Borstvoedingsmanagement verhelpt reflux en krampjes

Borstvoedingsmanagement verhelpt reflux en krampjes

Geschreven door Angelique Dekker

Geen enkele moederborst is hetzelfde en borstvoeding werkt bij iedere moeder weer anders.

Over wisselende adviezen schreef Sylvie al eens een blog. Over wisselende borstvoedingsadviezen zouden we wel een apart blog kunnen schrijven. Adviezen over borstvoeding worden niet alleen gegeven door diverse zorgverleners, zelfs (vooral!) de kunstvoedingsindustrie (o.a. Nutricia) vertelt hoe je borstvoeding zou moeten geven.

Hoe jouw baby borstvoeding geven?

  • Twee borsten elk 10 minuten?
  • Twee borsten elk 15 minuten?
  • Jouw baby 20 min. laten drinken uit de eerste borst en 10 min. uit de tweede borst?
  • 15 min. drinken uit eerste borst en een ’toetje’ uit de tweede?
  • 5 min. eerste borst en de tweede zolang als jouw baby wil?
  • Jouw baby elke 3 uur voeden?
  • Na maximaal 4 uur wekken?
  • Op vraag voeden?

Deze wisselende adviezen veroorzaken problemen. Ik krijg veel wanhopige moeders in mijn praktijk met een onrustige baby. De baby komt vaak voor een voeding, lijkt refluxklachten te hebben, groeit en/of slaapt slecht. Sommige moeders melden zich kort na de kraamtijd en anderen na enkele maanden ploeteren.

Waar doe je goed aan?
Kijk niet naar de klok, maar naar je baby.

Kraamweek

De grootte van een maag van een pasgeboren baby
Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Alleen op de eerste dagen na de geboorte van jouw baby is het fijn als beide borsten frequent gestimuleerd worden: 8 tot 12 keer per etmaal beide borsten 10 minuten. Of langer als jouw kind dat doet. Hierdoor komt je melkproductie goed op gang.

Eén of twee borsten

Zodra jouw ‘fabriek’ goed op stoom komt is het van belang dat de borst waaruit jouw baby als eerst drinkt, goed leeg gedronken wordt. Als deze ‘leeg’ is en je baby voldaan, dan is dit prima. Is hij nog niet voldaan, laat hem dan doordrinken aan je andere borst. Door het ‘leeg’ drinken van je borsten krijgt je baby een mooie melkmix binnen.

Melkmix

Jouw melk is aan het begin van een voeding, vrij mager. Het vetpercentage van moedermelk neemt toe tijdens het drinken. Een borst die bijna leeg is, geeft hele volle melk (slagroom). Van deze melk groeit jouw baby goed, raakt hij verzadigd, een rustig buikje, fijne slaapjes en mooie zalvige gele poep.

Krampjes en reflux

Als jouw baby de eerste borst niet goed leeg drinkt of als je te snel wisselt van kant, krijgt jouw kind teveel magere melk en veel volume. Je baby groeit dan hard of juist te weinig, lijkt onverzadigbaar, heeft een rommelend en kramperig buikje, refluxklachten, slaapt slecht, is prikkelbaar, heeft afwijkende poep (schuim/slijm/groen/waterdun) en erg volle plasluiers.

Deze klachten zie ik ook bij overproductie. In dat geval kan een baby de borst niet eens leegdrinken omdat de borsten teveel melk aanmaken. Jouw kind komt dan niet aan de vetste melk. Ook bij moeders die op tijd kolven en hun borsten niet leegkolven zie ik deze klachten als hun baby’s deze melk via de fles krijgen.

Hoe lang duurt een voeding?

De tijd die het kost om een borst leeg te drinken is per baby en per moeder verschillend. Bij een wat tragere toeschietreflex of een baby die een minder hoog vacuüm kan opbouwen met zuigen zal een voeding langer duren. De duur van een voeding – tot baby’s hun buik ‘vol’ hebben – kan variëren van 5 tot 45 minuten.

Bij klachten ga ik na wat de kip en wat het ei is. Ik noem dit borstvoedingsmanagement:

  • ‘Leeg’ drinken van de borst, wat is dat precies?
  • Bijstellen overproductie bijstellen
  • Reguleren van een sterke toeschietreflex
  • Optimaliseren van je houding tijdens en na het voeden
  • In overleg prikkels verminderen en/of je baby eventueel inbakeren

Vaak knappen baby’s na bovenstaande acties al flink op. Als dit niet het geval is, dan kan het zijn dat er mogelijk toch reflux speelt of wat anders waardoor je baby zo onrustig is. In dat geval is het fijn als huisarts en/of kinderarts samen met jou verder kijken. Ook als lactatiekundige kan ik blijven ondersteunen in dit proces.

