Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?

Onrustige baby, aan wie vraag je advies?

Als jouw baby onrustig is en je wilt met een deskundige overleggen, zijn jouw eerste aanspreekpunten meestal de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau en jullie huisarts.

Als je eerder contact hebt gehad met een professional, bijvoorbeeld een lactatiekundige of kinderarts, koppel dan eventuele problemen of ervaringen steeds weer naar dezelfde professional terug. Bepaalde problemen kunnen namelijk niet in één keer opgelost worden of vragen om bijstelling (bijvoorbeeld medicatie).

Bij welke andere deskundigen kun je met vragen over jouw baby terecht?

Lactatiekundige

Als jouw baby borstvoeding krijgt, kun je bij onrust een lacatiekundige raadplegen. Zij checkt het mondje van je baby (kort tongriempje, strak lipbandje, spruw) en kijkt naar je houding, hoe je baby hapt, zuigt en slikt, hoe hij reageert op het toeschieten van de melk en of hij voldoende effectief drinkt. Een consult met een lactatiekundige levert altijd wat op (al is het de bevestiging jij en je baby het goed doen). Een consult van een lacatiekundige wordt meestal vergoed vanuit aanvullende verzekeringen of is gratis via je kraamzorgorganisatie (De Kraamvogel) of ledenvereniging (bijvoorbeeld Icare).

Babyconsulenten Nederland

Tegenwoordig zijn er ook zelfstandig werkende (gespecialiseerde) verpleegkundigen, zij hebben zich verenigd in Babyconsulenten Nederland met praktijken in Aduard, Almere, Alphen a/d Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Bergeijk, Coevorden, Deurne, Etten-Leur, Haaksbergen, Hoogeveen, Houten, Huizen, Leusden, Loosbroek, Reduzum, Rotterdam, Sneek, Vlaardingen, Weesp, Wommels en Zierikzee.

Overige verpleegkundige praktijken

Meppel – Ina Wensink – verpleegkundige
Rockanje – Anneke Littooij-Landsmeer – jeugdverpleegkundige
Utrecht – Ria Blom – jeugdverpleegkundige
Velden – Myriam Gooren – neonatologieverpleegkundige
Vleuten – Angelique Dekker en Rufna Alrich – kinderverpleegkundigen en lactatiekundigen
* Angelique en Rufna weten veel van zowel, borst- als kunstvoeding, soorten flessen en spenen en gespecialiseerd in reflux.
Zoeterwoude – Toke Bezuijen – jeugdverpleegkundige
Zwolle – Arianne Bronsvoort – jeugdverpleegkundige

Praktijken van overige professionals

Berkel en Rodenrijs – Dosha Sijens – Lactatiekundige IBCLC, verloskundige n.p. en coach
Den Haag – Yolanda Wolda – kinderpsycholoog en docent Happiest Baby
Huissen – Dianne Sissing-van der Meer – fysiotherapeut
Nederweert – Meta Kierkels – pedagoog

Zoek naar deskundige die adviezen geeft die passen bij jullie visie op de zorg voor jullie kind. Van een goede prof mag je verwachten dat hij/zij in staat is om te luisteren, wetenschappelijk onderbouwde informatie kan geven en praktische adviezen die toegespitst zijn op jullie (unieke) situatie.

Over Sylvie

Sylvie Zuidam is moeder van 5 kinderen (23-15 jaar). De jongsten zijn tweelingbroers. Ooit begon zij haar carrière als verpleegkundige, inmiddels is zij al weer jaren ondernemer en blogger. Sylvies passie voor inbakeren begon in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! Baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding.

2 gedachten over “Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?

  1. Beste Rebecca,
    Jouw vraag is helaas niet online te beantwoorden. Een baby die moeite heeft met veranderingen, heeft meer nodig dan een paar tips. De oplossing zit ‘m waarschijnlijk in een combinatie van adviezen. En ook is belangrijk dat adviezen voor jou haalbaar en uitvoerbaar zijn, ook als het wat langer duurt. Dat kan alleen in een gesprek. Ik raad je aan om contact op te nemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of met een verpleegkundig babyconsulent.
    Groet, Sylvie

  2. Hoi Silvie,
    Ik heb een baby van 7 maanden die zonder inbakeren echt niet slaapt ja alleen met wandellen. Ik heb het matrozenbedje geprobeerd… laten huilen geprobeerd… snachts slaapt die wel heb je andere tips ?

Reacties zijn gesloten.