Inbakeren bij warmte? Hoe zit het met warmtestuwing?

Warmtestuwing

8 tips hoe je kunt voorkomen dat je ingebakerde baby het te warm krijgt

1. Toedekken met een dunne deken of alleen een laken

Dek je baby toe met een laken en een dunne, stevige deken. Bij warm weer alleen met een laken. De druk van de deken verhoogt het inbakereffect en de gewenning om toegedekt te slapen liggen.

Een dekbedje is onveilig omdat dit kan leiden tot verstikking of warmtestuwing. Veel soorten dekbedden zijn even warm als vier tot zeven dekens! Een dekbed verhoogt het risico op wiegendood, vooral als een baby er met zijn hoofd onder terecht komt.

2. Zet je ingebakerde baby geen muts op

Voorkom overcompensatie, d.w.z. éxtra warm toedekken in het koude jaargetijde. Je baby raakt zijn overtollige warmte vooral kwijt via zijn hoofd. Zet je ingebakerde baby geen muts op. Zorg wel voor warme voeten. Blijf er steeds alert op dat je baby het behaaglijk heeft, niet te warm, maar ook niet te koud.

3. Angst is een slechte raadgever

Soms worden baby’s – uit angst voor warmtestuwing – te koud te slapen gelegd. Deze baby’s moeten dan veel energie steken in het op peil houden van hun temperatuur. Energie die onnodig onttrokken wordt aan de energie die nodig is voor groei en ontwikkeling.

4. Voel baby’s nek: Warm en droog is oké

Als je ingebakerde baby hard huilt, kan hij zweten. Hij kan de warmte via zijn niet ingebakerde hoofdje kwijt. Wanneer hij eenmaal slaapt, hoort hij niet of weinig te zweten, uitgezonderd op warme zomerdagen. Zijn nek is een goede warmtemeter. Als de huid van je slapende baby warm en droog is, is het goed. Voelt zijn huid klam, laat dan een laagje weg.

5. Bij twijfel temperatuur opmeten

Blijf je toch twijfelen, kun je de temperatuur van je baby opmeten als je hem uit de doeken haalt. Tot ongeveer 37.5 °C is normaal. Is zijn lichaamstemperatuur boven de 37.2 °C, leg hem dan bij het volgende slaapje koeler weg (een laagje minder). Indien onder de 36.5 °C, dek je baby dan bij het volgende slaapje warmer toe.

Meer informatie over inbakeren in de zomer.

6. Kies een veilig inbakerproduct

Het risico van oververhitting ligt niet aan het inbakeren zelf of aan de mate van strakheid, maar aan de gekozen materialen en de materialen van kleding en beddengoed. Of door een combinatie met een (veel) te warme omgevingstemperatuur.

7. Niet inbakeren na een vaccinatie of bij koorts

Als je baby is gevaccineerd of koorts heeft, mag je hem niet inbakeren.

8. Zorg voor een koele kamer

Een slaapkamertemperatuur van 15 tot 18 °C is warm genoeg. Je kunt beter door middel van laagjes kleding en/of een extra deken de temperatuur regelen dan de verwarming hoger zetten. Frisse lucht is gezond, laat ook in de winter gerust het raam op een kier zodra je baby zichzelf goed op temperatuur kan houden.

Uit: Inbakeren brengt rust

 

Lees meer

Warmte, warmtestuwing, TOG waarde en veilig slapen

Inbakeren in de zomer

Inbakeren afbouwen (afwennen)

Inbakeren afbouwen, wanneer en hoe?