Regeldagen
Als je baby oververmoeid is geraakt, zullen alle dagen op elkaar lijken. Er is geen onderscheid tussen ‘gewone’ dagen en regeldagen. Je baby raakt niet meer uitgerust en drinkt de hele dag (en nacht) kleine slokjes. Op den duur weet je niet meer wanneer hij moe is of honger heeft of allebei. Voeden en slapen hangen nauw met elkaar samen. Een baby heeft voldoende slaap nodig om (effectief) te kunnen drinken en voldoende voeding nodig om te kunnen slapen.
Slaap kun je verbeteren met regelmaat, prikkelvermindering, voorspelbaarheid, inbakeren, etc. Maar ook als je samen met je baby een ritme gevonden hebt, zijn er dagen dat wat minder goed gaat. Je baby slaapt korter en wil meer drinken, de zogenaamde regeldagen. Deze dagen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als je baby 10 dagen*, 6 weken of 3 maanden oud is. Mijns inziens heb je er meer aan als je regeldagen leert herkénnen. Een baby kan namelijk ook gaan regelen na een (te) drukke dag, door een zieke, menstruerende of vermoeide mama, na een verkoudheid, enzovoort.
* Leg een borstgevoede baby 8 tot 12 keer per etmaal aan. Vaak voeden, maar ook goed aanleggen zorgen ervoor dat de melkproductie goed op gang komt.
Wacht niet op een geschikt of rustig moment maar néém tijd
Als je baby behoefte heeft aan meer voeding of als je het idee hebt dat de productie is teruggelopen, merk je dat het niet alleen líjkt alsof je baby de hele dag wil drinken, het ís ook zo. Accepteer dat het voeden een aantal dagen veel tijd zal kosten. Regeldagen kun je niet plannen. Zorg voor een goed boek of een stapel tijdschriften en tank zelf ook meteen bij. Twee vliegen in één klap!
Als je wel vaak aanlegt, maar zelf niet een beetje gas terugneemt of op de rem trapt, dan is de kans groot dat je blijft steken in regeldagen.
Om de opgebouwde regelmaat vast te houden, leg je je baby zoveel mogelijk aan in een wakkere periode. Vaak kort voeden is beter dan één keer lang. Blijf wel ruim voor de vermoeidheidsgrens anders valt je baby aan de borst in slaap en is de kans groot dat hij een hazenslaapje gaat doen en vervolgens niet uitgerust wakker wordt.
Een andere mogelijkheid is tijdens het voeden meerdere keren van kant te wisselen (wisselvoeden). Tijdens het voeden wordt er al weer melk aangemaakt. Als je borsten slap en leeg voelen kan het zijn dat het langer duurt voordat de melk toeschiet, maar je voeding is nooit op! Wees niet zuinig op je melk. Meer drinken, meer zuigen, meer lichaamscontact, leidt tot meer melk. Wachten werkt averechts. Wil je baby drinken, leg hem tijdens de regeldagen zo vaak mogelijk aan. En… leg jezelf er bij neer, ontspan, geniet er van, verzet je er niet tegen dan is je productie binnen enkele dagen weer op peil!
Regeldagen bij flesvoeding
Geef je je baby flesvoeding in plaats van de borst, dan kan je als moeder soms behoorlijk onzeker worden van de reacties vanuit je omgeving. Borstvoeding zou immers natuurlijker en gezonder zijn voor je baby en tal van voordelen met zich meebrengen: een beter immuunsysteem, minder kans op enge ziektes op latere leeftijd en zelfs een hoger IQ. Flesvoeding daarentegen levert voornamelijk de moeders voordelen op: kan je het voeden ook eens overlaten aan je man, bijvoorbeeld. Geen last van tepelkloven en na de bevalling hoef je niet langer je wijntje te laten staan. Allemaal waar, maar desalniettemin hoef je je geen slechte moeder te voelen als je kiest voor flesvoeding in plaats van de borst. De flesvoeding van tegenwoordig is immers van dusdanige kwaliteit dat je baby alles binnenkrijgt wat hij of zij nodig heeft.
Regeldagen zijn dagen waarop je baby extra behoefte heeft aan voeding. Je kindje kan tijdens deze regeldagen huileriger zijn en minder lekker in zijn of haar vel steken dan anders, maar dat hoeft niet. Soms heeft hij of zij alleen maar meer behoefte aan melk. Deze melk wordt gebruikt om een groeispurt in te zetten. Vrijwel iedere baby ‘kiest’ daarvoor dezelfde periode, te weten de periode waarin hij of zij tien dagen, drie weken, drie maanden of zes maanden oud is. Zou je borstvoeding geven, dan merk je in deze periode dat de baby meer drinkt en je borsten leger en slapper aanvoelen. Het lijkt dan alsof je niet aan de melkvraag van je kindje kan voldoen, iets waar veel moeders zich behoorlijk onzeker van kunnen voelen. Toch is dit meestal niet nodig: de melkproductie stijgt vanzelf naarmate de baby meer drinkt. Vraag en aanbod zijn dus goed op elkaar afgestemd. In het geval van flesvoeding wordt de fles uiteraard niet voller naarmate de baby dorstiger is. Je zal dus zelf rekening moeten houden met de regeldagen. Merk je dat je kindje meer behoefte heeft aan melk, dan is dit eenvoudig op te lossen door meer flesvoeding aan te maken. Je kindje vaker de fles geven kan natuurlijk ook. Je ziet: regeldagen bij flesvoeding zijn eigenlijk heel eenvoudig!
