Verborgen reflux

Baby reflux is nooit verborgen

Bij ‘verborgen reflux’ komt maaginhoud omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Het woord verborgen suggereert echter dat reflux een onzichtbare aandoening is die ervoor zorgt dat veel baby’s veel huilen en slecht slapen.

Verborgen reflux is voor een deskundige – met ervaring op dit gebied – echter nooit verborgen! Er is altijd meer aan de hand dan veel huilen en slecht slapen.

Ouders met een baby met refluxklachten hebben vaak een ingewikkelde puzzel om op te lossen.

Overproductie

Bij borstvoeding is de vraag of de klachten worden veroorzaakt door reflux in aanleg of door overproductie.

Je baby aanleggen na het laten uitdoven van de toeschietreflex is geen goede manier om de diagnose reflux te stellen of te weerleggen. Na het toeschieten van de melk kan er opnieuw veel melk komen die ook refluxklachten kan geven.

Een sterke toeschietreflex geeft vaak ongecoördineerd drinken en waardoor een baby veel lucht mee naar binnen slikt, ook dit geeft klachten bij de baby.

Bij overproductie zie je vaak groenige ontlasting, die ook erg dun en slijmerig kan zijn. Ook hele volle plasluiers. Dit komt omdat er relatief veel ‘magere’ melk wordt gedronken. Als gevolg hiervan ontstaat kramp en winderigheid. Door veel melk groeien baby’s soms hard, maar de groei kan ook achterblijven als een baby veel ‘magere’ melk binnen krijgt, deze baby’s blijven hongerig.

Een borst zonder overproductie die goed leeg gedronken kan worden, geeft vettere melk en die melk resulteert in okergele ontlasting en rust in het buikje. Overproductie is goed bij te sturen met de juiste adviezen.

Reflux symptomen

 • Veel slikken of spugen, vaak de hik of zurig ruiken
 • Weigeren te drinken, kort drinken of juist continue willen drinken
 • Onrustig drinken, gretig beginnen en weer afhaken
 • Hoesten, rochelen, hees klinken, kwijlen

Reflux medicatie en houdingsadviezen

Zure reflux geeft op den duur pijn omdat de slokdarm beschadigd raakt. Baby’s zijn dan heel verdrietig en hebben pijn bij het drinken en voeding teruggeven. Dan is meestal medicatie nodig. Bij teruggeven, pruttelen e.d. zonder pijn kunnen wij vaak veel met houdings- en voedingsadviezen.

Lactatiekundige Utrecht Angelique Dekker van Baby en Borstvoeding, voor hulp bij reflux, borstvoeding of flesvoedingIk zie baby’s met refluxklachten die veel baat bij hebben bij het zuigen op een fopspeen. Zuigen bevordert speekselaanmaak en dat neutraliseert eventueel het zuur. En zuigen geeft comfort. Ook baby’s die in sneltreinvaart hun buik vol drinken hebben nog veel zuigbehoefte.

Als je borstvoeding geeft en je baby heeft refluxklachten, neem dan contact op met een goede lactatiekundige in de buurt. Je mag natuurlijk ook contact zoeken met mijn praktijk Baby & Borstvoeding.

Wat kan ik voor je doen?

Klachten in kaart brengen

Ik luister naar wat je vertelt over je baby, ik stel vragen ter verduidelijking en bekijk of er sprake is van reflux en waardoor dit wordt veroorzaakt. Ik maak vaak mee dat er op voorschrift van huis- of kinderarts met refluxmedicatie gestart wordt en ouders later bij mij komt en er toch een overproductie aanwezig is. Of er zijn verbeteringen mogelijk in het ‘borstvoedingsmanagement’.

Omdat ik kinderverpleegkundige was, weet ik ook veel van voeden met de fles, van soorten en merken flessen en spenen. Je kunt mij dus ook consulteren als je baby moedermelk of poedermelk per fles krijgt.

Naast mijn lactatiekundige praktijk, heb ik als kinderverpleegkundige meer dan 10 jaar ervaring in het Wilhelmina Kinderziekenhuis / UMC-Utrecht.

Luisteren en afstemmen

Jullie wensen staan centraal! Ik luister en stemmen mijn deskundige adviezen af op jullie situatie. Wat goed is voor de een is namelijk niet automatisch goed voor de ander. Ik ben gewend om in een multidisciplinair team samen te werken en expertise in te roepen van andere hulpverleners waar nodig. Dit doe ik echter nooit zonder jullie toestemming!

Mijn hulp wordt in veel gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check je polisvoorwaarden op lactatiekundige zorg. Soms vergoedt een zorgverzekering alleen als een consult wordt verwezen door je huisarts, verloskundige of het consultatiebureau. Vraag mij gerust meer informatie.

Ik denk kosteloos mee met verloskundigen, kraamverzorgenden, huisartsen, jeugdartsen of verpleegkundigen die een probleem willen overleggen.

 

Blogs van Angelique

Wie neemt baby met refluxklachten serieus?

Borstvoedingsmanagement verhelpt reflux en krampjes

 

Lees meer

Richtlijn reflux. Wat zijn effecten van verdikken voeding, houding en medicatie? Bij wie kun je terecht?

Casus baby van 9 weken met reflux

 

Angelique Dekker, lactatiekundige IBCLC, heeft een eigen praktijk en is als kinderverpleegkundige ruim 10 jaar werkzaam geweest in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Haar expertise ligt op het gebied van voedingsproblemen, reflux, allergieën, aangeboren afwijkingen, operatieve ingrepen en huilbaby’s. Zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van ouders met gezonde en zieke zuigelingen.

52 reacties

 • Sylvie

  Beste Linda,
  Niet weten waar de onrust van je kindje vandaan komt, is niet fijn. Ik raad je aan om contact op te nemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Je kunt haar gewoon bellen met je vragen. Als het goed is, is ze een keer bij je op huisbezoek geweest en heeft ze ook verteld hoe je het cb kunt bereiken. Doen hoor! Daar zijn ze voor.
  Als ik je zou kunnen helpen, zou ik het doen, maar op basis van deze informatie kan dat niet. Daarvoor is meer informatie nodig. En misschien is het het beste als ze ook je kindje zien, dat zal je vanzelf horen als je ze belt. Ik hoop dat je snel gerustgesteld kunt worden. Groet, Sylvie

 • linda

  Goedemorgen,
  Ik weet even niet zo goed meer wat ik moet doen. Mn zoontje van 4 weken. Heeft hele erg buikkrampen. Tenminste dat denk ik. Hij kreunt heel veel. Soms uren achter elkaar en kan dan niet slapen. Hij trappelt met z’n benen en zwaait met z’n armen.hij laat veel scheten. Af en toe spuugt hij.. We geven hem nu 30 cc kunstvoeding en 90 cc borstvoeding. Dit doen we omdat ik niet meer voldoende borstvoeding heb. En zo kan hij langzaam wennen. Maar hij kreunt nu zoveel ik heb geen idee wat et kan zijn

 • Sylvie

  Beste Nikita,
  Het zou kunnen. Om dit vast te stellen of uit te sluiten kun je het beste contact opnemen met de schrijvers van dit blog. Wat zij jou kunnen bieden en eventueel vergoeding van consult, staat ook in het blog. Sterkte, want zo tobben met je kindje en al het slaapgebrek is niet fijn. Groet, Sylvie

 • Nikita

  Goedemiddag,

  Mijn zoontje is 4 maanden, 67 cm en 8200gr. Hij is geboren met 37 weken en was toen 4020gr en 54 cm. De eerste 2 maanden heb ik borstvoeding gegeven, dit heb ik langzaam afgebouwd omdat ik weer aan mijn studie moest beginnen.

