijk minder waarneming vanuit omgeving.
Stadium2 Lichte slaap Hartslag en ademhaling vertragen en worden regelmatiger. Deze fase kan nog gemakkelijk verstoord worden. Je ziet niets wanneer je je ogen open zou doen.
Stadium3 Diepere slaap In dit stadium is veel lawaai nodig om wakker te worden. Lichaamstemperatuur daalt en bloeddruk loopt heel langzaam terug.
Stadium4 Diepe slaap Bewustzijn op allerlaagste pitje. Een droom uit deze fase kun je je niet herinneren. Dit is ook het stadium waarin bedplassen en slaapwandelen kunnen voorkomen. Tijdens dit stadium doet zich een verhoogde productie van het HGH (Human Growth Hormone) voor, behalve bij baby’s onder de drie maanden. Dit hormoon speelt belangrijke rol bij het vernieuwen van lichaamsweefsel (‘groeien in je slaap’).

Slaapcycli

NREM (1-2-3-4) + REM = één slaapcyclus. Eén slaapcyclus duurt bij een volwassene totaal ongeveer 90 minuten. Bij een pasgeborene ongeveer 47 minuten en bij baby’s van 3-8 maanden ongeveer 50 minuten. Met andere woorden: baby’s slapen vaak perioden van een veelvoud van vijftig minuten: ze slapen dus gedurende 100, 150 of 200 minuten voor ze weer wakker worden.
Van de slaap van een volwassene is ongeveer 80% diepe slaap en 20% lichte slaap. Bij à terme geboren baby’s is dit 50% om 50% en bij prematuren is dit resp. 20% en 80%.

 

Lees meer

Baby doet alleen hazeslaapjes

Baby slaapt kort overdag

Baby slaaptraining: Misvattingen bij deskundigen en ouders

Baby slaapt niet op het kinderdagverblijf, wat kun je doen?

Wanneer slaapt een baby door?

Gordijnen open of dicht?

Baby draait dag en nacht om

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

5 reacties

  • Roos

    Beste sylvie,
    Ik ben groot fan van blom! En bij mijn zoon werkte het perfect.

    Nu is mijn dochter 10 weken, en blijft ze erg onrustig. Ik ben pas 1 keer met haar naar buiten geweest. Ze blijft prikkelbaar.
    Ze is erg gevoelig…heeft veel last van winderigheid, darmkrampen en heeft sinds 2 weken medicatie voor verborgen reflux. Dit laatste slaat overigens aan, gezien ze na de voeding niet meer hysterisch wordt. Toch blijft het gissen wat fout gaat…

    Ze gaapt snel na de voeding, wat ik zie als een moeheidssignaal. Toch als ik blijf monitoren wat er in bed gebeurd, is dat ze lang wakker blijft, eer ze in slaap valt. Ook als ik haar een uur na start voeding in bed leg. Is ze vaak nog wakker. Kan het zijn door de kwaaltjes die ze heeft/ heeft gehad. Nu uberhaupt geen goed slaapritme heeft? Het blom boek ken ik van binnen en buiten, er staat niks over hoe te handelen met babys die getergd worden en daardoor niet tot rust komen. Mijn dochter baker ik al in vanaf het begin. We zitten sinds kort op 6 voedingen per dag van gemiddeld 110 cc. Ze krijgt speen 1, omdat speen 2 te snel naar binnen gaat, en ze sneller gaat trappelen van kramp.
    Ze weegt 4,6 kilo, en was bij geboorte 3,3 kilo. In het begin kwam ze erg langzaam aan. Vaak heeft ze de neiging om na het aanbieden van de voeding niet meer te willen, maar bij het naar bed brengen, meldt ze zich toch en drinkt ze rustig 30 cc. Dit doet ze vaak rond 19.00/20.00. Zo net voor de nacht in wil gaan, ze meldt zich dan tussen 02 en 04. Overdag blijft het eindeloos sussen en rekken bij voorkeur in haar bed, als het niet meer gaat, pakken we haar op en bij vermoeidheid weer in bed, wakker 7 van de 10 keer dan wel. Ik ben nu al 10 weken aan het wachten wanneer ze het slaap waakritme gaat oppakken….. Wat zie ik over het hoofd? Of verwacht ik al teveel van haar? Ze krijgt overigens hypo allergeen voeding op aanraden van cb, dit zou makkelijker voor haar darmen om te verteren zijn.
    Begrijp er niks van. Geloof niet of wil niet geloven dat babys anders zijn, of dat de een meer slaap nodig heeft dan de ander. Een baby heeft toch gewoon behoefte aan slaap?

    Hoop op een gouden tip…..
    Alvast heel erg bedankt voor het lezen.

    Roos

  • CC

    Precies mijn zoontje van vandaag 7 weken oud! en soms slaapt hij zo diep dat hij echt niet wakker te krijgen is, zelfs niet met een nat washandje.

  • Jacoba

    Mijn baby’tje slaapt overdag vaak maar een slaapcyclus. Kan ik er wat aan doen om er voor te zorgen dat hij wat langer slaapt?