Regeldagen en nachtvoeding
Wie een kleintje heeft, merkt al snel dat lange ononderbroken nachten tot het verleden behoren. Je baby wil immers niet alleen overdag gevoederd worden, maar zal ook geregeld ’s nachts huilen. Dit komt doordat een babymaag niet groot genoeg is om genoeg melk in op te slaan om de hele nacht te overbruggen. Je baby wordt dus ’s nachts wakker met een lege maag en heeft maar één optie: huilen om eten. Tijdens de regeldagen heeft je baby extra behoefte aan voeding. Vaak zie je dat de regeldagen optreden wanneer je baby anderhalve week oud is, 3 weken, 3 maanden of een half jaar. Maar ook tussentijds kennen baby’s regeldagen. In veel gevallen betekent dit dat de kleine een groeispurt doormaakt, maar ook wanneer je baby een virusje onder de leden heeft komen regeldagen voor. Regeldagen zijn voor moeders soms behoorlijk vermoeiend, zeker de combinatie regeldagen en nachtvoeding.
De eerste maanden met een baby’tje zijn zwaar. Doe het daarom rustig aan en probeer, als dat mogelijk is, om ook overdag een klein dutje te doen. Het is immers gemakkelijker en beter om je de eerste tijd aan te passen aan het ritme van je baby, in plaats van te proberen je kindje in jouw ritme te dwingen. Zeker tijdens de regeldagen kan je baby behoorlijk huilerig zijn en vaak willen worden aangelegd. Ook ’s nachts wil je baby waarschijnlijk vaker gevoed worden. Een klein beetje ‘sturen’ kan wel: wanneer je ’s nachts het licht uit laat als je voedt en je niet te hard praat, leert je baby sneller het verschil tussen dag en nacht. Ook kan je, regeldagen of niet, proberen om je kindje ’s avonds wat extra voeding te geven, in de hoop dat hij of zij ’s nachts langer doorslaapt. Vooral voor moeders die weer buitenshuis aan het werk zijn, is dit vaak een goede optie, hoewel succes niet gegarandeerd is. Regeldagen en nachtvoeding: het blijft afzien!
Omgaan met regeldagen
Veel kersverse moeders zien op tegen de regeldagen: dagen waarop de baby onverzadigbaar lijkt te zijn en steeds opnieuw wil worden aangelegd. Geef je borstvoeding, dan merk je tijdens de regeldagen dat je borsten soms leeg en slap aanvoelen. Niet verwonderlijk, want een baby kan tijdens de regeldagen soms zelfs om het uur om voedsel huilen. De regeldagen zijn dan ook erg uitputtend.
Hoe moet je omgaan met regeldagen als je borstvoeding geeft?
Borsten van zogende vrouwen zijn een wonderlijk fenomeen: de melkproductie wordt vanzelf aangepast aan de vraag. Vraagt de baby meer melk, dan wordt de productie ervan opgevoerd, schakel je daarentegen over op flesvoeding, dan stopt de aanmaak van moedermelk vanzelf. Omgaan met regeldagen betekent in dit geval: afstemmen op baby’s nieuwe behoefte. Tijdens de regeldagen mag je je baby zo vaak aanleggen als hij of zij wil, al is het elk uur. Er zit dus geen maximum aan de hoeveelheid borstvoeding die je geven mag. Hou er echter wel rekening mee dat het maagje van je baby nog klein is, zeker de eerste weken na de geboorte. Twijfel je of je kindje wel voldoende drinkt? Zo lang de baby 90 tot 200 gram per week aankomt en circa 4 natte luiers per dag produceert, krijgt hij of zij voldoende voeding binnen.
Zijn er cursussen om te leren omgaan met regeldagen?
Vrouwen die voor het eerst moeder worden, hebben vaak vragen over het geven van borstvoeding en het omgaan met regeldagen. Zij kunnen, als zij dit willen uiteraard, meedoen met een van de speciale cursussen voor zwangeren die van plan zijn om na de geboorte borstvoeding te geven. Het feit dat deze cursussen bestaan, geeft al aan dat borstvoeding geven niet iets is wat je per definitie al ‘moet’ kunnen. Dit wordt ten onrechte vaak gedacht, omdat borstvoeding immers iets “natuurlijks” is. Het geven van borstvoeding is niet moeilijk, maar enige oefening en uitleg kunnen de meeste moeders in spe wel gebruiken. Tijdens de cursus komen diverse aspecten van borstvoeding aan bod, zoals de eerste dagen na de geboorte, stuwing, het omgaan met regeldagen en het afkolven van moedermelk.
Lees meer
Borstvoeding in de zomer op borstvoeding.com
Tips voor na de kraamtijd, hoe en wanneer rust en regelmaat?