  Nu is het zo dat hij vanaf week 1 eigenlijk al een slechte/onrustige slaper is. Hij slaapt maximaal 2 uur op een dag, opgedeeld in 3 a 4 korte slaapjes, waarbij ik veel moeite moet doen om hem in slaap te krijgen. Bij 6 weken constateerde het CB dat hij zich overstrekte, hiervoor heeft hij fysiotherapie gehad en na 1 maand was dit bijna over en ging hij in de nacht iets beter slapen. (nog steeds elke 3 uur huilend wakker maar niet voor eten) Hij hoest ook best veel vanaf het begin. Nu sinds een maand is het weer raak elk uur krijsend wakker. Ook kwijlt hij heel veel. Verder is hij nu bijna 2 weken heel hees en lijkt hij pijn in zijn keel te hebben. Ook krijst hij in het begin van het drinken en is meestal heel gretig om vervolgens af te haken. Hij schud gedurende de hele voeding met zijn hoofd.
  Hij spuugt trouwens bijna nooit, maar ik zie hem wel veel terug slikken.

  Zou het kunnen dat hij verborgen reflux heeft?
  Het CB gooit het op tandjes krijgen, maar ik vertrouw het echt niet. en het onrustige slapen breekt ons en mijn kleine man nu wel op.

  Groet Nikita

 • Sylvie

  Beste Cheryl, wat een nare ervaring, jammer dat je vertrouwen in artsen hierdoor schade heeft opgelopen. Ik raad je aan om een lactatiekundige mee te laten kijken tijdens een borstvoeding. Als je dochtertje een keer heeft gespuugd, kun je daar ook een foto van maken en dit aan de lactatiekundige laten zien. Lactatiekundige zorg wordt vergoed vanuit veel aanvullende zorgpakketten, kijk je verzekering even na. Soms is deze zorg ook gratis als je lid bent van een thuiszorgorganisatie (zoals bijvoorbeeld Icare). Als je een lactatiekundige wilt die veel ervaring heeft op het gebied van spugen en reflux, dan kan ik Baby & Borstvoeding aanbevelen. Als je niet in de buurt woont, kun je met hen ook bellen, mailen of skypen.
  Sterkte. Groet, Sylvie

 • cheryl

  Goedenavond,
  Mijn dochtertje is 3 maanden en heeft wat last van slijm.. soms moet ze tijdens de voeding kokhalzen en af en toe geeft ze heel veel over waarbij het overgeef erg dik is met klontjes. Ik geef borstvoeding.
  Ook heeft ze af en toe een droge hoest soort zeehonden hoest. Is dit erg wat zij heeft?

  Ik ben een beetje onzeker omdat zij ook met 6 weken is opgenomen in het ziekenhuis, ze had namelijk ineens verhoging en in het ziekenhuis ineens 39.4 koorts. Zij is in het sint antonius ziekenhuis nieuwegein opgenomen en hebben haar helemaal onderzocht met een ruggenprik bloedprikken urine opgenomen met een katheter en aan het infuus lag ze het was erg heftig voor ons maar er bleek uit te komen uit haar urine dat ze nierbekkenonsteking had en had daar ook een antibiotica voor gehad via het infuus. 1 weekje hebben we in het ziekenhuis gelegen en paar weken daarna een gesprek gehad met de kinderarts van het ziekenhuis en toen zei ze dat ze geen nierbekkenonsteking had gehad maar een infectie en ze weten niet wat voor infectie… beetje raar allemaal en wij vinden het een slechte ziekenhuis ook hoe mijn dochtertje behandeld is zijn wij ontevreden alles hebben ze ook verkeerd gedaan bij haar verkeerd geprikt en katheter verkeerd geplaatst.
  Wij gaan daar niet meer heen in ieder geval voortaan als ze wat heeft dan willen wij naar het umc Wilhelmina kinderziekenhuis gaan.

 • babyenborstvoeding.nl

  Hallo Delphine,
  Als je kindje weer zuur ruikt en zo veel klachten heeft dan doe je er verstandig aan de medicatie met de kinderarts te bestreken.
  Als er omaprazol drank geven wordt nu zal deze naar standaard 2 mg/ml zijn. Dat wil zeggen dat hij 2x per dag nu 5 mg omaprazol krijgt bij een gewicht van 7kg. De dosering van omaprazol bij babys met reflux is 1mg/kg/dag in 2 giften. Dat wil zeggen dat ip 2 x 3,5mg ( 2x 1,75 ml) het zou moeten doen. Als dat niet het geval is mag je nog ophogen in stapjes tot 3 mg/kg/dag in 2 giften, dit is dan maximaal 2 x 10,5 mg.( 2x 5,25ml) Hij zou dus nog het dubbele mogen krijgen van wat hij nu krijgt. Waarschijnlijk als je in stapjes gaat ophogen ga je merken dat hij opknapt. Maar bespreek dit met de arts. Ook de leeftijd geeft meer druk op het maagje omdat ze veel actiever aan t worden zijn. En ik weet niet of je met bijvoeding bent gestart? Dit kan ook meer klachten geven.
  Mocht je nog uitgebreider advies willen dan kan je contact zoeken met onze praktijk, aan lactatiekundige hulpverlening zitten wel kosten verbonden.

 • delphine

  Hallo men baby heeft omeprazole al sinds hij 6 weken voor zijn reflux. Nu aan zijn 5 maand is het super veel verslecht. Zijn adem ruikt zuur. Gaat met zijn handen naar eijn buik. Trekt samen. Geeft zeer veel over na het samen trekken van de pijn. Ziekenhuizen vinden niets aan andere organen. Hij krijgt voor zijn 6 maand 7kg 2,5ml 2x per dag aan omeprazole. Het is zoals dit allemaal niet meer helpt. Ook motilium en gaviscon niet meer. Hij ligt soms een hele n8 wakker van de pijn. Ik weet niet meer wat ik kan doen… vindt het trug verergert. Hij heeft pijn en dan geeft hij over. Hij krijgt al neutramigen aa voor zijn koemelkallergie. Danku

 • babyenborstvoeding.nl

  Hallo Nagihan,
  Het klinkt alsof de reflux klachten door overproductie komen gezien de groene ontlasting. Je kan contact met ons zoeken om dit uit te pluizen, hiervoor is meer info nodig om je goed te kunnen adviseren, dit kan meestal goed per mail. Aan lactatiekundige hulpverlening zijn kosten verbonden die meestal vanuit het aanvullende pakket verzekerd zijn.
  info@babyenborstvoeding.nl

 • Nagihan

  Hallo, ik denk dat mijn dochter verborgen reflux heeft. Zij is nu 7weken oud, ze woog 2225 bij haar geboorte en met 6weken was ze al bijna 4,5. Ze krijgt borstvoeding en S’ nachts met slapen nutrilon en af en toe in de middag uren ook , als ik denk dat ze niet genoeg heeft. Maar ze slaapt erg slecht,, drinkt onrustig aan mijn borst en slaapt echt alleen S’nachts. In haar slaap slikt ze alleen maar en word daar door zelf ook erg onrustig. Het is net als of zij gaat stikken:(. En de middag uren krijg ik haar nooooit te slapen zelfs niet bij mij op schoot. Weet me geen raad meer. Wat denken jullie? Alvast bedankt.
  p.s. ze had laats groene ontlasting en harde, en doet haar ontlasting al 3dagen niet. En ze heeft echt een volle plasluier!

