Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?

Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?

Als jouw baby onrustig is en je wilt met een deskundige overleggen, zijn jouw eerste aanspreekpunten meestal de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau en jullie huisarts.

Als je eerder contact hebt gehad met een professional, bijvoorbeeld een lactatiekundige of kinderarts, koppel dan eventuele problemen of ervaringen steeds weer naar dezelfde professional terug. Bepaalde problemen kunnen namelijk niet in één keer opgelost worden of vragen om bijstelling (bijvoorbeeld medicatie).

Bij welke deskundigen kun je nog meer terecht voor tips en adviezen?

Lactatiekundige

Als jouw baby borstvoeding krijgt, kun je bij onrust een lacatiekundige raadplegen. Zij checkt het mondje van je baby (kort tongriempje, strak lipbandje, spruw) en kijkt naar jouw houding, hoe je baby hapt, zuigt en slikt, hoe hij reageert op het toeschieten van de melk en of hij voldoende effectief drinkt. Een consult met een lactatiekundige levert altijd wat op (al is het de bevestiging jij en je baby het goed doen). Een consult van een lacatiekundige wordt meestal vergoed vanuit aanvullende verzekeringen of is gratis via je kraamzorgorganisatie (De Kraamvogel) of ledenvereniging (bijvoorbeeld Icare).

Babyconsulenten Nederland

Zelfstandig werkende (gespecialiseerde) verpleegkundigen hebben zich verenigd in Babyconsulenten Nederland met praktijken in heel Nederland.

Overige verpleegkundige praktijken

Meppel – Ina Wensink – verpleegkundige
Rockanje – Anneke Littooij-Landsmeer – jeugdverpleegkundige
Utrecht – Ria Blom – jeugdverpleegkundige
Velden – Myriam Gooren – neonatologieverpleegkundige
Vleuten – Angelique Dekker – kinderverpleegkundige n.p. en lactatiekundige
* Angelique weet veel van zowel, borst- als kunstvoeding, soorten flessen en spenen en is gespecialiseerd in reflux.
Zoeterwoude – Toke Bezuijen – jeugdverpleegkundige
Zwolle – Arianne Bronsvoort – jeugdverpleegkundige

Praktijken van overige professionals

Berkel en Rodenrijs – Dosha Sijens – Lactatiekundige IBCLC, verloskundige n.p. en coach
Den Haag – Yolanda Wolda – kinderpsycholoog en docent Happiest Baby
Huissen – Dianne Sissing-van der Meer – fysiotherapeut

Zoek naar een deskundige die adviezen geeft die passen bij jullie visie op de zorg voor jullie kind. Van een goede professional mag je verwachten dat hij/zij in staat is om te luisteren, wetenschappelijk onderbouwde informatie geeft en praktische adviezen die toegespitst zijn op jullie (unieke) situatie.

Lees meer

Blogs van Angelique lactatiekundige Baby & Borstvoeding

Reflux is nooit verborgen

Wie neemt baby met refluxklachten serieus?

Borstvoedingsmanagement verhelpt reflux en krampjes

Blog van Ria Blom, jeugdverpleegkundige regio Utrecht

Een vermoeide baby kortdurend laten (uit)huilen

Blog van Esther van Bloemen, babyconsulent regio Amstelveen-Amsterdam

Baby slaapt kort overdag

Sylvie Zuidam (1970) deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Zij werd in 1994 voor het eerst moeder en kreeg uiteindelijk vijf kinderen. Sylvie ontdekte inbakeren in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! De baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby.

2 reacties

 • Sylvie

  Beste Rebecca,
  Jouw vraag is helaas niet online te beantwoorden. Een baby die moeite heeft met veranderingen, heeft meer nodig dan een paar tips. De oplossing zit ‘m waarschijnlijk in een combinatie van adviezen. En ook is belangrijk dat adviezen voor jou haalbaar en uitvoerbaar zijn, ook als het wat langer duurt. Dat kan alleen in een gesprek. Ik raad je aan om contact op te nemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of met een verpleegkundig babyconsulent.
  Groet, Sylvie

 • Rebecca

  Hoi Silvie,
  Ik heb een baby van 7 maanden die zonder inbakeren echt niet slaapt ja alleen met wandellen. Ik heb het matrozenbedje geprobeerd… laten huilen geprobeerd… snachts slaapt die wel heb je andere tips ?