Lactatiekundige Utrecht Angelique DekkerOmdat ik kinderverpleegkundige was, weet ik ook veel van voeden met de fles, van soorten en merken flessen en spenen. Je kunt mij dus ook consulteren als je baby moedermelk of poedermelk per fles krijgt.

Naast mijn lactatiekundige praktijk, heb ik als kinderverpleegkundige ruim 10 jaar in het Wilhelmina Kinderziekenhuis / UMC-Utrecht gewerkt.

Mijn hulp wordt meestal geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check je polisvoorwaarden op lactatiekundige zorg. Soms vergoedt een zorgverzekering alleen als je wordt verwezen door verloskundige, consultatiebureau of huisarts. Vraag mij gerust meer informatie.

Blogs van Angelique

Baby reflux is nooit verborgen

Wie neemt baby met refluxklachten serieus?

Lees meer over reflux

Richtlijn reflux. Wat zijn effecten van verdikken voeding, houding en medicatie? Bij wie kun je terecht?

Casus baby van 9 weken met reflux

Geen voedingsschema voor gezonde baby

Angelique Dekker, lactatiekundige IBCLC, heeft een eigen praktijk en is als kinderverpleegkundige ruim 10 jaar werkzaam geweest in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Haar expertise ligt op het gebied van voedingsproblemen, reflux, allergieën, aangeboren afwijkingen, operatieve ingrepen en huilbaby’s. Zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van ouders met gezonde en zieke zuigelingen.

2 reacties

  • babyenborstvoeding.nl

    Hallo Maria,
    Dit alles zo lezende zou ik je toch adviseren een lactatiekundige te zoeken om mee te kijken, zo via de mail is niet duidelijk te zeggen wat de kip en het ei is, er kunnen meerdere dingen door elkaar heen spelen. Dat het niet lekker loopt is wel duidelijk. Een lactatiekundig consult kan veel duidelijkheid brengen op het geheel en vaak is maar een afspraak nodig hiervoor, daarna een duidelijk plan en ook is er vaak na een consult nog opvolging van een week per telefoon/mail om alles goed te begeleiden bij de consult prijs in. Er zijn ook lactatiekundigen die wel een betalings regeling willen treffen heb ik gehoord.
    Je kan gratis hulp krijgen over borstvoeding bij de borstvoedings organisaties, daar weten ze ook heel veel over overproductie en de mogelijke reflux. Je hebt LLL en VBN hier in Nederland als organisaties, online kan je de gegevens vinden van een contact persoon in jou regio.
    Met vriendelijke groet, Angelique Dekker, Lactatiekundige.

  • Maria

    Goedemiddag,

    Via een artikel “reflux is nooit verborgen” kwam ik op jullie site terecht.

    Graag zou ik wat vrijblijvend advies in willen winnen als dit mogelijk is. Mijn verzekering vergoed geen lactatiekundige zorg dus

    Onze zoon is nu 6 weken en 5 dagen en groeit hard. Bij de geboorte was hij 3890 gram en na 6 weken en 4 dagen weegt hij 5775 gram. Op zich prima maar toch maar ik me wat zorgen.

    Hij is geen huilbaby maar is onrustig en niet echt tevreden.

    Het volgende valt me op bij hem:

    – Hard groeien
    – bijna altijd onrustig drinken (liggend voeden)
    – Veel kreunen (verborgen reflux?)
    – hoesten (is ook constant snotterig)
    – vaak last van slijm in de keel
    – vaak de hik (in de buik ook al) (verborgen reflux?)
    – soms hees
    – Eerste 5,5 weken 10 poepluiers per dag (spuitmosterd) en nu 1 per dag soms 2/3 soms niet.
    – tot nu toe pas 2 keer een luier met groene zoetige stinkende ontlasting maar dat was na het eten van rapen
    – veel volle plasluiers (overproductie?)
    – heel vaak onrustig slaan met armen schoppen met benen en heel snel ademen
    – veel windjes die soms zichtbaar pijn doen
    – altijd boeren na de voeding
    – geeft een enkele keer wat melk terug
    – sinds 2 dagen kwijlt hij regelmatig

    Ik weet niet of het om overproductie of verborgen reflux gaat of misschien wel allebei niet. Ik moet zeggen dat het voeden vaak redelijk chaotisch gaat met veel “toetjes”, vergeten welke borst als laatst gegeven is en te korte voedingen door in slaap vallen. Drinkt vaak erg onrustig. Hapt veel lucht mee en maakt veel geluid. Morst heel veel.

    Ik zou denken aan overproductie maar ik heb bijna nooit stuwing of extreem volle borsten. Borsten lekken ook bijna niet alleen soms tijdens het voeden lekt de andere borst.

    Hebben jullie naar aanleiding van dit verhaal een idee wat het probleem is en welke weg ik kan bewandelen om dit te verhelpen en de rust en regelmaat een beetje in kan bouwen?

    Alvast bedankt voor jullie reactie.

    Hartelijke Groet,
    Maria