 • Sylvie

  Beste Suzanne, ik zou graag willen, maar op basis van deze informatie kan ik je alleen verwijzen naar een goede professional. Ik ken de lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding persoonlijk. Zij zijn zeer, zeer ervaren op het gebied van refluxklachten en kunnen irl, maar ook per mail, telefoon of skype met je meedenken. Eerst zullen ze doorvragen om tot de kern van het probleem te komen, maar wat jij schetst geeft voldoende reden tot zorg, dat begrijp ik. Dus bel Angelique en Rufna, ze zijn naast lactatiekundige ook kinderverpleegkundige. Hun hulp is niet kosteloos maar als je lactatiekundige zorg in je pakket hebt, wordt het vergoed.
  Sterkte! Groet, Sylvie

 • Suzanne

  Hallo,

  Onze dochter is nu vijf weken en drie dagen.
  Ach bij het zien van het filmpje moest ik zo aan haar denken.
  Ik ben nu ruim drie weken bezig met kolven in de ochtend en met blokvoeding omdat ik zoveel melk had dat ze dit niet weg kon werken. Dit lijkt te helpen en mijn borsten voelen steeds minder vol aan in de ochtend ( ik kolf ook minder, voorheen 210 ml nu 150 ) ook kan zij het beter bijbenen. Toch blijft ze enorm last houden van slikken, huilen, voeding met brokjes en slijm terug geven ( niet veel maar zeker na twee uur nog ) onrustig slapen, hikken, overstrekken, kwijlen en heel hard huilen. Zo zielig! Ze blijft dan ook maar vragen om de borst waardoor ik het idee heb dat het alleen maar erger wordt, dus geef ik haar dan ook vaak de fopspeen. Dit helpt. Vooral in de nacht zijn de klachten nog meer aanwezig.
  Ik weet niet goed wat ik nu moet doen. Toch naar de huisarts voor reflux of toch de lactatiekundige. Kunnen jullie mij op weg helpen? O ja onze dochter was een sterrekijker en na lang persen uiteindelijk op de wereld gekomen. Ik vraag me weleens af of ze hierdoor ook klachten kan hebben.
  Ik hoor graag van jullie, groet suzanne

 • Sylvie

  Beste Korrie,
  Helaas kan ik niet zomaar zeggen: ‘Probeer speen 1 maar weer.’ Ik raad je aan om de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau te bellen. Zij je advies geven hoeveel je dochtertje nu per fles zou mogen drinken. Dat is namelijk afhankelijk van haar gewicht. Stel, ze weegt nu 5 kg dan mag ze 720 ml klaargemaakte voeding per etmaal. Dus dan geef je 6 flessen van 125 of 7 flesjes van 100 ml.
  Laat een voeding ongeveer 15-20 min. duren, niet te snel. En ook de houding is belangrijk. Laat anders de verpleegkundige een keer meekijken als je kindje drinkt. Groet, Sylvie

 • korrie feenstra-postma

  Hallo,

  Mijn dochter is nu 3.5 maand, zij is 3 weken te vroeg geboren en had in het begin moeite met drinken. Bv is niet gelukt, we hebben geprobeerd te kolven, maar doordat ik ziek werd is de productie ‘opgedroogd’ toen we eindelijk de juiste fles en voeding (kruidvat h.a.) gevonden hadden ging het perfect! Tot ze op een dag eigenlijk niet meer wou drinken… Heeeel enthousiast beginnen en mmar de helft ( 60ml ) opdrinken en de laatste fles van twaalf uur helemaal niet meer willen. Gebeld met cb, ze moest de fles van twaalf uur echt nog hebben en ze moest eigenlijk ook al 150 ml drinken, dus dat moest ik toch echt gaan doen…! Goed over naar 150ml en om twaalf uur wakker maken…. ze bleef maar 60 ml drinken, dus die 150 ging sowieso al niet… toen maar afspraak gemaakt bij ha. Zolang ze vrolijk bleef en niet onder de 200 ml kwam was er niks aan de hand… anders werd het een infuus. Ok hmm, toen vond ik eindelijk nr 2 spenen voor haar flesjes dus die erin! Ging perfect! Hele fles leeg! Maar toen begon ze te spugen, wel vier vijf keer achter elkaar hele golven! Mijn zusje zegt dat komt, omdat ze nu teveel krijgt, ga maar gewoon weer terug naar 120 ml. Dus dat gedaan, maar helaas het spugen blijft… wel iets minder maar nog steeds veel en vaak. Ook huilt ze af en toe ineens ontroostbaar en dat houd dan ook zomaar ineens weer op en ze heeft weer heel vaak de hik en ze ruikt zurig. dus wat kan ik nu het beste doen? Weer terug gaan naar speen nummer 1?

 • babyenborstvoeding.nl

  Hallo Hanneke,
  Als jouw kindje verder goed groeit en lekker in zn vel zit zal hier niks aan de hand zijn.
  Baby’s kunnen makkelijk opgeven, van melk tot brokken met helder vocht. Als hij niet zuur is of pijnlijk is, dan kan dit geen kwaad. Kinderen met echte reflux zijn echt pijnlijk en verdrietig. Slijm in de keel na een lange nacht is ook wat wij vaak hebben, zeker nu de kachel aan staat en de luchtvochtigheid in ons huis erg laag wordt. Kwijlen is op deze leeftijd ook vrij normaal.
  Je kan altijd voor de zekerheid even overleggen met je huisarts, die kan het immers zien.
  Mvg Angelique Dekker
  Baby&Borstvoeding.

 • Hanneke

  Hallo,

  Even een vraag.
  Mijn zoontje is 12 weken en heeft tot 10 weken altijd aardig wat mondjes teruggeven. Hij had er zelf verder geen last van en groeit goed en was verder een tevreden baby. Nu sinds ruim een week spuugt hij amper voeding meer, maar wat wel met regelmaat gebeurd is dat hij ‘water’ spuugt. Eerst was het af en toe een klein beetje, maar soms is het ook echt wel een golfje. Negen van de tien keer ruikt het niet zuur en is het echt net water. Wat kan dit zijn? Is dat ook een vorm van reflux? Want ik zie hem ook regelmatig kauwen en slikken.Verder kwijlt hij aardig wat af en vooral als hij na een lange nacht wakker wordt lijkt het alsof hij enorm veel ‘slijm’ in zijn keel heeft wat hij niet weg krijgt. Ik hoop dat jullie iets meer duidelijkheid kunnen geven.

  Alvast bedankt!
  Vriendelijke groet,
  Hanneke

 • Sylvie

  Beste Monica,
  Even een snelle reactie van de eigenaar van dit weblog. Het bovenstaande artikel is geschreven door Angelique en Rufna, zij zijn lactatiekundigen en kinderverpleegkundigen en hebben veel ervaring op het gebied van reflux. Het is nogal niet wat, wat jij beschrijft, veel symptomen, veel tegelijk. Moeilijk om daar zelf uit te komen en het gevaar is dat je van alles probeert wat uiteindelijk niet helpt of zelfs averechts uitpakt.

