Wanneer je baby niet (meer) inbakeren?

Contra-indicaties

Redenen om je baby niet (meer) in te bakeren:

  • (Verhoogde kans op een) dysplastische heupontwikkeling
  • Koorts
  • Eerste 24 uur na een vaccinatie
  • Ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid (bijvoorbeeld het RS virus)
  • Voorkeurshouding (scoliose) door een afwijking in de wervelkolom
  • Als je ingebakerde baby pogingen doet om naar zijn buik te draaien

Eczeem of spugen

Als je baby eczeem heeft of spuugt, is het raadzaam van te voren te overleggen met de jeugdarts of -verpleegkundige van het consultatiebureau. Eczeem en spugen kunnen namelijk vele verschijningsvormen hebben. Bij de ene vorm kan het geen kwaad om in te bakeren, bij een andere weer wel.

Is geen van bovenstaande punten van toepassing, ga dan nog na of de onrust te maken heeft met de voeding. Voor diverse problemen is meestal een eenvoudige oplossing te vinden. Vraag het consultatiebureau, een lactatiekundige of een borstvoedingsorganisatie om raad.

Borstvoeding

Borstvoeding: goed aanleggen is het halve werkBij borstvoeding is goed aanleggen het halve werk. Leer ook zien of je baby effectief drinkt. Als hij meer sabbelt dan slikt, dan krijgt hij onvoldoende voeding binnen, zal hij de borst niet loslaten en onvoldoende groeien. Een baby kan zelfs tevreden lijken goed slapen, maar het gevaar is dat hij in werkelijkheid zijn energie spaart en er sprake is van stille ondervoeding.

Dus: zeker weten dat je baby goed drinkt, plast en groeit voordat je hem gaat inbakeren.

Het doel van inbakeren is een vermoeide baby die niet kan slapen, daarbij te helpen. Dit komt ook de borstvoeding ten goede. Baby’s die oververmoeid zijn, hebben onvoldoende energie om te drinken, drinken slordig, onvoldoende of zijn onrustig aan de borst, met nadelige gevolgen van dien. Een uitgeruste baby kan rustig en effectief drinken.

Laat je jonge baby niet te lang slapen. Blijf letten op hongersignalen. Het enige hongersignaal dat je bij je ingebakerde baby niet kan zien is het sabbelen op zijn handjes. Maar er zijn meer hongersignalen:

  • onrustig slapen
  • draaien met hoofd
  • ontwaken
  • likken op de lippen
  • smakken
  • zuigbewegingen met de tong

Inbakeren of inwikkelen in foetushouding heeft de voorkeur bij baby's jonger dan 6 wekenAls inbakeren niet nodig is, maar een veilige omhulling wel gewenst, dan bestaat er voor pasgeborenen de manier van het inwikkelen, hierbij ligt je baby in foetushouding met zijn handjes bij zijn gezicht.

Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel

Het meest recente advies is om het inbakeren vanaf 4 maanden weer af te bouwen en uiterlijk met 6 maanden te stoppen. Bij baby’s ouder dan 6 maanden wordt het risico dat ze – ingebakerd en al – naar hun buik draaien steeds groter en daarmee ook het risico ten aanzien van wiegendood.

Inbakeren afbouwenZie inbakeren als een tijdelijk hulpmiddel om rust te creëren en daardoor je baby te leren kennen. Zodra je op je baby bent ingespeeld en er evenwicht is ontstaan, kun je de doeken weer afwennen. Baby’s die al jong worden ingebakerd kunnen in de meeste gevallen op de leeftijd van 4 à 5 maanden zonder inbakerdoek slapen. Zo niet, dan is het raadzaam om samen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau uit te zoeken waarom het afwennen van de doeken niet lukt. Er zijn ook babyconsulenten, verpleegkundigen met een eigen praktijk die je daarbij kunnen helpen.

 

Lees meer

Inbakeren en heupontwikkeling

Voorkeurshouding en inbakeren

Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?

Borstvoedingsmanagement verhelpt reflux en krampjes