Omgaan met een onrustige, prikkelbare baby of huilbaby
Onrustige baby voeden
Onrustige baby’s kunnen er niet goed tegen als er meerdere (soorten) prikkels tegelijkertijd op hen afkomen. Daarom is het beter om tijdens het voeden zo min mogelijk tegen hem te praten. Streel hem tijdens het drinken evenmin. Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving.
Laat een prikkelbare baby niet te hongerig worden. Voed hem liever wat vaker en voed hem bij de eerste hongersignalen. Let goed op zijn lichaamstaal en wacht niet totdat hij huilt van de honger.
Bij borstvoeding kun je je baby het beste vasthouden met zijn rug rond en zijn benen gebogen, hij zal dan minder geneigd zijn zich te overstrekken. Zoek een houding die voor jullie beiden het prettigst is. Liggend voeden – op je zij of rug – is in zo’n situatie de moeite van het proberen waard.
Als je baby tijdens de voeding erg onrustig is, kan het helpen als je hem enkele keren ingewikkeld of ingebakerd voedt.
Als het inwikkelen niet of onvoldoende helpt, wacht dan niet te lang en ga, samen met een lactatiekundige, op zoek naar de werkelijke oorzaak van de onrust (bijvoorbeeld een sterke toeschietreflex of spruw) en vind hier samen een oplossing voor.
Baby naar bed
Probeer voor je prikkelbare baby een stapje vooruit te denken: laat hem niet te hongerig worden, laat hem niet te moe worden. Als je moeite hebt met het ontdekken van de slaapsignalen van je baby, kun je hem desnoods tijdelijk ‘op de klok’ in bed leggen. Afhankelijk van de leeftijd van je baby, is redelijk te voorspellen hoe lang hij wakker kan zijn. In de loop van een paar dagen maakt het kijken op de klok steeds meer plaats voor kijken naar je baby.
In onrustsituaties spelen vaak meerdere factoren mee. Als je het lastig vindt om dit zelf uit te zoeken kun je overwegen om samen met een deskundige jullie situatie ‘breed’ te bekijken zodat het probleem met meer daadkracht aangepakt kan worden.
Lees meer
Deskundig advies bij vragen over je baby
Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?