  Je kunt Angelique en Rufna het beste even bellen http://www.babyenborstvoeding.nl/contact/ (telefoonnummer rechtsboven) voor overleg. Zij zullen doorvragen en jou de juiste vragen stellen om zo tot een verduidelijking van de problemen te komen, waardoor je de juiste stappen kunt nemen om de onrust bij je dochtertje te verminderen. Want dit is inderdaad heel sneu voor haar en voor jullie. Sterkte!

 • monica van herwijnen

  Hallo.
  Mijn dochter is met 40 weken geboren (2 juni 2014) met een geboortegewicht van 2690 en 47 cm. Ik ben direct begonnen met borstvoeding. Dit ging de eerste 1 a 2 weken goed. Ze is 1 dag afgevallen daarna kwam ze alleen maar aan. Ze is 26 juni gewogen en gemeten en zat op 3735 en 52 cm. Na 2 weken begonnen de krampjes en dit werd alleen maar erger naar mate ze ouder werd. Symptomen zijn : kramp/pijn bij drinken eerste paar slokken gaan goed daarna komen de krampen.
  Na het drinken meestal voeding opgeven maar weer weer terug slikken.
  Moeilijk tot niet zelf in slaap komen.
  Veel niesen.
  Snel ademen soms even niet ademen en dan grote haal en snel ademen.
  Nu twee dagen meeste voedingen uit de fles en vandaag al 2 keer grote golven teruggeven na de voeding.
  Gele waterige spuitluiers met een sterke zure geur.
  moeite/ kramp bij het moeten poepen.
  Op advies van het cb gestopt met melkproducten en begonnen met flesvoeding hypo allergene.
  Zondag begonnen met af en toe de borst omdat ze steeds slechter ging drinken aan de borst. Vandaag alleen fles gehad. Nog steeds erge krampe en nu dus ook echt spugen.

  Ze slaapt goed soms 5 uur achter elkaar. De klachten kwa krampen zijn eigenlijk vooral met de voeding. Ook als ze moet poepen heeft ze last en moet ze naar mijn idee erg veel moeite doen terwijl er eigenlijk alleen mäar waterige poepluiers uitkomen. Plassen en poepen wel regelmatig op 1 dag.

  Ik hoop dat u mij kunt helpen ik zit met mn handen in het haar vind het zo sneu voor haar.

  Mvg monica

 • Sylvie

  Beste Marlou,
  Er spelen meerdere factoren. Als er inderdaad sprake is van reflux is het vaak een puzzel om uit te zoeken wat de oorzaak is. Je kunt de schrijvers van dit blog het beste rechtstreeks een e-mail sturen. Zij kunnen je verder helpen via een mail consult.
  Angelique en Rufna van Baby & Borstvoeding: info@babyenborstvoeding.nl

 • Marlou

  Hallo,

  Als ik dit Lees klinkt het heel bekend.
  Mijn zoontje is nu 10,5 weken.
  De eerste 6 weken heeft hij nergens last van gehad. Nu sinds 4 weken is hij vaak aan het slikken na zin voedingen en hoor je ook dat er maagzuur naar boven komt. Hij is ook erg winderig, huilerig na zijn voeding en kan piepende geluiden maken met andemhalen.

  Ik gaf borstvoeding en ben nu aan het afbouwen sinds 2 weken omdat ik bijna aan het werk moet.

  Hij weegt 6,4 kilo en is 63 cm.
  Hij krijgt 7 voedingen per dag. Waarvan nu 3 kunstvoedingen (nutrilon 1) van 135cc en de andere 4 de borst. Wat wel opvallend is is dat hij het met borstvoeding meer last van heeft dan als met kunstvoeding. Ik geef hem nog steeds een flesje met 1 gaatje omdat ik het idee heb dat hij met 2 gaatjes te snel drinkt.

  Ik hoop dat je tips voor me hebt.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Marlou

 • Sylvie

  Beste Johanna,
  Overproductie zou de boosdoener kunnen zijn. Je kunt de schrijvers van dit blog het beste rechtstreeks een e-mail sturen. Zij kunnen je verder helpen via een mail consult. Ze zullen dan eerst wat meer uitvragen en uitleggen. Dat is beter dan zo via dit webblog.
  Angelique en Rufna van Baby & Borstvoeding: info@babyenborstvoeding.nl

 • Johanna

  Hallo,

  Ook ik denk dat mijn zoontje van 8 weken verborgen reflux heeft.Hij heeft moeite met boertjes laten en overstrekt zich continue. Dit gaat dan ook samen met erg veel huilen. Ik geef borstvoeding en weet dat mijn productie erg hoog is. Inmiddels al van alles geprobeerd. Liggend voeden, buik op buik, loskoppelen bij de toeschietreflex, voormelk afkolven, johannesbroodpitmeel maar niets lijkt te werken. Het liggend voeden en het loskoppelen bij de toeschietreflex doe ik nog wel steeds, met de rest ben ik gestopt. Vaak leg ik hem in bed en een half uur na dat ik hem in bed heb gelegd begint hij te huilen. Haal ik hem er uit, is hij zo overstuur en heeft hij een gespannen lijfje. Na een tijd te hebben gewiegd, gezongen en getroost komt er eindelijk een klein boertje maar dan begint het helemaal weer opnieuw. Net alsof het laten van een boertje ook pijn doet. Duidt dit op reflux? Hij spuugt overigens niet veel. Ik zie hem wel vaak in z’n bedje, slikken en herkauwen.

  Ik hoor heel graag van jullie,

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Johanna

 • babyenborstvoeding.nl

  Hallo Julie,
  Als ik dit zo lees lijkt het mij onwaarschijnlijk dat je na zoveel weken normaal kunnen voeden opeens reflux hebt. Bij reflux zou je al veel eerder klachten moeten hebben. En ze blijft ook netje slapen in de nacht… Het eerste wat in mij opkomt is zou ze geen spruw hebben, gezien het klikken tijdens het drinken ongeacht de speen, niet doordrinken, kwijlen etc.
  Het advies van de arts (ik vermoed CB arts, dat is geen kinderarts) om een baby van 12 weken vaste voeding te gaan geven is tegen de richtlijn. Pas vanaf 4 mnd mag dit en wordt beter door kinderen geaccepteerd als ze ouder zijn dan 5 mnd. Dit gaat ook het probleem dat je nu hebt niet oplossen, eerder verergeren omdat ze er niet aan toe is.
  Ik kan je beter van dienst zijn middels bv een mail consult, we kunnen dan meer bij je uitvragen en uitleggen dan zo op de blog.
  Mvg Angelique
  info@babyenborstvoeding.nl

 • Julie

  Hoi,

  Onze meid is nu 12 weken, 64 cm en 6,9kg. Erg flink dus.
  Zij dronk haar flesjes tot een aantal weken geleden altijd goed, we lieten ze pauzeren tussenin voor een boertje en daarna dronk ze goed verder.
  Dit is helaas al een paar weken lastig:
  de flesjes drinkt ze haast niet meer leeg, ongeveer aan de helft spuugt ze de speen uit, ik laat ze boeren en dan is het een struggle om ze verder te laten drinken.
  Ze maakt zich kwaad, beentjes optrekken, neus optrekken, … En maar zuigen op de vuistjes en op haar slabbetje, behalve op haar speen, die weigert ze.
  Na enige tijd drinkt ze wel verder omdat ze echt nog honger heeft.
  Wat mij opvalt:
  – meer kwijl
  – geregeld klikgeluiden tijdens het zuigen, precies alsof ze even haar speen verliest (zuigt ze lucht hierdoor?)
  – boertjes of pufjes, waarbij soms een geut terug komt
  – teruggeven, kleine beetjes, soms 2 uur na het drinken
  – overdag hazeslaapjes van 30 min, vroeger kon dit wel een klein uur zijn
  – ’s nachts geen verandering, ze blijft doorslapen en ook in de voormiddag slaapt ze nog 2u aan een stuk bij
  – huilen of krijsen doet ze niet, wel zich kwaad maken tijdens het drinken en brullen
  – willen happen op alles ze tegenkomt, met wijd opengesperde mond en het hoofdje draaien in de richting van m’n handen bvb
  – hikt gemiddeld 1 keer per dag
  – sinds kort gebruikt ze haar buikspieren om haar hoofdje rechtop te tillen als ze op het verschoningskussen ligt

  Ze krijgt nu een mengeling van NAN HA en AR (tegen het teruggeven), 5 flesjes van 6 schepjes in 180 ml bied ik aan.

