Baby veilig slapen

Veilig slapen

Op deze pagina lees je hoe je jouw baby veilig kunt laten slapen.

Slaaphouding

Het veiligst slaapt je baby op zijn rug. Uit zijligging rolt een baby al na een paar weken gemakkelijk op zijn buik. Leg je baby nooit op zijn buik te slapen. Niet één keer. Ook niet om te troosten. Soms is er een reden om van dit advies af te wijken. Doe dat alleen in overleg met je arts.

Het is wel goed om je baby regelmatig – onder toezicht – op zijn buik te leggen als hij wakker is. Dat is zelfs nodig voor een goede ontwikkeling en ter voorkoming van een afgeplat hoofdje. Als je baby ouder is en zich vlot om en om kan draaien en hij er zelf voor kiest om op zijn buik te slapen, is het niet nodig daar tegenin te gaan.

Slaapplaats

Laat je baby op een vaste plaats slapen. Een vaste plek leert hij herkennen en dit geeft hem een geruststellend en veilig gevoel. Zijn slaapplaats kan overdag zijn eigen bedje of een andere slaapplaats zijn. Gebruik liever niet de box om je baby te laten slapen. Kies een veilige en rustige slaapplaats voor je baby, waar je als ouders voldoende toezicht op hem kunt houden. Dit betekent niet dat je baby 24 uur per dag letterlijk onder je handbereik moet slapen, maar wel in jouw nabijheid. Ga regelmatig naar je slapende kind kijken. Niet alleen via babyfoon en camera, ook via intuïtie komt informatie binnen, hou dat onzichtbare lijntje open.

Is je baby gevoelig voor prikkels, dan zal hij (op den duur) niet goed en niet voldoende in de woonkamer kunnen slapen. Wil je je baby overdag wel op dezelfde verdieping laten slapen, probeer of slapen bijvoorbeeld lukt in een wandelwagen in de hal. Laat de kap omlaag voor voldoende ventilatie. Ook als je last hebt van bekkeninstabiliteit, is het fijn om je baby op dezelfde verdieping te laten slapen.

Als je baby alleen goed kan slapen in een stevig opgemaakt bed, dan kan een wandelwagen op den duur onvoldoende zijn. Een ledikant met een stevig matras, opgemaakt met een laken en deken overdwars, zal dan beter werken.

Baby bed kort opmaken

Rooming-in en co-sleeping

Laat je baby het eerste half jaar in zijn eigen bed ’s nachts bij jullie op de ouderslaapkamer slapen. In elk geval tot je baby zich vlot om en om kan draaien. Jullie natuurlijke waakzaamheid verlaagt het risico op wiegendood. Samen met je baby in dezelfde kamer slapen wordt in Nederland ‘rooming-in’ genoemd. Een co-sleeper is een baby-bedje tegen het ouderbed op gelijke hoogte. In een co-sleeper heeft een baby zijn eigen matras en zijn eigen beddengoed. Als je zelf gaat slapen of als je baby alleen in zijn co-sleeper ligt, moet er wel een zijkant aan de co-sleeper bevestigd worden.

Co-sleeping, goed voor moeder en baby, borstvoeding, hechting

Co-sleeping * is goed voor de binding, hechting en borstvoeding. Borstvoeding werkt immers het beste als je baby in je nabijheid is. Als je baby aan het wakker worden is, merk je het direct en heb je hem al aangelegd voordat hij gaat huilen. Hoe eerder je hem aanlegt, hoe minder wakker je wordt en hoe eerder je weer verder kunt slapen.

Bovendien hebben baby’s die langer dan 3 maanden borstvoeding krijgen, minder kans om onverwacht te overlijden. In onderzoek is aangetoond dat baby’s die in een co-sleeper slapen langer borstvoeding krijgen dan baby’s die in een wieg of ledikant ergens op de ouderslaapkamer slapen.

Samen met je baby in één bed slapen – in elk geval tot je baby 5 maanden oud is – wordt afgeraden omdat het risico’s van verstikking en oververhitting met zich meebrengt.

* Co-sleeping betekent in Nederland dat de baby op een eigen matras slaapt, dat grenst aan het ouderlijk matras. Apart matras, apart beddengoed. In de VS is het vaak synoniem aan bed-sharing, waar in Nederland dan weer de term ‘samen slapen’ voor gebruikt wordt.

Buikslapen voor jonge baby’s onveilig

Stichting Wiegedood * heeft speciale aandacht voor baby’s die overmatig huilen. Overmatig huilen is namelijk voor sommige ouders een reden om hun baby – tegen de adviezen in – op de buik te laten slapen. Buikslapen is in Nederland de belangrijkste risicofactor voor wiegendood. De helft van de wiegendoodbaby’s die op de buik te slapen waren gelegd, waren baby’s die overmatig huilden.

Het is mede om deze reden dat er vanuit het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van verschillende interventies bij baby’s die veel huilen. Inbakeren maakte een belangrijk deel uit van dit onderzoek. Gebleken is dat prikkelreductie, voorspelbaarheid en regelmaat, al dan niet in combinatie met inbakeren, het huilen sterk reduceert.

* De informatie en de preventieadviezen van de website wiegedood.nl zijn in 2015 verhuisd naar de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. De Stichting Wiegedood gaat verder als Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte en gaat zich concentreren op het stimuleren van onderzoek.

Is inbakeren veilig?

Inbakeren is veilig als je veilig materiaal gebruikt en de inbakerdoek op de juiste manier gebruikt. Inbakeren heeft als doel om de slaap te verbeteren en daarmee ook een onderdeel van veilig slapen. Behalve materiaal en gebruik zijn dus ook de overige adviezen voor veilig slapen op een ingebakerde baby van toepassing. Meer informatie over veilig inbakeren.

De bij het inbakeren horende adviezen op het gebied van rust en regelmaat komen overeen met de preventieadviezen in de folders van de Stichting Wiegendood:

“Baby’s zijn gevoelig voor verstoring van rust. Reizen, drukke visites, logeren en allerlei andere ongewone gebeurtenissen kunnen een baby van slag brengen. Een verstoorde slaap kan het gevolg zijn. Dit geldt in bijzondere mate voor zogenaamde huilbaby’s. Beperk waar mogelijk onrustige en risico verhogende situaties in het eerste levensjaar.”

Om buikligging te voorkomen gaan sommige ouders hun baby vastleggen in bed. Vooral de Snoozzz is een veel gebruikt artikel. Op de site van de Consumentenbond staat hierover:

“Vastleggen of fixeren wordt in Nederland afgeraden. Fixeren belemmert baby’s onnodig. Ook zijn er dodelijke ongelukken gebeurd met sommige fixatiemiddelen.”

 

Lees meer

Het het bed voor je baby veilig en kort opmaken?

Veilig inbakeren

Samen slapen en veilig slapen, gaat dat samen? Over bed-sharing, co-sleeping en rooming-in