Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?

Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?

Als jouw baby onrustig is en je wilt met een deskundige overleggen, zijn jouw eerste aanspreekpunten meestal de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau en jullie huisarts.

Als je eerder contact hebt gehad met een professional, bijvoorbeeld een lactatiekundige of kinderarts, koppel dan eventuele problemen of ervaringen steeds weer naar dezelfde professional terug. Bepaalde problemen kunnen namelijk niet in één keer opgelost worden of vragen om bijstelling (bijvoorbeeld medicatie).

Bij welke deskundigen kun je nog meer terecht voor tips en adviezen?

Lactatiekundige

Als jouw baby borstvoeding krijgt, kun je bij onrust een lacatiekundige raadplegen. Zij checkt het mondje van je baby (kort tongriempje, strak lipbandje, spruw) en kijkt naar jouw houding, hoe je baby hapt, zuigt en slikt, hoe hij reageert op het toeschieten van de melk en of hij voldoende effectief drinkt. Een consult met een lactatiekundige levert altijd wat op (al is het de bevestiging jij en je baby het goed doen). Een consult van een lacatiekundige wordt meestal vergoed vanuit aanvullende verzekeringen of is gratis via je kraamzorgorganisatie (De Kraamvogel) of ledenvereniging (bijvoorbeeld Icare).

Babyconsulenten Nederland

Zelfstandig werkende (gespecialiseerde) verpleegkundigen hebben zich verenigd in Babyconsulenten Nederland met praktijken in heel Nederland.

Overige verpleegkundige praktijken

Rockanje – Anneke Littooij-Landsmeer – jeugdverpleegkundige
Utrecht – Ria Blom – jeugdverpleegkundige
Velden – Myriam Gooren – neonatologieverpleegkundige
Vleuten – Angelique Dekker – kinderverpleegkundige n.p. en lactatiekundige
* Angelique weet veel van zowel, borst- als kunstvoeding, soorten flessen en spenen en is gespecialiseerd in reflux.
Zoeterwoude – Toke Bezuijen – jeugdverpleegkundige
Zwolle – Arianne Bronsvoort – jeugdverpleegkundige

Zoek naar een deskundige die adviezen geeft die passen bij jullie visie op de zorg voor jullie kind. Van een goede professional mag je verwachten dat hij/zij in staat is om te luisteren, wetenschappelijk onderbouwde informatie geeft en praktische adviezen die toegespitst zijn op jullie (unieke) situatie.

Lees meer

Blogs van Angelique lactatiekundige Baby & Borstvoeding

Reflux is nooit verborgen

Wie neemt baby met refluxklachten serieus?

Borstvoedingsmanagement verhelpt reflux en krampjes

Blog van Ria Blom, jeugdverpleegkundige regio Utrecht

Een vermoeide baby kortdurend laten (uit)huilen

Blog van Esther van Bloemen, babyconsulent regio Amstelveen-Amsterdam

Baby slaapt kort overdag

Reacties uitgeschakeld voor Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.