  Zijn er symptomen dat het dan toch reflux zou kunnen zijn?
  Ik som maar even alles op wat mij opvalt, omdat ik het eigenlijk niet goed weet.
  De kinderarts raadde me gisteren aan om vanaf volgende week vaste voeding te geven, maar ik twijfel toch.
  Ik heb ook een groter speentje gekocht, maar bij zowel de kleine als grotere speen zie ik de problemen.
  Tot haar 9-10 weken ging het prima, maar nu is het echt zoeken.

 • babyenborstvoeding.nl

  Hallo Sylvana,
  Wat vervelend dat je je niet gehoord hebt gevoelt bij de huisartsen post. Ik zou je adviseren contact te zoeken met je eigen huisarts, zeker nu neusdruppels niets helpen en de klachten het zelfde blijven. Je mag ook contact op nemen met ons voor goede adviezen rondom het voeden en de reflux klachten. Wij helpen ook bij flesvoeding ook al zijn we lactatiekundige. Mogelijk heb je vergoeding via jou verzekering hiervoor?
  Film kan je dan ook naar ons mailen.
  info@babyenborstvoeding.nl

 • Sylvana

  Goedendag,
  Ik heb aantal vraagjes ik ben 6April bevallen van mij zoontje.en geef fles voeding van nuttrilon.
  En hij was een hongerige baby en heel gulzig . Mij is toen aangeraden om nuttrilon te nemen voor hongerige babys . Nou gedaan en hielp niet echt. Hij spuugde best veel ,nog na een uur als tie ze voeding had gehad, heel gulzig en veel de hik.
  Maar nu sinds een week heb tie met sommige flesvoedingen dat tie wil drinken maar weer weg duwt en raar geluid maakt tie daarbij net of tie stikt ofzo iets.en huilen en dan neemt tie de speen weer voor een tel en dan begint het weer. Kan dat ook verborgen reflux zijn? Ik ben afgelopen weekend bij de huisartsenpost geweest maar die kwam met een verkoudheid waar ik zoutoplossing voor heb gehad. Maar dat is het niet . En hij heb er nog steeds last van. Ik heb er ook een filmpje van misschien is er een email waar ik het naar toe ken sturen?

 • Sylvie

  Beste Jolanda, niet serieus genomen voelen is inderdaad naar. Ik zou je graag willen geruststellen, maar online is wat jij beschrijft niet goed te beoordelen. Neem contact op met Angelique of Rufna (de schrijvers van dit blog). Nog beter is om met hen een afspraak te maken. Zij zijn zowel lactatiekundigen als kinderverpleegkundigen. Ze helpen ook bij flesgevoede baby’s en hebben veel kennis en ervaring op het gebied van reflux.

  Klik hier >> http://www.babyenborstvoeding.nl/contact/ voor hun contactgegevens. Check even bij je polisvoorwaarden of lactatiekundige hulp vergoed wordt door je (aanvullende) ziektekostenverzekering. Sterkte!

 • jolanda

  Hoi
  Mij dochter heeft alle verborgen reflux klachten .. maar zijn radeloos het filmpje op deze site doet mij dochter ook…ik loop bij een ka die gooit het op darmen niet ontwikkeld zijn en krampen.. maar zij huild nooit ze poept wel om de drie 4 dagen zacht of harder zo gouw ontlasting eruit moet gild ze van de pijn verder niet… niet dagen krampen .. wel elke dag moeite met drinken nu drink ze x steeds minder c en heeft ze pijn maar geen ka of dokter doet er niets aan ze mij niet horen ik ben in paniek ik ze steeds slechter uit vind zien en er niks gebeurd … ze niet naar mij luisteren waar ze last van heeft ik weet niet b meer c wat ik doen moet ben radeloos bezorgd slaap niet meer het niet goed gaat.. ik ga morgen naar een osteopaat hoop hij ons goed helpt we iets kunnen doen voor onze dochter… ze word steeds levenlozer slaapt meer drink niet gild tusse door het zuur komt ik maak me zo zorgen wat moet ik doen.
  Ze hikt ook veel 7x per dag trekt met der hoofd .. ook hoor je slijm op der longen zagen … piept vaak raar onder voeding en na.. veslikt zich veel enz wij maken ons erge zorgen we niet serieus genomen worden is vreselijk.

 • joyce de jong

  Goedemorgen.

  Indd onze kleine man heeft reflux ziekte.
  Hij is zondag avond opgenomen in het ziekenhuis.
  Ze zijn gisteren begonnen met maagzuur remmers en moet zeggen dat we nu al verschil zien.

  Bedankt voor uw reactie.

  Gr. Joyce

 • babyenborstvoeding.nl

  Hallo Joyce,
  Er zijn duidelijk klachten rondom de voeding bij jullie en jullie lijken echt reflux klachten te hebben. Om duidelijk uit te zoeken waar het aan ligt en goede adviezen te geven is er meer informatie nodig. Je mag ons mailen zodat we meer kunnen uitvragen aan je middels een vragenlijst. Aan onze hulp zijn wel kosten verbonden, deze worden meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een tip vast, geef 2x per dag 2,5 lactulose ipv in een keer 5ml, dat werkt beter. Lactulose ook weer afbouwen, zeker nu je comfort voeding geeft, hier hoort vanzelf mooie zachte poep op te komen.
  groetjes Angelique Dekker, lactatiekundige/kinderverpleegkundige
  http://www.babyenborstvoeding.nl
  info@babyenborstvoeding.nl

 • joyce de jong

  Goedenavond,

  Ons zoontje is nu 5 weken en 4 dagen vanaf de geboorte heeft hij bijna dagelijks dat de melk omhoog komt en hij het niet uitspuugd maar terug slikt.

  Ik heb het filmpje bekeken en ons zoontje gooit zijn hoofd naar achteren en is helemaal stijf.
  De melk komt uit zijn neusje en zijn mond loopt vol.
  Hij heeft moeite met het doorslikken en ademen.
  Hij huilt dan ook heel hard en schel tussendoor.

  Ik dacht dat het kwam door de lucht in zijn buikje en heb een tijdje infacol gebruikt maar daar kwamen zulke harde boeren van naar boven dat ons zoontje en wij ons rot schrokken.
  Ik gaf de kleine nutrilon standaard en er werd geadviseerd om daar nutriton bij te gebruiken.
  Helaas werd het niet minder en kwamen er ook krampjes en obstipatie bij.
  Sinds 3 dagen gestopt met de infacol en nu laat hij normale boertjes.
  Ook ben ik sinds vandaag helemaal over op nieuwe voeding nutrilon tegen krampjes en voor een betere ontlasting.
  Ik heb het rustig aan opgebouwd door eerst 1schep nieuwe voeding en 3 scheppen standaard dag later 2 schepjes nieuwe en 2 schepjes standaard de dag er na 3 schepjes nieuwe en 1 standaard en vanaf vandaag 4 schepjes nieuwe op 120cc.

