Verborgen reflux

Baby reflux is nooit verborgen

Bij ‘verborgen reflux’ komt maaginhoud omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Het woord verborgen suggereert echter dat reflux een onzichtbare aandoening is die ervoor zorgt dat veel baby’s veel huilen en slecht slapen.

Verborgen reflux is voor een deskundige – met ervaring op dit gebied – echter nooit verborgen! Er is altijd meer aan de hand dan veel huilen en slecht slapen.

Ouders met een baby met refluxklachten hebben vaak een ingewikkelde puzzel om op te lossen.

Overproductie

Bij borstvoeding is de vraag of de klachten worden veroorzaakt door reflux in aanleg of door overproductie.

Je baby aanleggen na het laten uitdoven van de toeschietreflex is geen goede manier om de diagnose reflux te stellen of te weerleggen. Na het toeschieten van de melk kan er opnieuw veel melk komen die ook refluxklachten kan geven.

Een sterke toeschietreflex geeft vaak ongecoördineerd drinken en waardoor een baby veel lucht mee naar binnen slikt, ook dit geeft klachten bij de baby.

Bij overproductie zie je vaak groenige ontlasting, die ook erg dun en slijmerig kan zijn. Ook hele volle plasluiers. Dit komt omdat er relatief veel ‘magere’ melk wordt gedronken. Als gevolg hiervan ontstaat kramp en winderigheid. Door veel melk groeien baby’s soms hard, maar de groei kan ook achterblijven als een baby veel ‘magere’ melk binnen krijgt, deze baby’s blijven hongerig.

Een borst zonder overproductie die goed leeg gedronken kan worden, geeft vettere melk en die melk resulteert in okergele ontlasting en rust in het buikje. Overproductie is goed bij te sturen met de juiste adviezen.

Reflux symptomen

  • Veel slikken of spugen, vaak de hik of zurig ruiken
  • Weigeren te drinken, kort drinken of juist continue willen drinken
  • Onrustig drinken, gretig beginnen en weer afhaken
  • Hoesten, rochelen, hees klinken, kwijlen

Reflux medicatie en houdingsadviezen

Zure reflux geeft op den duur pijn omdat de slokdarm beschadigd raakt. Baby’s zijn dan heel verdrietig en hebben pijn bij het drinken en voeding teruggeven. Dan is meestal medicatie nodig. Bij teruggeven, pruttelen e.d. zonder pijn kunnen wij vaak veel met houdings- en voedingsadviezen.

Lactatiekundige Utrecht Angelique Dekker van Baby en Borstvoeding, voor hulp bij reflux, borstvoeding of flesvoedingIk zie baby’s met refluxklachten die veel baat bij hebben bij het zuigen op een fopspeen. Zuigen bevordert speekselaanmaak en dat neutraliseert eventueel het zuur. En zuigen geeft comfort. Ook baby’s die in sneltreinvaart hun buik vol drinken hebben nog veel zuigbehoefte.

Als je borstvoeding geeft en je baby heeft refluxklachten, neem dan contact op met een goede lactatiekundige in de buurt. Je mag natuurlijk ook contact zoeken met mijn praktijk Baby & Borstvoeding.

Wat kan ik voor je doen?

Klachten in kaart brengen

Ik luister naar wat je vertelt over je baby, ik stel vragen ter verduidelijking en bekijk of er sprake is van reflux en waardoor dit wordt veroorzaakt. Ik maak vaak mee dat er op voorschrift van huis- of kinderarts met refluxmedicatie gestart wordt en ouders later bij mij komt en er toch een overproductie aanwezig is. Of er zijn verbeteringen mogelijk in het ‘borstvoedingsmanagement’.

Omdat ik kinderverpleegkundige was, weet ik ook veel van voeden met de fles, van soorten en merken flessen en spenen. Je kunt mij dus ook consulteren als je baby moedermelk of poedermelk per fles krijgt.

Naast mijn lactatiekundige praktijk, heb ik als kinderverpleegkundige meer dan 10 jaar ervaring in het Wilhelmina Kinderziekenhuis / UMC-Utrecht.

Luisteren en afstemmen

Jullie wensen staan centraal! Ik luister en stemmen mijn deskundige adviezen af op jullie situatie. Wat goed is voor de een is namelijk niet automatisch goed voor de ander. Ik ben gewend om in een multidisciplinair team samen te werken en expertise in te roepen van andere hulpverleners waar nodig. Dit doe ik echter nooit zonder jullie toestemming!

Mijn hulp wordt in veel gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check je polisvoorwaarden op lactatiekundige zorg. Soms vergoedt een zorgverzekering alleen als een consult wordt verwezen door je huisarts, verloskundige of het consultatiebureau. Vraag mij gerust meer informatie.

Ik denk kosteloos mee met verloskundigen, kraamverzorgenden, huisartsen, jeugdartsen of verpleegkundigen die een probleem willen overleggen.

 

Blogs van Angelique

Wie neemt baby met refluxklachten serieus?

Borstvoedingsmanagement verhelpt reflux en krampjes

 

Lees meer

Richtlijn reflux. Wat zijn effecten van verdikken voeding, houding en medicatie? Bij wie kun je terecht?

Casus baby van 9 weken met reflux

 

Angelique Dekker, lactatiekundige IBCLC, heeft een eigen praktijk en is als kinderverpleegkundige ruim 10 jaar werkzaam geweest in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Haar expertise ligt op het gebied van voedingsproblemen, reflux, allergieën, aangeboren afwijkingen, operatieve ingrepen en huilbaby’s. Zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van ouders met gezonde en zieke zuigelingen.

52 reacties

  • Sanne Folmer

    Goedendag,

    Mijn zoon is ondertussen 12 weken oud. Vanaf dag 1 ontdekte wij refluxklachten. Veel slikken, hele dag en nacht bezig met voeding verwerken, niet plat kunnen liggen en vooral heel zuur ruiken. Vanaf 3 weken krijgt hij Nexium. Wij zagen gelijk resultaat. Nu is hij sinds 3 weken weer ontzettend aan het klooien met zijn flessen. Hij begint vrolijk te drinken om na een paar slokken heel onrustig te worden en te huilen. Hij drinkt zijn flessen ook niet meer leeg. Consultatiebureau adviseert nu nutriton toe te voegen aan de nutrilon standaard. Ook omdat hij slechte ontlasting heeft. Hij drinkt nu 6 a 7 flessen in kleine hoeveelheden en ook dit blijft vechten. Hebben jullie nog tips/advies? Groet sanne