Inbakeren als het warm is

Inbakeren in de zomer

Warme dagen roepen vragen op als: “Doe ik er goed aan om met inbakeren te beginnen?” of “Mijn baby heeft het zo warm, zal ik nog wel doorgaan met inbakeren?”

Inbakeren is natuurlijk iets dat warmer is dan een (luchtig zittende) slaapzak. Als je wilt starten met het inbakeren van je baby, zijn tropische temperaturen niet de meest ideale omstandigheden om te beginnen. Overweeg of het een optie is om te starten als de buitentemperatuur gaat zakken. Wellicht kun je met individuele adviezen op het gebied van voeding, lichaamstaal, rust en regelmaat toch ook enige verandering teweeg brengen.

Inbakeren in de zomer, als het warm is, waar rekening mee houden?

Als je baby al langere tijd wordt ingebakerd, kunnen de warme weken aanleiding zijn om af te bouwen. Op de pagina over afbouwen vind je hier meer informatie over. Als je echter te vroeg afbouwt, zal je baby het door onrust mogelijk warmer hebben dan dat hij het had toen hij nog ingebakerd sliep.

Als je baby (nog) niet zonder het inbakeren kan, kun je er door middel van de volgende punten voor zorgen dat hij het zo behaaglijk mogelijk heeft tijdens warme dagen.

Aandachtspunten als het warm is

 • Blijf je baby voeden op verzoek.
 • Was de inbakerdoek zo vaak mogelijk, dat maakt het katoen luchtiger en neemt het (nog) beter vocht op. Gebruik om deze reden geen wasverzachter.
 • Houd de slaapkamer zo koel mogelijk, zodat je baby zijn warmte via zijn hoofdje kwijt kan aan de omgeving.
 • Het is voor een baby fijn om een (katoenen) rompertje te dragen onder de inbakerdoek, maar je kunt hem in de zomer natuurlijk ook bloot inbakeren.
 • Blijf je baby onderstoppen met een royaal (dun) laken. Dit verhoogt het inbakereffect en de veiligheid. Door onderstoppen kan je baby namelijk minder makkelijk op zijn buik rollen.
 • Meet bij twijfel over de warmte de lichaamstemperatuur op als je baby heeft geslapen en je de doeken losmaakt. Tot 37.5°C is normaal. Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of in een te warme omgeving verkeert.
 • Bij koorts (en 24 uur na vaccinaties) niet inbakeren.
 • Op warme zomerdagen kan een baby zweten ook al ligt hij te slapen, maar hij mag geen rood gestuwd hoofd hebben!
 • Hevig huilen kan de lichaamstemperatuur doen stijgen. Als je twijfelt over wel of niet laten huilen, kun je op tropische dagen je baby beter uitpakken, wat te drinken geven en bij slaapsignalen opnieuw inbakeren en in bedje leggen.
 • Maak de doeken tijdens het slapen niet los, losse doeken in bed zijn onveilig omdat je baby er in verstrikt kan raken.

Door één doek te gebruiken of de doeken tijdens het slapen los te maken kan je baby gemakkelijker op de buik rollen waardoor er een verhoogd risico op verstikking ontstaat. Blijf je baby inbakeren zoals je gewend bent of ga afbouwen in plaats van een één of andere onveilige middenweg te kiezen.

Aandachtspunten op vakantie

 • Zet of leg je baby niet ingebakerd in een autostoeltje of kinderwagenbak terwijl je rijdt.
 • Laat je baby nooit achter in de auto. Hoe blij je ook bent dat hij even slaapt. De temperatuur in een auto kan razendsnel oplopen.
 • Campingbedjes hebben vaak een dun matras waardoor het ondergestopte laken nauwelijks blijft zitten. Dit geeft een verhoogd kans op rollen naar de buik. Als het matras dan ook nog geplastificeerd of zacht is, is het extra onveilig omdat er adembelemmering kan ontstaan als je kind met zijn gezicht op het matras ligt.
 • Prikkelbare kinderen slapen slecht in een vreemd bed. Op vakantie zal er daardoor druk liggen op de regelmaat die je thuis hebt opgebouwd. Doe wat je kan, blijf kijken naar je baby en speel in op wat hij nodig heeft. Raak niet in paniek of gefrustreerd als het ritme een rommeltje wordt. Eenmaal thuis kom je misschien pas weer aan echte rust en regelmaat toe.

Het risico van oververhitting ligt niet aan het inbakeren zelf, maar aan de gekozen materialen en de materialen van kleding en beddengoed. Vaak in combinatie met een veel te warme omgevingstemperatuur. Omdat veiligheid van zoveel factoren afhankelijk is, kan er onmogelijk een temperatuursgrens aangegeven worden waarboven inbakeren onveilig is. Ga af op je gevoel en gebruik je gezonde verstand, dat geldt voor alles: inbakeren, uitstapjes, zon, etc.

 

Lees meer

Warmte, warmtestuwing, TOG waarde en veilig slapen

Inbakeren afbouwen (afwennen)

Inbakeren afbouwen, wanneer en hoe?