  Ons zoontje heeft ook last van obstipatie hij heeft nu al 4 dagen geen ontlasting gehad uit zichzelf.
  Ik heb hem eergisteren en gisteren geholpen met de thermometer en er kwamen echt harde keutels uit.
  Vandaag cb gebeld en zei gaf aan dat ik bij de apotheek lactulose siroop moest halen dat heb ik vandaag gedaan en hem 5 ml gegeven.

  Verder geeft hij af en toe mondjes maat wat voeding terug.

  Ook snurkt hij en soms ook een piepende ademhaling.

  Als ik hem vanaf zijn kinderwagen in zijn bedje leg dan kan ik de klok erop gelijk zetten dat het uit zijn neusje en mond komt.

  Hij had vandaag ook nadat hij is bij gekomen van de melk die uit zijn neusje en mond omhoog komt dat er slijm/speeksel omhoog komt en nogmaals veel moeite moet doen om dat ook weg te krijgen.
  Hij word knalrood en heeft tranen in zijn ogen en over zijn wanger heen rollen.

  Ik heb een verhoogd kussentje voor in zijn reiswagen en zijn bedje aan 1 kant verhoogd vandaag.

  Kun je mij vertellen wat dit is en wat we kunnen doen.
  Hij is verder goed op gewicht en groeit goed volgens het boekje.

  Groetjes Joyce de jong.

 • Patricia

  Mijn excuses voor mijn late reactie.
  Ik zie dat jullie gereageerd hebben op mijn verhaal, zie het nu pas. Komt omdat ik zat te wachten dat ik in mijn mailbox een mail zou krijgen dat jullie geantwoord hadden.

  Ik ben nu bij een andere kinderarts geweest nu in het AMC Amsterdam en die hebben mij geadviseerd om 6 voedingen te doen per dag ipv 5 ondanks ze al 5 kilo is, zodat er altijd melk in haar maagje zit om zuur tegen te gaan. En dat ik nutrilon omneo moest gebruiken met een extra halve schepje johannespitbrood. Sinds onze dochter dat gebruikt heeft ze veel minder last van reflux en zie ik een blijere baby. Wel moet ik echt de dosering goed doen want als ik iets meer dan een halve lepeltje johannespitbrood gebruik zij veel buikkrampjes krijgt. Ik hoop dat het snel over is en dat er straks als ze met 4 maanden haar eerste hapje fruit krijgt dat het dan niet erger word door de fruitzuren.

  Ik wil jullie bedanken voor het advies die jullie mij geven hebben.

  Gr Patricia

 • Sylvie

  Beste Joke en Linda, voor deskundige adviezen-op-maat kunnen jullie Angelique en Rufna – de schrijvers van dit blog – het beste even bellen. Zij zijn zowel lactatiekundigen als kinderverpleegkundigen. Ze helpen ook bij flesgevoede baby’s en hebben veel kennis en ervaring op het gebied van reflux.

  Op hun website Baby & Borstvoeding kun je hun contactgegevens vinden. Check even bij je polisvoorwaarden of lactatiekundige hulp vergoed wordt door je (aanvullende) ziektekostenverzekering.

 • Linda

  Hoi,

  Onze dochter is 3 weken oud en ik vermoed dat ze misschien last heeft van verborgen reflux. Als we haar in bed leggen, begint ze na een poosje te huilen (krijsen). Ze wordt dan niet uit zichzelf stil, enkel met het geven van een speentje. Als ze dan in slaap is gevallen, wordt ze al snel weer wakker (10 min tot 45 min). Naar mijn idee slikt ze geregeld voeding weg, steekt tongetje naar buiten. Verder hikt ze veel.
  Tijdens het slapen/ liggen in haar eigen bedje is ze veel aan het draaien met haar hoofd. Is dus onrustig, ligt al in een puckababy maar of het meerwaarde heeft?
  De enigste manier dat ze overdag wel goed slaapt en langer achter elkaar is op de buik, Weet dat dit niet verstandig is ivm risico op wiegendood, ben er dan wel bij, of in de maxicosi. ‘S nachts slaapt ze wel een paar uurtjes achter elkaar in de puckababy.
  Verder twijfel ik of ze ook last van haar darmen heeft. Poept heel vaak kleine beetjes met veel lucht. Drinkt echter wel langzaam, ongeveer 15 min. Ze krijgt 6×120 ml à 4 uur. Komt wel goed aan. Geboortegewicht 4100 gram en bij 2 weken woog ze 4250 gram.
  Ben vandaag begonnen met johannesbroofpitmeel. Wanneer zou ik hier resultaat van moeten merken? Of lijkt het niet op reflux en is er misschien iets anders aan de hand?

 • Joke

  Beste,

  Onze dochter is nu 9 weken en weegt 4,8kg. Ze krijgt flesvoeding die van begin af aan ingedikt werd omdat we het zuur uit haar mondje roken en ze ook erge grimassen trok. Ze was een heel makkelijke baby tot 5 weken waar ze door erge onrust amper sliep op een dag. Inbakeren heeft toen wel geholpen. Maar opeens begon ze hele voedingen terug te geven, fles te weigeren en inslapen was een ramp. Zelfs ingebakerd.

  Tot 2 dagen geleden dronk ze 6 flessen van 150ml (water) dus 170ml voeding helemaal uit. Nu blijft er geregeld, als niet bij elke voeding 90ml staan… Geboortegewicht 3085gram.

  Volgens de pediater een gezond kind, niets mis. Van voeding veranderen mocht voor 2 weken om te testen, als ik dat echt wou… Kind en gezin (cb in Nederland denk ik) vroeg me dan wel naar enkele reflex symptomen die ons dochter eigenlijk allemaalvertoont in meer of mindere mate (hikken, windjes laten zonder stoelgang, binnen het uur onrustig zijn, zuur ruiken…) en ze raden mij Gaviscon baby aan na elke maaltijd. Ze kreeg toen Nutrilon HA ingedikt metbNutriton.

  Nadien toch een osteopaat geconsulteerd die haar netje losmasseerde en van mening was dat de onrust kwam van eenslachtig vertering van de huidige voeding. We zijn dan overgestapt op Beba 1 zonder indikking en zonder Gaviscon na de maaltijd.

  Dit samen met inbakeren gaf ons een heel andere gelukkigere baby. Maar sinds twee dagen ruikt onze dochter weer zurig. Het lijkt wel of haar hele hoofdje zurig ruikt. Ze is ook weer heel onrustig bij het inslapen en alleen mama’s arm is goed terwijl ze enkele dagen geleden prima zelf in slaap viel.

  Kan verborgen reflex verdwijnen en weer terugkomen na gewenning aan de voeding of zo? Vind het zo gek…

  Groeten Joke

 • babyenborstvoeding.nl

  Hoi Suzanne,

  Zo met een eerste kindje is het vaak zoeken, wat is afwijkend en wat is normaal baby/borstvoeding gedrag?
  Uit jou verhaal maak ik eigenlijk een beetje op dat er een (te) ruime melkproductie is, dit geeft een heel scala aan klachten vaak.
  Ik zou je adviseren contact te zoeken met een lactatiekundige om deskundig advies hierover te krijgen. Je mag ons natuurlijk ook benaderen. Zoals het nu gaat is je kindje niet helemaal happy ook al groeit ze goed.
  Groetjes Angelique Dekker, lactatiekundige

  http://www.babyenborstvoeding.nl

 • Suzan

  Hoi,

  na het lezen van alle verhalen heb ik twijfel over onze dochter. Ze is nu 4,5 week oud en dit is een beetje het verhaal:
  vanaf de geboorte heeft ze erg vaak de hik (in de buik overigens ook al), met name na het drinken. De eerste week ging de borstvoeding op en af, daarna leek ze (na bezoek van lactatiekundige) goed te drinken (al zijn de intervallen zeer onregelmatig). Ze groeit erg goed (nu 4,5kg, geboortegewicht was 3420gram), heeft veel volle plas- en poepluiers (geel, vandaag wat minder dun, daarvoor altijd vrij dun). Ze heeft vanaf het begin last gehad van veel krampjes (huilen, met vuistjes zwaaien, persen) en krijgt nu ’s nachts sab simplex, waarvan ik niet durf te zeggen of het werkt (ene nacht geen last, andere nacht weer wel). Ze boert sinds ongeveer 1,5 week meestal goed na een voeding. De laatste week is ze vrij onrustig (met name vanaf de middag): korte slaapjes, onrustig drinken, kort drinken, veel hikken, rochelen. Ze maakt tijdens het drinken vaak het geluid van een biggetje en verslikt zich regelmatig. Dagelijks geeft ze minimaal 2x wat melk met brokjes over, qua hoeveelheid nooit meer dan 2 eetlepels (in totaal, niet per keer!). Ik hoor haar wel vaak geluiden maken: slikken, rochelen, hikken etc. Tot vorige week sliep ze ’s nachts steeds 3-4 uur tussen de voedingen, maar sinds ruim een week is dat 1-3 uur en soms nog minder. Ze wil dan steeds drinken, hapt heel gretig aan, knort dan, rochelt, drinkt heel snel en laat de borst weer los om in slaap te vallen en dit herhaalt zich dan (met intervallen tussen 30min – 3uur). In de vroege ochtend slaapt ze meestal wel weer 3 uurtjes tussen een voeding en is ze wel rustiger, daarom twijfel ik zo of er nu een probleem is of dat ze gewoon nog een baby is en nog geen ritme heeft gevonden. Ze lijkt wel ernstig verkouden met de geluiden die ze produceert, maar heeft geen koorts, geen snottebellen en hoest alleen tijdens het drinken. Volgende week hebben we een afspraak bij CB, maar ik vraag me af of ik me zorgen moet maken of dat dit normaal is (het is onze eerste..). Hoop dat je me kan geruststellen! Dank,

  gr

  Suzanne

 • babyenborstvoeding.nl

  Hallo Patricia,
  Dat gaat niet helemaal lekker bij jullie en wat je beschrijft past wel bij reflux klachten. Maar het is goed hier even naar te kijken met een deskundige. Je mag ons natuurlijk bellen of mailen voor advies, de lactatiekundige wordt vaak vergoed vanuit het aanvullend pakket. Ook al geef je kunstvoeding. Of je zoekt contact met je huisarts en laat je doorverwijzen naar een kinderarts.
  Wat ik je vast mee kan geven is dat een fles leeg drinken in 5 minuten veelste snel is, liefst 20 min, dit is veel beter voor de maag. Hier moet je de juiste fles bij vinden.
  Groetjes Angelique Dekker, lactatiekundige/kinderverpleegkundige
  http://www.babyenborstvoeding.nl

 • Sylvie

  Beste Patricia,
  Wat naar dat je je zo machteloos voelt. Je klinkt echt zoekende naar hoe je je meisje het best kunt helpen.
  Ben je al een keer op het consultatiebureau geweest? Tussen 4 en 5 weken is de eerste afspraak. Bel ze in elk geval vandaag en sta er op dat je vandaag nog teruggebeld wilt worden.

  De jeugdverpleegkundige van het cb of je huisarts zijn je eerste aanspreekpunten.
  Het beste is inderdaad om maar 1 of 2 mensen te raadplegen (steeds dezelfde) die goed naar jou luisteren, je serieus nemen en die jij vertrouwt.

  Als cb of huisarts je niet kunnen helpen kun je ook een verpleegkundige raadplegen met een eigen praktijk. Ik heb in dit blog een lijstje van namen opgenomen, de meeste van hen kun je ook telefonisch raadplegen.
  Sterkte!

 • Patricia

  Hallo,

  Informatie van mijn kindje:
  Ik heb een dochtertje van nu 5 half week oud die met 36 weken geboren is met het gewicht van 3090 die nu 3970 is en met een lengte van 48cm die nu 53 cm is. Ik mag geen borstvoeding geven dus ze krijgt flesvoeding. Ik gebruik het flesje van Dr.Brown.
  Ze krijgt 8x80cc. Ik vul de fles met 90cc met 3 scheppen en gooi daarna de rest eruit tot ik 80cc heb. Ze poept 1 keer in de 3 dagen (heel veel) en heeft elke 3 uur een goeie volle plasluier.

  Paar minuten na de bevalling zat ons dochter al met haar tongetje heen en weer te bewegen en belletjes te maken van haar kwijl. Na 2 weken was dat weg. Nu sinds 2 weken heeft ze veel jankbuien. Ze kokhalst veel, hoest paar keer, verslikt zich, spuugt af een toe een mondje, rekt heel veel(al vanaf haar geboorte), heeft de hik(tijdens mijn zwangerschap had ze 2 tot 3 x per dag de hik), stinkt ze uit haar mondje, veel last van buikkrampen, smakt ze, onrustig, wil alleen maar vastgehouden worden, huilt, wilt haar speen en als je haar speen in haar mond doet twijfelt ze een paar keer en dan neemt ze het toch wel, drinkt haar flesje in 5 min op. En laatst had de huisartspost haar bekeken en zag dat haar keeltje rood was( volgens hem een verkoudheid)

  Ik geef haar voor elke voeding infacol.

  Ze kreeg de eerste ander halve week nutrilon maar omdat ze veel buikkrampen had en een slechte drinker was ben ik overgestapt naar Friso dat ging goed tot ongeveer 2 weken geleden ze niet meer elke 3 uur eten wou maar elke 2half uur ( vermoed dat ze honger had) toen ben ik overgestapt naar nutrilon speciaal voor buikkrampen en spugen. Heb dat 2 dagen gegeven. Ik heb ton contact opgenomen met CB voor advies maar tot heden moet ik nog steeds een telefoontje ontvangen. Ik heb toen aan de apotheek advies gevraagd en die zei dat ik er meteen mee moest stoppen omdat ze minimaal 3 uurtjes per dag moet huilen voordat ze aan die voeding mag. Om te voorkomen dat als ze wel zoveel gaat huilen van de pijn dat de voeding wel helpt en noet dat haar lichaam eraan gewend is. Ik ben nu sinds een paar dagen met nutrilon standaard 1 begonnen. Ik weet dat een baby minimaal 2 weken moeten wennen aan haar voeding.

  Ik voel mij op dit moment machteloos en word er ook onzeker door. Ik krijg veel adviezen en elke x wat anders en tot nu toe werkt het niet. Ik hoop dat u mij kunt helpen, zodat ik mijn dochtertje kan helpen.

  (Mijn excuses voor een lange verhaal)
  M.v.g,
  Patricia

 • Sylvie

  Beste Heleen, je kunt Angelique en Rufna – de schrijvers van dit blog – het beste even bellen. Op hun website Baby & Borstvoeding kun je hun contact gegevens vinden. Check even bij je polisvoorwaarden of hun hulp vergoed wordt door je (aanvullende) ziektekostenverzekering.

 • Heleen

  Hallo,

  Ik heb een vraag.
  Mijn zoon is ruim 9 weken en overdag onrustig, wil sinds een week niet meer in zijn bedje slapen, overstrekt zich, rochelt met ademen, slikt weg/ik denk dat hij dan gespuugd heeft, maar heeft dat niet gedaan en schrikt wakker als hij toch wegdommelt.

  Overdag slaapt hij wel op de arm of in de maxi Cosy, ook nacht/ vroege ochtend is geen probleem.

  Ik heb zijn bedje al scheef staan, andere fles (had diffrax, nu dr Brown), hou hem na de voeding half uur recht op, laat hem goed boeren en roteer met verschonen.

  Past dit bij verborgen reflux?

  Geboortegewicht 3700 nu 6200 Gr.
  Leeftijd 9 weken, 3 dagen
  Voeding:3×150+5schepjes per fles, avond/vroege ochtend 2×180+6schepjes
  Heb nutricia standaard.

  Groet, Heleen

 • babyenborstvoeding.nl

  Beste Paty,
  In de eerste plaats: je bent geen zeurmoeder. Leg je vraag toch voor aan de kinderarts. De kans is groot dat Nutriton meer problemen gaat geven.
  Forlax als laxeermiddel is fijner. Groet, Angelique

 • Paty

  Mijn dochter is nu 8 weken oud. Wegens ernstige obstipatie (al direct na meconium lozen begonnen) bij de ka terecht gekomen. 2 x 4 ml lactulose geeft niet voldoende effect. Omdat ze ook huiduitslag had en al vanaf dag 14 verstopte neus heeft en erg slordig drinkt en heel onrustig is overdag, overgegaan op pepti ivm verdenking KMA. Dit ging een paar dagen goed. Nu echter is ze direct na de voeding nog veel onrustiger. Ze smakt ook de hele tijd, zuigt bijna de hele dag op een speen, slaapt overdag nauwelijks, overstekt veel.

  Ik denk dat ze wellicht last heeft omdat deze voeding dunner is, maar kan me niet meer bedenken of ze voor de pepti ook al zo smakte.

  Ik overweeg JBPM maar ben bang dat de obstipatie nog erger wordt. Ze gebruikt nu 1 week pepti, is 8 weken, weegt 4500 gram. Geboortegewicht 3430 gram. (Groei id prima)

  Vind het lastig dit alles voor te leggen bij de kinderarts, wil geen zeurmoeder zijn.

  Wat denken jullie van gebruik JBPM in combinatie met obstipatie?

 • Sylvie

  Hoi Wendy,
  Een huilende baby en ook nog wisselende adviezen, heel naar!!
  Angelique kan je ook op afstand helpen, ze heeft zoveel ervaring dat ze telefonisch of per mail ook een heel eind komt. Hun hulp wordt vergoed vanuit de meeste aanvullende verzekeringen.
  Misschien is voor nu goed om je op 1 hooguit 2 deskundigen te richten in wie jij het meest vertrouwen hebt. En steeds weer terugkoppelen naar dezelfde deskundige. Reflux kan een hele lastige puzzel zijn om op te lossen. Sterkte!

 • Wendy

  Lekker slim van het consultatiebureau dan, op hun advies moest ik zo door gaan met nutriton! Ik wil best bij jullie komen met dit probleem alleen is het te ver weg voor mij, ik kom zelf uit Groesbeek. Ik kreeg van de osteopaat het advies om de huisarts te bellen, voor medicatie. Want hij schreeuwt het elke keer uit zodra hij weer in bed ligt…..

  Groetjes Wendy

 • babyenborstvoeding.nl

  Hallo Wendy,
  Dat is vervelend voor jullie zoontje. Verdikken van de voeding bij refluxklachten kan de klachten bij sommige kinderen juist verergeren. Je geeft al voor de helft omneo en dan ook nog 2 schepjes nutriton dat ligt als een blok op de maag en passeert maar langzaam. Ook het drinken van grote hoeveelheden per keer geeft meer refluxklachten. Kinderen met reflux doen het veel beter op frequente kleine voedingen. Dus 7×110 ipv 5×150.

  Gewicht van een baby is ook belangrijk bij het adviseren van hoeveelheid in de fles. Wat een baby maximaal mag drinken per etmaal is 150 maal het kg lichaamsgewicht gedeeld door het aantal voedingen. Ook belangrijk is dat hij langzaam drinkt uit de fles, heel rustig drinken geeft rustig oprekken van de maag en minder klachten.

  Verder zijn er meer voedings- en houdingsadviezen mogelijk en is er regelmatig ook medicatie nodig bij refluxklachten. Ik adviseer je om contact te zoeken met iemand die deskundig is op dit gebied. Je mag ons daarvoor ook consulteren. Wij helpen ook vaak bij flessekindjes met dit soort problemen gezien onze deskundigheid in voedingsproblemen/reflux als kinderverpleegkundige.
  Angelique Dekkker Lactatiekundige/Kinderverpeegkundige

 • Wendy

  Goede avond, mijn zoontje van 7 weken heeft veel last van terug slikken, soms lijkt het net of hij stikt, ook heeft hij veel last van slijm, roggelen en snurken. Wij voegen al johannesbroodpitmeel toe aan zijn voedingen. Hij krijgt 5×150 met 3 schepjes nutrilon standaard en 2 schepjes omneo, en 2 broodpitmeel. maar het lijkt ook erger te worden. Wat kan ik hier aan doen.

 • babyenborstvoeding.nl

  Hallo Joanne,
  Ik heb wat meer info nodig om je te kunnen adviseren wat te doen.
  Hoeveel weegt jou kindje?( geboorte gewicht en nu) Welke fles gebruiken jullie? Hoe snel drinkt hij de fles leeg? Drinkt hij de hele 120cc op? Wat bedoel je met ‘is al aangemaakt’? ( 120 water met 3 scheppen standaard poeder en 1 schep comfort ?) Hoe veel keer per dag heeft hij ontlasting?
  Ik hoor graag van je.
  Met vriendelijke groet,
  Angelique Dekker Lactatiekundige/Kinderverpleegkundige.Baby&Borstvoeding.

 • joanne haakman

  Goedemorgen,
  Ik heb het idee dat mijn zoontje verborgen reflux heeft. De filmpjes op de site zou mijn eigen kind kunnen zijn. Hij is nu 7 weken en was er 4 te vroeg. Hij drinkt nu 7x 120ml maar dat is al aangemaakt. Omdat hij maar met 10ml tegelijk naar boven gaat met voeding. Hij krijgt fryso 1 flesvoeding met 1 schepje fryso comfort omdat hij hele harde ontlasting had. Nu is het groen en slijmerig. Hij kucht veel, heeft moeite met boertje na de fles, en slikt vaak mondjes weg. Dan denk ik nu heeft hij gespuugd maar ik zie niets. Hij is erg gretig met drinken wat hij wel rustig aanmaakt. Maar heeft wel onrustige nachten, overdag haaze slaapjes. Hij is wel te troosten met fobspeen. En als ik hem op pak (overdag)Wat denken jullie.